Male novine

ВРОЈ 127

ПОНЕДЕ &НИК 24 АПРИЛА 1889.

ГОДИНА П.

ИЗЛАЗИ СВАКИ ДАН ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : На годану 12 динара На по године 6 дииара На 3 месеца 3 динара ЗА СТРА.НЕ ЗЕМЉЕ: На годину 30 динара На но године ,15 динара На 3 месеца , . . . 9 динара 1Б РЕТХТ Ј01ШШ ГЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ^ЈСЖЖЈГЈГЖЖЖЖЖЖ ЖЖЖЖЖ. СВАКОГ !. 10. и 20. ЖА КЊИЖЕВМИ ДОДАТАК

МДЈЕ НОвИНЕ дневни лиет за евакога

ПрЕТШГАТА , ПИСМА И РУКОПИОИ ШАЉу СЕ ВлАснику „ Малих Новина" — Х отел „ИмиЕРИЈАл" БР. 24.

Може сз претплатити и код свију пошта у Србији. — •> ЦЕНВ ОГЛАОИМА На првој етрани од речи 10 пр. д., а на четврто од петит реда 10 пр. дин. шшз ттт

■У^>-"^-"У т УУУУ'У'УУ>.'УУ--УУУУ.-УУУ-УУ^.-УУУ-У-У^-УУ-У-У

За свако оглашење плаћа се држ. таксе 20 пр. д.

ВЕ"КИ 0ГЛАСМ П0 П0Г0Д5И

I I«

ОТАЊЕ ВОДЕ

1

29 о. м. даваћемо у овдашњој цркви четрдесетодневни парастос нашем милом и незабог.ављеном покојнику Стојану Петровииу Ресавцу. Молимо наше и покојникове пријатеље да тога дана изволе доћи на помен покојвику, Свилајнац 22 Аирила 1889. Ожалошћени: Милева сунруга; Милосав и Нера синови ; Амва, снаха и остала 212, 1—3 родбина.

ЦРК8А СВ. АП. И ЕВ. 1АРКА прославиће и ове годиве свој храмовни празник|у уторак — 25 Априла. Архијерејска Литургија отпоче ће у 8 часова пре подне, а по литургији носи ће се литија. Свештенипи итуторл јављајући штованом грађанству преетолнице за ову црквену прославу учтиво их моле да изволе својим присуством увеличати ову прославу црквену.

213-

Свештенство са туторима -1—2 цркве Св. Марка.

КАЛЕНДАР Понвдељак Правоелавни: 24 Сава (Јтрат. Јелисавета Католички: 6. Ив. први Сунце излави 25 у 4 с. 19 м. Сунце задази у 7. с. 7. м. Мене мгсеца: Прва ђеТврт 26. Дан је с почетка 13 1 / 2 сати а ноћ 10 1 1 2 с. али до краја овог месеца дан одужа за 1 8 [ 4 с. а ноћ за толико окрака

К У 3? о Дукат Наиолеон .... Сриски лутрвјски 3%

. . 5.62 • • 9.447 00 лозови 36-—

чг Т' Ч г Ч"' ЧТ* ЛЛД ДДАЛА.

За последња 24 сата од 21—22 о. м. вода је опала аа 1 сантиметар. пролаз испод ћуприје 7-21 7.20

коллка је вода 22. Априла 6'79 23. априла 6.80

ЖЗ ОПСЕРВАТОЈРИЈЕ Веоград 22. априла 1889. год. 7 с. пре п. — 2е. п. п.

Нритисак ваздушни (на 0°]

Температура ваздуха (С°)

7:0,93 м. м.

15°,0

Вдажност ваздуха (релативна)

74

749,78 мм.

23°,9

Ред ценеура по новчаним з»водима: Привилегована народна банка, нонедељака среда и петак. Беогр. кредитни завод уторак и петак. Задруга за међусобно помагање и штедљу понедељак и четвртак Српска кредитна банка нонедељак, среда петак и еубота.

36

Ветар Справаци јачина) источно- ЈУГ.-ЈУГОјуго-источни источни доста јак умерени

Максимална температура 24°,3. Минимална температура 11°,6. Време: Лепо

Госп. Гершиј? још није одговорио, како је смео издавати суду противзаконе наредбе. 1ШГ Г. Таушановић још није објаснио, за што се преко службенога листа „Српске Новине" растурају неистине по народу.

ГТ ТТ

■ V V V V Ч" Т Т

Ред примања до миниетаретву Миниетар унутр. дела: сваки дан пре подне од 12 — 1 чаеа пре подне. Мин. иноетр ДЕда : четврком од 11—1 ч. пре подне. Министар војни сваког дана од 11-12 ч. сем недеље и празника. Мин. правде: сваког дана од 9 и по часа до подне. Мин. грађевине; еваки дан од 11 — 12 ч. пре подне. Мин. нросв. и цркв. дела нетком од 11 до 12 часа пре подне. Мнн. привреде, понедеоником, уторником четврком и нетком од 11-с преп2е до 1 по подне Мгнистар Финанније уторвиком и петко од 10 — 12 пре лодне. ФИЈАКЕРСКЕ ТАКСЕ По вароши дању: за четврт сата 1 динар, за пола сата 1 и по динар, за три четврти сата 2, за цео еат 2 и по динара. Ноћу двогуба цена. До станица железничке и паробродеке, и обратно, за четврт сата 1 динар. За еваки четврт еата више по пола динара. У Топчидер и натраг 6 динара задржаваући се 2 сата од поласка до повратка. За сваки четврт сата више по пола динара. За свадбе 10 дин. за 4 сата. Ноћу до железнич. и паробродске станице и обратно за сваки сат по 3 динара. Но"ћу у Топчидер и винограде 4 динара на сат. НоЂ се рачуна од 1. Маја до 1. Октобра од 8 сати у вечи до 4 сата у јутру, а од 1.

подлистм

СМЛАЗАК С ПРЕСТОЛА РОМАН ИЗ 2КИВОТА (у 90 ГЛАВА — с поговором) (писац задржава ева права)

(нАСТАВАК)

(16)

Ова нестрпељивост издавала је све више и више гевералове планове. Постајало је очигледно, да он нешто припрема, смера. То није могло остати тајна за његову најближу околину а нарочито за пажљива и опрезна Растислава. Ђеперал је осећао на себи вечито будно око свога друга, и то га једражило. Све то заоштравало је борбу између властољубих намесника, те је нри крају кнежева малолетства било неколико озбиљних сукоба. * Било је то у великој дворани,у миниетарству спољних послова, у оној истој дворани, где је

пре неколико година Врбавац, пред запрепашћеним министарским саветом, прокламовао младога Мутимира за кнеза балканијског. Раетислав је стајао пред великим огледалом и прелиставао некакву Француску књнгу, што је ту лежала на огледалском сточмћу. Врбавац је ходао. Један брк венрестано му се подизао у вис, крај горње усне час по час грчио се — знак да је г. ђенерал био веома срдит. Растиславје изгдедао миран. Кад ђенерал прође поред њега и оде даље, Растислав баци поглед у огледало, у коме виде широка леђа ђенералова како замичу даље. Погледа и себи у лице мирно, хладно. — То већ прелази сваку меру ; то се претвара у читаву инквизицију ■—• рече ђенерал срдито, баш у маху кад пролазаше поред Растислава. Растислав је чутао. — Да човек не може бити миран у сворј рођеној кући ! И ту вадзор, и ту шпијуважа додаде ђенерал. Растиславу нрелете облачак преко чела, он одгурну ирстнма вњигу и окрете се од огледала унутра у собу. —■ А ко вас то шпијунвше, г. генерале ? — упита он хладво. Ђенерал стаде и окрете се г. Растиславу.

— Ко ? — викну он — ко ? шпијуни ; г. Растиславе.... јест шпијуни.... Људи које је Бог сгворио да буду шпвјуни! Ђенерал се иоче све више и више црвенети У лицу. Растислав примети мирно : — А каква је нужда вама да држате шпијуне у својој кући ? Бар један намесник не мора то чинити. Ђенерал беше пошао даље после својих посдедњих речи, но на овај говор Растислављев он се нагло врати. — Шта ? шта велите ? Како рекосте ? Он у томе стиже пред Растислава и испрси се пред њим. — Како рекосте? „ве мора да трпи шпијуне — рече он, нун гњева. — Да! не мора — одговори Растислав мирно. Ђенерал се већ црвенио као рак од једа Он се унесе у очи Растиславу. — Не мора ! — рече он с особитим вагласзом, па се онда загледа право у очи Растиелаву. (НАСТАВЕЂЕ СЕ.