Male novine

ШШЛНО ЗАСТУПННШТБО ЗА ОЕЕЗБЕЂЕ&Е СТАКАЛА

код МАКСИМА ФЛ ЈШЕРА Пошто сам примио генерално заступнипттво угарског друш тва ва обезбеђење стакла (окна) за делу Србију, то ми је част' свавити до знања поштов. нублици, како сопственицима кућа т4ко и кирајџијама, који су у обвези према газди куће, да би се одклонили сваке штсте односно стакла (окна) које постоје на згради, потписани примам обезбеду окна за излоге, на прозорима, за ормаш дућанске и кућевне, огледала, стаклене кровове стакл- не патосе и ева друга окна, која ностоје у згради и која су изложена штети било то случајом непажње или елементарном. Исто тако примам и обезбеђење стакла за транспорт (пренос) до свих железничких и баробродских станица. Извешћа дајем радо на захтев. МАКСИМ ФЛАЈШЕР генералии заотупник ва обезбе!) ља стакда.

1 = >-

<г ♦ $ 4

ЈАВЉАМ ♦ ш <9 ♦

ИМПЕРИЈАЛ-ГРДНДТА Под заштитом Његовог Величанства Султана ' отоманског, Њ. В. Принца од Валеса и председника сједињених држава. Призната, опробана и доказана као најсигурније и најкорисније средство за гашење ватре у највсћој несрећи. Посљедни нут је опробана пред овдашњим вишим властима на тркалишту и као добра и спасоносна нађена. ,,Имиеријал-Грапата" се налази за употребу у целој краљевини Енглеској у свакој приватној кући , државним надлежатељствима, иозориштима, фабрикама, гостионицама и слагалиштима. Свака кућа, која је снабдевена њоме обезбеђена је од пожара. Цена је на туце 25 дин. на комад дин. 2*50, 10 дуц. коштају 200 динара. МАКСИМ ФЛАЈШЕР 2 —10 (нед. ср.) Београд.

ПОШТОВАНОЈ ПУБЛИЦИ, ДА СЕ у рестаурацији код „ХАЈДИ ВЕМА

^[ЈТ јУјћшПЈм I ш 1И11М! I ш I ш 1^1 |Т1ј I |Ћ I м11 мм ш I јш |1| м ш I ш шмтШТШГГ

ш|ј ^1шп|1мм11^|||^|(|м^1мм^11^1^11^|^||^ ||||

Г103ИВ НА КУПОВИНУ

ТОЧИ „БАВАРСК0 ПИВ0" из нрве минхенске

ниваре

1/1

ЗОВА

I

I

такође има сваке! Среде, Суботе и Недеље; „БАВАРСКИ ГУЛАШ" тако звани „БИР ФЛАЈПР САЛА је са свима удобностима снремна за СВАДБЕ, БАЛОВЕ, и КОНЦЕРТЕ. Примам ПОРУЏБИНЕ за: еваковрсна јела, која потребују као за: СЛАВЕ и друге СВЕЧАНОСТИ и изван куће. У исто време ЈАВЉАМ да сам моју ,.ДЕЛИКАТЕС" радњу снабдео са разноврсним новим есиаиом за ПРАЗНИК по најумеренијој цени. О нм свега, може се добити и бавар.ко ниво у Фла шама; 80 пара дин. без Флаше, а са Флашама 90 пар. д. кућа В елим ар к о в иИ а С ноштовлњеи ЕАРЛО ПЕРОЛО 10—10 угоститељ.

♦ ♦

♦ ♦

13 ГОТСКЕ НОВЧАНЕ ЛУ ТРИЈЕ ГЛАВНИ СУ довитци 30.000 И 50.000 марака. Ова лутрија стоји нод нокровитељетвом Његовог височанства Херцога Ериста II. а нод контролом и агенцијом државном. Ова лутрија имаде 13.252 згодитка у два пута извлачење у суми 250 000 Марака Добитци су у оба вучења следећи: 50.000 30.000 20.000 и> више по 10.000. 5.000, 4.0 0, 3.000, 2.000, 1.000, птд. I. Вучење биће од 9. до 13. Фебруара а II. вучење од 29 ; Марта до 1. Априла 1889 год. I. ОРИГИНАЛНИ ЛОЗ који важи за оба вучења кошта еамо. динара 5. 50 пара. Званична листа од извучених добитака за оба вучења, да се ван Београда ношаље кошта 50. пара. Све поруџбине Лоза тачно и одмах испошиљем,

13.

ЂОРЂЕ Р. ОДАВИК Београд 10, 14, 18, 22, 26,

идем на разна места, ношто немаи внкак ва посла!" „Ти дакле немаш посла?" „!1осла? У мојој полунорушеној колибици? Сачувај Боже, милостиви господине, посла немам! Али имам једну жељу велику жељу; може бити да ће милостиви господин испунити моју жељу , ако будем ћутала о томе нтта знам? — Тамо преко, на острву св. Николе, налази се једна кућица, са лепом баштом/ То се пролаје! У башти има дивних воћака и разног новрћа. Од тога бих могла легш да живим! — Милоетиви гоеподин богат је! Кад би ми на нример позајмио једну суму новаца — —" „Ти си наметна то ти иризнати м< рам! Шта стоје та кућица са баштом?" „Стотину цекина, милостиви господине! Та то је багатела за онакву кућицу и башту!" „Ти еи сирота, то знам!" 0! као црквени миш, милосгиви господине!" „Ја ћу ти позајмити ту суму!" „Та то је великодупшо! То је племенито!" Повиче СтеФана и пол^уби скут од Ингове хаљине. „Помами ми сутра овамо тог продавца

он ће добити од мене ту суму новаца, а ти се можеш одмах уселити у кућицу! „Благодарим, по хиљаду пута благодарим, милостиви лисиодине! Ја сам одмах знала, да милостиви господин неће одбити моју молбу/ А шта ме се тиче Адмирал? Преко мојих усана неће прећи реч о њему! Ја умем да ћутим, као гроб, милостиви господине, као хладни гроб! Милоетиви господине, може се уздати умене! Нико неће да чује ни једне речи! Сад ћу трговати са воћем и осталим поврћем, та то све рмсте тамо у башти! Бар ћу од еада имати какво солидно занимање!" .,Добро! Сад иди! Хоћу да сам е&м ! Али више не долази овамо, не могу да трним, да ми са твојим прљавим ногама каљаш простирке у палати/" одговори Инго. СгеФана, обрадована овим гласом брзо изађе из еобе а за тнм и из палате. Она је је ! ва чекала да што пре оде на острву св. Николе и да уговори куповину са продавањем куће и баште. Једва једном дође и она до жељене цељи ! Брзо је г.озила и на скоро дође код острва. Продавца нађе код куће. „Ви захтевате аа вашу кућипу и баш-

ту сто цекина, није ли тако?Меније бар тако причао крчмар код црвене крчме !'• „Тако је, управо сто цекина!" одговори овај. „Ствар је свршена! Ја купујем/-' изјави СтеФана. Баштован носматршне СтеФану сумњивим ногледом. ..Ви купујете?'' упита он. ,,А имате ли новаца?"

(наставиће се)

Власвик М едецијан и Кимпанови г к штампа М едедијан и К имнановић, О билиђев венад вр. 1 Ол-ач 18 уревди* Б. КамнАвовггв.