Male novine

умјетнички предмети који се чуваЈу у цркви н манастиру, њему је била збирка красних слика од Верхагена, ! те је ношло за руком снасити их већи део. Неописан је био нризор, којије настао међу лудима, кад видоше ватру. До две стотине њих морало се брже боље спасти у врт. Једни су страховито викали, док су други немо и без осећаја бујили у пожар. Из врта спремило се све у градску болницу, где су их лекари одмах прегледали. Срећом није се ни болесни ни Фратром и другом особљу, које их двори, догодила никаква несрећа. Красна зграда изгорела је сва до темел,а, те је с тога силна штета од пожара. — Међународни електриччи конгрес у Паризу. У Паризу заседао је прошлога месеца међународни електрични конгрес, који се је састао на позив Францускога друштва _„8ос1е!е Гп{егпа<;10па1е Лев Е1е!:спс1еп". Конгрес је био раздељсн у четири сдсека: 1. Еталион и мере. 2. Употреба електрицитета у индустријп. 3. ТелеграФија ителеФонија. 3. Електрофциологија. Поред одсечних расправа походали су чланови конгреса разне знанствене институте, индустријалне етаблисемане и електричне средишне заводе. На 19 о. м. свршио се конгрес всликим ручком — Цигански х^пнотизам. Колошварска полициј а ушла је у траг новој врсти злочиннца, који су већ дуго времсна с великим успехом терали свој занат. То је читава једна циганска породица, чији су чланови умели да хипнотншу дућанџије и њихове калФе иа су им онда испред носа украли све новце и друге вреднооти, што бн нашли, док би људи све то гледали очима а у својој се летаргији нису могли с места маћи. То се догодило и некоме ЈосиФу Варлу који је тај случај доставио полицији. На љегову тужбу новедена је истрага и откривени су еви злочини и њихове кривице, циганина Руну и његову жену и две кћери. Крзава породична драма. Кожар Израјел Дајч, који је свога шурака Бенијама Брауна ранио, а за тим и себи трбух ; распорио, умро је у болници. Кад је донесен у болницу и повраћена му присебност одговарао је тачно истражном судији на нека нитања, али је после малаксао и није могао даље говорити. Издржао је и операцију, али због великог излива крви улро је у пола ноћи. Браун је оперисан у болници и има изгледа да ће нреболети рану.

— Кошија са голубовима. Одељак голубијег клуба „Колумбиа нриредио је 1 септембр т. г. са 21 голубом писмоноша кошију до кашаве. У 7 сахати пре подне по магловитом времену нуштени су голубови и први стигао је на место голуб бр. 47. Едуарда Холцера у 11 сах. 10 мин , други бр. 19 у 11 сах. 33 м. трећи број 22 у сах. 25 мин.; а четврти бр. у 11'58 мин. ЈованаХеса А сви остали голубови стигли судо 4 сахата по подне. Но како су сви ови голубови млади и почетиици у одношењу писама, а нарочито на магловитом времену, резултат је испао доста повољан, јер растојање ове кошије било је 220 километара ваздушне даљине, а први голуб стигао је на место за 4 сахата 10 мин. — Јздан слабодач дан п^луделог милмонара. У Ниму има један душевно болестан милионер бивши притјажаоц чувеног магацина <1е 8оиоге М. Непо<;, коме је дозвол>ено да може видети Париз, и да иосети своју иородицу и види своје милионе са којима располаже његова жена и једна његова служавка. Последњи нут посетио је био у друштву са својим пријатељем Стегагс! — коме се жалио како су га три лекара и шест болничара за годину дана заједно са храном много коштали, јер је трошио дневно 420 дииара. Полуделимилионар био је у исцепаним ципелама, стога му је пријатељ његов бегаг! купио ципеле, а за тим одвео га код држ. нотара, где је изјавио тужбу нротиву своје жене, која. му није хтела дати путна трошка. За тим је Непо! отишао усвојмагацин —радњу— кога су тамо са чуђењем предусрели, мислећи, да је он већ давно у лудници свршио. За тим је ходао но Паризу, био на изложби и посетио полициског нреФекта, коме је оставио карту и благодарио му за дозволу излаека у варош, а по том се онет вратио у лудницу. — Самоубаство у затвору. У Фабрици у Прагу, дешавала се често крађа свиле али су крадл.и вци пронађени и то, књиговођа Бухвалд некакав ВалФиш Бухвалд је ухаишен и осуђен но у затвору уграби прилику у слободи, те се обеси. — З рлини пожар. Као тнто Пести Напло јавља у Саранатаку, нојавио се пожар и за тили часак изгорело је 8г> кућа и зграда са раном и другим стварима. Ватра се појавила баш у подне. Само је спашено неколико зграда., и црква.

—Модерни Ромео. И полицијаврши по кад кад племићеву службу. Ево случаја. Једна незнана женависоког чиновникч, тражила је романтичне забаве и за то је преко једних новина огласом потражила нод најам писца писама, и она га је и нашла. Тако тај њен млади писац једног дана замоли госнођу за доз-! волу и рече јој : Госпођо, ја вас сад! познајем ко сте ви и како се зове-1 те, па јој нонуди „састанак." Млада госна зачуђена и увређена од младог писца, рече му, да јој да сву нреписку иисма романтичких, али на то младић одговори, да ће 'то врло радо учинити, али му госпа мора за то платити извесну суму нов^.ца, иначе ће казати еве њеном мужу. Млада госпа препредена у свому послу, пријави случај полицији која је тајним путем трагала ствар у потери, да одузме компромитујућа нисма од младића — писца — али их је он благовремено склонио, и изговарао се, да ће он тајну писама чувати и да писма не да, јер су та писма адресована. И тако нолиција није уепела, да учини услугу младој госпи, и да муж не сазна тајне своје младе жене. — Пастероао место рлђења. Варош Арбојс јавила ,је своме чувеном сину, да је ошнтински одбор са 12 противу 4 гласа репгао, да се улица звана „Пастерова" од сад зове „Железничка." Ово је у Француској нроизвело велико чуђење, а као узрок наводи се то, као да је Пастер сувише „скроман" и како јеједном приликом при испиту школском говорио о „побожности и Богу" те с тога одборници не задовољни са Па стеровим држањем, ироменули су на зове улице.

ђена, и по свој прилици ећ оз скоро покорити. Коиенхаген. Велики кнез престолонаследник отпутоваће 12 септембра на маневре у Хановер, и отуда ће се вратити нраво у Фреденсборг. Велики кнез Павле и супруга му отпутоваће 29. Веч. Руски посланик у Београду, Персијани стагао је овде из Париза. Еоиенхаген. Војвоткиња Кумберландска стигла је на лађи Делиград. дочекана од краљев. данске и руске царске породице. Дражђапи. Царски пар сти гао овде.

ТРГОВ^НА Веоград 23. августа Цена главнијим производима. Шеница двд 12 50 до 13-20 р;1Ж дан, 10.50 јечам динара 1050 до дин. 11 овас. днн. 10—11, сирове шљиве днн. 5—8 суве шљнве дин. 8—11*50 дебеде свише диа. 80 -82. Будимпешта. 23 авгусм, Жигнч иијаца. Шеница за сентембар октобар, но Фор. 8.48 Фор. 8.44 и Фор. 8.49, шеница за март аирил, Фор. 9.07 Фор. 9 - 03, Фор. 9*18 Фор, 9'15 кукуруз за мај —јуни по ф. 5 55 до Фор. 5,63 зоб за јесен по Фор. 6 28 до Фор. 6.29 Штајнбурх 23 августа. Сточна иијацг. Срнске свиње тешке од 45у з кр. до 46 у г кр. транзито, средње од 45У 2 кр. до 46у кр. транзито лаке 46—47 кр. транзито.

ТЕЛЕГРАМИ 25. АВГУСТА. Петроград. Руски листови пронисују демонстративан карактер позиву немачког и талијанског војног аташеја на маневре од Галицији. Атипа. Премавестима с Ерита, војска је послала провинцију Салина без икаквих отпора. Околика Ретимна такођеје окупирана. Устаници побегли у нека ме та од нрироде утвр-

ДНЕВ Ш Ш, ЗЕС

КАЛЕНДАР Субота Православни; 26 Анд. и Натадија Католички • 7. Регина дев. Сунде излази у 5 с. 14 Сунце валази у 6 с, 14 Мена меседа иос. четврт. 7 Дан је с почетка 14^ сати а ноћ али до краја овог месеца дан окраћа за 1у мин, а аа толико и ноћ одужа.

којег је стекао подржавајући уображења и захтеве својих иацијената. Он упита г-ђу Блосовицу за здравље, а она- му рече да јој је зло. Он јој саветова да се чува рада и наирезања. да једе добра јела и да пиједобра и јака пића; за тим спусти новац за визиту у џеп и оде да и другим боницима да сличан савет и да и од њих смота исто тако савесно заслужене динаре. Тајанствени г. Гоблер беше лењ, тром и себичан хииохондриста. Он се вечито тужио да је болестан, а у ствари никад није био болестан. Његов карактер се у многоме слагао са удовичиним, услед тога се они брзо опријатељише. Он беше висок, сувоњав и блед, а на лицу му се увек видео израз уображеног бола, као да му је неко завукао ноге у кључалу воду. Неколико месеци доциије, пошто се уселила г-ђа Блосовица, могло се опазити, да је г. Џон Евенсон сваког дана заједљивији, и накоснији, и Ла се држи још озбиљније него нре. Из тога се дало закључити, да је морао нешто приметити и сад вреба само згодну прилику да се увери Та му се прилика у скоро дала. Једне вечери беху сви укућани у општој соби. Г. Гоблер и г-ђа Влосовица играли су крибиџ ;*) г. Визботл правио је полукругове на '') Енглеска игра карата у двоје, са пет карата

столици, превртао ноте и звиждао ванредно мелодично. АлФред Томкинс налактио се на један округао ето и цртао оловком неку главу која је била ирилично дужа од његове; О' Блери читао је Хорација и правио се као да га разуме ; а Цон Евенсон сео са свим уз г-ђу Типсовицу и говорио јој нешто тихо и живо. — Верујте ми, г-ђо Типсовице, речеон, ја вам ово само за то кажем, што се живо интересујем за ваше добро. И опет вам велим, да се Визботл без сумње труди да задобије наклоност Агнесину и да се с њом састаје у „шпајзу" Синоћ седим у мојој соби и чујем сасвим разговетно неки глас; отворим лагано, дођем до степеница и тамо опазим г. Тииса, који је, како ми се чини, био такође узнемирен ... За име божје, г-ђо, шта вам је? ви сте пребледели ! — А ништа, ништа — то је због врућине, рече г-ђа Типсовица збуњено, Кад би се ваша сумња у г. Визботла обистииила, с места бих му отказала кућу. А ако га још н мој муж иотномаже ..." — Ја се надам, прекиде је Евенсон, блажећи је — уживао је да прави сплетке — ја се надам да ту није помешан г. Типс. Он ми је вазда изгледао безазлен. — Да, такав је готово увек и био рече мала Типсовица, јецајући.

— Пст, пст! — молим вас — госпођо Типсовице — помислите — опазиће нас, иродужи Евенсон, који се већ почео бојати да му се не поквари план. Ми ћемо ући томе у траг, ја ћу вам драге воље бити на руци. Ноћас, кад мислите да су сви полегали, дођите без свеће до мојих врата, ту ћемо се састати, и ја мислим да ће нам поћи за руком, да дознамо ко су; за тим можете чинити шта иађете за нужно. Госпођа Тинсовица даде се лако наговорити; беше се нробудила у њој и радознллост и љубомора. Она се прихвати шва а г. Евенсон устаде, метпу руке на леђа и узе да шета по соби као да се ништа није ни догодило. Карташи довршише игру и отпочеше разговор опет. После су пили чај и најзад отишли да спавају. Евенсон скиде чизме али се снреми да не легне док не заспи Гоблер. Гоблер је обично по читав сат дуже остајао сам у општој соби, узимао лекове и стењао.

(НАСТАВИЋЕ СЕ)

-гаокз-