Male novine

ЈЗГ-Гге&ХХ ЈХЖЖСГ

БГОЈ 45

Понедељник 30 Јануара 1889

ИЗ 1АЗИ ДВАПУТ ДНЕВНО ПРАЗНИКОМ И ПОСЛЕ ПРАЗНИКА ЈЕДАНПУТ

ЦЕН А:

II а годину На по годиие На 8 месеца М иечно

12 динара 6 динара 3 динара 1 динар

Ш РЕТ1Т ЈОПКЗШ

МДЛЕ НОВИНЕ Дневни лист за свакопа

ГОДИНА II ГГретплата ое шаље ану ж КимпановиЈу Бвоград Васина уица бр. 6 Може се претматити и код свију иошта у Србији ЦЕНЕ ОГЛАСИМА На првој етрани од речи 10 пр. д., а на четвртој од петит реда 10 пара дин.

ШШЕ 2ШТОТ

ИЗЛАЗИ и ПОСЛЕ ПРАЗНИКА

За свако оглашен>е плаба ое држ тг.кое 20 пр. д.

ВЗЋИ ОГЛАОИ ПО НОГОДБИ

Данао оу издате признанице за варош Београд, нарочитом скупљачу, о тога молимо да му ое иретплата полазие. УПРАВА

"РОДАЈУ СЕ ДВЕ &ЕЈШКЕ САКЕ и једна добра КОЛА. Упитати Боторићп, ка*. на Батал-Џа мији, 1—3

д

Моја непрежаљена кћи односно мати ЈЕЛИСАВЕТА преминуЈа је 18. ов. мес. после краткџг боловаша. Тело нокојничино, сахрањено је .19. о. мес, 110 нодне. Јакљајући оиу тужну вест свима нашим сродницима и иријатељим«., уједно- изј »љујемо нашу особиту захпалност, при I тељима који нам се у тим жад,)Сним часовима нађоше и пошгованом грађанству на лепом гдеа у чз р и-гп^^ту: Об}гено1;ац 20 Јан. 1889. Ожалошћени: Мати Пероида Стефанови^ Син Душан јованови!

НИВНИЦИ КОЈ1АРЧЕТОВОЈ Ј(г има добар ручак са четири

на валоге у згради Уједвнења до дуванџинице 25—7.10

БОО Фраиака плаћамо ономе, К ) ји и после угштребе КОТЕОВЕ ВОДИЦЕ ЗА ЗУБЕ флаша 1У 4 дин икада више зубобољу добије или из уста заудара. Јов. Георг Коте, хемичар Берлину Београду код Др. Ј. Ђурића а Марковића, у аиотеци Др. Ј. Ђурића и Павла Марковића 2—15

Дневник

Мин. просл. и цркв. дела ; петком од 11 до 12 час. пре подне. Мин. привреде ; оуботом од 3—5 ив подне. Мин. Финансије ј уторииком и петком од 10—12 пре подне.

Календар Православнн : 30 Три Јерарха Католички: 11 Десидерије Сунце излази у 7 час 10 мва. залази 5 час. 18 мин. Ирва чст-рт 26. у 10 час. 19' мин. у вече. КУРС Дукат ч)8 Наполеон . . Г -. Л~7б

јела за |едан динар.

1—20

Рљд примања по миниотаротвима Министар унутр. дела : еваки дан пре подне од 9 и по до 12 час. и по подне од 4—6 часова. Мин. иностр. дела; четвртком од 11—1 ч. пре подне. Министар војни : сваког дана од 11 — 12 ч. сем недеље и прааника. Мин. иравде : сваког дана од 9 и по чае. до подне. Мин. грађевине; сваки дан од 11—,11 час. пре полне.

Ред цензура по новчаним заводима Нривилегова лалародна банка; понедељак, среда и петаж. Беогр. кредитни завод; уторак и петак. Задруга за међуеобно помаган.е и штедн.ч понедељак и чегвртак. Орпока кредитна банка; понедељак, ореда, петак и субота. Весник БЕОГРАДОКЕ ВЕ0Т2 Врачарско позсрнште даје у понедељак на Три Јерарха велику преставу „Влахислав" краљ бугарски, жалосно позорје у 3 чина, — Ово позориште смештено је у врло удобном салону код „Скупштане '. Улазна је цена 60 пр. дин. Почетак у 8 часова у вече. * Народно позориште даје вечерас преставу „Отаџбина", драму у пет чинова од Сардуа, 'о »Ч Ц, Т Ло тлаНУмп а(' V./. - - : ро*итирала. — Управа краљ срп. народног нозоришта чујемо да је жестоко проФигирала својом тужбом, коју је подигла због уврсде, санћим нанесене „Малим Новинама". Браћа одбила тужбу као н е у м е с н у.

Поклон. — Господ. Л. Капелан позлатар спрам споменика (до позоришта) изволео је поклонити друштву кола Јахача „Књаз Мијајло" ' четири урамљене слике у бОЈама на којима су нзображегш разнч моменти из ловова на кољима.

Пловидба. Чујемо да ће у току ове недеље одиочсти пловидба пароброда уз-а ^аву. Ми се томе радујемо јер је због пролоканих путева, стизало нисмо у Београд из Лозиице и Шанца као да долази из Лондона или Париза. * Чика Моја. Уважеии старина, државни саветник у пензији госп. Моја Гавриловић, ишао је јееенас о сеитембарским утакмицама у Шабац у намери даупр«ВЈ кола јахача лично поздрави у раду њезином; да се упише за члана, утемељача јахачког кола и да ирисуствује утакмицама које јс тад друштво нриредило. Наш дописник из Шапца, сад нам јавља, да је чика Моја јавио свој долазак и за забаву друштвену, која ће бити 4 Фебруара. „Ја долазнм извесно па ма дотле лађе и ненрорадиле" јавио *је добри и честити старина.

Слава. — Према највишем решењу IV батаљон сталног кадра славиће ове го»ине у Пожези своју славу 13 Фебруара, св. Симеуна у спомен првог срнског краља Нсмање.

Ж ос^

лисша

к

КРАУВИЦА НОЋИ или ЛОВАЦ МРТВАЦА V ВЕНЕЦИЈИ РОИДН ИЗ ИОТОРИЈЕ ИШТШ РБП7БЖИКЕ каигд ОСША НРЕВОДИ А. Ж. Или-ћ

ће те лепо та твоја |лудост|упропастити ! Сунчај се у својему благу и богаству. Сте®ана, живи у сигурности а тада ће те моја рука лакше 310дити! Ја се тебе бојао, ја? Свршено је! Сама си своју судбину нашли!

(Наставак)

(217)

— Свршено је. — мумлао је — не одлажи! Ова љубопитљива, гладна хуља је опасна Она се не боји ничега! Шта беше Брабантино сирам ње! Сваким часом прети ми оиасност нова и ја је морам укдонити. Д;- је затворим не може — најпре јој морам иснунити тражше и оси^урати је. А после тога видићемо шта ће бити! Чекај - тако је! — насмеја се Инго, а на лицу му се укава триум*ални израа. — Како

ХХУ у Градо! Кад се Едита опростила с дуждем, и пошто му )е ка! кћи своме оцу на његовој заштити захвалила, похита око ноноћи из собе и из палате. Беше се решила,. Није хтела тога нлемеиитог старца који ју је заштићивао, довести у опасност. А знала је. да је њено бављење у палати њему на проиаст. И преко свега тога она је хтела побећи у Венецију похитати у планине и наћи свога драгог оца. Кад је отишла из палате све је било мирно празно. Нико је није сиречавао. Брзо се је као каква сенка. као ноћна авет прокрадала мимо стубове- и зидове, докле доће до Мола. Вода је бела тиха, мирна, никакав се предмет на њој не виђаше.

ДОМАБЕ -зЛСТИ Дарежљиваот. — Госп. Петар Петровић, трговац у улици кнеза Милана, ноклонио је друштву „Коло Јахача 1 ' један јахаћи бич; господин Оветозар Јанковић гвожђарски трговац поклонио је ј дан пар финих пропвсних мамуза на кајише и госпо дар Милош оћевац гвожђарски трговац на Сави, поклонио је један мар грудњака од ланаца и један пар ма муза. Едита се упути узаном пролазу, који вођаше углу Догане јер је нидела тамо неки чамац. Чинило јој се као да је то нека лађица ловца мртваца. Едита скочи у лађицу и новесла поред Ор®ина ка степеницама, које вођаху у лагун. Кад се приближила, угледа саетлост у лагуму која се слабо видела кроз прозоре покривене прашином и другам ђубретом. Едита се брзо попе на стененице. и пође вратима од лагума. Хтела их је отворити ну беху затворена, Она закуца. — Јакопо! Отворите! Едита је! стаде викати прислушкујући на вратима. Чуше се неки кораци где долазе. Врата се отворише. Стари ловац мртваца појави св пред. Едитом. — Гле ви сте то, сиљорина, рече. он. — Ви дођосте овде и стварите себи нову опасност. — Где је Родриго? упита га Едита улазећи у лагум. — Не брините се, дознао сам ја где је тај племенити господар, одговори ловац мртваца, И ја нис&м знао, где је. —" Хоће ли доћи он овде, Јако-по?