Male novine

ВРОЈ 78 ' Београд, Недс 1 : /IАЗИ СВАКИ ДАН ' „ Д ~и л »И |1 И 1Г 1 1 ц НА ГОДИНУ 8 дин. |ш| Ш Ш ШШ р 3 рЧј Н к НА ПО ГОДИНЕ . .... . . 4 ДИП, |Ж| јц Д ИЦ Ш Ш | Ш Ј| НА 3 МЕСЕДА 2 ДИН. ||В 0 "® ИИВ В ■ ™(®* В>. МЕСЕЧНО ...... ... 1 ДИН. Т ПАРЛ БРоГ ДНЕВНИ Ј1ИСТ ЗА Сг>. Ив~ИЗЈ1АЗИ и ДОСЈ1Е НГЛЗНИКЛ-Ш| ЗА СВАКО ОГЛАШЕЊЕ Ш1АЂА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ 20. П. ДИН.

■ШШ1 ОГЛАСИ И

Крајем овога месеца истиче многим нашим читатељима рок претплате. С тога их молимо да прет* плату обнове најдаље до краја овога месеца, јер ћемо иначе бити прину* ђени да лист обуставимо свакоме без разлике, који нретплату није обновио. Обраћамо иажњу на* ших читатеља на то, да поруџбине без новаца не* ћемо узимати ни у ка* кав обзир. Од 1. јула доносићемо у иодлиску „Девојче", приповетку нашег младог и даровитог приповедача, г. Јанка Веселинови&а, који је за кратко време постао омиљен ириповедач нагае читалачке публике г. Јанко нам је обећао, да се почешћејавља својим радовима. У опште по* десили смо тако, да од сад што више доносимо ори# гиналних ствари у подли* стку, те ће тако читате* љи имати и слика из на* шег живота.

Прво срнско докално паробродско друштво, отиочеће од данас свчке недеље и празника, нри угодном времену, редовну плови бу од Београда до Топчидера и натраг. Пловидба почиње у 2 сата по подне, и у времену од 45 до 50 минута лађе ће се измењивати, а последња лађа из топчидера за Веоград креће се у 7 сати у вече. Цене су вожњи. I класа за топчидер и натраг 1. динар II класа за Топчидер и натраг 60 пр. дин.

КАЛЕНДАР «Православни: 18. Мученик Леонтије Католички: 30. Павлов-дан. Сунце излази: у 4 сах. 3 м. а залази у 7 сати 57 мин. Пун месец 13. у 9 с. 57 м. у вече 'опла киша.

РЕД ПРИШАЊА у мшшетарству нар. привреде 1. Министар ирима приватне суботом од 3—5 часова после подне. 2. Вачелници одељења примају сваки дан од 11 -12 часова пр*г подне.

ПИЈАЦА БЕОГРАДСКА Београд, 17. јуни кил. 33363 Жита.... 10'60 „ —.— Сувих шљива . —•„ —.— Браш. леб. нес. —.„ —.— Брашно фино . —• „ 299 Кукуруз . . . 11-50 „ —.— Кукуруз. браш. —• „ 1170 Јечам нов . . 7-50

1681 Овас. . —.— Раж . —.— Мекиња. —.— Криза . —.— Иасуља. —• — Ораја . —•— Катрана 180 Вуне овче —•— Шишарке . —.— Меда . 10190 Креча. 1000 Сена . . —.— Сламе . — — Лоја топљеног —.— _ нетопљеног

—.— Масла . .

—.— Кнјмака. .

. —•—

—.— Масти . . .

— •—

204 Крушака. .

. 20 —

377 Сира

50'--

245 Свиња.

. 85-—

523 Вишање . .

. 9"—

361 Трегаања. .

. 19 —

1140 Кајеија . .

. 19--

790 Кромпира .

^О-бО

РАЗНА ПИТхА

8-50

105"—

20 50

не ми-1 ј је само при УВОЗ ИЗ АУСТле ни одмах килограма 1.275 Бран? ,аништ У' Меки^ гл ^ к У- —_ „ —.— Пасуља. '." —•—• „ — Шпиритуса — •ИЗВОЗ ИЗ МЕСТА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ килог. —.— Сувих шљива. —•„ —.— Креча . . . —■—

У Р с

Дукат . Нанолеон

5 90 9 94

-4«*^—

лит. Г) V Г) П У.>

—.— Виаа црна. 4700 „ бела —.— Комовице. 8950 Ракије меке —.— „ љуте. —.— Шпиритуса ЦЕНЕ СТОКЕ 1 пар Волона тешки к. 1 п V Ћ п 1 п » п п 1 пар Крава тешки „ 1 « п „ 1

24

„ Свиње мрша. до „ ЦЕПЕ КОЖАМА пар кожа овчи . , „ Јагњећи нови „ Јарећи „ Кавлака . „ Зечији. „ Козији. . .

ТЕЛЕГРЈШВ „МАЛИМ НОВИНАМА" Берлин, 17 јуна Цар у своме писму државноме канце^ару изјављује најискренију благодарнос^ на саучешћу које је са свију страеа указано приликом смрти његовога оца и уверава да ће по примеру својих иредака и он најозбиљније радити на одржању мира, и да ће унанређивати и учвршћивати миран рад и добро своје земље. Цар једао румунском министру спољних послова Карпу орден црвеног орла I. степена.

БЕОГРАДСКЕ НОВОСТИ (Спроведен). Г. Каћански уредник „Велике Србије", спроведен је у Пожаревац на издржавање једногодишњег затвора.

У П У Т У (ЈЕДНА ЦРТА СА СЕЛА^ Човек махну главом па му даде знак да следује за њим. Ревизор се за час заустави и хтеде питати сељака, шта ће и куда га води. Он виде да у овој стнари лежи један не споразум. Али у тај мах он се нађе међ чопором неких жена и деце; све је то чупаво, дроњаво и прашљиво. На свачијем лицу могаојечитати изразе неописаног чуђења Доктор! чу се неколико шапатом изушћених речи. Ма да-ли је могуће о пебо! Ревизор се ухвати за чело, јер му сад цела ова сгвар постаде јасна: Ови људи надају се доктору, па мисле да је он тај коме су се надали. Хтеде викнути: Ја нисам лекар. Али у тај мах чу глас онога сељака: Уђите госнодине. Ревизор се на један мах нађе у једном малом, тавном собичку. У .једном крају стајаше ниска постеља, а на тој постељи лежаше неко испружено тело човечије са бледим, крвљу нокапаним лицем. укоченим очима и разјапљеним устима из! коих би му при сваком његовом тешком уздаху покуљала густа маст крви.

Ревизор и нехотице задрхта, па се окрете к ономе сељаку, који га право у лице гледаше. „Јесте-ли звали лекара? запита ревизор. „Шта"? учини сељак. „Велиш, да треба звати лекара, који би могао указати своју помоћ, ако буде могуће." „Хој!уздахну сељак и превуче руку преко чела, А ми мислимо да си ти онај доктор за ког смо послали човака." „Нисам брате; рече ревизор ја сам само један обичан путник кога је случај довео овамо. За час се сви присутни љуто окорише.

,Не

очајавајте рече ревизор, ако сте

послали по лекар« он ће на сигурно доћи." „Ах само да не буде касно." Ревизор заповеди те отворише прозор, па онда приступи ономе несрећнику који са беше сав укочио. Заиста страшан беше нризор. Човек, што лежаше на постељи, имао је голему рану на глави. Видело се да је овде радило оштро сечиво које је имало цељ да располути, — али је убилчева рука некако омакла на је сечиво доватило само једну страну главе. Оно што је дохватило, то је однело: Је-

дно ухо један образ и пола носа беше одсеченои само сенамалим парчићима држаше. Грозан призор! Ту крај постеље опази ревизор једну зпурену старицу с' уплаканим лицем и и расчупаним власима. „То му је мати чу се јецан глас. Ах, сирота, он јој је јединац! „Ево воде". Ревизор се окрете и прими голему тикву, па је журно наЈнена своје окореле усне. „Красна вода"! рече кад је тикву спу стио на земљу. Ту му донеше малу троножну столицу, па га понудише да се одмори. „Готово пије ми до седења. рече ревизор, — али опет саслушаћу како је овај сиромах допао он.е страшне ране." „Е, мој господине, поче онај сељак, оваке се несреће са нама често дешавају"... „А што то"? „Што? за то, што немамо намети. Што од мухе правимо медведа. Од једне речи свадимо се; од најмање кавге побијемо се, и тада ето како пролазимо". „То је зло/ промрмља ревизор. Ваља да је и са овим тако било? „Тако је. Јуче смо отишли нас 5-6 у