Male novine

мерно хтело. Ми то и не можемо рећи док не видимо све побуде и разлоге са којих је збор донео онаку оддуку. Напомињемо само да се ствар може у то шметнути, и управо свраћамо пажњу радикалне странке на ту околност. Свакојако одлука је веома незгодно Формулисана и дозвољава свакојака изигравања и даје оп равдана разлога бојазни, да се може употребити за најружније и најмрачније смерове. Кад ово говоримо, стојимо сасвим на земљишту практична пословања и водимо рачуна о нашим приликама. Ево да наведемо само неколико примера како се може не срећно злоупотребити она одредба. „Само главни одбор представља пуноважно странку. Рад појединаца не може се, ни у ком случају, ставити у одговорност радик. странци." Лепо/ Али ево постоји једна радикална влада. Та влада дошла је на управу земаљску једино као представник радик. странке, и као таква се и држи. У свима својим ноступцима она се наслања на своју странку, и из стран ке црпе сву снагу своју. Рецимо та влада учини данас једну неупутност; сутра учини једау погрешку; преко сутра погази закон; после десед дана окрњи и изигра устав — она траје месец, пет, десет, две, године и поТ •«.. хгхг&> ИД бор ћути. Једног дана та влада пада. Радикал. странку заокупе: твоја је влада радила то и то, злоупотребила то и то, а радикална странка е осмехом показује пету тачку својих нишких одлука и вели: „Којешта; ми смо овде јасно рекли да ее „рад појединаца ни у ном случ&ју не може ставити у одговорност рад. странци" Хоћети ли то ? Сме ли, може ли и треба ли да буде тако! Како се може извући једна странка да не буде одговорна за дела која вршн њена влада, коју та странка трпи, држи и помаже ? Кад би се таква пракса усвојила , онда би и у појмовима и у односима, како страначког тако и целокупног политичког живота нашег морала наступити бескрајна збрка, где се не зна ни ко пије ни ко нлаћа. Други пример. Једна група угледних радикалних чланова састави трговачку, лиФерантску, предузимачку дружину. Као својимљудима радик. власт иде им на руку; они раде, зидају, примају јавне грађевине врше лиФерације, а једног црекрасног дана обелодањују се грдне злоупотребе, стрншне др жавне оштете. Надлежне власти

као саучеснипи, ћуте, али опозиција почне трагати ствар и несумњивим документима докаже сву прљаву трговину и похвата конце, чији се крајеви обмотавају чак око ножице министарског стола. На радикалну сгранку дигне се граја, а њен главни одбор одговара: „Којешта, нисмо ли ми јасно рекли у 5. тачци напшх нишких одлука, да се рад појединаца ни у ком случају не може стављати у одговорноет целој странци. Ту треба да има решење глв. одбора, а таквог решења нема, и странка ту ништа не одговара.', То су два примера. А зар их не може бити и стотину других? Зар не може сутра једна гомила радикалаца направити сто неупутности и преступа у свом крају, зар не могу отказати порез, војнике и т. д. и т. д. Зар се најпосле не може де сити да сама странка у неким крупнијим и ризичним пословима подстакне људе да окушају ово или оно, па ако иде — добро, не иде ли — ником нишга. Странка није крива; њен главни одбор није о томе ништа решавао. Није нам намера никога да теретимо, али ваша одлука даје могућност оваким претпоставкама. Рећи ће нам се, јамачно: „А што ти замишљаш да радикали могу учинити све тако нешто ружно и бесмислено ?" Ми на то одговарамо: А што т .хо„ д? } (7% , ви не би имали потребу ни да доносите одлуку којом заклањате странку од одговорности за такве злоупотребе. Значи, ви верујете да таквих злоупотреба мо же бити. И кад се тако журно од њих ограђујете, онда значи да баш тврдо верујете да ће их бити. Не, госиодо, таким путевима нити се може ићи дуго. нити се може стићи далеко. Радикална странка има право да се огради од злоунотреба појединаца, али она нема ираво да гради ограде, које могу изазивати расположење да се без казни и осуде врше злоупотребе с њене рођене стране. Ви се можете сами узајмно ослобођавати и разрешавати од одговорности и кривица, али јавна савест, јавно мњење, непристрасна историја учиниће радикалну странку одговорном за све изгреде, за све иступе и преступе, за све злочине, које би, не дај боже, починили или радикалци појединце, или њина помесна удружења, а нарочито њина влада а странка то буде гледала мирно. Нарочито дела владина пашће унраво на странку, и она ће једина за њих одговарати, пошто се зна да странка држи владу. Кад скупимо све ово у једно, онда излази да је ваша нишка

одлука у најмању руку непотпува. Ви морате, ваша је дужност да је допуните, ако нећете да вам се с правом пребацн, како сте у напред намерно отварали врата изгредимн и злоупотребама. Та потребна допуна изгледала би од прилике овако : „Но странка, а ноглавито њен извршни орган главни одбор, дужан је сваки неупутан и штетан рад, било појединих члановастранкиних, или појединих чланова радикалне владе иии целе владе, одмах да осуди и да им стане на пут. Не учини ли то одмах и на начин који води успеху, онда одговорносг пада у првом реду на главни одбор , а повле и на целу странку." Мисао је та : неупутне, ружне и штетне поступке својих чланова странка одмах мора осуђивати, казнити и спречити, или ако она не чини ту своју дужност, онда је и она кривац и саучесник у свему томе. Формулишите је како хоћете, али то је допуна коју морате унети у своју пету одлуку нишку. Иначе остављате утисак и уверење да сте предвиђали могуће злоуиогребе и злочине, па место да нр -дузмеге мере да их пресецате, ви сте се само лукаво оградили дз одговорност не падне на вас. Ово је искрена и поштена опомена. Радо бм чули „Одјеков" одговор на све ово.

лз:е

БЕОГЗ?АДСКЕ ВЕСТИ Излет у Париз. Обраћамо пажњу наших читатеља, који би хтели ићи у Парии на изложбу да се о<Зрате варошком земунском бироу угарских државних железнида где ће до'ити карте неносредао за Париз по веома ецуштеној цени. Али држимо да за наше грађане има много нрактичнији пут за одлазак у Нариз. Треба само да се нађе неко ноји ће примити на себе дужност да се саетара те да прикупи што већи број људи како из Београда тако и из Србије за одлазак у Париз и тај засебни воз, заједно с повратком, стао би много јевтиније но што то нуди угарска државна же лезница. Наше уредништво драге воге би примало пријаве за такав засебан воз, који би се по нашем рачуну, кренуо августа као унајзгодније доба. * Еонцерат. Сриско црквено певачко друштво из Панчева нриредиће, под управом свога чувенога хоровође, г. Топаловића, велики концерат у Кошутњаку, 8. јуна ов. год., а у ко рист друштва „Св. Саве." Као што нам је јављено, на томе концерту биће велики број породица из Панчева и Земуна, а надамо се, да ни Београђани неће пропустити ту лепу прилику, да чују најчувеније и најстарије српско певачко друштво и да један дан пробаве у истој забави са својом браћом из Војводиие.

Ближи програм о доласку милих нам Панчеваца и о концерту обзнаниће се. * Моиопол дувана. На о®ерталној лицитчцији која је држана 1. о. м. за давање под закун велико продаје дувана у Србмји, дато је девет округа иод закун, а за 12 округа није било лицитаната према р списаним условима. Услед овога унравни одбор решио је, а министар Финанције одобрио је: да се на дан 15 јуна држи друга оФертална лицитација за неизхате округе и то : алексиначки, ваљевски, в^ањски, јагодински, књажевачки, крајински, крушевачки, подрински, топлички , црноречки , чачански и ћупријски. Услови су исги и могу се одштампани добити у Веограду код управе монола дувана, а у окрузима: коц окружних надзорништва. * Нензионовани архијереји, како јављају страни листови , још ове недеље предаће дужност својим васпостављеним наследницима и отићи иа Србије. Бивши митополит Теодосије настаниће се у Карловцима а бивше владике Никанор и Димитрије миоле да се настане у Мађарској или Босни. * Трговачки уговори. Страни листови Јављају, да ће наша влада откагзати све досадашње трговачке уговоре а нарочито с Аустро-Угарском и отночети преговоре да се закључе нови уговори. * Наирасно улро. Живан Глишић, поштар ноште београдске, напраено је умро у нрошли четвргак а јуче поеле иодне сарањен је. * Ноштанско-телеграфски курс У почетку школске године уписало сеу поштанско -телеграФСКи курс 164 иитомпа а р.питии« «у је 125. Од__ових положило је испит 89 с добрим усиехом а 22 су иали али с правом но полагање испита и то носле 4 месеца. 12 су пали без права на иолагање иснита а двоица никако нису ни полагали испит. И апо јежалити, што нису сви питомци положили испит, ипак исоваким успехом можемо бити задовољни. * Изложба. У недељу, 4- ов. м., цео дан, биће изложба ђачких цртежа у I. б. гимназији. Пристун је свакоме дозаољен. * Подлисци. Подлистак „Прозирања" свршиће се утриброја. Одмах затим иродужиће се редовно подлици п Београдске Тајне" и „Силазак сПрестола." * Улро. Љубомир Т>. Милојевић, цравозаступник из Крагујевца, умро је после дугог и тешког боловања у повратку из Беча, где је био ва лечењу. Јуче после подне сарањен је. 0 овоме врлом и драгом покојнику проговорићемо онширеије у идућем броју. ИЗ СРПСКОГСВЕТД — Цриогорска војска. Лондонском „Тајмсу" телеграФИшу из Цариграда да је Порти стигла веет изЦрне Горе како је тамо наређена брза реорганизација целокупне војне снаге црногорске. Сваки који је способан да носи оружје мора се уврстити у редове војске , која ће се тако организовати да војска за најкраће време може бити сазвана. Говори се, да кнез намерава и друге реФорме у управи, које се имају извршити по његовом новратку.