Male novine

зак. и за дражење по §. 202 крив. зак. Суд је нашао да не постоји ни једно дело и ослободио г. Американца. * Стављен под суд. Суд вароши Београда решио је, да се уредник „Српске Независности", по тужби г. В<<јина Ћирковића прес. очштиве пиротске, стави под суд за нанету увреду и клевету г. Ћирковићу у 44. бр. „С. Н." * Побегао. Јавилв смо у телеграмима, да су зликовци у Пожези ранили Милана Жуљића, његова сина и учитеља Протића. Даље нам о томе нишга није јављено. Међу тим, по „Доиовини" зликовци као да су похватани, јер јав ља да је један зликовац побегао из затвора. Пандури су, вели, пуцади за њим, „али горе у ветар Зликовца ?е чекала добра вечера, што су му је спремиии његови једномишљенаци". * Позориште. Једно коло младих и одличних глумачких снага скупило се и решило да сада када је кр. срп. на родно позориште наступило одмор, приређује ових летњих вечери иријатну забаву београдским становницима, те је ради тога у багнти хотел „Империјала" направило арену, у којој ће се моћи давати представе и на случај кише и у опште рђава времена. Посетиоци ће, па случај рђава времена, бити заклоњени од неногоде и уживати у леиим иредставама; а кад буде лепо време они ће поред уживања у представи уживати и у свежем нријатном летњем вечер њем ваздуху. Преставе ће отиочети 22 о. м. и даваће се редовно сваке вечери. Како чујемо, у овоме колу има и врло добрих невачкнх снага. Надамо се, да ће београдски станов ници, који се не разиђу по бањама, употребити ову прилику те згодно и пријатно проводити тиге и цријатне летње вечери* Академско певачко друштво. „Оби лић". које је било на ирослави у Крушевцу и Жичи, враћа се еутра у вече са својом заставом, којој је кумо вало Његово Величапство Краљ Алекеандар I. На станици ће га доч -ка ти во]на музика.

ИЗ СРПСКОГ СВЕТА

Прослава двјесто-годишњице ослобођења Лике и Крбаве од Турака. Ове године навршује се равно 200 година, да је међу ове кршне стијене синула искра слободе златне. Године 1689. нроћеранн су коначно Турци из Лике и Крбаве јунаштвом наших славних прадједова и од то доба почео је сретнији и бољи живот Нама мора бити драга и мила успомена на тај догађај, на те див-јунаке, који се борише славним јунаштвом и о чије се челичне груди разбише бијесне навале клетог непријатеља крста и слободе. Ми њихови нотомци, дужни смо се старати, да се та мила усцомена не угаси, него да она ирелази од кољена на кољено, бујнија и жи вљ<&„ Ево лијепе нрилике након 200 година, да се оживи, ојача та успомена, зато се је у Госпићу — метрополи Лике и Крбаве — и образовао одбор, који си је поставио задаћом, да приреди прославу тога за нас драгог до гађаја. Прослава је одређена на 4. и 5. августа но н. ове године уз програм, који ће се кашње објавити. Пуштајући ову вијест у јавност, одбор уједно управља позив на народ жупаније личко-крбавске, на све родо љубе наше домовине без разлике вјере и народности, да учествују у тој

слави и да својим прилозима омогуће саму прославу. Лика и Крбава није богага, али је лијена и романтична. У њој има красота, које ћете далеко и широко заман тражити. Та само дивна Плитвич ка језера, поносни Велебит у стању еу, да занесу путника, да му пруже сласна уживања, — а и Госпић ће ее етарати, да своје миле госте дочека и прими што боље. С тога се одбор нада, да ће се на сноменуте дане наћи у Госиићу све, што лијеио, племенито и родољубно мисли и осјећа са свију страна наше домовине. Пријаве за учествовање код нро елаве, прилози и разни упити гледе сходнијег путовања, ст^нова и т. д. нека се изволе управити на потписани одбор. 1осаиЛ. 17. јуна 1889. Централни одбор ва прославу двјестагодишљице осдобођења Лике и Крбаве од Турака. — Косовска петстогодишњица у Паризу „Југословенска Кореспонден ци)а" пише у свом 31 броју од 17 јуна ово: „Овдашња срцска волонија светковала је прекјуче цетстогодишњицу косовске битке, давајући парастос погинулим јунацима у руској цркви. „На свечаности, поред скоро целокупне сриске париске колоније, учествовали су многи Словени и Французи. „Сриски посланик спородицои, бивши срнски посланик г. Мариновић др. Иванишевић и многи други охлични чланови српске колоније били су присутни. „М ђу странцима видели смо г. г. Луја Лежеа, РаФаела Бланжарда, Хансена Ле®евра. Пикота, Серсеја и многе колеге из овдашње Француске штампе као и многе стране коресподенте међу којима је била и гоепођица Мод Кон, дописница ирских листова у Дублину. „На параетосу чинод^јствовали су протојереј Тачалов са свештеником Василијевом и српским свештеником Савићем. „Певачка дружина руске колоније невала је за време парастоса. 0 овој прослави опширно су говорили сви озблљни Француски листови, а нарочито „Јоигпч1 (1е8 Већа^в''', „Тешрб", „ВерпћНуие Ггапда18е", „Уо11а1ге", „Мо1 сГОгсТге 1 ', „РеМ Јоигпа1" и т. д.

ИЗ ВЕЛА СВЕТА. — Уништени милиопи. Нове аустриске банке од по 1 Форинту неће се тако брзо иредати промету, као што се у први мах јавило, јер се четири милиона тих нових Форината, које су биле са свим готове, морало уништити с тога, што је модра боја, којом су штамиане, бкла таква, да се могла врло вешто подражавати. Сем тога би за кратко време излапила. С тих разлога издање нових Форината одложево је. — Жак, секач трбуха. У Лондону је непознати и злогласни Жак, секач •грбуха, ионово убио и за тим ужасно унаказио једну женску. Мртво тело ове несрећне жргве нађено је у реци Темзи. Он је. и о овоме своме извршеном убиству јавио полицији. Сва трагања овог ужасног убице остала су без успеха.

ТЕЛЕГРАМИ „МАЛИМ НОВИНАМА" 19. јуна. Париз. Противно вестима енглеских листова 7 енглеско Фран-

цуски преговори о мисирскчј конверзији још трају. Петроград. Царска породица, грчка краљица с децом, војвоткиља единбуршка к принц олденбуршки отигали су уФинску. Лопдон. Персиски шах стигао овде јуче у подне. Ргш.Прекјуцерашња беседа иапина осудила је најоштрије нрославу Брунову, као управљену против напства, грађанског реда и основа католицизма. Аако „ГапМ1а" вели, напа с^ ту скоро изразио да од околности зависи, да дн ће еамесник Христов бити принуђен да једног дана наиусти Рим. „088егуак)ге": да узнемареност на јучерашњој берзи стоји у вези с гласовима о одласку папином. Беч, Буџетски одбор аустриске делегације отпочео је рас правл>ање буџета марине. Бидо је предлога да се избрише партија левантске ескадре. На то је адмирал Штернек указао на трошкове осталих задатака и на левантску ескадру других држава. Али ипак одашиљање ратних дађа у источне воде биће тек у току идуће зиме. У погледу потребе дунавске Фдотиле, међу делегатима је разнолико мишљење. Штернек је опширно из вео важност осигурања Дунава као пре.;ходну меру која може послужити као еретство за одбрану. Пловни ратни материјал на случај рата имао би важну улогу и у рекама. Редовни и ванредни буџет министарства марине усвојени без измена. Веч. Бојни одбор угарске делегације^ вотирао је редовни буџет и сОпствене приходе војног буџета. Цетиње. „Н. Сл. Преса" јавља: 17. ов. м. обнародовао је службени лист кнежев указ којим се престоленаследник у грађанским односима проглашује за мајорена. Политички мајореп би ће тек после три године. Али на случај потребе ипак може у свако доба предузети владу. Свршена је церемонија полагања за клетве. Издата је прокламација. Примају се честитке.

К У Р о Дукат 5.66 Нанолеон 9.46 Српски лутријски 3% лозови 3480

ИЗ ОПСЕРВАТОРИЈК Београд 19. јуна 1889. год. 7 с. пре п. — 2с. п. п.

Притисак ваздушни (на 0°]

Температура ваздуха (С°)

Влажност вавдуха (релативна)

Ветар I правац и јачина) 750,82 м. м.

16°,6

84

750,60 мм.

19°,4

Миксим лна температуј а 25", 9 Минимадиа температура 1 з, "Ј Време : дкпо; по подне слаба непог > <;1. Киша 10. јула свега —. —

СТАЉЈ5 ВОДЕ За иоследња 24 сата од Ш 19 о. мес. вода је опалааа 16 сантим.

49

колика,)е вода 18 јуиа 2-91 19. јуна 2-94

пролаз испод ћуприје 1109 11-06

Ред примања по министаретву Министар унутр. дела: сваки дан пре подне од 12 — 1 часа пре подне. Мин. иностр дЕла : четврком од 11 — 1 ч. пре подие. Министар војни сваког дана од 11 — 12 ч. сем недеље и празника. Мин. правде: еввког дана од 9 и по часа до подне. Мин. грнђевине; еваки дан од 11 — 12 ч. пре подне. Мин. просв. и дркв. дела петком од 11 до 12 часа пре подне. Мнн. привреде, понедеоником, уторником четврком и петком од 11-с преп2е до 1 по подне М ниетар Финанције уторником и петком од 10 — 12 пре подне. Ред цензура по новчаннм з»водима: Привилегована народна банка, понедељака среда и петак. Беогр. кредитни завод уторак и петак. Задруга за иеЈЈусобно помаган.е и штедљу понедељак и четвртак Српска кредитна банка понедел.ак, среда петак и субота.

ДОПИСНЕ КАРТЕ ЗА СРБИЈУ Просте стају 5 п. д., а с плаћеним одгоором 10. п. д. За међународну преписку 10 п. д. и 20. НАРОДНА БИБЛИОТЕКА отворена ј» сваки дан од 8 до 12 сати пре подне.

БИЛЕТЕН УМРЛИХ од 10 до 14 јуна 1889. Теша сид Јована Тешића, послуж. Илија Ђорђеви11 штекнер Катарина ШаФел Катарина кћи Јована Ђорђевића Драга Спасић Светозар Марковић слуга Живко Давидовић мртво ро5ј. дете Димитрије Пегрић војник Анка кћи Мат« Шокеца над. Зорка кћи Николе Теодоровића Михаил син Катице Н. Кресилија Стричевић Милан Милосављевић Стојан син Танасиј . Драгутиновића Тереаија кћи Катарине Флоријан Маргја Крстић СоФмја Живковић Гавра Миловановић Стојан Јовановић, Милутин Јовановић Световар син Вује Васића ЈозеФа Тараџића 15 Јуна 1889. Тома Милосављевић војнил Радојво Мартиновић војник Бладинир Вукстић војник Јован Симић слуга Цветко Јовановић слуга Марија Јанчић девојка Пијада Радовановић, служавка. Стеван ј^ацковић надничар

Великошколац тражи кондициЈе. Јамчи за уепех ученика. Упитати уреднишво овога лиета.

219