Male novine

БРОЈ 170

Ч СУ60ТА 23 ЈУН* 1^90. ^Г—

НЗЛАЗИ СВА&& ДАН

БРОЈ ХО. П. Д.

ЦЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ * годкну ЛО динара Ва по године 15 двнара » 3 жеоена 9 »икара II РЕТ1Т ЈОШЛ

ДБЕВНМ Л11СТ 8А СВАКОГА 4вгшшав>Првтплата из уиутр. пелаже св само код пвшта

За баоград невда претплатв — Лист се продаје ка број

ГОДИНА Ш

бглаок Јевтнно, по пптребк и еа еликалва.

За оеако оглашвњв пда*а ое држ. такве 20 пр. д.

ИИОМ4 И РУКОПИСИ ШАЊУ 0« ВлАСНИКУ »М алих Н овина" Тоил*ч*н 86Н8Ц 6р. 17., на •. рњбм^опрату.

И1Н/ПЈ св лржма кзд овкју пошта у Србкј«

ЦЕНЕ ОГЛАОИ^А На нрвој етрани од петит. реда 'Д). пр. д»в. а на четартоЈ од сетит реда 10 пр. див. ПРКПОСЛАИО пт. 1в 50 пр. д. од петит реда.

шш штто

ВЕЋИ ОГЛАСИ ПО ИОГОДБИ

| Распродаја џ §Женских Сунцоврана! са 10 посто испод ко- Ј

3

|штања продаЈе трго- § Iвина I |ј Н1. ^иловановића и Божића & | Књ Мих. ул. & 4 514 1—3 |

ЗЕ€ У ЗР О Берлин, 21. јуна Новац Наполеон марака 16 24 ипо Пачирч Српске жел. обвевницв Н1 А. м. 89'10 Српске жел. обвезнвце Ш В. м. 864 0 Српске влатне валожнице. м. 90 20 Српска рента (884 м. 87 Срп. дуванска рента м. 87 80 Курс робе 21. јуна Хамбург. Кава за јули 86 1,4 за сеитемб. 86 ва децембар 79 Хавр. Ка«а за јули 105—, за окт. 10150 Беч. Шеница Фор. 7-35 кукуруз Фор. 5 3) шећер Фор. 15 25 Будимпешта. Шеница Фор. 7 09 јесен.а зоб фор. •— кукурув Фор. 5 04 јечам 6 05 Ираг. Шећер фоо . 15-25.

НАШ ПРИЈАТЕЉ М^ЛАН „Пестер Кореспод." од 20 о. м.има под горњим наелоном овај допис из Београда: „Њ. В. „кррља оца" јако боли то, што су се виђено органи јакнога мишљеаа Аустро-Угарске, а међу њвмав ваша цењена Коресвондендија ухватили у мрежу намерно взазване и у евима правцимл расирострте збрке, која је потекла п« кујне господе Пашвћа и Таушановића. Мплан, дОк је пмао власт у својвм рукама, имао је сто пута прилике да она два глаппа радикала са свим унвшти. Алп нппто из ур ђене велпкодуганости а нешто ппо их јеиз дна душе нрезирао, оп их је прво пусТк-о да вобегну. А додније, кад је впдео да се ти л.уди највише допадају радикалима, који чине већину народа, он их је уздигао. Али су обојвда веома неблагодарни и толико га мрзе да хоће да га одвоје од његова сипа и у ошпте да га уклоне из Србије. Во он то пеће дозволити, јер п његово самоодридање има својих гранида. Уговор по коме се он одрекао престола, није испуњен. Да се прп томе ствар тиче само његове личности, он би и данас ћутао и трпео, али сад се ствар таче његова сина, његова једннца, последњег изданка Обреновпћа стабла. Н»ега бив. крал,а — X' ће да уклове теда даље не руководи васпитањем краљевпм, а тиме хоће да постигну то,

јда његов дух заблуде, да га налуде | и да његово срде всиуне будаластвм Фантазијама. Радикалп се боје да :необично паметно, богато обдарено дете не научи од ода да позна праве потребе, изворе и ИЈГЛедеСрбнје, др. не позна п литичке странке и личностп у њиховој нравој светлости. Они не желе да краљ, кад аостане пунолетан, ради по својој сопствен1)ј памети и да са себе стресе њихов тирански јарам. Они су на чело свога минпстарства метули једног генерала, господа радикали и ово министарство распрштали су војску у атоме којп нису на зашта, тиме су начинили Србију немоћнпм објекгом нрохтева суседских, тако да сад морају ићи само политичкпм стопаич Румуније и да јој помогну да плагп трошкове царчнарског рата, у који је та земља лчк мислено ступилас Аустро Угар ском. Истина, оа је пустио на вољу своме сГс-гнјтом срцу, али се његове речн не тичу намеснпка, већ Пашића, Таушановића, Грујића, чија државничкч мудр ст не тежи томе да зем љу усрећи, већ се исцршнује у нанорима ,ка уклоне њега, оца краљева. Алп то неће бити таколако исвег | ће видети да Милан Обреноввћ не зна ни за какав лични страх, да се он до сад склањао с тога да избегне Флагрантне суаобе, јер се бојао да ће својим отпором довести у опасност срећу земље, будућност свога детета. У осталом Милан се нада, да ће га у Бечу са свнм добро разумети и да неЈ.е рђаво тумачити његово држање. Далеко од тога да због своје личности увлачи у неприлике Аустро Угарску, изјављивао је он, и изјављује ионово, да све што год он уради, ради једино и само из свог импулса. Викад он није тражпо нити тражи, да. ее ма ко меша уЈНутрашње ствари Србије и њега нар^чито штити Алп му пико не може замерити што чувв своју рођену колсу, а кад је скинуо круну неће да изгуби још и отаџбину и свога јединцд БЕОГРДДСКЕ ВЕСТИ Говори св. По вароши се говори, да је влада учинила иредставку бив. краљу Мплану и навела му разлоге о потреби, да се у року од тгш дана уклони из Г>еограда и из Србзје у ошнте. Кажу да је бив. краљ прист«о да иде, али је тражпо аконто своје пдате, воју прима пз краљевске цивили< те, знатау суму новаца, коју му влада није могла дати. Радо би чј т ли , ма и преко „званичне исправ е", у колико има истине у овој вестс. * Изложба ученичких рздова у нижој гииназији београдској. У недел>у 24. ов м. шложиће се|ученичк/1

радови из слободноручног и геоме траског цртањч, лепога нисања и географије у учионидама I. разреда. Изложба ће се отворити у 8 часова пре подне па ће трајати ваздан. Позивају се Јченичкп родатељи, стар-1тељи и други нријатељи школини да дођу и увере се очпм*, коликп су напредав учинилн ученици у овим вештинама за годпнудана. * Концерат у Нар. Позоришту. По зоришна каса отворена је данас од 9—11 пре и 3—4 после нодне а у вече у 7у 2 часова. Кондерат почиње тачно у 8 Ј / 2 сахати, програм се састојп из два дела, између којих има одмор од 20 минута. Приређивачки одбор се постарао да врнтилација буде што јач*, те неће бити велике врућине ни занаре, чега се мпогп плаше. * Преселиће се По вароши се говори, да ће се бив, краљ Милан преселити у Топчедер, где ће се преко лета стално бмвпти ако не оде из Београда. * Дигмоматскв вести. Чујемо, да ће за дипломатског агента у С офпји бати п стављен г. Иетар Стејић, генерални консул у Пешти; за генерал ног консула у Нешти г. Коста Н. Хриетић, "тперални консул у Солуву; за генералног кОнсула у Солуву ' в г .Ј |Влада ЈБотић, секретар мин. иностранвх дела. * „Онлеветан Градиштанац," Нашп читатеЉЕ, сећа ће се да гмо ми донели неколик) бележака о неуредностима и неспособпостпма кр срп. телеграФисга Мијаила Градвштанда. Они ће се сећати да се кр срп. телеграФпста нашао тим белешкама „оклеветан" да је због тога тул'ио уредника нашег лиета и да га је суд осудпо на. три да. а затвора, ч ако је „у неколнко д ка <ао своја тврђења. с Градшптанца ми нисмо клеветс Ли јер нам је стало до ње;а. колико до ланског снега, но се он сам оклеветао. О томе је у последње време јш > два вајјаснпја доказа сам „оклевегани" Градиштапац. Њему је пре неколико дача предата једна денеша с најтачоијом адресом за Врњачку Бању на човека, који је познат евима там. гостима. Градиштанац, да би га наш лист „оклеветао", забркља је ту адресу толико да, је послаоу прањску бању иш тација даадреса нта нема$у Врењској бањи. Даље, како јавља јучерашњи број „Мнлога Листа", овај части и правични Градиштанац, кр. срп. телеграФиста, напао је ноћу на кућу г. Ђоке Новаковића, и патрола га као лоиова отерала у полпциски затвор. Ми наводимо само ова два Фактз, не улазећн даље у оцепу кр, срп.

телеграФиста Градиштанаца, кога смо ми „оклеветалп" п за кога је наш уредник оеуђен, само ћемо напоменути да оваке неуредносги и овака скандали нису прване Градиштанчеве п место да се ол даље не трпи у служби, уреднпка нашег листа осуђују што га је „■ клеветао". * Официрски додаци. Јучерашњи бр ј полуслужбеног „Одјека" јавља, да је министарски савет, у седници својој држано? 20 о. м., решио да се ОФицирима издаје додатак на коње. Овом мером влада је иоправила ногрешку своју п скупштинску, учцњену прпликом одузпмања оФицирских додатака. Наш лист тада је енергично осудио |'ваку неумесну штедњу и саветовао је влади да поправи ногрешку и да врати оФицирима додатке, које опи у пуној мери заслужују. Мило н м је што је наш савет по лушан, па ма било и мало подоцкан. А камо среће да првацн радикални при сваком свом поступку мало боље мућну главом, на нити би ми ималн потребе да нх вучемо за рЈКав и чивнмо нажљивнм, нити дангубилп око поправака оно^а, где се П)грешка лако мог^а избећн. * Помиловање. 20. о. м., каонадан миропомазања Њ. В. КраЉа Александра, Краљ је помиловао педесет псуђеника. * Оптужен. Број „Српске Независности" од чзтвртка оптужпла је Управа вар. Београда за „отв рено пи^мо уредништву". Управа вар. Бе01рада налазп да се у томе писму напада на данашње стање у земљи. * Одговор „Гпажданину" изостао је због нагомиланог матерпјала, те ћемо га донети у сутрашњ.-м броју. * Гласози. По варопш се проносв глосовн, да се наши либерали све тешње збдижују с б. кр. Миланом и да су се полптички пот уно споразумели. Као доказ за то прича се, да је бив.краљ нриметио неким'угледнији;»г либерима да је врло незгодно зстицатп за иослвнпка г. Лешјанћпа, као нристалипу ! раљичпног, и да су неки угледнији либерали вољни да пораде на том, да се г. Лешјанин на идућим изборнма и не истиче као кандидат посланички за Прокупље. Овом зближењу с бив. краљем приписуЈЈ ч к и онај говор „Српске Мезавпсности", којим замера намесннштву што још трпи данашњу владу а не нагна је на оставку. ❖ Стаље воде код Београда 20 Јува1890. Код глав. царин. — 4 - 23 метра Пролав испод мос. жел. — 9.76 м. опала је за последња 24 сата 07 сан: