Male novine

ВРОЈ 2^1 Београ д, Среда 2 Новембар 1888 ГОДИНА I ИЗДАЗИ С8АКИ ДАН « жв ап ___ претплата ое шаље М едецијану и К импановиљ Д КН А И Ш Јјк II Н " ^ 1 |1 Ј| | Јј Р I Ц™" У В еограду Обжжићев венац бр. 1 ва годинг 8 дии. |Ш1 Ц Ц г И1 1 1 К Ш'§ М Може св претплатити и код евију пошта у Србијл "ГмесепГ ;;; ; ; ; ; ; ; III 14 #1 ш 1 1 1Ј 1Ј II 1 1 1в цеТЕТгмса меоечно 1 дин. Мали оглаои 1.50 п. д. или 5 пара од петитногреда 10 ПАРА ВРОЈ ДНЕВНИ Ј1ИСТ 8А СВАКОГА 10 Ш.РА БРОЈ зр ј 0 *-ИЛЛАШ] и ЦОСЈ1Е ИРАЗИИКА"^^ за свако оглашење плаћа се држ. таксе 20. п. дин. 8 ^"ВЕЋИ ОГЛАСИ 110 НОГОДБИ-Цјц

Т Р Г О Б И II А

А !

1 х МИХДЈЛА МИХАЈЛОВИЋА к

5

НА ТЕРАЗИЈАМА Прима поруџбину за костолачки угаљ из Мајдана г. Ђорђа ВајФерта 100 килограма 1. динар и 40 пара динарски К постављено у кући.

како се разношање листа не би нн за један дан иомело. ГТ'ТУ? у ^ V V V цг Т 'У 'ЧГ"ЧГ V 'У ЧГ ЧГ 'V 'Т Ч

КАЛЕНДАР Правосдавни .• 2 Мучен. Акинд. Пиг. Католички: 14. Левин владика. Суние излази: у 6 сах. 23. м. залази 4 сах. 46 мин. Нов месец 21 у 10 с. 56 м. ире подне. Мраз ведро па лепо.

1ХХХ1

■ххха

ахххв

■XXXI

4—6 ■хххоип?

11

ЗАЈМОДАВАЦ Станује од првог новембра у Лепеничкој улици број 3. преко од нове зграде међусобног помагања. 3 —10

. Ш11И одчочео је да лечи- Станује преко пута каФане „Златан Крст" прима болеснике од 1—3 но подне. ХТТ 1ТА Л А Лч Ш год - ирирод. матеI I /I 11 11| I матичког одсека жели V/ '11 II I Ш давати кондиције ђацима средњих шнола. Упитатиу уредништву овог листа.

Од 1-ог новембра до крајаго дине, стају

п

МАЛЕ МОВИБЕ"

I. динар и 50 пара динарских. Претплатницима из унутрашњости препоручујемо, као најбољи начин, претплаћивање код месних попгга. Редакција, администрација и ексиедиција „ Малчх Новина ", налази се од 1. новембра у Васиној улици број 6.

к у р с

Дукат . Наполеон

577 9-64

РЕД ПРИМАЊА П0 МИНИСТАРСТВИМА

Мин. унутрашљих дела; Сваки дан нре подне од 9 и по час до 12. и но подне од 4—5 часова. Мин. нностраних дела: четв^тком од 11—1 часа пре подне. Минист. војни: сваког дана од 11—12 час. сем иедеље и прааника. Минист. правде: Сваког дана од 9 и по часова до подне. Минист. грађевина: Сваки дан од 11—12 часова пре подие. Мин. просвете и цркв. дела: Петком од 11—12 час. пре подне. Мпнист. привредс: суботом од 8—5 но подне, Минист, Финансије: Уторником и петком од 10—12 пре подне.

Молимо своје београд* ске нретплатнике, да нам на време јаве нромену станова од 1. новембра,

РЕД ЦЕНЗУРА П0 Н0ВЧАНИМ ЗАВОДИМА

Привилегована народна банка: Понедељак, среда и петак. Београд. кредитни 8авод: Уторак и петак. Задруга ва међусобно помагаше и штедњу: Понедел»ак и четвртак. Српска кредитна банка: Понедељак, среда, петак и субота.

жавног железничког друштва између Београда и Шаица. * Ностављеп. Како дознајемо г. Никола Мартиновић постављен је за ванредног секретара III. класе, за страну коресподенцију. * Са Белике Школе. У току ове зиме приређуЈу ироФесори Велике Школе јавна иредаваша, која ће се држати суботом од 5—6 час. по подне, у дворани Велике Школе. Предмет свакога предавања објављиваће се редовно иреко новина, а за свако прелавање плаћаће се у име улазнице 0.50 -дин. од особе. Приход од ових иредавања намењен је добротворним цељима. Прво предавање „О сну и о сновима * држаће ироФ. г. др. Љубомир Недик, у суботу 5-ог о. м. Улазнице за ово предавање могу се добатн ко I домаћина Велике Школе и у свима књижарницама. * Ступаље у брак. Г. Божидар Вуковић, контролор жељез, оделања мииистар. грађавина, ступа у че вртак 14). ов. мес у брак с г-ђицом Драгом ћери г. А. Стојковића, начелника мин. војног: * Отиочела предавања. Јуче су отиочела предавање поштанско-телеграФског курса. Како чујемо још на неколико дана пред што ће да отпочну предавања миоги су одустали да слушају тај курс.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Црестаје. Од јуче је првстала пловидба привнлег. аустр. угарског др-

СТРАНЕ ВЕСТИ Еолика је свота издата за избор председника Уједињених држава ? Једне Францеске новине доносе једну белешку код овим насловом, па веле да је Њујорк издао за еваког кандидата 1,250.000 Франака. Једна јо бакљада, што је приређена такође у Њујорку, стала 100.000 динара; у другим се градовима већ јевтиније

КРАЉИЦА НОЋИ

или

ЛОВАЦ јМРТВАЦА У ВЕНЕЦИЈИ РОМАН ИЗ ИОТОРИЈЕ МЛЕТАЧКЕ РЕПУВЛИКЕ КЕИГА ШЕСТА ->• •> (наставак) (132) „Добро!" рече он. „Остави ме овде за ноћас. Боље је ако у Сењу остане још један, али пажљив чувар!" „Дакле то беше циљ твога говора?" упита га Бикок са подсмехом. Сви около стојећи исмејаше Данка. „Ти нећеш ноћас да пођеш с нама? Ти си се користио мојим речима само да задовољиш твоју плашљивост." — — „Харамбашо? " узвикну Данко љутито. „Иди код жена, јер њима приличиш!"

рече Бикок смејући се нрезриво. „Оставимо га овде! Ми можемо бити и без њега/ Нека га, нека припаше кецељу и узме преслицу! Али вам само једно велим: он неће имати удела у нљачки/ Кад се пљачка буде делила, он ће остати са празним ру-

кама !"^

Ускоци се смејаху и сви се упуте обали, где су их очекивале лађе. „Ја ћу имати овде добар пљен," рече Данко за њима кад су отишли. „Ја сам постигао мој циљ. и ако си ме ти харамбашо изложио презрењу! Данко ће издржати и то, али само зато, да освети смрт свога брата! Ја сам остао овде само да задовол>им моју мржњу/ Неће ме нреварити моја сумња! Имара је наредила овај ноћни излет — то има свога тајног узрока — и ја ћу вама доказати да је тако! Ја се смејем твоме презирању, Бикоче, али ћу постићи мој циљ. Данко се удали. Остали Ускоци, изузимајући њих десеторице, који ће да чувају стражу код каиије у степи, навезу се на море. Ускоци беху дивљи, и свагда готови за борбу, али ипак међу њима владаше ред и потпуна дисциплина. Разбојници су

у оваквим случајевима, кад год нођу у пљачку, слепо слушали и испуњавали наредбе харамбашине, а он је за сваку лађу наименовао по једног вођу. За кратко време укрцају се Ускоци у лађе, и отисну се од обале. Они су морали добро веслати, јер су ишли уз ветар. Наскоро се изгубе у мрачној ноћи. Једна лађа која беше најлакша, измакла је напред, како би што пре изашла на широко море. Она је одређена као извидница. Ако се на мору не појави каква лађа која туда мора да прође, или ако нема какве лађе која је у нужди, да би је Ускоци напали, онда се они упуте до оближњих обала, и нападају на околна села. Жене и деца увек остају у Сењу. Они са нестрплењем очекују повратак Ускока, јер знају да се ови обично враћају са богатим нљеном. После једног сахата није се могла видити ни једна лађа са Ускоцима. Данко, кад је отишао са пристаништа опкољавао је, само да га неби спазила Имара. Он је ишао кроз разне баште и ливаде, нреко поља и стена управо тамо где је капија у стени. Стража је већ била сакупљена.

/ { /