Male novine

Св. Савски дом: Као што смо већ на другом месту јавили, данас се полаже темељ Св. Савском дому. Управа друштва Св. Саве била је расписала конкурс за грађење овог дома. Услед овога конкурса пријавило се шест о«ераната. Од тих шест оФерата за грађење Св. Савског дома, нарочито за то одређени одбор од стручних лица усвојио је о®ерат, који је одбору поднео Стерија Јовановић из јужне Старе Србије, коју наша „браћа" Бугари радо називају Бугарском Македонијом.

ТЕЛЕГРАМИ 9. АВГУСТА. Берлин. „Пошта" јавља, да ће царскн аар 20 о. м. преду8етн пут од Гевуе за Грчку, одакле ћб се вратвти тек крајем октобра. Каклсрус. Јуче иосде подне отпутовао је у Штразбург царскв пар с надвојводом бадеи сквм.

Парш. Министар војни Фрејсвне саопштио је у мннисарској седници ресултат истраге о буданжистичким ровењвма в услед тога компрвмитоаним војнвм особама. Нипло се да су од 20. ОФвцвра активне војске криви њих 19. Предузете су мерв политичког карактепа н предмета од најозбиљнијих намера. Дигнуто је са својих места 22 ОФнцнра тернторијалне војске.

ДНЕВНИК КАДЕНДАР Четвртак Православни : 10 Рођ Д. Н>. Вел. Католички • 22- Тимотеј . Сувде ивда8и у 4 с. 51 Сунце аалави у 6 с, 45 Мена месеца пос. четврт. 7 Дан је с почетка 14 Ј / 4 сати а воћ 9 */ али до краја овог месеца дан огераћа ва мин, а аа толико и ноћ одужа.

КЊИЖЕВНИ СГЛАСИ П 0 3 и в на претплату књиге ПАСТИРСНЕ ЛОСЛАНИЦЕ Црквене и друге, Веседе и речи Намернн смо да у вме божије, штамнамо укупно све наше иосланице, беседе н речи, које смо у разним приликама и времену говорвли. У жељи, да би могли знати, колико ћемо књига штампати иозивамо пијатеље наше н све љубитеље .чзљиге и цркве нарочито браћу свештенике, учитечге и клирике, да се у што већем броју уившу у предбројнвке исте и вас или неиосредно или преко г. г. окружних протојереја и намесника « томе известе, а ове братски умољавамо, да се заузму око прикупљаЊа претплатнпка, за што ће мо им поред срдачне благодарности и 12 од сто у новцу или књиге у име аагриде уступити. Књига ће ианети 30 до 35 штамцаних табака, а цена јој је 4 динара. Новац се полаже у наточ за књигу. ~бТлТс1Г ЛАСТА календар иоже се добнти у књижари В. Валожи&а ј Београду Хиљаду коиада за 32 див. Пег стот. , 20 /ин. Сто . 5 дин.

513

3—10

СВЕШТЕНСТВУ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ ОБОЈЕГ РЕДА Привременом Одбору за опште удружење свештеника у Краљевнни Србији, част је јавити, да је иајвигаа духовна власт одобрила, да се први скун отачасгвеног свештенства може држати 20 Августа у Нишу ради оснивања удружења. Одбор се нада, да ће срнско свештевство довољио појмити важи ст овога скунл, те на исти и доћи у што већем броју. Ближа обавештења о овоме добиће сваки свећгтеник особеним писмом са „нацртом правила удружења". 532 2—3 ОДИОР.

ГЛАВНО СТОВАРИШТЕ БЕОЧИНСКОГ ЦЕМЕНТА ЗА СРБИ1У Предузимачима и осталим нотрошачима препоручу јемо БЕ.ОЧИНСКИ ЦЕМЕНТ, и то: прима и секунда портланд, роман-цемент и две сорте хидраула, лакши и сежи, јер је потребама доказано да је најбољи од свију, који се овда нродају. Он је и по тежини најлакши, а нодноси много више дометање песка, зато је за сва&ог најпробитачније, само са овим цементом радити. Нарочито чинимо иажљнви на наш портланд-секунда кфји се најчешће употребљује и који је раван каквоћи са пертландом првма других Фабрика, а знатно је јевтинији. Наш прима-портланд ненадмашим је, и служи ноггдавито за Фине глазуре. За погрошаче у опште, а нарочито за већу потрошњу зкатно су спуштене цвне Примамо иа израду свако цементпрање и бетонисање ходника и предсобља, израду тераца и мозајка »а ходнике, предсобља н за цркве, какб ови у Београду, тако и на страни, све по најјеФтинпјим ценама. Све радове вршимо са стручним раденицима и са гаранцијои371,27—50 ГЛАВНИ ЗАСТУГШИК, ПЕРА А. 10ВАН0ВПЋ са канпеларијом : на Сави на дрвари и у квев Михајловој улици број 29. у Панђеловој куки

НА З НАЊЕ Васпитни завод у Нишу ЗА васпитање женске деце По дозволи г. Миннстра Просвете н црквених послова П Бр' 10119 отВ '>рила сам вхспитнп завод за образовање женсве деце. Поред српскога језика н свнју осталих предиета у овоие иомзаводу ире^аје се немачкн и Француски језик, ручнн рад и гласовир по одређеном програму, које је Министарство просвете одобрило. У заводу заступљене су најбоље педагошке снаге. Ово је показано и успехом на испиту који је ове године држан пред иинистарским нзасланикоћ. У овај завод прнмају се деца од 6-те па до 14-те годнне. По жељи родитеља деца могу бити примљена н на стан, храну и у опште сву потребну негу. 0 материнској нези, коју деца добијају у мом заводу, може се сваки уверити код родитеља, који су мн своју децу већ од дужег времена поверили. Уписавање депа за идућу школску годину почиње од данас и трај« ће до 1-вог Септембра ове године. Услови су врлоповољни и могу се добити на захтев од Управатељке завчда Б. НетовиЛке I Августи 1889 у Нишу. 520 2—12

<жк:

= ПРВИ ПУТ = у БАШТИ П030РИШНЕ КШНЕ од данас па сваки дан певаће омиљена српска певачица госпођица ш ЈУЛКА ПОПОБИИЕВЛ = у дивном српском народном оделу, српске народне и севдалиске песме, соло и у кору уз пратау музике прве тамбурашке под управом капедника Павла Пиваровића са 10 ч<анова у српсном народ. одвлу Поред соло певања и у кору гђце Јулке, свирка ће бити нарочито спремна за пратњу уз певање и соло свирање које ће штовану публику, потнуно задовољити. СВАКОГ ДАНА НОВ ПРОГРАМ Учтиво моли за многобројну посету С поштоваљем Д Р У Ш Т В 0. УЛАЗАК БЕСПЛАТАН.

533-2-б

Почетак у 8 сати у вечв. сжжжжжжхжжж

ПРИВАТНА НИЖА ГИШНАЗИЈА УГРАЦУ; (ШТАЈЕРСКА) која је добила концесију од д. кр. ииннстарства с правом јааности ва I класу ЗАЈЕДНО С ПРИПРАВНОМ КЛАСОМ ЗА СРЕДЊК ШКОЛЕ ЧУВЕНИ ПАНСИОНАТ 3* 30 ПИТ0МАЦ2

I

ГРАЦ 402.6,10

Програи се шаље бесплатно. Власник и управиик : ФРАНЦ ШОЛЦ гиииаавјски про*есор.

Фириајз, лак четке и сав молерски и Фарбарски прибор најбољи је и најјевтинији код ДИМИТРИЈА М. ЂОРИЋА У БЕОГРАДУ спрам сломеника нн>. Михајла иродаје на мало и на велико ЦЕНОВНИК ШАЉЕ СВАКОМЕ НА ЗАХТЕВ 527 4—10

ВлаС .чик Иерн Т <)Д1 >ровић. Одговорни уредеик С. Јаногаевић.

Шгнмиарија „код Просвете" Позоригани трг бр. 2.