Male novine

БРОЈ 109.

УТОРНИК 4 ДПРИЛА 5889.

ГОДИНА П.

ИЗЛАЗИ СВАКИ ДАН ЦЕНА ЗА СРБИЈУ: Ва годЈну 12 дннара На по године 6 динара На 3 меседа 8 динара

ЗА СТРА.НЕ ЗЕМЉЕ: На годину 30 динара На по године 15 динарз На 3 месеца 9 динара II РЕТ1Т Ј011ЕНЛ1

МДЛЕНОВИНЕ дневни лист за свакога

ПреТПЛАТА , ПИСМА И РУК0Ш1СИ ШАЉу СЕ Власнику „Малих Новина" — Хотел „ИмнЕРИЈАл" БР. 24.

гжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжЈежгжЈ/жжжжжжжжжжжжжжжжЖЈ'*'"*''""^^*

СВАКОГ I. 10. и 20. ИМА КЊИЖЕВНИ ДОДАТАК

За свакв оглашење плаћа се држ. таксе 20 пр. д.

Може се претплатити и код свију пошта у Србији. цене огласима На првој страни од речи 10 пр. д., а на четврто од петит реда 10 пр. дин. шш штпш к.-у-уух.-уууууу^ ВЕЋИ 0Г/1АС« П0 П0Г0ДБИ

Г. Г. ПРЕТПЛАТЕИЦИМА у унутрашњоети Лист обустављен свима који вису »латили. Добијају га | само претилаћееи. На адреси сваком означено докле је платио. Ко жели да се нретплати најбоље је да плати код поште. Ко управо нама шаље I претплату нека тачно означи адресу и пошту. Ако шаље претилату у маркама, иола нека су таксене марке а пола иоштанске од 5 п. д. На сваки динар у маркама ваља лодати ио 10 п. д. ажије јер толико ми илаћнмо при размени.

Напомена. Неке паше поште ногрсшмо разумеју закои па одбијају претплатнике говорећи: нисмо дужни да ти примамо прет плату за оно што је прошло но самоеа за у будуће, ако хоћеш. То је погрешпо , поште су дужне примати претплату и за прошло и за будуће, за целу годиеу, па ијза сваки месец посебице. Даље ногрешно је тумачење да нретплатник мора чекати 1.

уредништва могу правити нека ограничења, а не пошта Међу тим ми смо већ објавили да се па „М. Н." код попгге прима претплата од 1 и од 15. сваког месеца. Све ово понова износвмо и молимо поште да према овоме поступају те да се не морамо тужакати. Власништво „М. Новина."

Још имамо све бројеве од 2 оригинална романа БЕОГРАДСКЕ ТАЈНЕ и СШШАК С ПРНСТ0Л1 што излазе у нодлиску „Малих Новина." Ко жели да има ове романе у целини нека се изволи иретнла тити од 15. марта.

Г. Г. ПР ЕТ ПЈ1А ТНИЦИМА у 3=еогра,дзг 1ИГ' 6 Априла обустављамо број овима који дотле не плате. Предате су момцима квите за наплату. Молимо да се претилата одмах полаже да не би лист о-

ХХХИИИХХХМВИХЈСХ1 ПРОДАЈЕ СЕ к Кућа покојног Ши- х 1 љића у гоенодекој у> 1 X лици, до куће г. Ма- х § риновића. $ | Уелови су веома по^ Ј

8

годни. Јавити се админи* страцији овога листа 5-3-3

1 с г; чон

1КХЖ8 г гт пр т "v "

I шР

па да се претплати. Не, ношта је дужна сваког дана нримати бустављали. претплату и за време од кад ко Вересија укинута. хоће и докле ко хоће. Ту само

Власништво „М. Новина'

КАЛЕНДАР Не^еља Православни: 4. Јосиф песмоиев Католички: 16 Турибије муч. Оунде иалави у 4 с. 56 м. Сунце валази у 6. с. 37. м. Мене месеца: Последља четврт Дан је с почетка 137 2 сати а ноК 10 1 ј 2 с. - 1 до краја овог месеца дан одужа ва 1 8 [ 4 с. а ноК за тодико окраћа К У Р с Дукат 5.65 Наиолеон 9.51 Срмеки лутркјеки 3°/ 0 лозови. 36*25

ИЗ ОПСЕРВАТОРИЈК Београд 3. априла 1889. год. 7 с. пре и. — 2е. п. п.

Притисак ваздушни (на 0°]

776,14м. м.

746,30 мм.

Температура ваздуха (С°)

» '

9°,1

11°,4

Влажност ваздуха (релатиг.на)

81

65

Ветар Справац и јачина) ј уго-заиадин слаб

западно ееве; озападни умере н

Максим;лна температура 16,°3. Минимална температура 7,°2. Време: Облачно ; око 2 сата по под. непогода с градом и грмљавином град је падао од 2 с. и 7 м. 2 е. и 14 м. Киша 2 априла свега 5,3 мм.

веоградске вести Иојезд на коњниа у Шабац о УскрСЈ. Чујемо да се неколицина госиоде официра из овдашњег гарнизона еирема, да поводом иутоваша Његовог Величанства Краља одјашу о Ускрсу у Шабац. Одавде ће ее иоћи ао иодне и то на велики нетак или на велику суботу. У путу би се коначило у ЈОбреновцу где би се тог дана састали са друговима из гарнизона ваљевског, те идућег дана заједно нродужили пут за Шабац. Ако би се пошло у суботу онда би јахачи, на елучај

подлистм

БЕОШДСКЕ ТЛЈНЕ историјски роман из д(>ва борве и ратовања ЗА српско ослобоћење (у 10 КЊИГА 0 ПРОЛОГОМ) (Писац аадржава сва арава) (11) (наставак) VII. Сирепа Сугра, кад мујезин на јацију викне, одрубиће џелатске секире педесет и две бунтовничке главе. Велики посао, за то се чине припреме. У џелаЈСко одељење, што се налази у иобочним одајама маџарске капије 1 ), донеше цигани дванајест тек оточених џелатских секира. Ј ) Маџарском капијом ввала ее она капија у доњем граду у бли8ини данашње касарне, од које и данас стрче неки голи остаци — свод и неки спољни украси од тесаног камена, међу којима се виде ивреване и неке ратничке сдике с окдопима и шлемовима.

То су биле огромне дервишке секире налик на полумесец а насађене на дуже или краће држаље. Главни џелат Елхаџ-Есад-Мехмед загледа редом сваку секиру; окуша сваку превлачећи длаку преко ње; заповеди слузи да их намаже лојем и да их метне у њине кожне каније. За тим дозва своја три млађа џелата и њиних пет номоћника и свима издаде наредбе шта ће сутра ко радити. — Посао ће бити велики, а казни ће присуствовати и сам везир, с тога треба да пазе да се не осрамоте.

Наслоњен на миндерлук везир је пушио своје вечерње наргиле и сркао из трбушасте чашице неку плаветникасту течност, која се звала платлички (слатки напитак) ау ствари није била ништа друго до нека врста јака ликера. Пред њим је стајао његов теФтердар 1 ) Реџеп ага (онај исти ког смо раније видели како од сељака прима сено) и подносио му је извештај о свима важнијим стварима што су се десиле тога дана. Реџеп ага био је први поверљиви човек везиров, ') Значи поверљив човек који води рачуне о примању и ивдавању, управо надзорник Финансија. Додави д персиске речи девтердар.

он Је везира о свему извештавао, а као своме човеку везир му је новеравао све своје важније послове, ма да често то није ни спадало у делокруг теФтердара. ТеФтердар је подносио овакав извештај. „Говори се да су „ноЛна б-раћа* ово дана имала овде негде у Веограду тајни састанак, на коме је било изаеланика из свију балканских земаља. Пустио сам своје људе и надам се да ћу нропипкати све ако је доиста што било." „Говори се да међу бунтовницима, што ће сутра бити посечени, има и таквих који су из друштва „ноћне браће" и да ће ови употребити све да их спасу." — Спашће их! — рече везир одлучно. Реџеп ага тефтердар продужи: „Ухваћена је некаква ђаурска бабетина, код које су нашли у шупљем штану оваку једну хартију:

К. р

с. а.

н. и — А. у. р. и. е — И.

С.

к. н.

д —

Р. и. п. б. о — П. с. а . а.

Н

— А.

е. и -

- и. ч. и. и — Р- е. а. р. а.

а.

н —

0. б.

а. с. н....