Male novine

БРОЈ 257

Београд, Понедеоник, 19. Децембра 1888

ГОДИНА I.

ИЗЛАЗИ ;;8дн>1 ДДК _ претплата се шаљјз М вдецијану и К импановиљ цТПГа КУа П П Г II П П М | II ВА годину ...... . . 8 дин. 1ш| §Ш II ■■ М"'т Ш § т**В| 1г*®н Ж® Мо *в се чретплатихи и код свију пошта у Србији ^Г.2Г . *"*• Ш Н /I 4. * ? У О N П I* тП^ меокчно ...... Мали огласи 1.50 п. д. иди 5 пара од иетитног реда ТШ Ш ДНЕ ВН И Л ИС Т ЗА СВАКОГА 1 О'^РА к гТ7 ■ИЗЛАЗИ и ИОСЛЕ ИРАЗНИЕ1 **р§ј зл свако оглашеље плаћа се ДРЖ. таксе 20. п. дин. рЦГБЕЋИ ОГЛАСИ ИО ПОГОДВИ"

дјез::Е::В:ЕЗ::ЕЗ^К1 _ КАЛЕНДАР Православн« : 19. Арх. «ри. Дан. II Католички: 1., Нова годана Сунце излази: у 7 сах. 54. м. аалази 4 сах. >6 мин. Посл. четврт 14. у 6 с. 49. шре иодне. Ј1адноћа, иа магловито.м. дневни биу1етен Рођсних и умрлих у Ввограду. А) УМРЛИ; 15 16. 17. децембра Јоца Фијали католик Благоје Тодоровић чобанин Данило син Ивана Јаковљељића Јулијана Каначка Милош син Т&оке Миловановића Миливоје син 1>орђа Костића ка®. Сока л:ена Јаше Кошардловића Савета кћи Јоце Николића наднич. Зо,рка кћи Јовааа ПрибисавЈиевића РадивојаРистића мртво рођено дете Радивој Милојковић саветник, ОлЈ-а кћ. Цветка Гонића наднмчара СоФија Батанић. Радован Черкерџић слуга, ЕтелЈка кћ. Ане ковача служавк«.

к у р е

Дукат , Нанолеон

5 72 9-53

ред цензура ПОНОВЧАШИ заводима Привелисчшана иародна ^анка: Понедељак, среда и н етак. Београд. кредитни аавод: Уторак и петак. Задруга за међусобно н-омагање и штедњу: Понедељак н ^етвртак. Срнека цсредитна банка: Понедељак, среда, петак и субота. Г Т Т Т Т V "У Т Т V V Т Т ▼ V Т 'Т V V У""1

:в:е:о:ез::ш:ж1

ред примања п0 министарствима Мин. унутрашњик дела: Сваки даи кре подне од 9 и по час до 12. и да> подне од 4—5 ч&еова. ЈМин. иностраник дела: четв^тком од 11—1 часа џре подне. Минист. војни: сваког дапа од 11—12 час. сем недеље и правиика. Минист. правде: Сваког дана од 9 и по адсова до подне. Минист. грађевине: ( ваки дан од 11—12 часова пре подне. Мин. просвете и цркв, дела; Петком Од 11—12 час пре подие. Минист. дривредс; суботом од 3—5 по подне Минист, фннансије: Уторникок и петком од 10—12 пре подне.

београдске вести Са скупшгине — Јуче, као што беше јављени држача је друга сед ница Велике Народне Скуаштине. Пошто је прочитан извештај о прегледу посланичкчх пуномоћства, прешло је се, но днееном реду на избор скупштинског часништва. На избору на коме је било свега 578 гласача. пало је 475 гласа аа г. Еосту Таушановик, за аредсе^нгта, даље 466 гласова за г. Ристу С. ПоиовиКа за потпреседника. Још су на тој еедници изабрана 54 лица, која су носле иодне у 4 часа држала седницу и на љој решавали о уставу. * Онет несрећа. — Ко је год пролазио железничком улицом могао је видети између краљеве ггерионице и нарне хлебарнице једну рупчагу, с хвата дубине и но шириие, баш крај пута у коју се мора човек сурвати идући са стране, јер ту нема ника квог осветлења. Јуче један старац, странац, идући евојој кући, омакне се и сурва у ту рупу, опасно повредивши се. Кано се омакао десном 'ногом, удари главом о другу страну руие, те је разбије и ногу и руку угане. Пролазећи и суседни чувши шегову стешање и запомагаше, нритекку му у помоћ и једва га избаве из те рунчаге. То ће му сиромаху остати вечита усиомена на овако красно уређен Београд у који је тек сад први пут дошао са женом и децом, којима је био једини бранилац и хранилац. Докле ћ е то тако трајати не знамо,

али да је за осуду то знамо. А немарност и нехатост надлежних власти на то по све је за осуду. * Новредила се. — Јуче се једном ®«јакеру, нролазећи иоред дворца скр ха точак, те се кола у један пут кагву на ту страну, а женска једча ккја је билаутим колима, удари гла10М у прозор, разбије га и образе опасно повреди на стакло.

стрдне вести Погипуо. — У Тулону један радеик у арсеналу, коме има 35 година и који је радио у радионициза котве, нађен је сав размрскан, Њега је дохватио чекик од 6,000 вилограма и смрвио га. Са бојишта. — Из Суакима јављају да је Осман Дигма концентрисао своје трупе око Андуба и ту ће очекивати напад енглеске војске. Због Золе. — Ових дана било је суђење у Ливерпулу Евану издавачу Золиних дела и других ч>ран. писаца исте врсте. Осуђен је на 14 дана затвора и 20 лив. новчане казне. За париску изложбу. — У Вашинготну одобрено је на конгресу 300.000 долара 500.000 дин:) за париску светску .Јложбу 1889 год. Решено је још да се пошље лепа збирка ствари из народних музеја.

ИЗМЕНЕ И ДОНУНЕ Предлога устава Учињене у сгавотворпом Одбору*) (наставак) Чл. 15. (14.) „Стан је неповредан,* — Даље трећа је алинеја допуњена: „Претрес ће се вршити увек у присуству два српска грађанича."

Четврта алинеја попуњепа гласи" „Одмах по свршеноме претресу власт је дужиа предати лицу,чији је стан претресан, уверење о исходу претреса и нотписани списак ствари одузетих ради даље исграге. Чл. 19 (18.) „Забрањује се свака радња управљена п;.отив источно православне вере у Србији (прозелитизам)." Чл. 21. (20 ) „Настава је слободна, у колико њезино вршење не би вређало јав .)и ред и морал. Друга алинија остаје." Чл. 24 (23.) Друга алинија: л 3а држање збора у затворсном простору није потребна пријава власти." Осгало по предлогу. Чтг, 27 (26.) У другој алинеји ! место п о основама" — „о разлозима са којих му жалбу не уважава." - Чл. 28 (27.) Прва алинеја допуњена: „и званичпике, као и нредседнике општина кметова и општинске званичнике" и т. д. ДЕО III, Државне власти. Чл. 36 (35.) „<9акон нема повратне силе на штету права стечених ранијим законима," ДЕО IV. Краљ Чл. 40 (30.) Завршетак друге алинеје исправљен: „нити Краљ може бити тужен''. Чл. 44 (43.) Ш^ ЧЈИ ,.Наследник Престола и остали чл»нови Краљевског Дома не м гу ступити у брак без допуштен а Краљевог," Чл. 52 (51.) Из прве алинеје изнесеоа реч „трговине" (т. ј. уговоре) Друга алинеја понуњена гласи : „Али трговачки уговора и уговори за извршење којих са иште кавво плаћање из државне касе, или измена Земаљских закона, или којима се ограничавају јавна илиД приватна права

КРА.ЉИДА НОЋИ или ЛОВАЦ МРТВАЦАУ ВКНЕЦИЈИ рс.ман ИЗ ИСТОРИЈЕ млетатае репг дике КЊИГА седма

(иаотавак) .172) Неки, који су били трезнији уклонише се, а остали пијанији дераше се што их је Краљида Ноћи узнемирила у њиховом уживању. Нела је оборила на земљу свога нападача и изгледаше ужасна. Свакоме се учинло као да ће она да побесни и да ће уг-ттвариги несретника, који је лежао код њ ногу. У један мах сцена се промени. Један племић у богатом оделу прилазио је овој гомили. „То је богати граФ МираФијоре !" зачуше се пгасови. „ГраФ Виргилијо Мира-

Фијоре/ Он долази из Дуждеве налате/ Начините му место да може да прође/" Инго уђе у сред гомиле. Сад ће сигурно да наступи страшан тренутак. Ивго је опазио Краљицу Ноћп. Победоносви осмех појави се на његовом мрском лицу. У гомили беше велика ларма. Нела беше као каква Фурија, они, који сујемало час исмевали, сад се измакоше даљеод ње. „Зар не видите ко је међу нама?" новиче Инго и покаже руком на Краљицу Ноћи — која се трже кад опази пред собом њеног крвног непријатеља. „Та то је диван лов! Краљица Ноћи, коју ми тако дуго тражимо, коју гонимо на све стране, сад је међу јјнама! Једва нам једном паде шака! Сад нам не ће више умаћи! Тајна, у којој си увкјена, странкињо мора да се открије! Ми хоћемо да знамо ко си ти !" „Не усуђуј се да ме додирнеш твојим рукама, оне су крваве, Инго Фоскари!" новиче неустрашимо Краљица Ноћи. „Ухватите је! Ухватите ову женску!" викаше Инго. „Водите је у Дуждеву палату /"

Неколико њих хтедоше ^да послушају ову заповест и приђоше ближе Краљице Ноћи. У томе се појави у њиховој средини Лоренцо Пријули. Он беше без огртача и мача. На глави имађаше шешир. Кад је видио Краљицу Ноћи и Инга, он стаде између њих. „Шта ,је ' ј о ? Шта радк е?" повиче он љутито, „Врло је добро што сте дошли овамо, илеменити Лоренцо," рече Инго показујући руком на Краљицу Ноћи, а при том се ђаволски смејаше. „Видите ли ко је оно? То је Краљица Ноћи!" ,,Но, па онда?" унита Лоренцо. „Ех па онда је Краљица Ноћи пала у наше руке!" настави Инго. „Помозите ми да је ухватимо н одведемо у Дуждеву палату! Ј то с правом захтевам од вас!" „Зар сте заборавили да је између нас нрестало пријатељство од онаг часа, од кад сам дознао о вами млого више, но што бисте ви знали?" упита га Лоренцо презриво. „Гром и пакао!" повиче Инго и ухвати руком балчак од мача. „Ништа су такве речи?"