Kolo

4 — Међународни шаховски турнир у Мадриду равршио се нобедом Естонца Паула Кереса, који је добио дванаест, партија &а редом и од четрнаест могу• 1мх поена постигао тринаест. Ово јш врло уверљива победа каква се ретко постиже на међуиародним такмичењима великих мајстора.

3 — Ових дана навршило се четрдесет тодина од дана смрти великог немачког историчара Теодора Момрена. Његово дело „Римска историја 6 \ коме је по« светио сав свој живот, од епохалног је рначаја ра историјску науку.

5 — „Насмејана седморка" зове се балетски анСамбл најмла])их у Немачкој који много обекава. 1 — У Кракову је недавио отворен „Шопенов музе)". Поред осталих у њему се налари и „Плајел".-клавир, ко ји је славни му&ичар нарочито волео и на коме је компоновао своја дела.

2 — На Далеком Истоку одиграваЈу се иажни политичкш догађајпг под вокством Јапана ствара се нош 9 шврависна Велика Арија. У том смислу проглашФни су и Филипини, некада америчка к&* лонија, не&ависном сувереном државоши На слици , која је стигла белинограмот г/рви претседник Филипина др Јосиф Јјаурел, после објављивања нерависно» сти Филипина, пордравља манифестанта.

6 — Доласком риме равршена је тркачка серона како код нас тако и на страни. Највећи успех постигао је Алгеу, који је победио у нет највећих немачких трка (Трка 100.000, Гран при Иемачке и Трка Беча) и свом сопственику донео 188.500 марака (око четири милиона динара). Ево слике тог драгоценог коња. (Снимци: Б. Ф. АЈ