Male novine

ВРОЈ 78.

СУ50ТА 4. ИАРТА 1889

ГОДИНА II

ИЗЛАЗК СВАВИ ДАН П ретплата, писма и рукописи шаљу се ЦЕН ј 4 ЗА СРБИЈУ: Ш Ш М јЦј Р® Ц 1 IЛ 1 Е Г" В ласнику „ М алих Н овина" — С лави.;а_ На годину 12 динара ШШ ШШ 11 г §У| Џ § ЦЈ§ шЛ |Ј §ј! В рачар. На по гвдине 6 динара IV! II || Г 1 Ж™« | |? Ш '% » | ГЋ §Г'"' МесечнГ 643 . 1 динар* 1 ■ I У I 1— II 1 '|Ј ? 1вГ Ш 1 I 1 1ш Може се претплатити и код свију пошта у Србнј« ЗА ОТРАшГ:ЗЕМЉЕ: ,. сн 7^.„ ммд На годину 30 динара ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАК0ГА и ^ ОГ АСИМА На по године 16 динара ^ На првој етрани од речи 10 пр. д., а на четвртоЈ На 3 месеца 9 динара од петит реда 10 пр. дин. Ц РЕТ1Т Ј0ША1 Ш1ВЕ ШТШ СВАК ОГ I 10. и 20. ИМА КЊИЖЕВНИ Д0ДДТАК За свако оглашење плаћа се држ. таксе 20 пр. д. ВЕЋИ 0ГЛАСИ Г10 П0Г0ДБИ

Молимо г. г. читатеље да свраћају иажњу ва одговоре уредништва, вошто због краткоће времена не можемо ев&ком иисати.

МЗРЕДНА БЕЛА КЊАЖЕ вачка вина, на више и на мање, по умереној цени, на нроају код „Здатног Прага." 44,2 - 2

Д н е в н и к

Мин. иностр. деда : четврткок од 11—1 ч пре подне. Министар војни : сваког дана од 11 —12 ч сем недеље и празника. Мин. правде: сваког дана од 9 и по час до подне, Мин. грађевине ; еваки дан од 11 —12 час. пре подне. Мин. просв. и цркв. дела; петком од 11 до 12 час. пре подне. Мин. привреде, суботом од 3—5 по подне Мин. Финансије уторником и петком од 10—12 пре поднч.

В е с н и к

К ^лендар С у б о т а Лравосл.: 4. Преп. Герасим. Већ. чес. Катол.: 16. Кирјак Сунце пзлази: у 5 ч. 58 м. а залази у 5 ч. 52. м. Мене месеца : пун месец: 6. у 9 час. и 15м. по подне.

К у р с

Дукат . Наполеон .

5.69 9.62

Род цензура по нов^аиим заводима Привилеговаиа народна банка , ионедељак. ереда и петак. Беогр кредитни вавод ; уторвк и петак Задруга за међусобно помаган.е и штедњу понедељак и четвртзк. Срлска кредитна банка; нонецељак, ереда петак и субота. Ред примања по министарствима Министар унутр. дела : сваки дан пре подне од 9 и по до 12 чае. и по подне од4—Ј часова.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Краљрв пут . — Тврди се као поуздаао, да ће се Њ. В. Крлљ Милан првих даиа идуће недеље (понедељак) кренути на пут. У Пешти ће статн да се састане и опрости Царсм Фрањом аза тим ће отићи у Беч где ће се подуже бавити. Куда ће одатле кренугп? — још нпје потпуно утврђено. * Нађвна медаља — Пре три дана нашло је једно ђаче сребрну медаљу „за храброст од 187 , : у ошшши: војне академије „Бајлока" и „три кључа." Ко је такву изг;:'5по нека се јаск уредништву овог листа. % Извештај Народне Банке за 1888 г. отштампан је. Акционари банчини, којп су депоновали своје акције за збор, који ће бити у недељу 5. ов. м. у грађааској касини, могу овај извештај добати у банцн у оделеау за зајмове и оставе свакп дан од 9—12 пре и од 3—6 по нодне.

Погодба. — Обавештени кру^ови уверавају да је између Њ. В. Краља Милана с једне и г. Јована Ристпћа намесника Краљ. достојанства с друге стране утврђена писмена погодба и споразум, у коме су побројане главније тачке програма по коме намесни штво има управљкти земљом. Веле да у том програму има одредаба које се тич.у краљице - матере. Пошто краљ. намесништво мора рачунати к ту нотпору владину, да бп могло одговорити примљеним обве зама — то би било веома интересно знатп, да ли је ова ногодба саопштена п радпк. влади, п да ли је она дала сво.ј прпстакак на то ? Г. Сава Грујић пзразио се на једном месту, да он зна само толико, да постоји некаква иогодба између Њ. В Краља Милана п г. Јов Риситћа, али каква је он то не зна. На то други веле: „Како г. Грујић може говоритп да нашта не зна, кад је та погодба пред њимврешена п свршена?" Овакаво ствар је одпнтереса * Велкки концерат. — Под покровитељстаом Његовог Васокопреосвештепстиа Архијепискоиа и Матрополпта Србијв Теодрсија певач. дружина „Станковић" (К фнелије) под управом свога г. Владислава Ниадд^јевића Штирског, уз прпјатељеко суделовање — добротом управе Краљевско-Српеког Народпог Позорвшта, — г-ђе Мидке Гргурове, и г. Милорада Гавриловића, чланова Краљевско-Српског Народ. Позоришта; г Др. Чпжека, кааелввка војне музике; г. ЈосиФа Свободе, ®г. Стеве Шрама и г. Јосифн . Пихлера — приређује у зградп Краљев Сриског Народ. Позоришта у петак 10. Марта ове год. Велики концерат, *

Скупштина. — Пошто сена дан 28 Фебруара текуће године наје пскупио довољан број чланова, па да се орема правплпма могла држати годпшша скупштиаа друштва за потпомагање и васпитање спротае п напуштене деце то је управни одбор одлучио да се девети главни годишњп скупдруштва сазове на дан 12. Марта т. г. у 10. час. пре подне. Скуп ће се држати у дворанама грађанске касине. На овоме скупу дневнн је ред: 1. Читање взвештаја о раду управнога одбора у 1888-ој годинп. 2. Извештај благајнпка о стању касе друштвене н избор тра члана, који ће у течају 1889-е год. прегледатп рачуне друштвене. 3. Извештај контролора о прегледаним рачунпма за 1887-у год. и 1888 годппу. 4. Избор трећине новпх чланова за управнп добор, нрема члану 9 друштв. правнла; и 5. Предлози појединих чланова. По члану 24 друштвених правила одлуке, које ова Скупгатпна донесе, пуеоважне су, ма колико чланова присуствовалп овоме скупу. * Програм концерта. — Као што смо р-анаје јавпла, у недељу 5 ов. месецч баће концерат у салн Валикв Мколе Из пвограма, који сад износамо, внди се, да смо ималп потпуно право кад смо овај кокцерат назвали веттачким. Кампозиције су биране од најчувенијпх композптора. Програм је као што се види, разнолпк, а тиме нам даје гарантију, да ће бпти концерат веома занимљив. Програм је: 1. Свсбода. Србајанка, свира оркестар акад. пев. друштва „Обилић."

ПОДЈШСТАК

НММЦА 101.1 плн Л08АЦ МРТВАЦА .* ВЕИЕЦШ РОМАН из ИСТО.РИЈЕ МЛЕТА^КЕ РЕПУЕЛИКЕ КЊИГАДЕВЕТА првводи А. Ж. II Л И 1»

(Наставак)

(247)

— Имам и нешто друго с вама да р&зговарам, али овде има много света, не можемо на миру ни реч проговорити, одговори стари Јакопо. — То је онда нешто тајно? — Нешто, што се односи на Градо! — На Градо?

— Вк знате, али не ћете казати шта сте тамо дозналм. — То ве смем говорнти, ловче мртваца. — Па ви то и не морате говоритм, ја то сам знам! — Ви заате? —- упита ова и погледа Јакона разрогаченмм очама. — Знам све! Ну буди мирна! Нек остане међу нама! До сад не заа нико ништа о том! — Али како је то могућно — будалаштггаа! Хоћете само да ме искушате, ха, ха, ха, — смејаше се СтеФана. — Али у том не ћете имати среће, ловче мртваца! Јакопо махну озбиљно главом. — Искушати не, — одговори он, але имам да вас нешто питам! А да не мислите, да ћу вас кушати, вндећемо одмах, кад вам кажем, да ми је нознато све што се десило ? Ви ете били тамо у крчми код златне крме у Градоу и среди сте

тамо вративгоег се адмнрала, старца, гроФа Ореста МираФијбра! СтеФана се убезекну. — Ви зеате — ирошапта она. — Знам још ваше! — продужи стари Јакопо загугољивнм гласом и примаче сз са свим близу СтеФане, да јој то важно на ухо шане, — Ва сте били тамо и чули све шта је адмирал говорао — то је тајна коју ви дознадосте! За там сте дошли овамо, код гроФа Виргилија МираФијора, заследнвка. Њему сте саонштали то што сте дознали, а он вам је за то добро платио, —- Ко каже то? — осече се СтеФана. — Не ћете ваљда лагати? Немојте се претварати иначе ће вам загорчати, продужи стари Јаконо. — Ја знам е»е! А, бога вам, чвме сте купили ону кућу с баштом? Онај тимо лажни наследник платио вам је то кав саучесивца! Он купује ваше ћутање! Ну ви бисте боље учинили кад басте то све проказали и открили!