Male novine

"РОЈ 228 Београд, Субота 19 Новемоар 1885 ГОДИН а 1

И31АЗИ СВАКИ ДАН „ _ ■в *- лаава «, » » штг ■ претцла ' га се шал .ЈВ М едецијану и К имбавовић ;, ј, Н А Ш1|га в& јј!|ј) Ш р & I? '|| Ц ј| I Ј || Ш а ' Ј В вограду Обилмћев ввнац бр. 1

МДЛЕ НОВИКГ 10 ПДРА ЕРОЈ ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА 10 ПАРА ЕРОЈ

еа годину » јив . |р| Јр Ц јЧ Ц Ц® |®| Ц Ц Шв ■ «®т1 ЈР 1 Мпжв се првхплатити и код еви.ју пошта у Србијн ад 110 годанк . ... дин. 9А 3 меоецд ... . ч дин. в V Е №"%■ & К 8ш Ш Ш У | I I Ц ^Сј ЦЕНЕ 0Г /1АСА »Ловчно . ■ . лин. Мади оглаои 1.60 п. д. или 6 пара од петитногред-.

ИЗЈ1АЗИ v! ИОСЛК 11РАЗНИКА*Р| за свако оглашење плаћа се држ. таксе ио. и. дин. ШФ~ ВЕ'ЈВ.И ОГДАСИ 110 ПОГОДБИ'

Молимо све наше пријатеље да нам телеграФеким иутем, на наш рачун, јаве резултат избора. Уредништво. РРР)|1РР1^1Р^ : Јављам поштованој публиди да пе ] у ресгаурадији првога реда код „Хајлук Вељка" точи баварско аиво из нрве минхенске Фабрике „Хакербрај." Такође јављам, да се од данас па сваке среде, суботе и недсље може за доручак добити, тако звани, ба варски „бирфлајш " или месо кувано у баварском пиву. А тако исто може се добити и сваких других деликатеса са најумеренијом и утврђеном ценом. с поштовањсм Карло Пероло угоститељ.

нраван , свакоме гсоји самном у сиоразум ступи, приправљати повећу количину — белог — и из дашног креча , но најумеренијој цени, у Београду продавати. Који се за ово интерееира. нека се за ближе извешће мени нисмом обрати, за атресу ће сазнати код уредништва овога листа. 4-5 ДУЋАН У ХИЛЕНДАРСКОЈ УЈШни бр. 15 у које досад Вакачница била , издаје се под кирију за услове упитачи 4—5 Јована Ерлиха.

ДНЕВНИ БИЛЕТЕН Рођених и умрлих у Београду а) умрли: 16. и 17. Новембра1888. год1. Д) 1иан син Јоваиа Илића воск. 2. Анка Ж, Јована Атанасковића Ваштована. 3. Мијајло В (!Гдиновић Ђак. 4. Никола син Димитрија Младеновиће. 5 Фран Риберт радник. 6. Љубомира Недељковића служитеља мртво рођено дете. 7. Костантин син Тасе Дајмака бакада. 8. Ђорђе Мунља лиТограФ.

к у р с

1-

Милом нам синчићу ЈБУБИШИ биће у суботу 19. новембра 1888. г. у 10 час. пре подне четрдесето-дневни омен у цркви св. Марка у Веограду, о чему исвештавамо пријатеље и познанике своје. 2— 2 Лаза и Анка Петровић

дукат Наполеов

5 77 9'647г

На знање! Свима онима који предузимају зидарске послове, за текућу годину, — па који потребу^у креча дајем на знање, да сам стручљак у печењу креча, по најно вијем систему у вештачкој саграђеној нећи. — Па сам при-

ДНЕВНИК календар Православни : 19. Пр. Авд. муч. В. Католички: 1 Де^ембар Сунпе излази: у 7 сах. 44. м. залази 4 сах. 16 мин. Нов месец 21 у 10 с. 56 м. пре [ подне. Мраз ведро па лепо.

ред примања по министарствима Мин. унутрашњих дела: Сваки дан нре нодне од 9 и но час до 12. и гхо подне од 4—5 часова. Мин. иностра иих дела: четв^тко 8 од .11—1 часа ире подне. Минист. јвојни : сваког дана од 11—12 час. сем недеље и празника. Микист. иравде: Сваког дана од 9 и по часова до подне. Минист. грађевина: Сваки дан од 11—12 часова пре подне. Мин. просвете и цркв. дела: Петком од 11—12 нас. [ пре подне. Минист. привредс: суботом од 3—5 по подне, Минист, Финансије: Уторником и петком од 10пре подне.

ред цензура п0 н0вчаним зав0дима Привилегована народна банка: Попедељак, среда ,и петак* Веоград. кредитни 8авод: Уторак и иетак. Задруга ва међусобио помагање и штедњу: Понедељак и четвртак. Српска кредитиа банка: Понедељак, среда, петак и субота.

ВЕОШГЕС

београдске вести

Предавање, које је 17 ов. мес. као што смо јавили, држао у дворани учитељске школе г. М Павловић, слушалан нсихолошких и педагогских на-

ука на јенском универзитету, испало је врло сјајно. Света је било врло много тако, да је једва ста 10 а особито с е беше много идк у пи л о омладине, које се највише и тицало поменуто нредавање. Говорник је узео, да расправља, врло важну и значајну, и не баш тако лаку, тему.- о исихологији животиња, у чему је, на опште задовољсгво, и успео. Колико су заплетени душевни појави самог ! човека, који је најсавршеније биће, јјош су заплетенији и тајанственији психички појави жикотиња, код којих они нк.су тако ни развијени ни састунљени као код човека. Те, нрема томе, и извести право стање психичког животињског живота, није баш тако лака ствар. Нама је особито мило, што је говорник, изабравши тако тежак и заплетен део психолошке ана!лизе, показао тако сјајан успех, дав: ши нам доказ, да се збиљски труди, : да у својој струци, темељно проштудира и изучи оно што ће доцније и њему и српском народу бити од користи. С тога му се ми, од свег срца радујемо и честитамо. * Комесари Л1ри изборима. „Српске Новине* нод јучерашњим датумом до. носе имена комееара, који ће нрисуствовати при изборима 4. идућег меседа. Тако за варош Београд за комесара одређена су ова господа: Драго мир Рајовић, краљев посланик у Вукурешту (напредњак), Јован Вела-Марковић, ћенерал у нензији (либерал), Манојло Клидис, трговац (радикал). И по осталим варошима и срезовима ! одређена су но тви комесара, састављени из свију трију наших партија. * Нови предмети у војној Академи]ји. На предлог војног министра Њеј гово Вечичавство Краљ потписао је I указ коЈ1им се увршћују међу предмеI те за предавање на вишој школи вој ј не Академије: Најновија оишта исто ^ттја, а на нижој: Техничка настава.

К Р А Љ И Ц А Н О Ћ И или ЛОВАЦ МРТВАЦА У ВЕНЕЦИЈИ РОМАН ИЗ ИСТОРИЈВ МЛЕТАЧКЕ РЕПУВЛИНЕ КЊИГА ШЕСТА

(наставак ) (148) Кад је Инго отворио врата од палате, изађе му на сусрет један слуга, који беше јако уплашен. „Шта је ? Шта се догодило ?" упита Инго. „Овде је Прокуратор од Св. Марка, Милостиви госнодине!" одговори уплашени слуга. „Па лепо, шта значи тај страх ?" „Ни сам не знам, милостиви господине — али ми се чини као да предстоји каква несрећа !" „Несрећа? А зашто?" „Па Прокуратор није сам/" „Где је Прокуратор ?" „Горе у салону, милостиви господине!"

„А који је још са њиме?" „Капетан дуждеве палате, и три офи

цира „Како? шта то значи?" упита изненађени Инго. Али ипак још није мислио на његов иад и затвор. „Шта значи тај њихов долазак у моју палату ?" Као каква Фурија, до зла Бога ражљућен, иопне се Инго уз степенице, које беху покривене са скупоценим тспихом. Чим је дошао горе, отвори врата од салона. У салону беше прокуратор од Св. Марка, обучен у свечано државно одело. Око врата имао је златан ланац који му је скопчавао огртач. Иза Прокуратора стајао је капетан Бембо са Официрима. Инго уђе у салон и посматраше ове изненадне госте мрачним цогледомЈ „Шта је? Шта се догађа овде, за време мога осуства?" упита он. „Сажаљевам што морам замолити граФа МираФијора, да нође са нама !" одговори Дандоло. „Хм! Дакле тако је смишљено и уде шено!" повиче Инго и извуче мач. „Мислите ли ви да сам ја без одбране ?"

„Ја сам већи и моћнији од високог Савета!" повиче Инго нретећи мачем. „Зар заборављате са киме имате носла у овој палати?" „Молим да ми нредате ваш мач, господине ГраФе!" рече Дандоло. „Па на шта је све то?" новиче Инго љутито. „Тако ми Бога, то је и сувише!" „Ево је заповест за затвор, господине граФе !" одговори Прокуратор и иокаже му исписани пергаменат са печатом тајног Трибунала. „То је твоје дело, Брабантино /" рече Инго врло лаганим гласом. „Али дркћи / Још ниси победио ти!" За тим рече гласно : „Ја се покоравам закону, Прокураторе! И треба свакоме предходити лепим примером у покоравању према законским наређењима! Ево вам мога мача!" Дандоло га узме и преда капетану Бембу. „Сад вас молим да пођете за мном , госнодине граФе!" речеДандоло. „Лепо, ја сам готов! Пред тим знаком, кога носите ви Прокураторе, мора се поклонити сваки," одговори Инго, гледа« јући да савлада своју мржњу и љутину „Али реците ми зашто нисте дошли в и