Male novine

сова 110 иодве. Улазнице стају »0 п. дин.. а могу се добити у свима бе01 радским књшкарницама и пред предавање код домаћиаа Вел. Школе. Ово иредавање бике у корист цодизааа спомен илоче на гробу иовојмика. * Дознајемо да је потписат указ којим се досадањи уиравни одбор управе моноп. дувана привремено замењује овим лицима: Др. Лаза Пачу, Јован Тадић трговац, Др. Фердо Шамшс, Таса Банковић. Ванђел Тома, Стојан Тодоровић, Ђорђе Чупић. Министарска седница. Јуче је била министарска седница нод председништвом намесништва. * Из министарства спољних послова За благајника министарства снољних послова постављен је г. Влада Стојановић, иензионовани благајник истога министаретва; г. Јован Русидес, секретар и вршиоц дужности благајника иСтог министарства премештен је за књиговођу у Управи Фондова ; г. Мијаило Величковић, вице конзул у Пешт1?, отнуштен је на основу § 76. зак. о чиновницима грађ. реди а на његово место одлази г. Хајим Давичо, секретар посланства у Риму.

ИЗ СРПСКИХ КРДЈЕВА — 0 иородици КујунџиАа у фочанско ј нахији у 'Херцемвини, која је једина од српсккх нородицау Херцеговини одржала нод Турцима снахијска права, о којима је било нешто сиомена и у „Гласнику" Срнсаог учејног друштза у Београду — загребачки „Србобран" добио је од свог донисника из Фоче о тој нородици још ове нодатке: „Потомака од ове поро» дице још имаде живих. Та породица станује у Лигатима код Дрине 3 сата — р-Љ-— П— ^ ^ ол сд ЦтЦЗг_ЈХИ— 1 ^ " т, -°до 1 оражде, и има сва, права као и потурчене снахије. За њу се ирича у Херцеговини, да је издала Србе и знатну услугу учинила турској О ојсци у време турске навале у Херцеговину на измаку 15. века, те је за то, вели се, и добила спахијска права." — Поклон. Бечки листови јављају, да ће руски двор поклонити Црној Гори неколико хиљада нових кунинго-

вих пушака заједно с иотребном џебаном. Овим иушкама наоружаће се и руека пешадија. — Мостарски митрополит. На место покојног еонтија Радуловића, за митроаолита херцеговачк >г и захумског наимсновап јс архимандрит манастира Житомишљића, СераФим Перовић. Онамошњи народ задовољан је ови« наименовањем, јер у новоме митрополиту, који није научени теолог, гледа човека који љуби свој народ и своју цркву , за што се целог свог века борио — Р( ктор карловачке богословије постао је др. Емилијан пл. Радић, који је најпре 'Јроизведен за архимандрита манастмра Крушедола. Радића сматрају као учена богослова.

ИЗ БЕЛА СВЕТА — Жива у гробници затворена. „Недељни Лисч"* јавља : Нега отмепа и богата удовица у Угарској из места „Н >ве Вароши" нрредила је те се пре неколико дана отвори њена нородична гробница, у којој њен муж већ три године рчмв лежи . Кад је клечећи 1оред са.чдука довршила молитву своју и кад хтеде изаћи из гробнице, тек онда је приметвла, да је тешка гвоздспа врата мсрао ветар затворити. О-аа--чокуша да их отвори, али још више натера риглицу у отвор те јс тако удовица у Јробници затворена била. С опајничким наирезањем трудила се она да отвори врата и да се гробнице ослободи — али је сав труд био у залуд, она је у гробници забрављена. Вику и дреку њену нико није чуо, јер на гробљу не беше живе душе. Гробар је на њу заборавно, он је мислио, да је она већ давно кући отишла. Мећу тим се смркне а сирота удовица оста сама у гробнициса својим чу жсч. Г .утпп. јгнн у ј утр иочие ана на н (1ш) У ј ) ш '1Г и викати. хек у 1ло доба чује ју гробар и тако сиротицу оирости грозног положаја у коме се толико часова налазила. — Повећање војске. Како из Букурешта јављају, румунски министар војни изнео је буџетској комисији врло важне предлоге за појачање румунске војске. Код сваке регименте доробанаца установиће се две чете, које ће стално служити. Тпошкови

око ове новине нодмириће се из уштеда ио другим гранама војне унраве. Сем тога министар се нада да ће бити могућно, да се стални контигенат у свакој регименти доробаиаца ногше до потпуног батаљона. Докле се свуда, на и код наших суседа, на сву меру новећава војска, дотле смо ми једини који хоћемо да је смањимо и да рок службе сведемо на мању меру !

КЊИЖЕВНОСТ — Изашла је из штампе Отацб! на, месечпи часопис за књ 'жевност, науку друштвени живот. Св°ска за ја нуар и Фебруар 1889. јЈласник г. В. Ђорђевић а одговорни уредникЉубомир МиљковиВ. Година седма. Књига двадееет нр а. Свеска 82-га и 83 ћа 5 7 Београду, Краљевско Српска Држ Штампарија. 1889. г.

СЛУЖВЕНИ ГЛАСНИК — Одобрава се општини купачкој, у орезу и округу крушевачцом, д.ч може од својих грађана покупииг, приреа од 403240 дин. уз оба иолгођа ове 1889-е рачунеке године, и тим новцем иодмирити расходе ио буџету свом, оастављеном за исту рачунску годану. — Одобрава се општини ломничној, у срезу и округу крушевачком, да може од евојих грађана покупити, прирез од 2986 67 дин. уз оба полгођа ове 1889-е рачунске године, те подмири раеходе по буџету евом, састављеном за иету р<.чун. годину. — Одобрава се општини рудничкој, у срезу студеничком, округа чачанском, прчрев од 3509'15 динара, који је она од својих грађана покупила, уз оба полгођа прошле 1887/8 године, подмирила расходе по буџету свом, саетављеном аа исту рачун. ХГШШ1 — Одобрава се оиштини скобзљскбЈ , у среву подуна.вском, окр. смедеревском, прирез од 3255 78 дин., који је она од својих грађана покунила уз оба полгођа прошле 1887/8 рачунске гооине, подмирила расходе по буџету свом, састављеном за исту рачунску годину. — Одобрава се општини поточкој, у срезу темнићском, округу јагодинском, прирез од 1545*35 динара, који је она од евојих грађана покупила уз оба полгођа прошле 1887/8 рачунске године, те подмирила рас-

ходе по буџету сво.ч, састављс (ом 8а исту рачунеку годину. — Одобрава се опгатини ломничкој, у срезу и округу крушевачком, прирез од 3186-67 динара, који је она од својих грађана покупилауз оба полгођа прошле 1887/8 рачуноке годиие, те иодј > лрилм расходе по буџету свом, слстављеном за иету рачун. годину.

СМЕСИЦЕ Умирање. — Прорачунаго је да у И ,1лији, Турској и Грчкој умре 2 на 40 л>уди за годину дана. У Францусској и Холандији један од40, у Швајцарској један од 50; у Аустрији, Шнанији и Португалији један на 35. у РуеиЈЈ, Ссв. Пољској, Пруској Данскпј и Шведској један од 45. у Ирској једач од 55. у Енглеској један од 60. А у Шкотској и на Исланду један на 04. Ирема томе излази да ]едно на друго умире у Европи 5 450.000 душа. ■* Брзина миша. — Људи, који су свашта израчунали, израчунали су и то, да један обвчан мига може за се кунд цретрчати 500 корачаји. за минуту једну 30.000 корачаји. Ка би иоњ био такве брзине могли би за 1 дан д-4'1 на коњу у Иариз. Кад би било извеснога сувога пута могли би за 15 дана обићи земљу и то на коњу. За неколико месеци дошли би на месец, а за годину дана дошли би на сувце. Ш А Л А — Киг и Јонч. ПроФесор зоол^гије показује Кита ђацима: -- Видите лл децо, код Кита је најчудније то, што овако огромна животиња има тако узан једњак, да ни обичан <>рах не би могао кроз њега проћи. — Ђак (који је не давно слушао лл_латлхез^_лрич2__о_Јони.) Па како је, ирогутао Јона кад је код Кита једњак тако узан? Професори: Е, децо. видите, Јонаје био чивутин, а чивутин се, као што је иознато, свуда .увуче.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА Еарловци. г.Л. Обреновић. Примљеио 2 Фор. Лист вам се рачуна од 1. М*рта. Неке бројеве немамо. Изволте послатв још 2 '/ а Фор.

ли да иритајимо беготво? Хоћемо ли то дд, јавимо ирокуратору од св. Марка? Да уовемо капетана Бемба? — Где је сињор Алканто? — упита Доминико. — Он је остао овде, кад сам отишао из собе, часни оче! — одговори служитељ. — Пресветли господар је остао спавајући у својој наслоњачи. Шта је даље било не знзм! — Зови, сине, најпре капетана Бемба/ — рече свећеник. — Већ је јутро, приближује се час погубљења, морамо јавити ову ствар! Стари слуга оде брзо. Он застаде Бемба на пољу, где нешто спрема за извршење пресуде. — Ходите брзо, капетане, — ослови га стари слуга. — Та за бога, ходите брзо! Да видите сами шта се десило! — , Шта се десило? — уиита га Бембо зачуђен. — Нема пресветлог господара! — Нема? Јесте ли ви паметни? — узвикну Бембо гледајући укочено слугу. Не може бити да га нема! — Отишао! Побегао!

— То ви морате знати, јер сте ви били код њега! — Ја сам отишао за тренутак да се одморим, капетане! Кад сам ушао са свећеником у собу, нађосмо је празну! У том појави се горе ва степенидама прокуратор од св. Маргса. Он долажаше Да сам извиди припреме за погубљење — Несрећа, монсињоре, — обрати се Бембо озбиљном, гордом Дандолу. — Ево слуга рече, да је дужда нестало! — Нестало? Шта то значи? Хајдете за мном! — заповеди прокуратор и пође с Бембом и слугом у собу дуждеву. Ту му изађе на сусрет свећеник са забринутим лидем. — Где је дужд? — упита Дандоло. Доминико показа на отворен прозор. — Вежите служитеља! — заповеди прокуратор. — Издајте одмах заповест, да се палата и околина поседне! Капетан изврши налог. Наста у палати чудно комешање. Стари служатељ баци се на колепа и стаде се извињавати. После тога прокуратор стаде испитивати стражу у предсобљу.

Они рекоше, да су око једанест часова дошли у дуждеву собу Мемо и Донато, и да се нису вратили, већ су морали бити у соби. Даље рекоше да }е онај стари дуждев служитељ око једанест часова изашао из дуждеве собе и отишао у своју да снава, али да је секретар остао код дужда. Про куратор по томе увиде да су Мемо и Донато присилили Дужда на бегство и да су с њим заједно побегли кроз прозор. После дозваше и оног стражара из ходника. Он рече да је тако око пола ноћи дошао сенатор Мемо код њега и заповедио му да иде звати капетана Бемба. Али кад се вратио сенатора Мема ни.је нашао. Прокуратор сад тек увиде све. После тога дођоше инквизитори и чланови савета десеторице у дуждеву палату. Сви се упрепастише кад дознадоше шта је било Неки су се од њих нотајно радовали, а Инго и Дапонт чисто су беснили од љутине. Савет десеторице одмах се скупв у седницу, докле су остали по целој палати тражили бегунце.