Male novine

ш

ВРОЈ I® 2 -

Београд, Уторак 4 Октобар 1888

ГОДИНАI

ИЗЛАЗИ СВАКМ ДАН ЦЕ Н 1

■а Г*Д «ну . . . . иа же годенв . . . ■ на. % м»син,д .... квскчно 10 ПАРА БРОЈ

3 диш. 4 днн 2 Д« 1 дин.

МДЛЕ НОВИНЕ

ДНЕВН И ЈШСТ ЗА СВАКОГА

ирвтплата се п1аљк мкдецмјану и киипановии у Б вограду Обилићев венад бр. 1 Можв ое иретплатити и код свију пошта у Србијв Ц.ЕНЕ ОГЛАСА Мали огласи 1.50п. д. или 5 пара од петитногреда

10 ПАРА БРОЈ

ИЗЛАЗИ и ПОСЛЕ НРАЗНМКА"

за свако огзашжљв плаћа се држ. таксе 20. и. дин. ЦДр-ВЕЂИ ОГЛАСИ 110 НОГОДВИ •

ЈХ НЕВНИК

календар Правоелаваи: 4 Деспот Стевав Католички: 16. Гало онат Сунпе излази: у 6 сах. 34. м. залази 5 еах. 26 мин. Пу.ч месев, 7. у 9 ет подие. Киша, обжачно.

58 м. 110

К У Р с

Дукат

5 76

Од првог октобра настала је последња четврт. Мзлимо своје читаоце да одма сад похитају са претплатом, јер се доцпије дешава да нам нојединих бројева, који се распродају неставе а ноједини претплатиици их траже. Г.Г. нретплатници из унутрашности, могу на вајзгоднији начин послати претплату у таксеним маркама нреко писма. Од 1. Октобра до краја године стају ,.Мале Новине" 2 дин. Као што се већ од 1 окто-1 бра види, узели смо са свим други начин уређиваља самога листа, који је много згоднији и прегледнији. Уједно смо увели два подлистка, \>д којих ћемо у првом доносити увек приноветке најмодернијих нриповедача светских као и оригиналне. Сем овога увели смо још многе нове рубрике, које смо увидеди да су потребне. Из овога већ, увидеће наши читаоци, да се ми наштимо за све бољу и бољу садржину па —и за боље уређеље свога листа; а да би то још у већој мери ред цензура по новчаним заводима цостигли, зависиће од броја прет- При платнииа. Очекујемо, дакле, од читалаца што бољи и што већи одзив, а ми ћемо се што више трудити да задовољимо све оно што читаоци имају права од нас да очекују, као: добру садржину, тачно излажење, тачно разнашаље и т. д.

ЈЈандидат, а међу тим иримљено ихјдруга — великошколца —који пол#..

Наполеов . . . . . . 9'69

п030ришни репертоар У уторак 4 окг. „ Уријел Акоста" Драгедија у 5 чинова, наиисао Г јцков — Редитсљ г. Јк»вановић. — У прет илати 114.

ред примања по министарствима

Мин. уиутрашљих дела: Сваки даи ире подн« од 9 и ио час до 12. и ио иодне од 4—5 часова. Мин. ииостраиих дела: четв^-тком од 11—1 часа ире подне. Мивист. војни: еваког даиа од 11—12 час. веи недеље и иразника. Мииист. правде: Сваког дана од 9 и по часова до подне. Минист. грађовииа: Свакн дан од 11—12 часова пре подне. Мин. проовете н цркв. дела: Петком од 11—12 час. пре подне. Мииисг. привредс: оуботем од 3—б по подне, Минист, Финансије: Уторииком и петком од 10—12 нре подие.

вилеговаиа народна банка: Понедељак, ©реда и пстак. Београд. кредитнн завод: Уторак и петак. Задруга па међусобио помагаље и штеди>у: Понедељак и четвртак. Српска крвдитиа баика: Поиедељак, ереда, петак и вубота.

бесградске ВЕСТИ

Р*4акција и аАмииистрација „Малих Новпна"

Војиа Лвалелија. Јавили смо још раније, да је за ову годину, за Вој ну А -адемију решено да се нрими 51

је било свега 49. Како чујемо, прек ј.>че су ионуњена и ова два места и Фако је сад завршено са нримањем у Војној Академији. Жкола на Јалији. И ако смо узеЛп' да »абелезкимо једну појаву, опет то није новост никаква; јер у нас је бтара ствар, да за време расиуста евоје школе празне а кад почне школа, онда се обично крече или оправљају, те за то време деца не одлазе у школу. Тако сад чујемо да је расоуштсна школа на Јалији, јер има да се оправља патое. Тај се патос цо свој прплици није покварио за ових 10—15 дана, од како деца одлазе у школу, већ је још за време раепуста •гако било, па иа што онда сад да се рзснуштају деца. * Концерат иузичке пгколе. Писали смо у једном од прошлих бројева, как<> се у нас рада на установи музичке школе н како је иста, организова на из наших бољих музичара и учи теља нсиања всћ од 1. ов. мес. отпо чела свој рад. Како сад чујемо, сви учитељи ове школе, приредиће крајем овога месеца или бар почетком идућега, један велики концерат, који ће имати и цељ, да они нрикажу себе или управо своју вештину. * Из позорипгта. Вечерас је у нар. позоришту „Уријел Акоста". Насловну улогу играће г. Љуба Станојевић Како је ово такође једна од врло тешких партија, то се такође интересујемо и овом нриликом за уснех г. Станојеваћев. Као што чујемо за овај се месец сирема нов комад п Набоб" АлФОнса Додеа, који је г. Глишић превео нод именом „Гаван." Чс Велики концерат. Као што чујемо. неколико наших млађих а одчичнијих 1'рађана, нриредиће у скоро једап велики концграт, у кориет једиог свог

зи у ивоетраиство, да продужи своје етудмје. Што будемо подробније о овоме сазнали, јавићемо, тим ире што нас мисао, са своје нлеменитости, интересује и ставља нам у дужност да је и овим путем номогнемо.

домаће вести Ниш. Пишу нам из Ниша, аоводом наше белешке у претпрошлом броју о установи „Кола јахача", ово: „Ниш је збиља варош; која је успела да за кратко време поетане* друго средиште, носле наше нрестонице. Ниш је двојако на таквом ноложају, да заиста шему иринада и у задаћу да буде наше средиште и културво и просветно. Није Веоград, но Ниш она права средсреда, не Србије, већ Балканскога полуострва, где су се збиља и стекле сво најзначајније ируге, оне ко)е везују пештанску, солунску и цариградску нијацу; Ниш је тиме уједно и копча, која везује цео запад и исток Европе — ето, то је један сретан положај Ниша. Али Ниш је у једно и престоница онога дела Србије — нове Србије — која је, тако рећи, до јуче нрекјуче била под тако црним околностима и приликама; да није могао ни један зрачак просвете до њег допрети. У том погледу пред Нишом стоји други велнки задатак и позив. Па ето, крај свега тога, како је мало људи у нас, у Нишу, који поЈимајући овако велике позиве саме вароши, оће да прегну, да збиља и одрже Ниш на угледној висини, како би био кадар и да одговори своме позиву. То се најбоље онажа, кад је реч о некој установи у нас. Скоро свака боља установа било из нрестонице или које друге вароши, одјекае и о::де; нађу ее и појединци, који иојме и важност такве установе, нађе се и људи који увиде да је она и код нас и потребна и иужна; нађе се и људи,

ноджотак

То је час најслађег одмора и најлешних снова.... На једаред заори се грозна вика: Ватра! Ватра!

* * *

2 Д Т Р АГ од Жил Легу а Улице опустеле.... Овде онде нробије кроз ноћну маглу но који зрачак светлости од оближњих Фењера. Ако се и нађе но какав што се закаснио, он чује само звонки одјек својих корака по тротоару и види на њему своју сенку како га час престигне а час је опет за њим. Тајанствено! цела се варош затворила и спава.

Пламен 1 - е већ лизао снољне зидове куће Прозори као да су у крв огрезли... Пренлашене жене истрчале нолу наге на улицу носећи собом своје највеће благо: заспало детенце. Људи су се журили да притеку у помоћ; али пожар је јачи од људи! Наједаред звоно за узбуну одјекну у стражари ватрогасаца. На ноге, војннци! ево непријатеља; ватра је ту! Ватрогасад је готов. Еко огромних кола, што у највећем галону вуку шест коња, и у којима су ватрогасци одлучени и готови за смрт. Ето шмркова, баснословних прскалица, што шибају воду без одмора и милосрђа. Ено справа за спасавање изнађених ђенијем човечанским.

Ено Фантастичних лествица што као да су начињене за Титане. Епо крвавих буктиња што јуре у црној ноћи. С пута! с пута! ЧуЈете ли цику трубе на узбуну? Ватрогасац иде у натру.

* •*

Шмркови су ноређани као батерије и шибаху водом кућу у пламену. У исто доба, ватрогасац, са секиром у руци, ломи преграде, руши зидове, и бори се са ножаром. Епо како својим снажним мишицама дочепа неку онесвеслу жену и изнесе је; ено га снасе неко дете из најжегаћег пожара но сред громовите лупе зида што се руши! Погледајте: душа му је од гвожђа а каскета од злата под ватреном кишом.

* * *

Сад су, нек је хвала његовом јунаштву, сви ван опасности.... Међу тим, у заклону једног још ус-