Male novine

спрја их као браћу тежња за истином и поштовањем |свега што је лепо и узвишено Јовановићје својим делима зближио Мађаре и Србе. Као слављени лесник може с поносом гледати на свој четрдесетогодишњи рад, а утеха и сл;»ва нека му буде онај венац којим га је српски народ с толиким заносом крунисао. „Нека овај дан, завршио је — остане у вечном сиомену за њега и за нас. Нека га Вог још дуго иоживи на славу српске песме и нека још дуго сачува у његову срцу љубав за наше несништво! Позорављам га још једном у даљини у аме КишФалудијева друштва. Живио Јован Јовановић!" Нублика је поздравила овај говор бурним одобравањем. За тим су читани \ ногобројни мађарски и сриски телегрзФски поздрави, нарочито од разних српских друштава и појединаца, из јужие Мађарске, Србије, Хрватске и Далмације. По свршеноЈ седници гости су отишли у хотел „ Континентал а на банкет где је било преко 50 одличних гостију. Кушовић је у име Срба захвалио Кишвалудијевом друштву на указаној почасти срискоме песиику, а барон Николић наздравио је слози мађарског и српског народа. Посланик Мишкатовић поздравио је у име хрватске народне стракке несника, који је у једнакој мери стекао п< штовање Мађара, Срба и Хрвата својим геннјалним песничким делима. У име српске омладине говорио је управник Текелијума, Сгева Поповић, К'>ји је у говору своме ноздравио Мађарице и Срикиње, које су се у леном венцу наслађивале у свечаној седници Змајевим песничким бисерјем. — Дрногорска кнегињица. Кнегиња Милена добила је 17 о. м. из Петрограда депешу од Кнеза Николе, да се њихова кћи кнегињица Милица испросила за великог кнеза Петра Николајевића. Услед тога је на Цетињу било благодарење у цркви а после пријем у конаку. ИЗ БЕЛА СВЕТД — Еиглескн лопови су на гласу са своје досетљивости у извађању крађа. Али изгледа као да се они још нису исцраели у измишљавању све нових начина како би што сигурније извршилн крађу. Тако је пре неки дан дошао један лонов у трговину једнога јувелира, где носле кратког времен* украде најдрагоценији предмет и нагне бегати. Јувелир потрча за њим а за мало нолицајац је већ држао ухваћеног лопова. Полицајац рекне јувелиру да иде но кану те с њим иде у нолицију, Док је јувелир отишао по шешир, није било ни нолицајца ни лопова. Полицајац је био преобучени лопов. — Електрично осветљење. Ганц и Комианија осветлили су купатило Маријенбад електричном светлошћу. Уснех је врло добар. — Зелљотрее. Јавили смо у телеграмима да је у Шербуру бно земљотрес. Осеткла се три јака потреса и то до Гренвиља, Керенезеја, Хавра и Руана. Становништво је било јако узнемирено, али није било никакве несреће. — Штрајк. У Ниршави у Чешкој штрајкују 140 радника. Траже да раде осам сати дневно, да се умоне три омрзнута надзорника, надницу од 3 динара и друге олакшице.

ЈАВНА ГОВОРНИЦА (УРЕДНИШТВО ЈАМЧИ ЗА ЧУВАЊЕ ТАЈНК.) „П-ријатељици" у ТЛ. Добио сам већ 3 ваша писма. Ни по рукопису, ни по садржини нисам

могао погодити ко ми то пише. Међу тим ви ми пишете као старом познанику. Садржина ваших писама није ми јаена. Видим еамо да мислите да се вас тиче ствар описана на извесном месту, Потнуно сте у заблуди, ако држите да је на вас циљано, Но највећа је загонетка што ви говорите о некаквим мојим писмима. Међу тим ја вам никад нисам нисао. А и како бих, кад вас, ето, и не знам. Ако добијате каква писма с мојим иотпиеом, онда је то какав ФалсиФикат. Чувајте се да Вас ко год не навуче на какву превару, а најбоље би било да ми се јавите с именом. Ја вам гарантујем чашћу и јавно заданом речју, да, сем меие, апсолутно нико више неће знати ватпу ствар. Али ипак не наваљујем да ми се исповедите. Учините управо како сами нађете за добро. С поштовањем П.

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК Постављени: за пореског надзорника треће класе срева лесковачког, округа нишког, Иетар Једчић, порески надаорник исте класе срева власотиначког, округа нишког, по потреби службе; ва пореског надзорника четврте класе среаа власотиначког, округа нишког, Живојин Ђор))евић, порески надзорник исте класе за варош Ниш, ло потреби службе. — Одобрава се: прирез од 3228'03 динара који је о штина барбатовачка, у срезу прокуиачком, округу топличком, »окупила од својих грађана, по сразмери плаћања непоередног пореза уз оба полгођа пг етпрошле 1886/7 рачунеке године, и тии новцем подмирила расходе по буџету свом, састављеном 8а исту рачунску годину,- општини макачкој, у срезу раиском, округу пожаревачком, да може од својих грађана покупити, по сразмери плаћања непосредног пореза, прирез од 1077-79 динара уз оба полгођа 1888/9 рачунске године, и тим новцем подмирити расходе по буџету евом, саетављеном за исту рачун. годину,- општини корманској, у срезу моравском, округу алексиначком, да може од својих грађана покупити, по сразмери плаћаља непосредног порева, прирез од 2753 50 дипара уз оба полгођа ове 1888/9 рачунске године, и тим новдем подмирити расходе по буџету свом саетављеном за исту рачун. годину.

ТЕЛЕГРАМН „МАЛИМ НОВИНАМА" 22. Маја („А, Хавасова") Беч. ЈЈистови још дискутују здравицу рускога цара цриогорском кнезу. У здравици виде тешке симптоме а његово расположење утицаће на иолитику. ГроФ Тафе ићи ће на погреб грофу Потоцком и том приликом посетиће Лавов. Атина. Краљевска породица иде преко Беча, Петрограда у Берлин. Рио Жанејиро. Министарство дало оставку. Будимиешта. Вамбери отпутовао јуче за Цариград. Држе да га је краљица Викторија послала Султану у некој мисији. Париз, Према јучерашњим извештајима из Њујорка, од поплаве има две хиљаде жртава.

Штета је процењена иа 25 милиона долара. Праг. Младочеси сазвали за 4. јун конгрес да прокламују независност њикове странке. Беч. Изасланик напип министар ЈЕоренцори, стигао је јуче из Рима носећи декрет за кардивала Шенборна. Надвојвода Алберт враћа се са своје војне екскурзије у Галицију. СМЕСИЦЕ , — Писмо Каршен Силве. Париски публициста гроФ Ра/л де л' Англ-Во маноар писао је ту скоро у „Кеуие ГеИћгееппе" расправу, у којој хвали краљицу песникињу. Краљица је услед тога написала писмо директору поменјтог листа и благодарила му. Писмо се одликује оригиналношћу. Оно гласи: »Господине! Са живим унутрашњим узбуђењем читала сам листове које је ваш журнал посветио мени. Они су само обновили моју жалост игго немам крила да се нађем у средини свију тих симпатичних песаика, пуних талента. Било би нам лако дн васкрснемо средњи век, јер појам „време" не постоји. То је просто наш нроналазак. Нама се чини да се и обала креће кад се возимо по води. По Архимеду, нема ни времена, ни простора и ту је ствар само до извесног стуиа.а уображења те да се свуда буде. Тако сам и ја била међу вама у духу и с целом душом. Само они, који су некад ств рили нама незавидан положај једне краљаце, не појме Архимеда кад црвеном писаљком бележе но глобусу које какве линије, које они извољевају звати границама,циљевима, оквирима и — обзирима а све су то скроз Фантастичне речи које за песнике не аостоје, — али ностоје—за краљицу ! Због тога бих желела да сам краљица какве реаублике ! Чекајући на тај срећни дан, понављам вам моју благодарност, мо лећи аас да, не гледећи на ове хладне и недовољне редове, осетите и чујете узбуђеност мога гласа. Јелиоавета.

ПРИПОСЛАНО *) Госиодину Светозару Николићу „власнику" и уреднику „Дневног Лиета" Ја сам вам, господине, у име свију осталих чланова бив. Задруге штампарских радника, упутио једно писмо, у коме сам тражио да нам положите рачун о ирим лњу и давању уредништва „Дневног ЈХиста," пошто исти лист пије ваша својина но и осталиж чланова задруге. Ви до сада *не хтедосте ни одговорити на нисмо а камо ли положити рачун. С тога вас у име свију задругара позивам и овим путем да нам у року од два дана ноложите рачуне, иначе тужићемо вас суду за присвајање приватне својине. 22. Маја 1889. год. Београд. у име свију чланова бив. задр. штама. радника Иера А. Стојановић технички Фактор кр. срп. држ. штампе.

Уреднику „Малих Новина" Госаодине уредннче, Молим вас да будете тако доЛри да дате места у вашем цењеном листу овој мојој изјави: Мени је иследна, власт саопштила, да ме је изабрао г. Гарашанин да напишем жалбу противу решења о пригвору. И по таквом казивању иследне власти, ја еам жалбу наиисаоА тек доцније цомгго је жалба предата и отишла суду, дознао сам да нигде у актмма нема написано да ме је г. Гарашанин одредио и овластио да жалбу у име његово напишем, а то значи да нисам пикако његов застуиник чи био. А што је власт примила жалбг од мене као неовлашћена, то је њена кривица, јер сам, као што рекох, држао да се овлашћење у актима налаза. Примите, господине уредниче, уверење мога поштовања. 22 маја, 1889, год. Београд. Ст, Добривојевић АДВчКАТ.

Књижевни оглас

*) За ствари под овон рубриком уредништво ие одговара.

СВЕТЈШ Н ТУЖНН ДЛНН НАРОДА СРДСКОГ

спомкн КОСОВСКЕ ПРОСЛАВЕ са овом садржином : I. Краљ Милан уступа престо своме сину. II. Видов-дан 1389. год. III. Ноћ после битке Косовске. IV. Цвети Српске 1813 год. V. Предаја градова Кнезу Михилу 1862 год. VI. Проглас Краљевине, 22. Фебруара 1882 год. VII. Видов дан 1с89 год. и VIII. Зидање опште — народне зграде, будућност Српска. Цена је књизи 50. пар. динар. Може се добити у свима књизкарама у Бееграду.

Отштамнана је књига: КДТЛСТЕР (таиија) И БАШТИНСКА КЊИГА

за КРАЈБЕВИНУ СРБИЈУ УДЕСИО стебан: државни инжињер са обрасцима (Формуларима) који показују како се ради у другим државама. Цена 60 аара дин.

Ред цензура по новчаним ааводима: Привилегована народна банка, ионедељака среда и петак. Беогр. кредитни завод уторак и петак. Задруга ва међусобно помагање и штедљу понедељак и четвртак Српска кредитна бапка понедељак, среда петак и субота.

*) За ствари под овом рубриком уредништво не одговора.