Male novine

Ред примања по министарств у Министар унутр. дела: сваки дан пре нодне од 12—1 часа пре подне. Мин. иностр ДЕла ; четврком од 11—1 ч. пре подне. Министар војни сваког дана од 11 — 12 ч. сем недеље к празника. Мин. правде: сваког дана од 9 и но часа до подне. Мин. грађевине; еваки дан од 11 — 12 ч. пре подне. Мин. нросв. и дркв. дела петком од 11 до 12 часа нре подне. Мнн. привреде, понедеоником, уторником четврком и нетком од 11-с преп2е до 1 но подне Министар Финанције уторником и петком од 10 — 12 пре подне.

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА отворена јо сваки дан од 8 до 12 сати нре подне. ДОПИСНЕ КАРТЕ ЗА СРБИЈУ Просте стају 5 п. д., а с плакеним одгоором 10. ii. д. За међународну преписку 10 п. д. и 20.

ПОШТАНСКЕ УПУТНИЦЕ До 500 динара поштанском упутницом, а 150 путем телеграФа код већих пошта. До 200 динара поштанском, а 100 динара телеграф. упутницом код мањих пошта.

ПОШТА И ТЕЛЕГРАФ За пи сма од 15 грама теж. плаКа се 10 п д, ва Срби.ју, Славонију, Хрватску, Срем, Банат, Бачку и целу Маџарску. За устрију плаћа се 15 пр. д. На сваки 15 грама више јошј по 15 нара дин. Писмо може бити тешко највише до 1 киле. Препоручена иисма морају би" и на средини запечаћена. За препоруку пдаћа се 20 п. д. а за повратни рецепис још 20 пара.

ФИЈАКЕРСКЕ ТАКСЕ По вароши дању : за четврт сата 1 динар, за пола сата 1 и по динар, за три четврти сата 2, за цео сат 2 и по динара. Но1>у двогуба цена. До станица железничке и паробродске, и обратно, за четнрт еата 1 динар. За сваки четврг сата више но пола динара. У Топчидер и натраг в динара зчдржаваући се 2 сата од ноласка до повратка. За сваки четврт еата више по пола динара. За свадбе 10 дин. за 4 сата Ноћу до железнич. и паробродске станице и обратно за сваки сат по 'ј динара. Но&у у Топчидер и винограде 4 динара на сат. Ноћ се рачуна од 1. Маја до 1. Октобра од 8 сати у вече до 4 сата у јутру, а од 1 Октобра до 1. Маја од 7 сати у вече до 6 сати у јутру. Цена је за возидбу иста, макар се и више њих возило.

За већм и мањи лртљаг по пола динара од | комада.

ТАКСА ЗА ЖЕЛЕЗНИЧКЕ НОСАЧЕ Од излаза до отправништва пртљага за пртљаг нли за ручне ствари до чекаонице и нселезннчких кола , или само из чекаонице до желез. кола 5 пара дин. од комада. 0д излаза до отправништва иа пртљаге преко 25 кила по 30 п. д. од комада. Путнички пртљаг од излаза или ручни пртл.ага до истог, 15 п. д. по комаду. Од неста издавања до места вожње за путнички пртљаг преко 25 кила 35 п. дин. од комада.

Великошколад тражи кондиције. Јамчи за уепех ученика. Уиитати уреднишво овога лиета. 219

ПРИПОВЕТКА

СРПСКЕ ПРСШЛССТЕ Ц''нн је књизи 60 нара диншр. или 30 новч. а. вр., књижарима. и нрепродавцима 40°| 0 рабата. Отгатампана је књига: КАТАСТЕР (тапија) и БАШТИНСКА КЊИГА за КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ удесио СТЕВАН државни инжињер са обраеиима (Формуларима) који показују како се ради у другим др-

жанама.

Цена 60 иара дин.

Књижевни Оглае

ЗА ДЕЦУ књига са сликама у боји печатаним ДЕТЕ И РОДА цен« 30 пара дин. У ЗЕМУћИ Ч0ВЕЧУЉАК цева 30 пара дин. ШЈЛМ У ЧИЗШАМА цена 30 пара дип. Слике пропраћене су песмама , те тако деца ваћиће пуно забаве у овим књигама. Могу се добити у КЊИЖАРИ Белимлра Еало^сигћа У БЕОГРАДУ.

Нова књига БИДНИНСНИ П0Ј1К0СТРВ 04 Д-ра СтеФана Братимића, превео Н. ДУЧИЂ. Цена 50 пара динар. Може се добити у књижари Велим. ВаложиИа у Београду.

Изашао је из штампе ГЛАС :: ИК српскога ученога друштва. књига 69. Расараве и други чланци. У Београду 1889. У штампарији краљевине Србије. На продају у књижари В. Валожића. Велика 8-ина, стр. 376 или 23 т / 2 табака. ЦЕНА 2 ДИНАРА преглед садржине : Прилози за синтаксу српскога језика. 1. О падежима без предлога. Од Пере П. Ђорђевића. (Наетавак и крај). — 2. Енглеска Француска и српска порота Наиисао Ј. Т>. Авакумовић. (Паставак.) — 3. У спомен Димитрију Матићу. Беседа Сго јана Бошкоаића — 4. Црте из Босне. Од митрополитк Ха

џи-Саве Косановића, — 5. Из вештај управи Српскога Ученога Друштва о пештанској изложби 1885. Од Д. С. Милутиновића и М. Валтровића. — 6. Прилог броманилу. Од С. М. Козанића. — 7. Други нрилог алгебарским влаџина вишега степена. Од Петра Ј. Живковића. — 8. Шводи из записника Наиомена. Гласник 70, у коме су такође расправе и други чл.нци, ушао је у штамиу.

МАЛИ ГЛАСНИК

ШЕЛИМИР М. ПРОТИЋ, пензио""" «—— у Ножа46,1,4 нар, живи етално ревцу.

ЖТ® бнлијара нв продају. Један ва карамбол с мермером а други за кегле без камена. 35,2,6 И. Р. Паранос.

ЈЕВТИНЕ КЊИГЕ По врло јнвдину цепу могу ее добити у уродништву „М. Новина" ове књиге :

ПРШШ НИЖА ПШНАЗИЈА У ГРАДУ (ШТАЈЕРСКА) која је добида концееију од ц. кр. министарства с правом јавности за I класу ЗАЈЕДНО С ИРНПРЛВЕОШ КЛЛСОИ ЗД СРЕД&Е ШКОЛЕ ЧУВЕНИ ПАНСИОНАТ ЗА 30 ПНТОМАЦА Програм се шал.е бесплатно. Влазник и управник : Грац. Франц Шолц 402.4,10 гимназијски професор.

Нашој | сестри

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ милој и непрежаљеној матери и

X Е Р М И Н И јудови иочив. Мише СимиКа, бив. коњ. канејтана даваћемо четрдесетодневни парастос у јсуботу 22. Јула у 9 час. нре подне у цркви |ов. Марка. Ожолошћени-. деца Ружица и Љубомир, Јсестра Јулка П. Степић, браћа Штајнлехнери и остала родбина. 496,1,2

Д—ИИ шш,, ^ ^

"1

„Историја једног Француског сељака" комад 2 гроша, „Дела Св. МарковиЂа". Свеска прва. Г|Ош и по комад. „Политичко стање Срба у Угарској" /0 пара динарски комад. „Економија" Светозара МарковиКа но динара комад. 33 СВЕ ЗА ГОТОВО. 4—10

ТРАЖИ

се на зајам 600 ди нара на сигуну плаТ У> У 3 у° поуздано јемство. Отнлата 25 динара месечно. Пнтерес 12 од сто годишље. Упитати уредн.

фВ Д се ТРИ нродавца за 1ЈГ ДШЈУ „Мале Новнне". Унитати у уредништву. Вреднији могу варадити до 3 динара дневно.

() г л а с и ДАЈЕМЧАСОНПиз Франдуског језика Сиремио сам са успехом више ђака са матуру. И Н. Јовановик ^едецинар. 12 Обренова улица 12 497 1-3

КАФАНА на великој пијаци у Натошевића кући. издаје се о идућем Митровудну Унитати за услове на горњем смрату у истој кући. 414,8.12

♦ ♦ ♦

I

Мој никада непрежаљени муж, односно отац, РАДОСАВ С. ЂОРЂЕБИЋ СВЕШТЕНИК ЛУЖАНСКИ [иреминуо је после дужег боловања 4. ов. м. у месту I свога рођења Алексиначкој Бањи, где је и сахрањен 16. истог мее., у 50. години свога живота. Јављајући ову тужну вест нашим иријатељима ји познаницима на страни, осећам се обвезана, да најтоилије захвалим шчпим сродницима. а нарочито ј гг. Ристи Хаџи-Трпковићу и Јеленку Марковићу зејтовима покојник'вим, к<»ји нам се нађоше на последњем часу његовом, утехом и личним уелугама; даље ;свештенству, које га је из почасти допратило до вечне К )ће, а на име гг. Николи Стајевићу протојереју из Београда, и Тодору Лазаревићу свешт*нику ] из ЈГазаревца (Шопића) који се десише у Бањи на купању; за тим гг. Димитрију Петковићу намеснику среза бањског, Крсти Марковићу свештен «ку врнIчанском, Авраму Милошевићу, који му је беседу у ј цркви говорио, и Милошу Миловановићу свештени|цима читлучким. Велика благодарност нека је и гг. јучит^љима и певачко) дружини, који такође из пој части при сахрани суделоваше ; као и г др. Николи јГавриловићу лекару бањском , који се пријатељски заузимаше око иокојника. Најзад, нека је хвала и , граћанству бањском, којв га је у онако лепом броју ј испратило до вечне куће. Ожалошђени : жена Јелисавета , деца Тихомиљ, Владимир, Драшња 492 Воривоје, са осталом родвином. 13

Власнжк Пера Тодорови! , Одговорни уредник С. Јаношевић.

Прва удеоничка штамоарн1*а обилићев вевац бр. 1.