Male novine

БРОЈ 36

*. Ј.-

ТТГОГГРГЕГЕЗ&зГИ: ЈПЕИо

Београд, Уторник 24 Јануара ■ 89

ГОДИНА II.

ИЗЛАЗИ ДВАПУТ ДНЕВНО ПРАЗНККОМ И ПОСЛЕ ПРАЗНИКА ЈЕДАНПУТ

Д К Н А

НА ГОДИНу НА ПО ГОДИНБ НА 3 МЕСЕЦА МЕСЕЧНО

12 дин 6 дин '6 дин. 1 дин,

МДЛЕ НОВИНЕ

ПРЕТМАТА ОЕ ШАЉВ М ЕДЕЦКЈАНУ К КИИЛАХОВИЋ •• Београду Обилићев венан бр. 1 и Васина ул. бр. 6. Може ое претплахити и квд евију шмкта у С о О иј ЦЕИЕ ОГЛАСИМА На првој страни од речи 10 пар. д., а на четвртој од петит реда 10 пара динареки.

1Ђ РЕТ1Т Ј01ЛША1

л

ЛИСТ ЗА СВАКОГА^шшвшет

1ИГ-ВЗЛАЗВ ш НОСЈЈЕ МВАВИМКА'

8А СВАКО ОГЛДШЕЊК ЛЖАТ.А СЕ ДРЖ. ТАКСЕ 20. п. рн. ЦЦГВЕЂК ОГДАСИ 110 110Г0ДБЈ1" ^»

БројеВа од 1-ог до 24-ог Јануара, немамо више. Од 1-ог Фебруара до конца године стају „Мале Новине" 11 динара, до 1-ог Јула 5 динара, а до 1-ог Анрила 2 динара. 'јј.' ф '4' 'у 'Ј^Ш^Ц ДРНОГ КЛА> довског, СИРА Ементалера и САЛАМЕ Фришке добила је трго* вииа Ђор$а Д. Језди^а

К У Р с

ДУ!-ЧТ Наио ^е.ч«

5 68 9-75

А

ирекопута коларца.

УГ-РТ-Р1 Т^Т^ГТ^ЛРС КАЛЕНДАР Православни: 24 Преподобни Ксен. Католички: 5. Агат. дев. Сунце излази: у 7 час. 17. м. пр. п. залази 5 час. 11 мин. Прва четврт 26 у 10 часа 10 мин. у вече.

РЕД ПРИМАЊА ПО МИНИСТАРСТВИМА Мин. унутр&шљих дела: Сваки дан нре подне од 9 и по час до 12. и по подне од 4—5 'чсасова. Мин. иностраних дела: четв^тком од 11—1 часа нре подне. Минист. војни: сваког дана од 11—12 ч:ас. сем недеље и празника. Минист. правде: Сваког дана од 9 и по часова до подне. Минист. грађевине: Сваки дан од 11—12 насова пре подне. Мин. просвете Ф .цркв, дела: ГГетком Од 15—12 нас пре подие. Минист. привредс: суботом од 3—5 по подне Минист, Финансије: Уторником и кетком од 10—12 пре подпе. РЕД ЦЕНЗУРА П0Н0ВЧАНИМ ЗАВОДИМА Прив елигована народна банка: Понедељак, среда и ветр.к. Београд. креднтни завод: Уторак и петак. Задруга &а међусобно помагање и ттедњу: Понедељак, и. нетвртак. Српска кредитна банка: Понедељак, среда, петак и субота.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ ЊенО Височапство, приицеза Клементина, мати кнеза Кобурга пропутовала )е јуче за Беч, куда иде на погреб пок. аустро-угарском престонаследнику РудолФу. До Цариброда исиратио ју је кнез Кобург с министрима и бугарским великодостој ницима. * Народно нозориште даје вечерас преставу Љубав и ионос, шаљиу игру у 4 чина, од Жорж Оне-а * Избор у општипи. — 29. и 30. ов. м. (јмће у дворани ов. општинске куће избор 2 члана суда, 5 кметокских помоћника, 14 одборника и 3заменика. Са Скупа. — у недељу 22 ов.

м.

држало је „Академијско исвачко другатно Обилић" прву ванредну скупштину, која је трајала пре и после аодне. Иошто би взабран нредседник скуиа г. Мил. Сарић технич;.р IV год. а за пословођу скупа г. Живко Аћимовић правник II год. прешло се претресању штатута и пословшша. Пре подне примл.ен је штатут, са неким малим изменама, како га је израдила комисија, а после нодне би примље носланик. Једаи члана друштва изнео је иредлог који је одбор већ претресао како и где да се ирослави петстогоДишњица, пв је траагио „Обилић" узме инцијатину за ту светковиву, и да се то прослави овде у Србији пошто би друштво наилазило на теш коће ако би се то чинило ван Срби је Зато да се избере нарочиги >дбор од 12 лица, који ће заједно са одбором„ Академиског пев. друштва" имати да разради и постара на који ће Јсе начин прославити та тако значајна. година У приређивачки одбор ушла су ова господа: Коста Јанковић прав IV год. Милутин Сарић тенхичар IV год. Д. Драгутиновић Велимир Јокић правник; III. год. Чедомир Багић техничар III. год Живко Аћимовићирправник Пгод Јован Миланковић пр.Н год; Драг. Трпковић техничар I. год. Тихомир 1Итроннјевић; Владимир Маленовић прав. II год. Чедомир Бошковић прав. I год. Љубомир Рајић философ. Одбор ће ове недељс имати прву своју седницу. * Дописни члан. — Г. др. МиланЈовановић — Батут, проФесор на нашој Вел Школи изабран је од збора лечника Хрватске и Славоније за дописног члана. * Цена хлебу. — управа вар. Београда решила је, да се цена хлебу по-

виси од 18 на 20 н. дин. кило, рачунећи од 24 овог мес. закључно. * Продужен стечај, — Управни одбор српског пољопривредног друштва јавља, да се расииеани стечај за ц а сара • — администратора Српског Пољоиривредног Друштва, продужава 15 Фебруара ов. г. Госиида, која би била важна да за узму место, нека се иаволе обратити друштву и аоднесу сведоџбе до 15. ид. м.

ДОМАЂЕ ВЕСТИ Из Ниша нам јављају, да је јуче. у недељу, отпутовао г. А. Рихтер немачки консул за Солун ради трговачких евскурзија. — За винарску изложбу јављају се непрестано излагачи. Држи се, да ће за продају бити на 1 !з мил. хектолитара разна вина. Из иностранства јавило се до 20 купаца. Од ових има 4 из Фраецуске, 2. из Цариграда, из Солуна и т. д, — У очи Сретења , 1 Фебруара нодружина друштва „Св. Саве" уз припомоћ нишке певач. дружине приређује велики концерат с игранком у просторијама хотел „Европе" Програм је разноврстан и врло одабрав.

СТРАНЕ ВЕСТИ Мађарска чарда на паркској изложби. — Са свим је сагурно да ће на париској изложби бити и мађарска чарда. Чарда ће коштати 20000 Фор. а за место где ће чарда стајати платиће се 24000 Фор. Чарда ће бити смештена на простору од 252 квадратна метра, али је управа изложбе из особитих симпатија према Угарској дала подузећу 150 кв. метара бесплатно. У чарди ће госте послуживати 12 мађарица — девојака, а свака од њих имаће друкч ј народно одели

П0Д1ИСТМ

К Р А Љ М Ц А Н 0 1) И ИЛИ ЛОБАЦ МРТВАЦА У ВЕНЕЦИЈИ РОЖАН ИЗ ИОТОРИЈЕ ЖЛЕТАЧКЕ РЕП7ВЛИКЕ КЊИГА ОСМА

(ЦАСТАВАК;

.212)

„Ваша Светлосг, треба да мисли на своје саокојство рече Капело лагано Дужцу. Са најближе гондоле посматрао је Инго мрачним погледом Дужда и Капела. Он је приметио да су они дуго говорили о важној ствари. Чим су гондоле пристале уз степени-

це, захори се хиљаду гласни узвик од сакупљене светине. Ваздух се проламаше од вике. Копљеници су са муком одржавали слободан пролаз од нијацете до палате. Дуги, свечани спровод, крену се палати. Напред су ишли ОФицири, носећи заставе и остале победне знаке, што је задобивено у Сењу. За њима су ишли Дужд и Капело, опкољени Прокураторима. За стару и слабу Дуждевицу беху донетена носила. Око носила ишла је њена послуга. Иза ових ишли су чланови високог Савета, сва Сињорија и млади племићи. Цео овај спровод уђе у палату, у велику салу, где беху припремљени столови. Сваки но реду заузе своје место за столом, Прозори беху застрти великим и тешким кадиФеним засторима, а сала беше осветљена безбројним свећама. Једни служитељи уношаху разна јела, најскупоценије ствари из свију земаља, а други најфинија и најбоља вина у златним пехарима.

Све што се је из близа и из далека набавити могло, све што су најудаљеније земље дати могле, све је то било сад на столу при овој части, коју је давала република вратившим се нобедиоцима. Чаше звекнуше, али са неким озбиљ ним достојанством без икаквих узвика отпоче ова свечаност. Изгледаше као да се надвио какав црни — страшни облак над овлм скупом. Сваки је осећао, да предстоји нешто страшно, да је наступила ужасва оморина, из које ће се излећи грозна бура — а на кога ће се излити ова бура? Кога ли ће муња погодити и од једном уништити? —

IX. Опомена Умукнули су звуци музигсе — престала је свечаност —Дужд је напустио салу где беше свечан ручак и повукао у своје одаје. Кад је корачао кроз један дугачак, осветљен ходник где беху његове одаје, оиази Едиту да му иде на еусрет, са лицем пуним страха и очекивања.