Kolo

Г оре н десно Српско народво поџориште у Београду прославило је п ове тодипе своју крсну славу св. Јовапа Крститеља. Обред сечења колача ирвршио је прота М. Мајсторовику у присуству великог броја гостију. Певао је о• перскн хор па челу са солистом г. Жарком Цвејићем. Затим је управник Народног по&оришта , јр. Јован Поповик, одржао кратак поцдравни говор. После химне „0ј Србијо", коју су отпевали чланови оперског хора уз пратњу новооснованог оркестра 9 гостн су прешли на порорницу где су их чланице балета, обучене у врло живописне народне ношње послужиле житом. На крају оперски хор отпевао је неколико лепих српских песама, а члановм балета одиграли су колс

ПОШТАРИНА ПЛАЋЕНА У ГОТОВХ

Доле — У недељу пре подне у дворани Коларчеве радужбине одржана је &$ванредно успела ревија свих београд• ских основних школа. Свака школа је била тступљена са по једним рарредом. Стотину малишана у&буђено је примало срдачан аплаур публике. После рарних хорских песама основне школе Краља Петра 11 и !3мај Јове Јовановића у«з суделовање обвеџника Националне службе, српских добровољаца и Српске др• жавне страже ирвеле су родољубиви прикар у песми и слици „Србијо дра• га". Ову успелу тачку програма сачињавале су репитације и хорске песме. На слици је симболички претстављена Србија са новом српском омладином. У српском 1рбу у сенци српске г заставе лојављује се млада Српкиња у српској народној ношњи. Програм је равршен хорском песмом „Ој Србијо " коју су малишанп са нарочнтим одушевљењем отпевали. Бурни аплауз пропратио је ову тако лепу и корисну прчредбу, чији је чист прнход намењен породицама даробљених учитеља. (Онимии: А. Симнћ)

Десно — Првипут у историји наше уметности , али и у историји нашег престоног града, Општина београдска наградила је повељом и светосавском на• ррадом једног српског сликара. Ова ве'лика културна манифестација обављена је на веома свечан начин у дворанп Општинског дома у прошлу недељу. Претседник Београдске општиие г. Драг. Јовановић, у присуству министара г. г. Кујунџића и Јонића, и пред ску• пом угледних гостију, српских сликара, вајара и претставника штампе, предао је награду од сто хиљада динара, уз повељу, додељену по&натом и раслужном српском сликару и професору г. Милашу Миловановићу. Ова историска свечаност протекла је у $наку, не само прирнања великом српском уметнику, већ и у ■знаку спонтане рахвалности и при&нања претседнику г, ^Драг. Јовановићу, који ни у овим часовима што их Српство преживљује, пије раборавио иа величину по$ива наших националних уметника.