Male novine

БРОЈ 148

ПЕ7АК 1 ЈУНА 1890.

ИЗЛАЗИ СВАКИ ДАН

БРОЈ ЖО.П.Д

ЦЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ а годину У0 динар» Нј* по годинв 15 динара л '3 чвсеца 9 динарз 1Е РВТ1Т ЈОШПШ Оглаок Јевтнно, по потреби н оа одиквма.

ДНЕВНИ ЛИОТ ЗА СВАКОГА Првтплата из унутр. нолаже св само код пошта За Бвоград нема претплате — Лист се продајв на број

ГОДИНА Ш ПИСМА И РУКОШГСИ ШАЉУ ск ВлАСНИКУ „Малих Новина" Топличин венац 6р. 17., на срњбм'олрату. Пре-тпдата се пркма код ОвиЈу поштв у Србији ЦЕКЕ ОГДАСИМА На првој атрани од петит. реда 20. пр. даш, а ва четвртој од нетпт реда 10 пр. див. ПРНПССДАНО отајв 50 пр. д. од петит реда.

ШШ 2Е1ТОН&

За оввко оглашење пла^а ое држ. такое 20 пр. д.

ВЕЋИ ОГЛАСИ ПО ПОГОДБИ

•оава—шхшш—XI ж ПИВНИЦА И КАФАНА КОД жДАРДАНЕЛА ф препоручује своја добра вина у и ван каФане 1 литар старо црно (веготпнско) 1.— дин. Ж 1 „ л -'80 п Ж 1 » * » п —'60 „ X „ белог мађаратера) 1-— „ м/ 1 в „ смедеревског старог— 60 „ & 1 „ „ шилера неготпнског — 60 „ 5 1 литар шљивовице старе 1*— „ Димитрије Крстић <5 456 4—10 код Дарданела.

X ж ж • ж ж ж н к ж ж

ј# Ј -ПОСТИОНИЦУ и к^Фану код „Златног Крста" нд Теразијама, X познату од впше годпна, узео сам под закуп од 1. Маја. Исту каФану прегтравпо сам са собама за преноћиште и у $$ свему реновирао са сасвим новнм намештајем. 3$ Молим поштоване прајатеље, познанике и путнике ^а ме својом посетом удостоЈе. 0 добром јелу, пићу п тачној услугп свакп ће се уверити. § Кост и изван каФане даваћу по најумеренијој цена. С поштовавем X Петар Јовановић 5 Шапчанпп, каФеџија пређе код Ш 467 Скупштае.

к к к п К к к п к ш ж ж

ПомоЂник апотекарски потребан је одмах савамалској апотеци. Обрат ити се : П. С. СпасиЂу 470 1 — 3 апотекару. кост Ко хоће добар кућевни КОСТ. може добити у свако доба Космајска улица бр. 54.

472

1—1

Париска—светека—мода Све Парижанке даннс чосе мидер звани „ Г ј С о ^ у " ирвог парпског дућана. ЈГоруџбвне и из најудчљенвјих земаља отправља изврсно п на потпуно за/,овољ;тво Бео^у, 8 Р1асе с!е 1а Мас1 Непе. — Докољно је да се пошаље јелан мадер који стоји добро, или узета мера на снази па да се добије савршен, потпуно вештачкп и кољетом мидер било брокаром свилом, батиски иликончани, сае.им фини и потнуно елеантан. 285, 2-3

НАРОДНО П030РИШТЕ СуСота 2. Циганкн. Недеља 3. Сеоска лола. (Гост г. Деека-

Не сврби га ту Јуче смо се мало нашалили с г. Калнокијем. Али друкчије није било ни могуће. Јер какочовек и може друкчије да узмествар, кад један од угледних дипломата јевропских, кад човек, који води коло у својој домовини, онако погреши адресу, као што ју је^ногрешио ономад гроФ Калноки, и место да иде у дипломате, где му је друштво, он

зашао по срнским редакциЈама, те истражује српске новинаре да се с љима ивати. Збиља шта боли г. Калпокија? и где га то тишти? Је ли му криво на г. Риотића? Је ли му жао на радикалну владу ? Па лепо! Ако је гако, а сва јје прилика да је тако, ондаето њих а ето и њега, па нека се погледају очи у очи, нека један другом кажу шта имају и нека се кусурају међу собом, а шта г. јКалноки запиње за српске новинаре ?

Шта? На путу му је сад и мргав Каћански! Или смо му највећа сметља ми живи српски новинари? Боже, јада! Хиљадугодишља хабзбуршка монархија престравила се доћи ће јој хака неколико српских листића који се овда онда извичу на њу. И доиста, кад видимо како аустро угарско представништво у Србији брижљиво куни сваки листић хартије где је ма што ружно речено о Аусгро-Угарској; кад погледамо каква се хука бука чипи због некаквога оштрога чланка у некаквом Бог те пша паланачком листићу; најII )сле, кад чујемо сад гроФа Калнокија како сву кривпцу за патегнуте односе између Србије и Аустро-Угарске баца на срн ску штампу, — кад све то видимо, онда вам није на ино: морамо и сами поверовати да је наша сриска штампа управоосма велика сила; таква сила, пред којом, Богу хвала, и моћна Аустрија преза! И дао би Бог да тако буде. Но нама се све чини, даштованога гроФа Калнокија неће ј сврбети баш онде, где се чеше, но мало по више. Сва је прилика да гроФа Калнокија поглавито тишти обрт у спољној политици српској, што је нистао од кад су на владу дошли радикали. Другим речима тшати га руски уттцај у Веограду. Је л то, штовани гроФе? Ако је тачо, а друкчије није, опда изволте отворено устати цротив руског утицаја. Ил., ако вам ту отвореност забрањују дииломатски обзири, онда бар ћутите, а немојте неупутно изливати гнев па недужну српску штампу и соуттати [се чак до височајших клевета на цео један народ, како су Срби дивљачни и још цедорасли за с л о б о д н у штампу. Не претендујемо много, али бар колико ви Маџари толико смо увек дорасли за слободе. С тога нас можете поштедити од ваших лекција, јер ваше су лекције толико исто умесне колико су ваше похвале прави-

Јалну и за Јевропски мир веома погодну ону исту Бугарску, која је још јуче самовољно цепала јевропске уговоре, [и противно свима погодбама берлинскога конгреса створила па и данас одржава на Балкану једно стање. како се њој свидело. Ми не замерамо БугарскоЈ*, ако ради само оно што је њој' у интересу, без обзира слаже ли се то с уговорима К0Ј *е сте ви, велике силе, тамо градили и потписивали. Али каква образа имате ви, да ви хвалите мир и лојалност оне исте Бугарске, која је колико јуче просто пљуаула на рођено дело рођених руку ваших. И док смо ми, безјаци, ишли да бранимо онај исти уговор берлински, по коме ви и у Босни и у Херцеговини седите, Бугари су без зазора прегазили каљавим чизмама преко ваших уговора и данас су они добри и лоЈ "ални, а ми немирни и опа снн. То пам ј 'е лепа лекциЈ*а. Но да господин гроФ не би из ових наших речи извео да ми, Боже прости, жалимо и Ј *адикујемо за његовим симпатија, ма, то му слободно можемо рећи: Нас ради може све евоЈ*е симпатије поклањати коме год хоће. нама ће без њих бити таман тако исто добро као и с њима. Оволико на ову тему, а сутра ћемо проговорити с поштованим гроФОм коју са свим озбиљну, пошто његова беседа то у велнко заслужуЈ*е.

5Е0ГРДДСКЕ ВЕС ТН Главни згодитак. На лутрвја Кола Јахача „Кнез Мпхавло", која је извлачена о свечаном вечеру на трећн дан свете Тројице о. г. добио је главни згодитак г. Лазар Ивковић адвокат из Зајечара којп је био купи> десет срећака. Управа Кола Јахача известила је г. Ивкоипћа депешом о добввеном згодитку и честитала му га. Таст г. Ивковићев, Риста Лазаревић трговац из Зајечара већ је био у Шап цу и прмио згодитак. Коло је тај згодитак кунило у државној ергели и он се састоји из једве велике ле.1е доратасте кобиле арапско енглеске крвп, која је овог

чне, кад хвалите као мирну, ло-' лета прпвођева под пупокрвног араи-