Male novine

врло кратко време само ако се одмах приступи лечењу, и грло на брзо новрати своју снагу. Лечење траје ио нравилу 6—8 дана и ирестаје тек онда, кад се на образованим ранама ночне да хвата кора испод које нова кожа расте. Ако се са појавом шапа у устима, појаан и код чаношака, то се на круни и између чапонака нримети знатно руменило, по том појаве се отоци, и услед болова, грло не може да се држи на ногама, већ махом лежи. На један или два дана по појаву, меурићи се провале из којих најпре цури бистра течност, а после жућкаста. Рањава места нревуку се или са мрком кором или гноји неколико дана, после чега тек образује се кора. Клд болесг правилним током иде, онда лечење траје назвише две недеље. Често наступи опасност, која се састоји у томе, што се произведе запалење меких делова на чапоњку, поводом чега настуни гнојење а по том врло често дешава се да и сам чаноњак отпадне. Појављивање или избијање мехурића или пликова бива као што смо и напред рекли и на вимену. Пликови су онакви исти као и у устима. Нарочито се нроизводи зараза на вимену на тај начин, што се материја или она течноет из разиуклих мехурића при чешању грла са болесним и рањивим ногама пренесе и на виме. Томе иоглавито има да се заблагодари, што се шап и на вимену појављује. Лечење шапа било у устима било пак између чапоњака, зависи од чести од тога како је грозница била, од чссти од старости и стања здравља као и јачине самог грла, и најзад, од тога, какво је време. Ако се зараза нојави у једној шгали, то треба оболена грла оставити сва заједно, па одредити нарочито једно лице, ко)е ће само њих да надгледа и храни и које не ће долазити у додир са здравсм стоком. Сем тога, у таквим случају треба ее побринути, да је штала или комора колико толико топла, па онда и да се редово ни цравилно хранење врши. Простирка треба да је увек чиста и сува. Ако је такав случај, да се са нојавом шана у устима појави и мећу чапоњцима, онда треба велику пажњу обратити на то, да има увек у довољној количини нростирке и то чиете и суве, како би ноге увек суве биле и како би се могле покрити нростирком, да не озебу. Пијаћа вода треба да је увек свежа и чиста, јер оболело грло треба не само да гаси жеђ,

већ и да се ране у устима испирају чистом водом. У" почетку грла треба да се хране са лако сварљивом храном, као на пр.. травом, меким и добрим сеном, забрканим мекињама, ирекрупом, репом, итд., и то у малим количинама. Доцније тек треба новећати оброк и полагати саио сено. Одмах по оздрављењу није нрактично, да се полаже стоци обична количина ма које врсте хране. (свршиће се)

СМЕСИЦЕ Број претлатника. Један је Србин изр.чунао нре кратког времена. да укуаан број претплатника на новине што излазе у Србији износи 6590. Од овога броја њих 681 примају све политичке листове 249 све научне, а 450„све забавне листове. Остали претплатници примају по један, два, а највмше три разна листа, било књижевна, било политичка или забавна, Овде нису урачунати разни органи нојединих надлештва, као „Војни лист" „Гласник министарства просвете", Глаеник министарсгва Финансије и т. д. Вероватно да би тада број овај нретурио и 10.000! — Што с^ ^иче нретплатника на књиге, ту су најсрећније спрдње, шале и забаве, романи, иа тек онда озбиљне књиге, а међу њима опет школеке, као обавезне за ђаке, од којих су само неколико штампане у 10.000 нримерака, иначе једва прелазе две три тнсуће, које се опет иродају у току од неколико десетина година! Славна књижевност! Лепота, доброта, љубав Кад је Бог у својој доброти сгворио природу, и дао мирис цвећу, бистром врелу тихо жуборење, шарна крнла мале«ом леитиру; дао је тада и шеви пеему, лаву снагу заједно с гордошћу, песнику је дао духа, али жени је дао леиоту. Веселој тици дао је крила, бисерне шкољке сиротном нриморцу, лаке ноге плашљивој газели; плави цветак зеленом иоменку; старости је дао искуства, а млад >сти опет наде, али жени — њој је дао доброту\ Небу је дао плаветнила, зраке сунцу, светлом дану румену зору, зеленој лози руменога грожђа, црној стени д >о је бршљана, а анђелу побожне молитве, али жени — жени је уделио љубав.

ШАЛА Објашиење „Стеване, реци ми, бога ти. откуд нашем практиканту оволиких модрица на лицу? Где их је јадник морао заслужити?® „Па ево да ти кажем: колико ударапа видиш, толико је пута пао на испиту!" * Великодушност Поручик (који је пре кратког времена покаонио старе изношене нанталоне своме посилном) Јоване, '.колико си платио праљи за моје рубл.е? Посилни\ Оставите се тога, господин поручик, ви сте ми ноклонили ваше лепе панталоне! * Еманципација Дама чита писмо од једног непоЗнатог обожаваоца: — Моли ме за један састанак, да ми изјави своју неизмерну љубав... а ја га не нознајем. Шга сад да радим? — Ах да, мисјшм да ће најбоље бити, да замолим мужа свог да ме упозна с њим. * Уздах једног старог љубавпика: — 0 тешки дани, рђава времена су наступила! Где су они дани када је човек давао 50 динара За један пољубац?! Сад се многи ломе да ли да даду једаи динар за 50 пољубаца!

Ј—1-Ш" А ТТ

БЕОГРАДСКА Београд, 18 Октобар

кил

78556 Жита .

11.60

77

15.309 Сувих шљива 22 - 27.—

77

Шљива нових

—•—

77

236 Брашно фино .

15.-

ј?

(Брашно леб. нес .

—.—

77

—Брашно „ сеј.

—.—

77

16003 Кукуруза, стари

8 00

77

Кукуруз. браш.

8 -

77

4576 Јечам .

775

77

19073 Овас . . . .

7.75

77

1016 Раж ....

7.50

У)

— Мекиња. .

—.—

77

—.— Криза. .

—.—

77

642 Иасуља. . .

25 -

77

957 Ораја ....

25 —

77

294 Катрана .

25.—

77

669 Коре брезове. .

12 -

77

28 470 Креча....

3.20

77

44000 Сена ....

4.50

77

3870 Сламе ....

2.50

77

121 Масти . . .

110. -

77

1459 Лоја тоиљеног .

77,-

77

.— Сочива ....

— •—

— — Ћумупа

_• _

ОГЛАСИ По решењу општинског одбора од 8 тек. м. и год. суд ошптински издаће под закуп јавном лицитациом на дан 25. Октобра т. год. осветлен,е вароши Београда по досадаЕБем начину једномелицу, које најнижу це^у понудило буде за време од 1 Новембра ове до 1 Новембра 1889 године. Сваки лицитант полаже на лицитацији нредходно две хиљаде динара у готовом новцу или ернским папирима од вредности на лицитира, иначе не ће му се дозволити лицитирати. Остали услови могу се видити сваког дана, за давање осветлењ под закуп, у канцеларијеко време у рачуноводству Судекоме. Лицитација ће се држати у општинском Суду од 8 до 12 нре и од 2 до 5 сати по подне. Позивају се они који би хтели ово нраво узети нод закуп да го()њега дана дођу на лицитацију. Из седнице Суда општине београдске 15. Октобра 1888. године. СВр. 11566 у Београду.

0 Г Л А С Онштина Грочанска даваће лицитације под закуп, за једну год. дана а то је од 1 Нчвембра ове до 1 Н<>вембра идуће године, — своје касапнице, аренду акциса и кантара, и то: кантар и акцис на дан 23 т. м. а касапнице на дан 26 октобра ов. год. Зато овим позива оне који би ее ових закупа ирммили, да горњег дана дођу и лицитирају. Од суда општине Грочанске Бр. 1671 у Гроцкој 3 — 3

зшшн шп КОМИЧАР Данас у Четвртак 20 октом. 1888 год. у великој дворани

и

„ХОТЕЛ ИШПЕРИЈДЛ еа одабраним програмом који ће бити разаслат у нарочитим плакатима на дан преставе, почетак у 8 сати у вече — цена од особе 60 нара динар. Моли за иосету Вабик ЕДАН ЂАК КОЈИ ЈЕ В1 Ј ЛО СИротног стања тражи привагно послужмвам>е или да поучава ђлке из нижих разреда гимназије само за рану и квартир. Тај ђак учи курс поштанскотелеграфски. Унитати у уреднигатву- 1—3

К Р А Љ И Ц А Н 0 Б И

или

ЛОВАЦ МРТВАЦА У ВЕНЕЦИЈИ РОМАН ИЗ ИСТОРИЈЕ МЛЕТАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ КЊИГА ПЗТА

(наотавак1

(119)

„До врага!" викаше Јеронимо. „Та све ово пгго је овде, не вреди ни две наре.' Зар смо за то крхали наша леђа?" СтеФана се смејаше. „Знате ли шта?" рече она после кратког времена. „Ја миелим да ова налата има какав тајан излазак!" „То је будаласга мисао!" рече Јеропимо. „Ја пак мисдим да је Краљица Ноћи ипак овде и да се ту негде сакрила," примети Амадео. „Али ко зна где је, и како да је нађемо."

,,Ми ћемо изгубити оно, што је главно " изјави СтеФана љутито. „Кога ђавола тражите још?" „А К (»гн ћемо ђавола наћи доле?" унита Јеронимо. „То ћу вам казати ја!" „Она мисли да ће богаги гроФ сигурно доћи," одговори Амадео. „0! тај сигурмо неће доћи," рече Јеронимо. „Али ји вам кажем да ће доћи и довести крсташа са собом. Он нам је то наговестно, а кад тај што обећа, он одржи реч. Овде нема нншта, више да се тражи. Ако има прилнке, да ее где добро заслужи, то може бити само код богатог граФа МираФијора." „Ми морамо да тражимо Крал^ицу Ноћи," одговори Амадео. „Ти сиђи доле у ходиик и пази. Ако видиш да ее неко са гондолом приближава, цозови нас одмах." „Тако је, јер зашто смо те повели са нама? Торњај се дакле ^ома доле," повиче Јеронимо и нонрети јој са запаљеним лучем. СтеФана сиђе доле. Чим је била у ходнику близу врата, она их врло мало одшкрине. Из далека долазаше једна дивна г«>ндола. Испод балдахина седео је Брабантино поред Инга. Инго беше весео, он се сад надаше да се на лак начин отрести оног човека, који све зна, и који може сваког часа да уништи његове сјајае планове. „Ова стара налата мора постати државна евојина," рече Вр ;бантино. „Она је припадала крсташима, који су као државни непријатељи уништени, према томе и њихова добра принадају држави/" „Тако је, то је сасвим право," одобраваше Инго. „Јутрос ми је нешто саопштено, што ја никако не могу да верујем," настави Брабантино. ,,Неки рибар, који је ловио у близини тврде земље, вели да је видио једне ноћи женску са црпим покривалом/' 4 ,,Краљицу Ноћи? Ја мислим да се она удавила онда, кад је била на острву сан. Лазару!" рече Инго. ,,Тако нам је бар јавио командант на сан. Лазару. Али рибар инак тврди да је прошле ноћи видио Краљицу Ноћи!" „Онда се сигурно неко користио ње ним именом, само да нам пркоси и даље!" „Ја то не могу никако да верујем,"