Male novine

БРОЈ 82.

СРЕДА 8. МАРТА 1889

ГОДИНА II

ИЗЛАЗИ СВАКИ ДАН Претплата, иисма и рукописи шаљу се цена за србију: ii 1 нг 11 ш 1л i i г" власнику „м алих н овина " — с лавиј ај На годину 12 динара 1тШ МШ Ши 1 &Ј 1 1 ИвЈР шП Д—■ Врачар. На по гвдине 6 динара ШВ || Н1 јГјј § I и ® Ш | Н ■ Ј На 3 месеца 3 I И 1 Ф 1 шв 1 1 IV ■ I 1 I 1ш Може се претплатити и код свију пошта у Србијк за стране земље: ^ ^ ^ , цсис пглдримд в ,».д., у зодшара ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА„ ЦЕИЕ 0 ™ СИМА На по године 16 динара А На П Р В °Ј ет Р ани Р ечи 10 П Р- Д-. а на четвртој На 3 месеца 9 динара »Д петит реда 10 нр. дин. ШВ РЕТ1Т ЈОТОШ Ш1НЕ 2ЕХТПНВ СВАКОГ 1. 10. и 20. ИМА КЊИЖЕВ.ЧИ Д0Д«ТАК За свако оглашење ллака се држ таксе 20 лр. д. ВЕЋИ ОГЛАСИ ПО ПОГОДБИ

Д н е в н и к

Ш .ЛЕНДАР с р е д а Нравосд .: 8. ТеоФ . еп . Нак . ( Ноч . прол .) Катол .: 20. Јоеким . Рупр . Сунце излази : у 5 ч . 51 м. а залази у 5 ч . 58. м . Мене месеца: Последња чтевр . 13. у 3. часа н 41. м . по подне .

к у р с

Дукат . Наполеон

5.69 9.62

Ред цензура по новчаним заводима Привилегована народна банка , понедељак. среда и петак. Беогр кредитни завод ; уторак и петак Задруга за међусобно помагање и штедљу понедељак и четвртак. Српска кредитна банка; нонецељак, среда, петак и субота.

Ред примања по министарствима Министар унутр. дела : сваки дан пре подне од 9 и по до 12 час. и по подне од4—5 часова. Мин. иностр. дела : четвртком од 11—1 ч пре подне. Министар војни • сваког дана од 11—12 ч сем недеље и пра8ника. Мин. правде: сваког дана од 9 и по час до подне, Мин. грађевине ; сваки дан од 11 —12 час. пре подне. Мин. просв. и цркв. дела; петком од 11 до 12 час. пре подне. Мин. привреде , суботом од 3—5 по подне. Мин. Финансије торником и петком од 10—12 пре подне. народно по^ориште Четвртак , 9- ог : Дон Кардос , драма у пет чинова Од Шилера . Субота , 1'1- ог : Кора, драма у три чина , Од Ибсена .

Недеља , 12- ог Јадница, слика из живота у два дела и осам сдика , по Игу . Од т. Мегерле .

В е с н и к

београдске вести Дарежљиви поклон. — Дозвајемо да је њ. в. Краљ Александер i. о бећао поклонита заставу Академ ском певачком друштву „ Обилић ." Прошле скупштине изабрати су 5 и засланика , к '> ји ће с председником Мил . Андоновићем п новим одбором ићи да поздрави Краља и да га за моле за заштиту . Своју нову заста ву освештаће дружива ове године , а то ће извршити на врло свечап нч чин под заштитом Његовог Вели чанства Краља Александра i. * Отпутовао. — њ. Величанство Краљ Милан отпутовао је ЈЈче у 3 сата у јутру експрес возом за Бу дпмиешту , где се бавио делогдана па спноћ отпугоиао за Беч . у пратњи Његовог Величанства је само секре тар дворске канцеларчје г . Мијакдо Милићевић . * Гостољубивост. — Његово Велп чанство Султан изјавио је њ. в. Краљу Милану , да ће му бпти врло мило да Га ириликом Његовог пу товања на Исток ноздрави у својој преттоници као госта .

Молба. — Ђаци Вел . Школе упу тили су министру председпику , ми нистру спољних послова молбу , да ве отпушта неке сиротне ђаке практиканте . * Депутацнја. — Јуче је намеснпш тво примило депутацију врањских грађана , који су дошли да поздраве намесннштво . Српско-бугарски односи. — Кад је српски дппломатски агенат у Со фији саоиштпо бугарск > ј влади цир куларну ноту министра председника и министра спољних посдова о до ласку нове владе , бугарска влада из јавила је своје особпто задовољство и радост , што српска влада намерава и даље гајити добре односе с Бу гарском . * Отпуштени. — Чујемо да су сви практиканти - ђацп , отпуштени из ми нистарства спољних послова , и да ће из свију бити отпуштени , а на шихово место неће бити постављани ђаци , већ стални практнканти . Такво је решење донето у министарској се • гн . п по предлогу , министра про свете . * Издавање расадница. — Управа топчидерске економије услед хлад . ног временапродужила је издавање расадиица из св > г растила до 25. о . м . * Обилић — Академско певачко дру штво „ Обилић " пмало је прошле не -

деље скуиштину на којој је нзабрата нова унрава и то : за председника Ми лан Андоновић проФ. велике школе ; за подпредседника Милан Мићићфил . iii. год . за благајника Милутин Сарић тех . iv. год . за деловођу Драгутин Гавриловић ирав . ii. год ., за библи отекаро , Недвљ . Мутавџић прав . II. године за иодбибли текара Војислав Пввлаћевић прав . ii. год . * Краљ и позориште — њ. в. Краљ Александер изјавио је жељу да г . г . намесници и сва г . г . министрн држе ложу у позоришту . Ова висока жеља младога Краља одмах је извршена и сва су та господа претплатида лож'5 на целу годину . * Св. Сава — Тако исго чујемо да је њ. в. једном приликом изјавио жељу да све више чиновнике видн као чланове утемељаче др . Св . Саве . Нема сумље да ће и ова Краљевска жеља бити исиуњена . * Услуга штампи. — Мало нам је што можемо јавпти да је наш глас , да се т министарства извештаји дају н нашим новинама , а не само стра ним, вашао одзива . г. мин . унутр . посдова саопштио је свима редакци јама, да могу сваки дан од 3— 5 час . по подне узимати извештаје о свему што се но министарствима радж , а што је мамењено јавности . Овим је учињена штампи лепа услуга , која ће јој бити од користп;

П0ДЛ1СТ1К

КРАЉВЦА

н

или

ЛОВАЦ МРТВАЦА " ВЕНЕЦИ1И Р 0 М А Н из ИСТОРИЈК МЛЕТА^КЕ РЕПУБЛИКЕ КЊИГА ДЕВЕТА ПРВВОДИ А. Ж. И л и Ђ (261) (НдетдвАк) Родриго је на све отране тражио и завиривао у јаруге и рупчаге. Звао је Едиту но имену, али од ње не беше ни трага. Он је разгледао и песак, али ношто беше сув, нису се могле раснознати стсше, После дужег тражења оде ва оно место где је вода излокала обалу.

Одатле је иочео разгледати тачније На једном месту учини му се као да се нечија нога оклизв^ла низ обалу и строноштала у воду али он није ни мислко да је она дошла на ту страну, јер је тачно зн&ла. Родриго је дуго тако тражио којекуд — викао је, — звао је, завиривао којекуд алм бадава! Од Едите не беше ни трага ! Ну њему наде на памет да је Едита можд* те ноћи побегла у колебу старог Јакопа. На брежуљку није се могла задржавати, јер не беше никаква заклона. Он је још дуго разгледао и викао је и вратио се. Уиути се кућици старог Јакопа. Кад је дошао до кућице старог Јакопа, нађе је истина отворену али у њој не беше никога. Дакле и ту нема Едите! Он је снуждено ту неко време стајао — беше опет раставл>ен од Едите! Куда ли ]е отишла? Где ли се дела? Он се сгаде надати да ће се она вратити у вече својој кућици. То је била ње-

гове посдедња нада. А нису се имали сад чега бојатк пошто су жбари већ одавно измакли. С тога се Родриго реши да се врати кућици и чека Едиту. То му се као чинило као најизвесније место где ће Едита доћи.

XIV. Утопљеница — На једну реч, ловче мртваца! зачу се гла^ с Мола, кад се стари Јакопо баш туда возио. Он погледа тамо. То беше један човек у црнкастом огртачу који га је звао. — Ходите горе шш ме примите у свој чун и повезите ме до водених степеница. — Добро, сињ-»ре ходште у чун! -—■ одговори ловац мртвзца.