Male novine

у гомилице и непрестано говоре о војсци. То им је ирва и носледња : — Да ли ћу доћи иод меру ? Да ли ћемо бити у једном батаљону? — Бре! пази да станемо један до другог! и т. д. Такви се од прилике жоде разговори између оних ; који се кмају рекрутовати. Љихови су родител>и невссели. А што се више приближује дан рекрутације, тнм су све више жалоснпји. .... Мајка ко мајка, само илаче. А кад се ирегледају и већ се зна : ко иде, а к> остаје, тада настаје још већа жалост код оних родитеља чија деца иду у војску. Настаје тужан тренутак, тренутак растанка родптеља од свога детета, — „рекрута". Испраћају га ван села плачу и говоре му : да чешће пише, и да јавља како му је тамо. Због чега ли све то так') бива ?

Прошлост нам дрвча: да су синови неких богаташа седели код својих кућа, а синови сиромаха ишли у војску. Народу то није било нраво. Један песник, то народње негодоваље, обукао је у стихове ; „ У војнике стеж>/ силом. Бшатомг коцки А сиром баш да неКе ВјЈнцк бив I баш на силу. и ит.д. Тако сс некад песма певала и оианам верно казује, како је некада било. Она је преживела своје време и нема места више да се пева. Сада закои тражи од сваког срнског грађанина да лично служи у војсци. То је тражио и од мене: и ја сам морао проћи кроз касарну. Пре но што сам стунио у војску, много сам што шта слушао од војнижа о капларима и њиовим нечовечним делима, али све то нисам могао веровати, него сам држао, да то тако војница сами кроје и удешавају. (Наставиће се)

Оозориште и њег®ва Управа Пигие Љубинно I. (наставлк) • То је једно, а друго, као најглав,није, мема контролв у Позоришту Тамо се ради на дохват. Г. Интендант и благајник г. Пинтеровић представљају еве, па. и контролу. 0ни ОДЗајају улазницв за позориштие представе ; они бројв пазар, они бележе издатке; они поништавају не продате карте; они сами држв лкФврацијв за набавку платка, дрва, и т. д. једном речи : еве и сва. То несме да буде; то је врло нростран обим њихове дужности. Не велимо, да су та два човека — нссавесна, али контрола мора да буде, као гарантија за веран и успешан рад. Она уЈамчава тачан резултат редовних нрихода, и уклања прекоре, који се чешће јављају онде, где контроле нема. Ми држимо, да ће г. министар просвете, нарсдити строгу и безпристрасну контролу, која би свако вече прегледале неиздате карте; сравнила приход са истима; .и у опште учи нила све, да се заштите државни интересв. Тад би се јамачно вид§ло: да норед дригавне подпоре, редовних прихода и 10.000 динара што их је министарство просвете нре меседЈдана

нроговорити коју и о томе :• како Је корисно употребљен тај новац у 10.000 динара; како се у опште слаже са мотивима г. Интенданта, изложсним у акту његовом, управљепим на г. министра просвете и црквених дела, али ћемо о том говорити доцније, док прибавимо нужна дата, Дакле, пре сиега, Позориште, нема своје праве, државне ионтроле, Колико се сећамо, у штатутима позориштним стоји : да буде у Позоришту још једно Лице , као административан део осталих чииилаца а то је — новчар. Њему је стављеноу дужност да продаје на каси нозориштне улазиице. Већ само то довољио је, да обележи не коректну радљу г. Пинтеровића, јер он је примио на себе две дужности, и према томе има и две плате. Но-.чар позориштни то је нуждан и потребан чанилац у позориштној администацији, цо јаеној одредби нозориштних нравила. Ова, да назовемо благо омаи,ка, врло је не корекТна и повлачи за собом бдговорност оних, који мимо тих одредаба раде. Отуда и нотичу сумњичења у ради савесност г. Пинтеровића. Кад би бидо новчапд. онда би уједно било и коНтроЛе. То не треба сметнути с у.ма, јер Та се мисао јасно види и у поменутим ћггатутима. На томе месту пре неколико година била су нарочита лица са извесном гаринцијом. Колико се сећамбили су новчари : (не благајници) Мијаило РадосављевпИ 5 Љуба ВеличковиЛ Пера ЈоакимовиЛ и Коста Н. Терзија (овој последњи за време г. Пинтеровића) и тада је ишло тачно и без прекора. Сем побројанога, данашња Управа позориштна, у лицу Интенданта г. М. П. Шапчанина, поред свега уверавања: да је Позориште изашло онако мучних и тешких ненрилика, инак није постигла, да глумцима осигура њихов ноложај и — плату. Ми нећемо износити имена оних „зајмодаваца" који и данас, по добар „шконт" купују чланске признанице, иа којима стоје, као гарантија, потниси г. М. П. Шапчанина и Пинтеровића. Ово је и сувише те да се констатује: како позориште није изашло из својимх мучних и тешких неирилика. Но на против, да је за газило у теже и мучније неприлике То потиче од рђаве манипулације у Позоришту. (Наставиће се)

Беч.

ЕЛЕГРАМИ „ Малим Новинама" 16- — Кнез Фердинанд

КобурЈ, који јуче прими у посету своју браћу Филипа иАвгуста — данас отпутова заЕбен тал где ће се задржати за кратко време. Затим ће се вратити на неколико дана у Беч а одатле ће кренути за СоФију. Дан његовог одлагка није још тачно одређен. Беч. 17 окт. Аустро-Угарски посланик у Београду барон Темел,унапређен за Фелдмаршаллајтнанта. Апсна. 16. — При свечаном ручку у недељу Јбило је 300 гостију. Здравица краља "Вор ђа младенцима и његовим високим гостима држана је на Франт1 - .- ■ цуском језику. Цар Виљем одБозоришту поклонило (имамо у ру- тт • кама акт г. М. II. Шапчанина управ-, 10 ®°Р И0 Ј е немачки. Цар Је напио љен на г. министра просвете) Позо-1 31 остаље ново-венчаних крариште би се могло красно одржати I љаи краљице, народагрчкога, преМи би на овоме месту могли [ стонице која га је тагсо свечано

и .ердачно дочекала — при свршетжу рече, сретан сам даје С офија позвата да живи у Грчкој, и уверен сам да ће она наћи у високом краљевском пару друге родитеље, и да ће,'је љубав народа примити као своју. Кнез Хајнрих пруски, војвода Мекленбуршки и гроФ Херберт Визмарк одликовани су великим кр стом „Спаситеља" Министри Три купкс и Драгоумис одликовани су одличијем Црвеног Орла. ПРИВРЕДА Из Пољопривредног друштва | Крунач Екдслзиор справаћ је, коју треба да има свава земљорадничка кућа. Он круни за сах до два товара кукуруза зрна Тежак је до 5 килограма, а кошта само „шест" динара.Подвоз поштом не плаћа се Може сс добиги код Српског Пољопривредно Друштва. Поруџбине са новцем треба слати „непааћено непосредно на адресу: .Српском ПољопривродноМ Друштву у Вбограду." У поруџбини треба тачно назначити адресу и пос1едн>у потту. Поручбине без новада не ће се увилати у обзир. Моле се општинске власти, гг. евештеници, учитељи, економни и остали народни пријатељи да обавесте земљораднике у својој околини да круначе. набављају непосредно од друштва и да им у томе буду на руди, како их неби купова.чи. од прекупаца по двогубу цену а ијошскупље (као што је сазнало друштов). Пору џбине које су већ учињене, које су већ учишене а није послат новац сматрају се гао да и не поетоје.ааинв -жжхж г *ж жж шкшжк / позив НД ПРЕТПЛДТУ СШЗАКСПРЕСТОЛА Роман из живота Балканаца (у 90 глаеа) Услед млогобројних норука решили смо се да роман „Силазак с престола" нрештампамо у засебним књигама. Цело дело изнеће 50 свезака, свака свеска два штамнана табака ОТВАРА СЕ ПРЕТПЛАТА НА прво коло које обухвата 25 свезака свака свеска кошта 1 грош цело коло 5 динара. Претплата се прима само па цело коло. Штамиаће се само онолико колико се претплатника јави. Штовани читатељи треба да похитају с претплатом ако су вољ ни да имају дело у целини. Прва свеска изаћи ће 18-ог октобра и излазиће даље редовно сваке недел,е по две свеске. Претплату Ваља слати књижарници г. А. Пурића у Београду. За Аустро-Угарску прво коло кошта 2 Фор. 50 крајцара а претплату ваља слати ВисћћапсИии^ А. Рипе Ро§1; Ке&1ап1б 8етНп. „Ур. М. Новина".

г. ПЕРЕ Т0Д0Р0ВИЂА КЊИГА ЗА ГРОШ изашла је Из пггамне трећа књижица овога издања под именом

свесна друга Може седобити у уредништву „Малих Новина" и у књишари код „Св. Саве. Поруке из унутрашњо сти треба упуићвати у књижару , } Св. Оаве" у кући г Андрејевића епрам спом) * м н Београд.

3

А. НРОДАЈУ „Малих Новина" потребно је неколико дечака. Нека се јаве администрацији овога листа,

Сва нисма, која се шаљу лично на г. Оеру ТодоровиЂа, а не тичу се новина и уредништва, треба адресовати овако: Господину Пери Тодоровићу у уредништву „Малих Новина' 1 . Београд.

КАЛЕНДАР Срвда Православни 18 Лучин даи Католички • 28 Голус Сунде излави у 5 с. 47 Сунце валази у 5 с, 24 Пос. четврт. 5 Дан је с почетка 12 сати а нок 11 Ј 8 али до краја овог месеца дан окраћа а а за толико и ноћ одужа.

Дописнз карте за Србију Просте стају 5 п. д. а с плакении одго вором 10, ц. д. за међународну цвепиеку у 0 и. д и 20. народна библиотека. отвопвна ј9 сваки дач од 8 до 12 сати пре цодче. С

Дукат . . . : 5.80 Наполеон 9.45 Срц лутр. 3% лозови 37.75

4