Kolo

ПРОБЛЕМ БР. 112 К. Бајев

излади из сво.|е собе. Ш Једног даиа реши да изкрши крађу, али нре тога иије чуо да се затварају »рата иа дамииоЈ соби. Ипак је одлучио да нокуша „среНу". Уа сваки случај најпре је закуцао, па ушао у дамину собу. Али . . . госпођа Је била у еоби! Он се брзо снађе и извини: — Ах, опростите ми. молим ја сам се само преварио у броју моје собе. Затим је затворио врата и отишао у евоЈу собу. где су га Х А сата касније ухапеили. Како се одао? (Решење Нете наћи у идуНем броју).

СРПСКИ III АХ

ЗА ДЕЦУ, ДА СЕ РАЗОНОДЕ И ПОУЧЕ

Бели вуче и даје цоиоме мат у тои по•геза. Решеље проблема боој 111 (В. фон ХолпХаузбна): 1) 1^6М.

ПИТАЊА 1 — Где 1е ооћен војвода Степа Степановић? 2 — Које еу животиље петовремено обо1ег пола? 3 — Када су Тупци ' оевојили Париград? 4 — Где је Сервентес ниеап ..Дон Кихота" изгубио леву руку? 5 — Ко је пронашао Филипинека оетрва? 0 — Ко 1*е ппонашао микроекоп? 7 — Кад 1е Кврогцнанима био забрањен поиетVп V Јапан? 8 — Копт еу ее знамеиити л>уди подилн V 1564 годиин? 9 — Да ли- 1е аноетол Павле видео Христа и 1в гш Му то право име? 10 — Када су жггвели мувенп сликаои Рубене и Рембоант?

еки цар чуо је једанпут како је кољ врло паметна животиља. И зато 1 'е хтео да има једнога коња који би научио да говори као сваки човек. Позвао те теднога мудраца и рекао му: — Научићеш мога коња да говори. — Гоеподару. то нисам у стању 1ее до сада није ни1 "©дан коњ научио да говори. Пар је био врло етрог и није трпео да му се ма ко успротиви. — Ја ти то наређујем и тако мора бити. Ако не научиш коња да говори. изгубићегп главу. И мудран 1е пао ничице иред крал>а. заклео му се на верност и обећао да ће коња да научи људском говору. Само 1 *е.молио да му цар да три голине ?зг»емена за то учење. 1*ер је и људима потоебио пеколико година док науче савршеио да говоре. Пао му је то обећао. Несрећнн мудрац имао је -само јотп три године живота и после тога га је чекала сигурна емрт. Једном 1*е цар ушао у шталу. Мудпап т*е тамо управо дрлсао час са коњем Викао му 1е V уво: — Коњићу мо1*. можда. можда. можда! На то га 1*е Пар упитао. шта то тоеба да значи.

//СС/,НјЈ^

Мали Бата хтсо. Да песму напише. Па 1*е зато Сео. И еве шкраба. бригае Дубоко ее миели. Лупа се по глави, Катсо он то мол^е Строфу да наппави? Мучио се много. Ал' ништа не вреди, Он 1*е сав жалостан, И пуца ол теди. Ал' најпосле Бата, Сетио се како Да за четврт сата Песму спева лако. Брзо са.да пинте, Смеје се у лицу. Не мучи се више, Спево 1е песмицу. Кад почегае читат, А оно. кад тамо. Из читанке песму. Преписао само. Београд. ДРАГОМИР ЂОКИЋ ученик III разоела гпмпазије

Оенивањем Српског шаховеког савеза. \ коме с т -' учлањеие многобројне секппи спортскпу клубова као и шаховске дру жине Сиоозапа. нагп шах 1е дббио гтолеч као никад досада. У Веограду су одиграна три велика турнира (Шумадијин за гпам пиоиат Срби.те. Собозаров и Басков з» шампионат Беогоада) и уз то је одржав јога меч лр Трпфуновић— Аћимовпћ Када Српски шаховски савез спроведе V потпу ности евоју опганизацију. видеће се коли ко велпким бројем како дружина (секпија тако и чланова оасполаже Савез 1е спровео и оегиетпапиту своптх пгаховеких мајстора, Највећи бро1* чланова у Београлл имт секиија Беопоадеког спсрт клуба. V ко.1от су зачлаљени мајстори, др Трифуновић 'Аћимовпћ. С. Вуковић и Б. Павловић. затттм низ отличнпх аматера. Поплив чланова необично 1е велик, Секцнја СК 1.913 има у својим реловима по1»ел мајетора Озрегга Иедел.ковнНа и одличног аматера Михаила Трајковића јогн и велики брот младнх даровитих играча од ко1ИХ ће неки нее умњиво ускоро играти видну улогу у нашем шаховском жнвоту. Турнип та итампионат Београда показао је да Бчскова секпига оаеполалсе низом игран « > 1;гич них квалитета. од кон-гх ее млади Бошгелав Милић већ иетакао мећ\ ма 1Стооима. Секиија Витеза има проеторије у исто1* згради где и Ск 1913 (Васнна 7). а дели их свега тедан епрат. И пре иего гато се сусретну у међуклупском . такмичељу за првенство Беогоада. мораће ее оглелатп и тта утакмнии за првенство куће! Мећу члавовима Витеза налази се и некадаштви бемуиеки пРвак Прокопл>евнћ. Поред ових поетоје у Београду ч миоге Друге енортеко-гааховеке секппје. а уз то јоги и итаховска друл-сина Србозара, У унутвашљоети др.же секније оазних спортских клубова и друлшне Србозара равна својг такмичеља. углавиом новенетвена, Дружина Сроозара у Ннгиу ооганизовала 1*е турнир за првенство града. на коме учествују најбољи нигаки итахисти. У Нитну пооел шаховске дружнне Собозара постоје секпије споотских другптава као Србије Ца.ра Констаитина. Железнпчаоа и других. У Паоаћину. Смелеревскот* Паланци. Смедереву Шапцу и Ваљеву одржаии турнири иоказали еу исто као и у Беогр;. -IV и Нишу велики наиоедак младих игоача. Српски нгаховски савез има у виду и могућност сусоета нагаих с шостоаиим мајстоонма. наоочито ако би попгло за пуком да се V Беогоаду одржи туппир већега стила. За такве сусрете је поред великог мајстооа Боре Костића у повом реду регистровао шш до Петра Трифуиовића Ћирића. Аћимовића Недељковића Точовића. Вуковнћа и Вору Тота. који еу V интернациоиалним суеоетима већ оаинте забележили лепе оезултате.

Хоризон^ално: 1) Град на 1'угоисточној '»оали Шпангтје. Заменпца. 7) Поекидач ?л. струје који се употребљава у телеграЛији. 8) Јуначка песма. 9) Прндев. 10) Же;та Зевеова. 12) Пнибор за коља. 13) Краљ 'фраиц.), 15) Важан састојак човечитег организма. 1(И Ирилог. 17) Поправити у »д р а в с т в е н о м п о г л е д у. Вертикално: 1) Неггодесна унотреба ре•тп. 2) Препирка. 3> Врста полумајмуиа. 4) Тађ. б) Ко1*п жете или чекају да добију теку службу. 8) Женско име. 9> Делић слауге. 11) Грчка богнља зоре. 14) У птамену. :5) Гостионггна. 16) Ипеллог

ИЗ 111-01 БРОЈА ДА ЛИ ЗНАТЕ ОДГОВОРИ 1 — Атал. краљ богате земл.е Пергама у Малој Азијн умро је 133 г. пре Хрис.та и завепгтасГ оимеком нарол^ .своју крал,евину, 2 — Собија је мооала израдити жељезничку пругу Београд - Иипг—-РистовапГГнрот 1ео те иримила обавезе Беолинског конгоеса 1878 по коме 1е утврћено да ее оади везе централне в западне Евроне с-а С олуном и Париградом има саградити жел^езничка пруга кота би полазила из БудимПегцте. а игила поеко територије Аустооугареке Собнје Бугао.ске и Турске. 3 — Бапачи пламена први пут су употребл.ени V ток V првог светског оата 28 Фебоуаоа 1915 голине. 4 — Окана те животиља V Африпи нека еоедина измећу жиоафе и антилопе. позната евоопеким зоолозима тек ол 1900 године 5 — Тоонедо избачен из подмооиине иде бозином до 95 км на сат а аомет мV те ло 10 км 0 — Највећа по сада постигнута дубииа 1*е V угљеннм руднинима у Шлезији и оиа износи око 2 300 метара. 7 —' Сло1 на коме се оазвнја ноомалан Жгтвот а који обухвата коппо до љегових највећих висина и моое до највећих дубигТа назггва се тропосфером? 8 — Клектоични телеграф поимењен ге први нут 1835 голине 9 — Фоомални и коначни оаенец између запа.чне и истомне покве настао 1е 1054 голине «0 - Нагмлаћн Папа био је Ииокентије Ш. Дошао те на преето св. Петоа V тоиаесет и еечмот гопнни РК1ИЕЊК УКРШТКНИХ РКЧИ ХоризоиТално: Г) Хол 3> Ево. б> Форнаоцна. 9> Арл 10) Тоо 11) Олтао Г2> Сив. 14) Ипр, 10) Тоанепро.т. 17) Апа. 18> Или. Нертикално: 1) Хоо 2> Ордовац. 3> Кр. 1) Внтоиол 5\ Оно 0) Фаус". 7) Аотос. 8) Арест. 13) Ира. 15) Ири.

— Т1аре. дао си ми три године воемена Ш га научим да говори. Ја то нисам у стању. Ни за три године коњ неће научити да говори . И зато му увек по тиипута изговарам реч можда. А то значи: можда ће тат коњ угинути пт»е него што

истекну три године. Или ће можда до тог времена и цар умрети, а молсда и ја. Као што тт еам видиш постоје три могућности. Цар ее застидео што му је поставио немогућ услов од кога је мудрацу зависио живот. И наредио му 1е да више когва не учи да говори.

Нека пева вееело, Да се кућа орн: Ако зева — ручицом Уста нек затвотпт. АЛ. МИЛИТгЕВИЋ Џова лу^гв' Ново луче добила сам туче, Смеје ми се и радосно гуче. МоЈе луче што га гобих Нче. -Бзла Лала име сам јо 1 ' тала. Ставила те V колипа ма.га И тихом 1е песмом еплша Сегпићу 5 о* најлешца одела. Нек се гизда моја Лала Бела. Ј>ко воата ђевдан ол коочла Госиће ми душа моја малл.

Чуваћу 1*е несрећа и зала Да радосна буде моја Лала. Моја мала. слатка Вела Лада. Моје луче. гато га добих 1 *уче. Београд. ВЕСНА В. ДРАМУШИЋ, ученица II разреда Светосавске основне гаколе

Господа лингвини

Госиода пингвипи вазузурили су се бага као да су иотпуно еами v своме иав^ тву. Сиротани. и не слуте да су два иоларна иутника већ ту и да их поематраЈу* Да ли бав ви видите где су путниии. калг их пе виде безбвижпи пингвт»пп ?

Снешко Белић је заиршеп. Бата » мио• го радовољан. (Снпмак; Рат. Отефановић)

ШИБИЦЕ

ХОТЕЛСКИ ЛОНОВ

У Једиом хотелу отеела је једна ввло оогата дама. Неколико дава каеиије дошао је у исти хотел иеки мушкарац. и узео собу до богате -даме. То је био иекв онасаи хотелски лопов. који је сазиао да је дама богата и да има врло скуиоиео накит. Оп је нрво иосматрао еит>ши.ј> и устаиовио да између 9 и II дама

Погодите. децо. брзо Шта то ради Стева. Кад 1*е тако зинуо: Да л' пева ил' зева.

Смучар Лаза

Ево вам пет тпибица ко1е поететављају брот 10 Ол вас се тоажн да их порећате тако. да поетставл>ају број 12 али без да аодате или одузмете ма и 1едну итибицу Одговоо ћемо дати V ит\ћем броју.

Ја бих реко да он пева Само нешто тужно. Било 1едно ил' друго. Он изгледа ружно.

Ево једног лаког прегледа за мале цртаче. Иначе сада имамо довољно снега. па могу они то и да нанртају.

П