Male novine

БРСлЈ 241

Београд, Петак 2. Децеемора 1888

ГОДИНА 1.

ИЗЛАЗИ С8АКИ ДАИ цг Г а

«Л ГОДИВУ . .. . . 110 годике . «а 3 меседа . . . ајесечно . . . ""V 1 V У УУ У V 10 ПАРА БРОЈ

МДЈ1Е НОВИНЕ ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА

8 дин. 4 дин. 2 дик. 1 дин.

ИРЕТКЛАХА ОЕ ШАЉЕ МКДЕЦИЈАИУ И 1С и М11АН() виђ. у Веограду Обилићев венан. бр. 1 Можв 09 претндатити и код евију пошта у ОрбијЈГ ЦЕНЕ ОГЛАСА Мали оглаои 1.60 п. д. ил к 5 пара од петитног редч ' ТТТТТТТТТТТ^ 10 ПАРА БРОЈ

ИЗЛАЈЈИ и И0СЈ1Е ИРАЗНИКА"

ЗА ОВ.АКО ОГЛАШЕЊЕ ПЛАИА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ 20. II. ДИН.

■ВЕЂИ ОГЛАСИ ИОИОГОДВИ"^§

| .1'» .»ЈИЖШИ

Моја непрежаљена кћи одноено еестра МИЛЕВА ПФАФОВА УЧИТЕЉИЦА Премину ноћае у 3 еата иоеле тешког боловања у 27 години евога живота. Ову ио нае тужну и жалоену веет јав* љамо нашим еродницима и пријатељима ради саучешћа у нашој превеликој тузи. Погреб ће бити данас у петак у 2 сата по подне. Стан: Пои Лукина улица бр- 11., сироћу државне штамнарије. 1. Децембра 1888 Београд. ОЖАЛОШЋЕНИ Мати: Рахила Г1ФаФ. Сеетре: Ворка малвина и Аурелија брат: Љубомир. зет Јоца.

Даворје

Јавља публици и свајим приатељима да ће се забава заказана за 3. Децембра држати 5Децембра. Ко није добио позивницу а вољан је посетити исту забаву, кека се пријави ма код кога од чланова „Даворја." 2—3 УПРАВА.

СОЛИДНА ЖЕИСКА. којаговори добро Фравцуски и немачки, и зна свирати у клавир, тражи се за кућу где нема деце. Пријавити се уредништву овог листа. 4—6

у ПИВНИЦИ код Ко* ларца може се д@бити добар ручак са 4 јела за 1 динар, а евако јутро добар панрикаш са лебом за 30 пара динар, Добра црна и бела вина стара но 1 динар литар, Такође доброг неготињ ског старог шилера ван каФане по 60 пара дни, С поштовањем Дим. Т. Петровиб 14 — 10 угоститеш.

»ТТТТТ^ТТТТТУТТТТТТТТЧ ПРЕДЛОГ УСТАВА за КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ који је иврадио УЖИ УСТАВОТВОРНИ ОДБОР (ваставак) ДЕО VI. Министри Чл. 132. На врху државне службе налази се Министарски Савет, који стоји непосредно под Краљем. Министарски Савет састављају министри на-.меновани, за ноједине труке управе и Председник Министарског Савета, који може бити без портфеља. Све Министре и Председника Министарског Савета иоставља Краљ указом Ступајући у дужност министри полажу заклетву да ће бити верни Краљу и да ће се савеено придржавати Устава и закона. Чл. 133. Министар може бити само Србин по рођењу или прирођени Србин,који је иет година настањен' у Србији. Чл. 134. Ниједан члан Краљевскога Дома не може бити министар. Чл. 135. Министри имају приступа у Народну Скунштину, која их је дужна саслушати кад год то затраже. Ну гласати у Скупштини могу министри само ако су у исто време и народни иосданици. Скупштина има право захтевати да су министри присутни у њезиним седницама. Чл. 136. Министри су одговорни Краљу и Народној Скупштини за своја службена дела.

подлист;

КРАЉИЦА НОЋИ

или

ЛОВАЦ МРТВАЦА У ВЕНЕЦИЈИ РСМАН ИЗ ИСТОРИЈЕ МЛЕТАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ КЊИГА ШЕОТА

(наставак ) (158) „Хоће ли, ваша милост, да спава ? и упнта послужитељ страног госта. Фра Ђузепо не беше више иза дрвета. Сигурно је и он отишао у крчму. Послужитељ намести у ходнику један Фењер, а за тим узме чирак са свећом. У крчми беше настала тишина. „Где сиавате ви ? и упита страни гост послужитеља. „Горе, милостиви господине /" „А калуђер ?" „Фра Ђузепо? И он спава горе !" Послужитељу се учини као да се страни гост плаши да преноћи у крчми.

„Ваша милост може без бриге да преноћи у крчми. Овде се још никад није догодило шта, што би било непријатно за госте! Овде нема духова, као што их има по другим, старим кућама ! А сем тога , ноћу се затварају велика врата што воде у крчму." Млади племић оде у своју собу. Послужит^љ намести чирак на сто. „Желим, вашој милости, пријатно спавање," рече он, и пошто се дубоко поклони, изађе на ноље и затвори врата од собе. Сад је млади илемић био с&м у соби. Прозор од собе беше отворен. Чист и нријатан ноћни ваздух улазио је у собу. Свећа је трентала од новетарца , који је улазио у собу. Напољу, беше све мирно. Јасна месечева светлост осветљаваше целу околину око крчме. Млади племић приђе прозору, и гледаше кроз-а-њ. Дакле ипак ће да види ону, коју тако жељно очекује, која му беше све и сва. Нека потмула лупа трже га из ових мисли.

Послужитељ је затварао врата на улазу у крчму. Дубока тишина владаше како у крчма тако и свуда око ње. Млади племић чекаше још. Ои је гледао кроз прозор, надајући се да ће видети Краљицу Ноћи, Али нико не дође у крчму. Сахат за сахатом пролазио је — На један пут зачу племић напољу некакав шум. Он брзо нриђе вратима од собе, и отвори их. Светлост од свеће, која је горела на столу, осветли ходник. Млади племић изађе из собе у ходник. Чим је био у ходник, опази пред собом женску са покривалом, која је изашла из своје собе, и пошла кроз ходник. Краљица ноћи, изгледала је као да се изненадила, што је опазила да има некога у крчми који је будан, и којој је сад изашао на сусрет. Али она одмах позна у страноме госту Сиповца старога Дужда. „Једва вас једном нађох Сињора!" рече Лоренцо пријули пун радости, и нриђе ближе њој. „Благодарим Богу, што ме