Male novine

дреку: „ирљава служба" „ирљава служба." Дед на среду доказе, господо клеветници ! Ако је било какве „ирљаве службе", онда се она мора огледати у как:;им ружним делима и штетним поступдлма мојим, који су оштетили, било какву оишту ствар, било какве личкости. Именујте ми та дела ; побројте ми те поступке, кажите ми где сам за љубав краљевих личних иатереса или иначе учинио какво зло народу, странци или иојединим људима? Покажите ми ту.ствар која је могла испасти добро, иа је ја изврнуо, или бар нокушао изврнути у зло. Где сам радио да се какво народно право уништи, да се каква слобода окрњи, да се земљи какао зло учини? Покажите ми каквог радикала, покажите ми мртва или жива Србина, кога сам ја опањкао *) кога сам ја оклеветао, у затвор отерао, службе лишио, главе му дошао ? Покажите ми једну ствар, или једау личност и рекните: „Ево, II. Т., ово је твоја жргва, ти си ову ствар упропастио, ти си овога човека убио и унесрећио. Или сам ваљда где год служио туђину, и душману издавао интересе српске, и продавао интересе земаљске? (А међу вама има их којима ]е јавно речено да су аустрискиЈ шиијуни, иа они то о(1утали ! Хоћете ли доказе ?) Камо је, где је, у чему се састоји та моја „ирљава служба" краљу ? В П. је растројавао странку, увлачио људе у краљеву службу", —киеветате ви. Дајте, иокажите ми тога С,)бина, кога сам позивао да се одрекне својих начела, на да ностане личви слуга краљу Милану? Г. Милија Миловановићу, ти си био осуђен и изгнан, ти си човек за кога би се за цело шграбили да га при добију, ти се болан, нреболан обрати на ме да ти израдим цсвратак у отаџбину. И ја сам трчао, мољакао, обијао ирагове и краљу и Гарашаииву, и ти дође нећу, и ја те примих, склоних и слободна и опорављена исиратих те дому твоме. Милија! Рекох ли ти икад и једне речи: Поклони се овом и оном ! Ј Деде нека изиђе један једити жив створ, који ће рећи: „Мене је II. Т. одвраћао од радикализма или нриволевао ме краљу или напредњаштву." А шта да рекнем о мојој проданости? Три пуне године прича се целој Србији како се II. Т. продао. Кад то говоре дечурлија, сокачки ћалови, бесгослени кавански брбљавци, то још није тако страшно, Али кад то рекнс орган једне највеће странке у зсмљи; кад то рекне „Одјек," представник радикалневладе, ли ;т коме ®су сурадници и иредставници такви људи као што је један Пера ВелимировиИ , један Аца СтанојевиИ , један Андра НиколиИ „ један Ћаја, један Ст. Нроти/1 , један Тау• шановиЛ а сад и један Никола паши& кад то рекне такав лист - онда је то доиста нешто етрашно, нешто тешко и претешко. Ова је ствар од особита значаја, с тога молим шт. читатеље да н >. ово сврате нарочиту пажњу. 2^3." Рећн коме да је продан — то је можда највећа иовреда части, каква се можз нанети човеку. То поштени људа неће олако и без

А ви, господо, јеств пањкади; мене сте баш пред краљем пашкали. Кад је била В Народна Скупштина, па сам ја неким иосланицима говорио да пазе да неубију сасвим угдед В. Н. Скупшгине и да не направе од ље голу „Формалноет", као што јавно рече кр. Милан, онда сте ви отрчали краљу л пан.кали ме, како ће Иера Т. бити крив, ак 0 В. Скупштина Устав не прими. Има и друго.

доказа рећи ни црном циганину, а камо ли једном јавном раднику, а камо ли јучерашњем другу своме ! Међу тим то се о мени понавља већ 3 нуне године, а још јуче „Одјек" ми понови јавно, пред целом Србијом баци ту ругу у лице. А кад то „Одјек" чани — онда свет томе верује, и нраво је да му верује, та чак би му и ја сам веровао да се ствар тиче кога другог, кога не познајем. А и како да му се не верује! Та за бога, зар се сме и помислиги да ће онаки људи, какве горе побројасмо, да ће они министри, они вође радикалне, они узори свају грађанских врлана — да ће они изнети једну грозну клевету тек онако на сумце, онако на памет, без икаквих доказа и докумената! Не, то се не може веровати, та то би био ужас ; то би значило да у Србији на челу најјаче странке и и на срп. министарским столицама седе обични сокачки лажови и обични прљави новинарски клевегници! Не, то не може бити. То би био ужае, ужас ужас !

11а ипак, драги моји читатељи, тај се ужас десио ; оно што сви поштени људи морају држати занемогуће, ипак излази као неумитна, необорива страшна стварност. „Одјек" је рекао да сам ја продан, и „Одјск" је са свима својим побројаним величинама то слагао. Под окриљем свију оних великих људи — изречена је једна најобичн^ја сокачка клевета Чудите се ! ужасавајте ес — али је тако. Ја нак рећићу само ово : Госиодо, чија имена горе иобројах! „Одјек" важи пред целом земљом као ваш израз и ваш представник. Он говори у ваше име. Њега вермају не због неких Окица и другз бураније, што се мотља по вашем уредничком лонцу — но због вас ; њему верују што знају да иза њега стојите ви. И тај „Одјек" рече мени оиомад да сам иродана дроља. Ја вас позивам : 1) Или да изнесете доказе о мојој ироданости, да кажете и наведете, кад сам се продао? Коме сам се продао? Пошто сам се продао ? Од кога сам примио паре и колико и кдд? и где? као и то, где су мисад те иаре? куд их дадох, у шго их потроших, или камо ми их сад? Ако вам је много и тешко износити све ове подробности, онда вас од њих раарешавам; докажите само да сам ее продао, па ма то било и без ових подробности, 2) Или да јавно у листу, под вашим потписима, опозовете оно, што је речено о мојој проданости и неваљалству. 3) Или, ако не хтеднете ни једно ни друго — онда... Онда, его јавног мњења и ето српског народа, нека они кажу, какви сте ви људа и какво је ваше право име. А ја стојим скрштенах руку и чекам, П. Тодоровик (Наетавиће се) ТРГОВИНА Веоград, 24 априла Цена гланнијим производмма Шеница дин. 11-50 до дин. 12, кукуруз дин. 10, јечам дин. 10, овас дин 11, свише дебеле дин. 85 до дин. 00 — све од 100 кила.

ДРУШТВО СВ САВЕ И име иатриотскога друштва „Св. Саве" почело је, на жалост, постајати средство за ненатриотске, прљаве и себичне спекулације. Управа друштвена добила је већ две фалснфиковане иризнчнице, које су издате на пр ј мљене улоге чланске с потписом лажних лповериоца друштва Св. Саве, и и добила је вввештај, да су од мно гих чланова друштва у Војводиаи и Босни покупљени улоза на такве признанице. На јсдној јс нотписан некакви Ристо Оборин. С тога је управа прануђепа јазно обзнанити својим члановима: 1. Да Ристо Оборин пије никад био повереник на ни члзн друштва Св. Саве ; 2. Да сви друштвени повереници имају нарочита повереничка писма с печатом друштвеним и оригиналним потписима иредседника и тајника главног одбора друштвепог; и 3. Да сталне признанице шаље само благајник главаог одбора друштвеног пошто улог нрими. Умољавају се друшгвени чланови да припаз на овакве лажне поверенике и варалице, који се нод маском родољубља користе на прљав начин, удећи чаети и имену српском и нано сећи шгету друштву Св. Саве. Д. С. С. Бр. 503. 22. Априла 1889. Ветрад. Председник Друштва Св. Саве Свет. Николајсвић. Тајник Ср. Ј. Стојковић.

д

ЕЛОВОЋУ, младог човека потребује један хотел првог реда, Порсд српског треба да зна бар и немачки. Упитати у уредаиштву. 2—10

ЗА КОЈ1А, и свако врсне нлетене корне са репарацијом, као и илетене столице од трске, и све плетиво ирима на израду. Карл Гехл корпарски мајстор 185—2,3 (ч.нл.) 2 јаблана бр. 18.

Књижевни оглас Уштамиарији „Напредне стравке" може се добити нова кљига:;

))

Ш№ 1Р ПРИПОВЕТКА

из

СРПСКЕ ПРОШЛОСТИ Цена је књизи 60 пара динар. или 30 иовч. а. вр., књижарима и препродавцима 4О°| 0 рабата.

1000 динара

ТРАЖЕ СЕ под интерес на ненокретно добро у Аустро-Угарској. Интабудација на прво место. Упитити у

уродништву 215

„Малих Новина."

1—3

ТТ ТТ Т Т иа коме иосто ) е 1 1Ј1 Јг\ ЈЈ, три куће, с лепом баштом, цродајем: СТАНА МИЛОЈЕВИЂ. 1—3 2 лаблана улица вр. 35.

У

ДОБАН КВАРТИР ЗА ИЗДАВАЊЕ с лица марвене пијаце бр. 13. на батал - џамији издаје од 1. Маја тек. године

213

ЛЕНКА А. КРСТИЂ. 2—3

Лтптт са 7 соба и свима потреI с1И с )ама на Сави код великих басамака, издаје се под кирију од 1. Маја. — Може се поделити и на две партајв. КУМАНУДИ ГОСПОД. УЈИЦА БР. 21. 208 4—6

00 сз

ЈЧО С»

а о Р2

5 о 6

~ о

К сс 93 о

о а> о со ™ 8 о " н а § § н о ^ |_н « 2 у м а тз <5 д ■ И о 8

Сб ®

и

8 „ Ф '■О ^ о /т\ п*

>н Ф М 3 к ^ 3 ^ ЕЗ О Н

В ' н н—' 93 8

Мојој иигда незаборављеној М И Л Е В И даваћу 29. овог месеца четрдесето-дневни нарастос у цркви палилулској у 9 сати пре нодне. Молим моје нријатеље и познанике, да изволе тог дана на помен доћи. 26. Априла. 1889 г. Београд. О жалошћени оупруг Коста ЖивковиК. трговац.

217

1-3

1*

Моме иок. суиругу МИЛЕНКУ ОБРАДОВИЋУ бившем директору ведико градишке гимнавије даваћу шесто месечни иарастос у цркви Св. Марка у четвртак 27. ов. мес у 9 сати нре подне. Ожалошћена : Персида М. Обрадовића. 210-3-3

Вдасшш П"ра Тодоровић, Прва удеонмчка штамнарија (Напредне Странке) обидићев венац бр. 1. одговорни уредник Медецијан