Male novine

10 П_ Д БРОЈ

ВАНРЕГШИ БЕ»ОЈ

10. IX Д. ВРОЈ

БРОЈ 68. СРЕЛА 22. ФЕБРУДРА 1889 ГОДИНА П И 3 /I А 3 и С В А К И Д А Н Претплата писма и рукописи шаљу се ЦЕНА ЗА СРБИЈУ: Н Ш Ш Р9 ј 1 I Јј I I Р® В ласнику „ М алих Н овина" — С лавија 'Одину 12 динара || 13 , 1—1 | § ЗдЈ §/§ ћЉ I, В рачар. Иа по гвдине 6 динарн Ш| ш 1 || ^П| 2 I |р% Ш В |р1| ш т мссечно° еца . ? динаГ 113 М Лш и I I 1и111111« м ° же св првт*атит«»ко Д свију пошта у србиј* ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ : " с II а годину 30 динара ДПВВИИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА ЦЕНЕ ОГЛАСИМА II а ио године 16 динара ^ На нрвоЈ страни од речи 10 пр. д., а на четвртоЈ 11а 3 месеца 9 динара од петит реда 10 пр. дин. И РЕТ1Т ЈОШД, ~ Т1НЕ ШТ1ЈН6 ^ЗАКОГ I. 10 и 20 ИмА КЊИЖЕВ Ж д ОД а ТАК За св ко огл шење плаћа се диж такпе 20 пр. д В ЕЋИ 0Г Д*цИ ПО иОГОДБИ

■ Данас 22. Фебруара у 2 часона, у двораеи новога дворца, у нрисуству краљ. вдаде, официрског кора, и свију виших чиновника, Његова Величанство Нраљ Милак I довровољно се одзекао српског краљевског престола и пренео краљевску власт на свога сина Њ. Величанство Краљевића Александра, који од овог тренутка носгаје аакони Краљ Србије, под именом Краљ Алексанцер I., пети из династије Обреновића, други Краљ Србије. За намеснике Краљевског достојанства наименовао је 1-раљ Милан на основу устава: л г. Јована Ристића, ђенерала Косту Протића и ђешзрала Јована Белимарковића. За тим је Њ. Ведичанство Краљ. Мил ш појожно свечану заклетву новоме Краљу Алек.авдру, зттин>ући Му се на верност и посјуншсјт . , После тога новоме Краљу положрш је заклетву цео официрски кор, а за тим и г. г. замесници. Издата је наредба да се новоме Краљу закуне цела српска војска. Предајући Му Краљевску власт, к^ју ће до његова пунолетства вршити Краљевско на»гесништво, Краљ Милан зговорио је младоме Краљу неколико топлих речи, у којима му и као досаршњи Краљ и као отац, препоручује да се клони ласкаваца ( да прибира око себе људе који ће му гнек истину у очи рећи, да се до пунолетства не мегаа у подИтику, но да учи, а кад ностане пунољеган и прими Краљевску власт, онда да влада уставно, онако к^ко народ жели. Препоручује Му да се угледа на своје велике претке, на Милогаа и Мијаила, па и на ;вог оца, који је по снази и умењу радио неуморно на срећи и слави отаџбине. У прокламацији уирављеној па парод Српски, којом се Краљ Милап и одрекао Краљевске власти, Краљ пропраћа украгко •воју • двадесетогодишљу владавину, напомиње два велика свршена дела — извојевану независпост Србије — стварап.е Краљевине и .тварање Новог Устава. Даље благодари народу и војсци на верној н ревноснбј служби, ирепоручује им и моли их да исто такви буду и снрам швога Краља. Напомиње, било да живи у земљи или на странИ, да ке се и као отац и као бивгаи Краљ, старати, да свога сина ■ако васпита, како ће бити достојаи крал> илемепитог народа српског. Сиомиње како је за свога краљевања имао мпого бурних и тешких дапа, да његов рад ноједиие нолит. страике често нису 10тнуио схватиле; моли бога да му онрости ако је ои кад год и пехотице учииио какву неиравду странкама; а ако су опе њему шниле неправду он им нрашта на овом свечаном растанку. Краљева оставка изазвала је код свију нрисутиих илач и сузе. Млади Краљ дочекан је бурпим, дуготрајним узвицима „живео."

ЈВЕОГРАДСКЕ ВЕСТМ г Гврди се као иоуздано да Ке краљћца Наталија Доћи да живи у Орбији п да ће изабрати Крагујевац за место пребивања где е јој се ставити на расположење кнежев дворац. Јутрошње службене новине доиосе указе Којима се ностављају: За миннстра председника и мин. војног, досадашњи министар војни г. Косга Нротић. За министра унутрашњих послова г. Јован Белимарковић, ђеперал у пеизији. С тим су за сад свршене иромене у мипистарству.. Наравно да је ова влада нривремена и да ћемо у најкраћем року атн нову владу Говори се да ће намесништво новерити образовање владе радикалима.