Kolo

6

2 — Пошто је паправљен модел бира се подесан комад материјала. Овај савијени део управо је подесан за статуу Христа у ставу мученика. 3 -— Детаљи се и&рађују финнм длетом. Резбарп да би боље видели. слу же се нарочитом окрутлом светиљком у облику кугле која појачава осветлење. 4 —■ Материјал се прво грубо обдеља длетом, а ратим дотера брушењем на фрер-машини. Ово је уједно најважнији део посла. Ако се оду;ше више материјала но што треба, покВарон је цео посао. 5 — Готове рербарије од слонове кости. То су већпном статуете сисичш и светица. Слоновача је од увек била омил>ени матсрМјал $а израду керских м прквених иредмета. 1 '^ 7 '' . (Сп1ЈМН,и: Б.Ф.А.)

тичне шаховске фигуре и дикове светаиа и светица. Стари музеји нуни су тих уметиичких творевина, а Мадоне из < ло« новаче и данае се необично н,ене. Ма да је резбарење у слоновачи стварио ручни рад, грубљи, ночетни, радови обављају се машином. То су анарати који личе на „бормашину" зубног лекара. То је уосталом нриродно, пошто је и слоновача зуб огромннх размера. Пошто се одређени део слонове кости грубо обдела, приступа се уметничкој изради односно правом резбарењу. Тај посао обавља се финим длетима и рендима разних величина и облика. Разуме се да овај посао захтева највећу пажњу, јер је материјал скуп. На крају долази глачање и политура. То ее врши четкама, влажиом прашином камена плавна (бимштајн) и влажним крпама. На тај начин Слоновача добија свој природни сјај, а дело своју праву лепоту.

метност резбарења у слоновој кости била је некада на високом степену, али је, као и многи други уметнички занати, последњих педесетак година пала у заборав. Кратко. време пре овога рата постала је она опет валша грана немачког уметничког занатетва. То се најбоље види по увозу материјала: Немачка је сама пред рат куповала на светском тржишту две трећине елонове кости. Иако се материјал добавља из далеких егзотичних крајева,

сама обрада постала је у неку руку део домаће радииости. То нарочито важи за Оденвалд. Читава поколења мајстора прерађују овај материјал из далеких етрана, а у Ербаху у Хесену основана је стручна, уметничка школа за обраду слонове кости. Уметници из свих крајева Немачке имају прилике да у Ербаху науче осо«' бености резбарења слоноваче. Они израђују оне карактеристичне мале скупоцене фигуре за излоге и салоне, егзо-

1 — Вајари и$рађују иали модел &а неко своје дело од мермера или метала. Модел за резбарију из слонове кости прави се од глипе у природној величини.