Kolo

14

ПРОБЛЕМ БР. 92 Др. Апфред Рат

а в с (1 е ^ § ћ Бели вуче и даје црноме мат у два потеза. Решеље н-роблема број 91 (Е. Фер'бера): 1) 0§3-ћ8! ШАМПИОНАТ СРБИЈЕ Шаховска секција снорт клуба ,.Шумадије" у Београду оргаппзовала је турппр са 10 одабраппх учесиика за шампионат Србпје 1943. За турипр се јавило 38 играча од којих су примљени шаховски мајстори др Петар Трпфуновић и Озрен Недељковић, ранији београдскн ирваци Синиша Аћимовић, Воја Поповић, Раша Савић, Душан Јуришнћ и Воја Петровнћ, нознатн играч националних аматерских турнира Брана Павловић, првак дописних турцира др Сипиша Богдановић, првак Смедерева Миодраг Нипић, првак Баск"-а Мирослав Радојчић, првак С. к. 1913 Михаило Трајковић, претставници „Шумадпје" Ннкола Смедеревац и Милан Гајевнћ, затнм Милога Иетровић и Никола Јуришић. Извлачеше бројева извршено је у иедељу 2в септембра, када је одиграпо и прво коло турнира. Такмичење се држи у засебпој сали кафане „Астрономија", угао Зорине н Булевара Ослобођења. КОЛИКО ИМА коцки? Можете ли пам тачно одговорити: колико је коцки нацртано иа овој слидп? Одговор, као и обичио, дајемо вам у Вдућем броју. ПЧЕЛА И ЦВЕТ Пчела лети према цвету. Али између пчеле и цвета, као неиробојни зид, исиречила се уснравна липија. Може1е ли помоћи нчели да дође до цвета?

V ЈЕДНОМ ПОТЕЗУ Покушајте да ову геометриску слику нацртате једннм потезом оловке, али таКо да ниједном истим путем не иређете два нута.

Ако не будете успели у томе, пчели ће остаги само да нричека идућу суботу и да прочита решење у идућем броју.

на брежуљке и брда, а може да се попење лако и на иначе тешко приступачне врхове. Ову животнљу врло много лове због укусног меса н врло добре коже. Има и знатну количину масти. Око самог срца може да буде 25 килограма масти. Због великог лова сада је већ прилично проређена животиња. Да ли знате како се зове ова корисна и сада већ ирилично ретка животнња? (■впоЈГиаот оо]Д ЧИЈИ СУ ОВО стихови? КОСИДБА И поток и река и лахор и зрак. све љуби све мази свеж мирис и благ; и гаева пева. ие спи; кли. кли. кли! Травица полегла, тежак 1о| 1е ивет* прснуло V лет. И пева удружени лик: кли. кли. кли! кли. кли. кли! 2Куре се косачи роса Је и хлад. кад |е жега затрепти малакше им рад: шева им пева. не спи: кли. кли. кли! Разуме се — нема потииса! Да ли ви бар знате чији су то стихови? (ВИИНВћ -п-вш "П в ^ в Д оггицј иаохихо Ла оао) тШшшМ ПИТАЊА 1 — Колико је велика папска држа. ва Ватикан? 2 — Да ли је у Београду постојао клуб дебелих људи? 3 — Када је у Београду подне колико је сати у другим разним цестима Земљине кугле?

9

10

Решење овог задатка можете наћи у идућем броју.

... ЈП^&М л г*т грп 1Т11Р ; М : V! • КОЈА ЈЕ ОВО ЖИВОТИЊА? Већ из самог цртежа видите да овакве животиње нема код пао. Заиста живи у малим стадима по јужноафрнчкпм етепама. Слична је говечету и може да буде тешка од 500 до 1.000 килограма. Дугачка је око 3,30 м., а висока скоро два метра. Има дугачке и вијугаве рогове. Најрадије се зад!)жава на местима која су прошарана ретким мимозама. За време великих суша мења место становања и силази у низије где има воде. Лако се пење

? — Да ли има облака на висиии преко десет хиљада метара? 5 — Каква температура влаДа на тим висинама? 6 — За колико времена је 1914 годипе пошта преваљивала пут: Ииш — Сврљиг — Књажевац Зајечар — Неготин? 7 — Које је највеће острво на свету? 8 — Која долазе даље острва по величини? Да ли. је некада поотојала нарочита казна за оне који не плаћају дугове? Да ли је ко од познатих људп искусио ту казну? 11 — Колики је најмањи авионски мотор? 12 — Одакле води порекло еполета? 13 — Да ли је Баново брдо било увек саставпи део Београда? 14 — Одакле воде порекло ћурке? 15 — Када су почеле ћурке да се гаје као домаће животиње? 16 — Где је био основан први футбалски савез на свету? 1? — Шта је дур-алуминиум? 18 — Шта је антикородал? 19 — Како се добија изванредио лак алумшшум? 20 — Где је у нашој земљи највише извора мпнералне воде?

8 — Пвви покушај српске метвике дао је Килиијан Рачанин. јеромонах. у сиох ..Буквару", који је писан 1717 године. Овај буквар рађеи је по угледу на старв руске букваре из седамнаестог вска. У буквару се налази разно црквено штиво. поучне изреке и прва правила стихотворстпа у врло неправилном дванаестерцу. Стпхови су без вредности али карактеристични као један од најранијих покушаја уметничке версификаци.је кол православних Срба. Буквар није штампан. већ Је преписиван. Штампао га је тек Стојаи Новаковић 1872 године Правопис Кинријана Рачанина је фонетски. удешаван према особинама српског језика. 3 — Кентаури су били митолошка чудовишта. Ирема грчко.1 митологији која је изванредно богата чудовиштима свих врста. кентаури су били коњи са човечјом главом и горњим делом тела. Хипокамни. међутим. били су коњи чији је задњи део тела имао облик гусениие, а реп им је био као V рибе. Хипокентаури еу опет били једна врста комбинациде измећу кентаура и хипокампа: коњи са човечјом главом и делом трупа, а са репом као У рибе. 4 — Огљене оргуље звао се у седамнаеетом и осамнаестом веку један топ. који је био као нека врста претече модерног пншепевног топа Ова ратна машина имала је неколико цеви које еу биле етављене јолна поред друге тако да је направа . могла скоро 1едновремено да избацује по неколико звна.

1 — Полониум је; средњевековни песник елеменат покрајина у Шпанији војсковођа. 2 — Први покушај српске метрике дао је: Јеротеј Рачанин Гаврило Стефаповић-Венцловић Ђорће Бранковић Кипријан Рачанин. Кентаури су бипи: вавилонски првосвештеници војсковође митолошка чудовишта афричко племе. 4 — Огњене оргуље бипе су: музички инструменат оружје врста ватре биљка. Тачпи одговори: 1 — Полонијум је елеменат и то радиоактивни елеменат који 1в око 400 пута автивиији од Урана. Хемиски је врло сличан бизмуту.

3

Хоризонтално: 1) Варош у Мароку. 7) Комад изрезан од нечега. 9) Иницијали ирезимена и имена једног руског белетристе. 10) Округли. 11) Арак. 12) Јулсно воће. 14) Мрсна храна. 15) Чудовиште. 17) Звер. 19) Слана течност. 21) Биљка. 22) Два једнака сугласника. 23) Речда. 24) Мало острво код Дубровника. 26) Коњаник наоружан карабином. Кертикално: 1) Кавез. 2) Мера за дужину. 3) Прамен косе. 4) Описи. 5) Ппедлог. 0) Мушко име. 8) У обиљу. 9) Мађарска игра., 11) Број. 13) Место у Фраицуској. 10) Црвак. 18) Хлебац 20) Дувачки инструменат. 23) Језеро у Америци. 24) Два различнта сугласника. 25) Лична заменица.

ИЗ 91-ОГ БРОЈА Одговор па «ЗА ЉУБИТЕЛ.Е И ПОЗНАВАОЦЕ Г1030РИШТА" Слика нретставља шесту ецену из четвртог чина комедије „Тартиф" од Молијера. На слипи Оргон скривен испод стола елуша разговор између Тартифа и своје лсене Елмире. Одговор на „КОЈА ЈЕ РАЗДАЉИНА ВЕЋА« Тачним мерењем види се. да су обв раздал>ине међусобно једНаке, иако нас око вара па изгледа да је раздаљина В—О далеко иећа од А—В. ДА ЛИ ЗНАТЕ? ОДГОВОРИ 1 — За време од једиог столећа морало је бити убијено око 300.000 слонова и то само због билијара. Јер као што се зна билијарске лопте праве се од слонових зуба. 2 — У Ленци код Торина вршени су опитида би се утврдила брзина ластиног лета. Нађено је да ласта може да лети брзином од 176 километара на сат. 3 — Четкица за вубе је одавно V употреби. Зна се; да су четкице за зубе имали и стар.и Римљани. 4 — Макс Шмелинг. бцвши светски првак у боксу, отпочео је своју боксерску каријеру \као голман... 5 — Немогућно те нацравити карту целокупне месечеве површине пошто је месец етално једном истом страном окренут земљи. 6 — Највеће сопско позориште био 1е амфитеатар крји су српски војници подигли кол Бизерте. Оно 1е могло : да прими 5 000 гледалаца. 7 — Стари Грци су веровали . да, се на западу крај света налази код острва

Хесперида. О тим острвима причала су се права чуда. Изгледа да су острва Хесперида у ствари данашња Канарска острва. 8 — Вјерују нису саставили Христови аностоли. Оно је саставлзено тек касније. на Никејском сабору. 9 — Никејски сабор био је одржан 318 године. 10 — Сава Мркуљ је први поставио правило: Пиши како говориш. То 1е правило, позивајући се на Мркуља. усвојио Вук. 11 — „Соло дебелога јера" је дело Саве Мркуља где он поставља своје ново правило. „Писменици србскога језика" је дело Вука Караџића. 12 — Животиње, када је у питању њихова исхрана. инстинктивно осећају у којој хра<ни има највише витамииа. на ту храну и траже. 13 — Прва набављачка задруга у Србији основана је седамдесетих година прошлога века. 14 — Основао је Светозар Марковић. 15 — Ломбард је зајам на основу залоге робе. хартија од вредности итд. Тако се зове због тога што су ту врсту зајмова најпре завели у Ломбардији. 16 — Прва држава која је завела оншту војну обавезу била је Пруска. 17 — Ошита војна обавеза нретстављала је миса-о водиљу војне реформе генерала Шарнхорста и то после рата 1805-06 године. 18 — Стари народи нису зиали за наочаре. Тврди се. иако историски није утврђено. да је Нерон посматрао гладијаторске борбе кроз један углаћен смарагд. 19 — Позитивно се зна само то да су се кра.јем триНаестог века носиле наочаре. Проналазач није познат. 20 — За многе животиње као на пример, курјак. паун, врабац итд. 40 степени је нормална температура. РЕШЕЊЕ УКРШТЕИИХ РЕЧИ Хоризонтално: 1) Монитор. 5) Сами. 6) Опат. 8) Тер. 10) Маљ. 12) Пас. 13) Удица. 14) Рит. 16) Две. 18) Кан. 20) Нева. 21) Иста. 22) Руеалка. Вертикално: 1) Мана. 2) Нит. 3) Тор. 4) Раџа. 5) Сумарен. 7) Тестера. 9) Елиса. 11) Л»ут. 12) Пад. 15) Ивер. 17) Вата. 18) Кас. 19) Нил.