Male novine

БРШ 246

Веоград, Четвртак 8. Децемора 1868

ГОДИНА I.

ИЗЛАЗК С8АКИ ДА<Н , г „ манв,, и т _ претилата ов шаље М едецијану и КимпАновии 15 |7~ ј| д $р, р ' 1 ј| || Ј Р 1 Ш 1 || I >' В еограду Обилићев венад бр. 1 на годину . , . 8 111. |Н| II || И* вР 8 « Ц & јјРчк '0™» Ж* Може се претпламти и код свију пошта у Србијв назмсеца " : . : : : : : : 2««; 111 р| /| 1», 11 %Ј О II 11 & це^Г шаса ивое.чно .... ... : дин. Мали огласи 1.50 п. д. ил Е 5 пара од петитногоедч 1Г^П^7 ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА 'ИЗЛАЗИ и МОСЛК ИРАЗММКА "ТИ1 за свако оглашење илаиа се држ. таксе ао'. н : . Дин. |9*ВЕЋИ ОГЛАСИ ИО-ПОГОДБИ'

|Г ПМВНИЦИ код Ко< ларца може се добити ручак ^а 4 јела за 1 динар, а евако јутро добар паприкаш еа лебом за 30 иара динар. Добра црна и бела вина етара по 1 динар литар, Такође доброг неготин* еког етарог шилера ван каФане по 60 иара дни, С поштовањем Дим. Т. Петрови& 7 — 10 у гоститеш.

Фришка раецветана цвећа Може се добити у трговипи КАРЛА ПЕРОЛА иВЛАДИСЛАВА СТЕФАНОВИБА, где се иримају и наруџбине за иукете, венце и т. д. 1 ружа 80 п. дин. — 1 камедшја 1 динар. — 1 ђурђевак 25 п дин. — 1 китица љубичице 40 п. динарски (У- ч. сО 3—12

ДИНАРА дају се одмах под интерес 12 °|о ■ Интабулација на прво место. Јлвити се уредништву цод бр. 5. 8—6

Кујна код „Два Сокола" издаје ее одма под за* куп. 1—3

ЈАВНА ВЛАГОДАРНОСТ Овим путем благодарим свима пријатељима и познаницима нашим, који до вечне куће иепратише моју добру кћер Милеву Пфафову учитељицу. Особи ■ то благодарим женском друштву који положи леп венац покојници, београдском певачком ДРуштву, које је у цркви и при спроводу певало и положила венац благодарности својој чланици; учитељицама и ученицама женске радничке школе који по наособ положише венце својој другарици и учитељици. Не мања нека је благодарност свима који ми своје саучешће за мојом милом ћерком изразише. 1'ахила Пфаф.

ДНЕ ЕИХггС кааендар Православни: 8. Патапије и ац. К. Католички: 20. Амон мученик Сунпе излази: у 7 сах. 54. м. аалази 4 сах. 6 мин. Нов месец 21 у 11 с. 40 м. пре нодне. Моаа ведпо на лепо.

к у р с

Дукат . Нанолеон

б'78 9'62 5 /

10

ред примања по министарствима Мин. унутрашњих дела: Сваки дан нре подне од 9 и но час до 12. и по подне од 4—5 часова. Мин. иностра нихдела: четв^тко* од 11—1 часа нре подне. Минист. војни: сваког дана од 11—12 час. сем недел>е и празника.

Минист. правде: Сваког даиа од 9 и по часова до подне. Минист. грађевина: Сваки дан од 11—12 часова пре подне Мин. просвете и цркв. дела: Петком од 11—12 час. пре подпе. Минист. привредс: суботом од 3—5 по подне, Минист, Финансије: Уторниссом и петком од 10пре подне.

РЕД ЦЕНЗУРА П0Н0ВЧДНИМ ЗАВОДИМА Привилегована народна банка: Понедељак, среда и петак. Веогх>ад. кредитни вавод: Уторак и петак. Задруга аа међусобно помагаЈве и штедљу: Понедељак и четвртак. Српска кредитна банка: Понедељак, среда, петак и суЗота.

ВЕСН1Ш

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Можар у Краљевок двору. Прексиноћ око 7 часова појавио се ножар у Двору и иагорела је једна завеса заједно са нроз« ром и један астал. Ватра се цојавила услед ненажње служитеља који су горућу свећу оставили на нрозору те је тако пламен од евеће захв; тио завесу на прозору Ножарници општински стигли су на време и пожар угушиди. Овом приликом морамо да приметимо да командир пожарне чеге није ни доша; на ножар. Ми незнамо што општина и трп.и у служби својој такве људе, који се као што ту у једном од последњих бројева „Ошпт - нов." читасмо, уиушта до такве нискости . ТТЧЈ.- "" птоппи пплио1Г» које суму на руковање нредате. * Предаван>е. — У недељу 11. ов. м. у >. час. по подне држаће ]авно цредаваше из „ Класичне Књижевности а г. др. Јован Туроман. Ово предавање биће у корист сиромашних ђака Велике Школе. Улазнице се могу добити у свима књижарницама а и код домаћина Вел. Школе. * Досете. Његово Величанство Краљ прекјучер на св. Николу посетило

је г. г. М. Га, ашанина Николу Христића и Саву Грујића, као свечаре тога дана. •* Жнанређени. Као што чујемо г. Глиша Ђорђевић управник вароши Београда добио је класу. Тако исто и неколико окружних началника из унутрашњости.

СТР а НЕ ВЕСТИ * Коњ за двеста хиљада ФОрината. Пе би веровао човек, а ирава је истина, да је вестминсТерски војвода свога коња тркача, који је на више тркова добио прву награду, нродао за 17.000 Фуната стерлиага, а то чини скоро пуних двеста хиљада Форината. Купац је американац. * Леп иоздрав. Велики Чешки народњак Ригер славио је 28 новембра, 10. децембра свој 70. рођен дан. Прашки градоначеоник цоздравио га са сјајним цосланством и иредао му на дар 100.000 Ф|). који су накупљени из' прилога чешког народа Ето тако иоздравља чешки народ своје великане а Ригер тај доиста знатан дар, нодели на саме добротворне цељи. Народ је жртвовао великану, а великан народу својему! Великан вредан народа, и народ вредан великана својега! Слава! једном и другоме! ски кривични суд осудио је будимпештанског трговца Давида Фукса због кајшарења на годину дана затвора и 500 Фр. глобе. Осуђени је ту пресуду — не зна се е да ли затвор на годину дана, или глобарину од 500 фр. — примио тако к срцу, да се стрмоглавио с другог спрата и на мах мртав остао.

подлистм

МАЛИ ДЕДА ИЗ БДТИБОЛЕ криминална приповетка од Е. Габорија нревео М. А. Ршикови/1 (наставак) Спољни изглед беше одрпан и требало га ]е одавна поправити. Над прозорима могло се прочитати име МонистрОЛ негда офарбано златним словима а сада од кише и времена поцрнелим. На прозорима могло се црочитати „злато и имитација." Међу украсима који беху изложени беше врло мало злата. Имитација је испунила његову радњу са деветнајест двадесетина. Челични ланци, стаклени украси, дијадеме са рајнским камењем, ђердани, игле, нрстење, дугмета и остале ситнице све укра

шене камењем беху изложене у великоЈ количини и бљесак њихов није никад могао намамити око пролазећег лопова. „Хајдмо унутра" рече г Мешине, пошто је укратко погледао радњу. Детектив је био стрпељивији од дене или је бар могао владати својим нестрпљењем, јер ухватив ме за руку рече: „Један тренутак пре него уђемо рад бих био видети г-ђу Монистрол." И ако смо стајали пуни двадесет ми нути на нротивној страни, опет дућан изгледаше као пуст. Ни трага ни гласа од г-ђе Кларе, а нисмо приметили ни дечка или девојче у дућану. „Ех, доста је чекања рече мој друг, „хајдмо г. Годељу да оаушамо срећу.

IX. Да уђемо у Монистролову радњу, требали смо само прећи преко улице, а то се извршило у четири корака. Кад су чули да су се врата отворила, служавка од прилике 15—16. гОд. стара прљава и неочешљана изађе из собе и питаше: „Шта желе господа?"

„Је ли г-ђа Монистролова код куће." „ Јесте, госнодине, она је тамо у соби у отрчаћу да јој јавим, јер видите . . . ." Г. Мешине јој не дозволи да доврши. уклони је с нута и рече: „Добро, добро, кад је ту, сам ћу ићи, да је нађем." И одмах уђе у собу. Пошао сам за њим полагано на прстима са тврдим убеђењем, да ће ова посета разбистрити тајну. Требало ми је снаге, да се приберем и будем ладнокрван, јер право да кажем, био сам веома узбуђен, била су ми јако ударала, а срце ми је јаче куцало. Соба иза дућана била је јадна и жалосна изгледа да је у исто време служила и за ручавање и за спавање. Била је врло неуређена, а изгледала је као собе код оних, који су ради да изгледају богати. У углу је била намештена ностеља заклоњена ледимично завесама од плавог дамаска. Узглавници беху везени и на средини имађаху велике монограме, а тепих у крај кревета беше подражавање убисоновог укуса. Највећа противност свему бешз сто на сред собе. На масној мушеми беху остатци обичног доручка У најпростијим судовима. Приметио сам при