Male novine

БРОЈ' 176

ПЕТАК 29 ЈУНА 1890

ГОДИНА III

ИЗЛАЗИ СВАКИ ДЛН

БРОЈ 10 П.

, ЦЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ IIА ГОДПНУ 30 ДИНЛРА НЛ 110 ГОДИНЕ 15 „ НА :> МЕСЕЦЛ 9 „ 1ЕРЕТ1Т Ј01ЈЕШ

<)ГЛАСИ ЈЕНТИНО II СА СЛИЈчАМА

Д.НЕВНИ .1И(Т ВА СВАКОГА Претплата из унутр. полаже се сато код пошта

За. Београд нема претплате Л ИСТ СК II 1'ОД Л.Ј К И А Г.РОЈ "

Писмл II РУКОИШСП ШЛЛ.У СК ВЛАОНИКУ ,.МАЛИХ КОВИНА" Тошичин нкнлц 1.Г0Ј 17., нл гогп.к.м ГНРЛТУ. Претплата се прима код свију пошта у Срби.ји НЕНЕ ОГЛАСИМА Иа нрвој страми од нотнтмог јждА "20 мар.ч дин. а на четвртој од пстит ррда 10 пара днн. ПРЕШОСЛАНО СТДЈЕ 50 ПА?А ДИН. ОД ПЕТПТНОГ ?ЕДД ШШЕ 2Е1ТОТВ

Зл Г11ЛКН 01\ЧЛ1ШШ,Е ПЈЛИЛ ГЕ ДРЖЛВНВ ТЛКГЕ •>() ПЛРЛ дмп.

НЕТ.И ОГЛАСИ II«) ПОГОДНП

]»0 УУ ОДЛИЧНО СРПОКО ШШ СТРЛНО вино Ж Е .1 И ИЗВРСНО РУЧАТИ И ВЕНЕРАТИ ТАЈ НЕК ИОСКЂУЈЕ П030РИШНУ К А Ф А Н У иа ће се за јоФТнпе иаре уверити о Томе.

531,1 — 15

НГ)ог селидбс у])Одништна и иреласка листа у сноју соистнену 1п гампармЈу, даиашн .и број иала:!и на нола табака а сутра неђе бнти броја. У недељу и даљс лист ће редонно налазнти. Онај губптак ми 1 )Смо накнадиги читател.има.

НОВ РАЗГОВОР Од оно неко.шко дана мн пмамо оамо да бележимо ра:!го'воре, што их јс пмао бпшпн кцаљ Милан с ]»азним јсвронекнм пошшарпма. Порсд ралговора са страиим пошшарнма, о којнма смо нсI« јавплн, с гарп господар разговарао јс и с г. Гшманом, дописннком .гондонекога „Стандарда". Тај рангово]) јс трајао читав сахат п своди сс на ово: „Одрпчућп се н])сстода, — рскао је Мплан, ја сам нзјавно да опраштам снакомс, који јс ранпје радио нротив .мспс, п надао сам сс да 1>с сс н нрсма мсии иоступнтн тако нсто п да јс 11 :1.мс,1)у мсис п радпкала закл.учсн мп]». а да ће сс жртва, коју сам принсо. паградпгн всрношћу ])аднкала ирема мо.мс спну. „Свс до јсссни прошлс годпне, одпоси измсђу менс и радикала бплп су

доста новољнн. Радикалн су увск билп паж.впвн према мојим нротестима н чак мн благодарили, што сам евојом понустллшошћу откдонпо многе тешкоћс. Алн ја ппак нисам всровао мпнистарству, опкол.сном дичностима, којс су у прошдости својим интригама пиашл.с н]>Отив династијс иа чак и отворсно тражиди бдагонакдоности црногорскога н]>стеидснта. Па опст сам :;а ррсме отвараља скуштинс посдао тсдсграм, у коме сам пзрекао паду да ћс дојалност нрема момс сину п ::емлл1 бити одржана. Приватним нутсм, преко српскога носланика у Парнзу, јавл.сно ми ј'с , да ћс ми се и;:дати службсна бдагодарност тек ио констптујисању скуштинс. „Ади те благодариости никако није пп бидо, всћ ес, место тога, моја личност почела излагати непрестаним пападнма у иностраној штампн, чнји су еви чданци нисани у београдском миннетарству пностранпх деда. „И ако ја нпкуд ни јсдан иут ннса.м одлазио из Париза, ннак су у ношшама говорпли да сам ја губио грднс су.мс па ]>удсту у Монтс Карлу, за тим да мс је нариска полиција ухапсила због паиравлдчшг скандала игд. „На тај начин о мени су ширене најиесавесниј с клсвстс. „Ссм тога јс и Спмпћ, српскп нослапик у 1>счу, дозводио себн да се дрско нзражава о мени, а кад сам стнгао у Псоград, београдска штампа бсз икаквс цс])емонпјс ночсла је пзјавл.ииати отворсно, да што раније одем из Србијс, да ћс бнтп све бол.е. .. 1>п ћстс ]>азуметн да је само то бндо довољно те да мс нагони да ее решнм да останем овдс. Да еу ме у Пеог])аду примили како треба, онда бн се п око.шости сдожпде друкчије, али ја нс могу да чинпм својим непријагсл.има задовољство да ее хвале, да су мс они иагоннли да бежим пз Србнје. Да д]>угојаче радим нс дозвољавају ми моје роћсно достојаиство и б])нга о интересима мога сина. „Ја заузимам одбранГнни а ннкако шиш/џууИн подожај, н радовао бих сс кад бп свн го разумели.

„Ја нс-могу и нећу дозводити да са мно.м постунају етаким непоштовањем. Ии уједној зсмљп нн сјсдннм чланом крал.евскс Иородице нијс се постуиало тако, како овде иостуиају са мном. Скуишгпна чак није хтела да нрими онај члан Устава, но коме је увреда, ј нанееона у пггампп ма ком чдану крал.евске нородице, кривичан иреетун, а ,то само за то, да нс сметају елободи пггампс да ме врсђају како пм се прохте. „И у таким условпма, ако нпко други не еме да учнни то, ја ематрам да мн јс дужност указатн мојим зсмљацима на онс оиаености, које иретС Србпјп. „Ја се не бојпм ничега, јер ми онн по закону ништа не могу учннити. Истина, онн могу силом да нрогоне и мсне н мога еина ван граиице краљевине, ако им ое то нрохтс: али ја Своји.м ностунцима ие дпрам ничија права, а есм тога, и нема таквог прецсдеита, а у таким иетим уеловима, којим би се ја могао руководнтп у евојим ностунцима. „Мсне оптужују да сам у савсзу с Аустрнјом. То ннје истина! Адп оваки хчовек са здравим ]>азумом пој.мпћо, да нијс памстио стунати у трговачку бо]>бу с том државом. „Ја сам дужаи рећи, да је за Србију била најновољнија унутранива и сиољна иолитика, коју еам ја водио. Гдупо ,јс од Аустрије нравити себи нснЈнуатеља само за то, да би добили ноког еентимснтадног нријатеља у Гусијн. Ауетрпја се сад свети за ног]>еб Каћанекога и румунску солску конвенцију. „Прво јо бида нросто детин.ска играчка од етране Србије, а друго озбил.на окономско-политичка ногрсшка. Гумунија је себе могда да накнади за губитак у извозу свиња двогубнм пзвозом шоннце, а Србија то не може да учннп. С Пугарском су односн веома затегнути, и Србија ее еад налази у завпеноети од маџарске нијаце. „Још мало па ће ствари добити веома озбиљан обрт. Гадикали буквално чинс сад сво оно, што сам им ја раинје прорицао, и мени јо то веома мидо. Ја немам зашто да пм наноснм удар, по ми остаје само да им оставнм право да сс самн обесе. Ко ће их наследити, еад је тешко нрорећи. „П])ави узрок што ме ]>адикади мрзе тај је, што се боје да ћу морално утицатн на свога сина, тако, да кад он норастс, он ћсхтетн да сс и]шдржава е/гарих градпција династије Обрсновића, а тс со традиције саетоје. у томе, да војска треба да је до краја верна евојој заклетви. „Гадикали не могу да ми опроете рсчи. нз једнога од последњих мојих гово]>а, да всрност, која се тражи од војеке, нс може да се упоређу.је о верношћу политичара. Мени ее то речи прнпиеују као ужаеан нрестун, али оне оу веома невинс. „Пс можс ес ирорећп шта ће ео деонти, подожај јо воома заилетен, ади ја сам ос тврдо решио да не напуиггам земљиштс, на комс стојим, ово дотдо, док оо ис нроменп Фронт ирема мснн".

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Јорганџијско-памуклијашка задруга. У недед.у 1. јула биће у кавани Т>ор ђа Пашоне збор ради образовања ,јор ганџпјско-намукдијашке задругс. * С испита. 27. о. м. бно јс иснит у овдашњој мушкој свангедекој шкоди. Учигељ јо ове школе иски млад и добар псдагог, којн сс зове Гсзнер. Уепех је у шкоди био веома добар. Мнло нам јс бидо нарочпто, пгго смо то.м приликом чуди како је г. Гезнс]> иредавао ђацнма срнску нсторцју п земљоппс. То ,јс бидо веома тачно п добро. Као што чујемо, г. Гезнср мисди да наиусти учитсљетво у овој шкоди н да за себе отвори еамостадан један велики нансионат за мушку дсцу. Надати се, да ћс у овом иодузсћу нмагн уеиеха. * Занатлијско удружење. .\'иравни одбо]> „Занатлијеког удружсња" на оенову одел.ка IV чд. 18 и 20 тачке ;>. друштвсних правида нозива све нзасдапнкс месннх одбора „Занатлнјеког удружења" на трећу родовну главну скунштпну, која ће се "држатн 2. августа у Јагодини. Дневни јс ред; 1, Под нродседништвом иреседника унравног одбора, скупштина бираиреседиика екуиштинског, два дсдовођс и нот чданова за оверењс скунпггинског запиеника (чл. 22): 2, Бпрањс два одбора свакп по иет чланова за евршавањс скунштннекнх поелова: јсдан за преглед друштвених рачуна п пзвештаја о целокл шо.ч годишњем раду управиог одб.Ора; а други за иретресање преддога п разматрање модаба и жалаба; 3, Читан.е, прегдедање и одобравање одборског пзвешћа о цслокунном раду и стању друштва за посдедњу годнну друштвсног рада: 4, Преддог друштвеног годиип1 ,ег буџета за идућу годину (чд. 20 т. 6): 5, Измене н донуне друштвоних статута, ако их буде. 6, Одређује сс место за држање п дућс друштвснс скупштние, н 7, Пнран.с управног одбора, 11]>ема чл. 41. друштвених правнла, право решавања на д]>уштв(чк >ј скуи штици имају само нзасданнци меенпх одбора, изабрани оагдасно овоме члану. * Двадесет петогодишњица. Данае београдека рсадка сдави двадссетиетогодишњицу евога постаика. На ову евсчаноет позванп еу сви ученнии п пријатељи овога завода. Чеетитајући овоме заводу 2Г> година његова рада. желимо да у будућо и бол.е и јачс напредује те да нам из њега увек нздазе одлпчнп којшони ]>аднпцп. как ве је всћ неколико дао. * Владичанско питање. >' пас дао бог од нског доба евс су на реду нека црквсна шггаи.а. ннтања старе и нове хијерархпјс, а у најновцје доба вла дичанско ннтање. Таман се решило нитање о владнци жнчкомс. а сад јс пскрсдо ииган," с гадици крајпнском.