Male novine

БРОЈ 30

Ј1ГТРЕ1БИ Београд, Петак 20 Јануара • 69

ГОДИНА II.

ИЗЛАЗИ ДВАПУТ ДНЕЗНО ПРАЗННКОМ Ш ПОСИЕ ПРАЗНМКА ЈЕДАНПУТ

Д 1 Н А

НА ГОДИИу НА ПО ГОДИНЕ НА 3 МЕСЕЦА МЕОЕЧНО

12 ДИН 6 ДИН & дин.. 1 дин,

МАЛЕ НОВИНЕ

ПРЕТШГАТА СЕ шаље МВДЕДИЈАНУ и КиЈШАНОВИЋ, У В еограду Обидићев венац бр. 1 и Васина ул. бр. 6. Може ое претплатити и код свију пошта у Србијв ЦЕНЕ ОГЛАСИМА На првој страни од речи 10 пар. д., а на четвртој од петит реда 10 пара динарски

1Е РЕТ1Т Ј0ШШД1 ДРЕВН1И Л ИСТ ЗА СВАКОГА ЕХЕШЕ 2Е1ТТШ0

ИЗЛАЗИ в 110СЈ1К 11.РА8И ИК.А 1

ЗА ТВАКО ОГЛАШЕЊВ КЛАЂА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ '20. II. ДИН.

"ВЕЂМ ОГЛАСИ 110 ИОГОДБИ"

Иозивају се. — „Одбор уједињених друштава а : „београдске читаонице", ч београдеког певачког друштва* и „друштва за гимнаетику и борење" позива све оне, који су продавали срећке г уједињених друштава " („београдске читаонице," „београдског певачког друштва" и друштва за гиммастику и борење"); за иодизање друшгвеног дома, да до 15-ог Фебруара т. г. врате неиродате срећке овима, од којих су их узели на продају, као и да положе новац за продате срећке. * Програм концерта. — У ирошлом броју јавили смо, да ће г ђица Сидонија ИлиКева давати у суботу 21. ов. м. у дворанн »грађ. касине" велики вештачки конг^ерат на гласовиру уз суделовање целога оркестара војне музике Нрограм тог концерта овај је: 1. Увертира Ђ двобој свира оркестар војне музике, 2. Сриска рансодија, од X. Шмита. Пева г-ђица Сидонаја Илићева. 3. Заљубљеви, — ©д Цирера, на виолину и гласовир. Певају г. Затлокал и госпођица Сидонија. 4. Концерат параФраз од Листа. Госиођица Сидонија Илијћева. 5 Туга за домовином од Проха, за чело и гласовир. г. Берти и г-ђица Сидонија. 6. Росињол од Листа. г ђа С. Илијћева. 7. Концерат „ЕаДиг" од Ботовена. г-ђца Сидонија уз нратњу целог оркестара. После Концерта баће играака. * Одлозкеа—коицерат. Због извесних изненадних неприлика, концерат г-ђце Сидоније Илићеве, који је био заказан у суботу 21. ов. мес. одложен је за извесно време, што ће се јави. ти поштованој публици. Они који су већ узели карте, остају им у важдости за тај идући концерат. *

А N 2 ЕI 0 Е ^е^еп 6-<)с1е«&11 аешег К. К. II 1}еЦ чЈев 08±г: итк! Кгопрппги и Ка(1о1Г адегс1е <3а8 1иг <<1еп 21 Јапег 1889 ћезИтт1е СовГитГез! ат 18 Б'ећ<г, 2 Магг Ш89 аћ§ећа11еп. СЕИ УОШАШ) Ден Схевапд Тегет »Нагтоте" СБЈАБА Због смрти његовог цес. Краљ. височанства Аустро-угарског ирелтопаследника Рудолфа — одлаже се овим од страае одбора београдског певачког друштва „Хармоније* на дан 21 Јанугра 1889 заказана: Костим забава на дан 21 Фебруара 18® године 2 Жарга ОДБОР Београдеког певачког друштва „ХАРМОНИЈЕ" М 1-3 ишр 01 Признанице смо дали разносачима, с тога молимо 9 да им сеположи нретплата. Уредништво, администрација и експедиција Васина улица број 6.

II СП7ШТЕНЕ ЦЕНЕ ЗА ЦВЕЋЕП Код Карла Перола дсбива ее од сада: 1 ружа 60 пр. дин. 1 камелија 80 пр. дин. и остало цвеће јевтино. — Зумбул у саксијама у свима, бојама 1 г | 2 —2 динара! ДИЕВНШК

КАИЕНДАР Православни: 20 Јевтимије Вел. Католички: 1. Сунце излази: у 7 час. 21. м. пр. п. аалази 5 час. 5 мин. Прва чотврт 26 у 10 часа 19 мин. у вече.

К У Р с Дукат . . 5 67 Наполеов . . , 9 55

РЕД ПРИМАН.А ПО МИНИСТАРСТВИМА Мин. унутраша.изс дела: Сваки дан нре подие од 0 и по час до 12о и ио подне од 4--»5 часова. Мин. иностраназс дела: четв^-тком од 11—1 чаеа нре подне. Минист. војни: еваког дана од 11—12 час. сем нелеље и правника. Минист, правде: Сваког дана од 9 и по часова до иодне. Минист- грађевинв: Сваки дан од 11—12 часова пцм? иодне. Мин. просвете в цркв, дела: Петком 0д 11—12 час пре подие. Минист. привредс: суботом од 3—5 по подне Минист, Финансије: Уторником и петком од 10—12 пре иодне.

РЕД ЦЕНЗУРА П0Н0ВЧАНИМ ЗАВОДИМА Привелигована народна банка: Понедељак, среда и кет^к. Београд. кредитни аавод: Уторак и петак. Задруга ва међусобно помагаље и штедљу: Понвдељак и четвртак. Српска кредитна банка: Понедељак, среда. петак к субота.

ВЕСИИК

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Читаоцима. — Ради изношања што више разноликог знања из свију грана науке и живота, увели смо нову рубрику вословице, врло потребну За изношење тих народних умотвора, мраве Фил<>с<)Фије његове. Пословице ћемо доносити до сад неиокупљене и непознате у књижевности, ио највише новијег пост»ња те је тако врло подесно, а и време је, да се купи то неоцењено благо нашег народа. Од какве је важности ово по сваког Србина, сваки ће увидети, а ми му само обраћамо иажшу на овај леп предмет нове ФилосоФије наше. * Корисница — Београдско Врачарско иозориште у корист г-ђе уиравитељке ЛазиКке истог позоришта даје у недељу 21 ов. м. преставу Циганин, шаљиву игру у 3 чина с иевањем и играњем од Сиглигет^ја за позорницу удесио А. Хаџић. Ово је иозориште у новоподигнутом салону код „Скушптине". Улазна је цена 60 п. дин. а почетак у 8 часова Добровољни нрилози примају се снајвећом благодарношћу. Како се ништавна жртва тражи а Дај^ врло велика корист, пе само опој у чију се корист ириређује, него и опстанку и поштовању сриских уметник и њихова рада — то се надамо да ће поштовани београђани иритећи у помоћ тако малим прилозимана шта ће им друштво веома благодарно бити. * Забава. — Чујемо лаће неколицина ђака Вел. Школе на Три Јерарха приредити у сали „Велике ииваре" село с игранком користједне сиромашне породице.

П0Д.ШСТАК II0 К А Ј Н И Д А НАЦИСАО (БРАНИЧЕВСКИ) (свршетак) — Оно знаит и ти си, али Јаша има и две воденице па — Доста, доста баба. Жалост је кад се миловање тражи за паре. Да је из ва роши е које како, али сељак ка и ја баш ми је иудо. Жао ми је Виде, а верујеш ли баба па њено имаће нисам ни миелио. Е де! Море гледај иоела. Хоћеш само да се жениш. Та наћи ћу ти девојку леишу а бољу кућевницу но што је Вида. — Ех — Шта ех/ Шта вали Милки Јовиној па Стан« ТриФуиовој — Знам, али ја еам Виду из детињства волео.

— Време је синко, да идем. Тек дођох да ти то кажем. — Вала баба, али Баба затвори за собом врата. Њени троми кораци губигне се у даљини. Радоје леже. Сан га савлада и он заспа

IV. Недеља је Пред кућом Видосавином свираше сви рачи да се је цело село хорило. Момци и девојке играше коло око куће а старци седели под начињени трем и пијуцкали вруКу медљану ракију. Глота је трчала де за ово де за оно. Сви су били у послу. Чича Ниџа биров окретао је у градини печеницу а око њега скавутала судеца час њега дирајући, час печеницу, која је тек порудела. — Е нека је младенцима за много годнна — наздрави старац Риста у зачељу испив чашу до дна. — Да Бог да — одговорише сви. Млада изађе из куће.

Растурање друштвених срећака. — Како у свима другим дојакошњим приликамл тако и сада при продаји Дрну косу красио јој венац од руже и љубнчице. Она беше прави анђео. Кренуше се свати право ка манастиру Горњаку Друм се орио од песама и свирке. Весели свати чешће су стајали и испијали здравице. Тек што дођоше до ћуприје Млавине стадоше сви. — Шга сте стали? — унита млади — Ништа Кад је луд. Терај! викну љутито Видосавин отац на Гавру кочијаша, који је младу возио. ' — Ко. . . . . Видосава пребледи Падне онесвешћена. Сватови се скупе око ње. Она се не мицаше. Брзи Млавини таласи носили су леш човечији. Час га вода избаци на површину, час га спусти у дубину. Прилична дуга коса расплинула се по води. Лице беше бледо и крваво. Радоје се удавио. V. Ноћ је. На гробљу манастирском владаше мир.