Male novine

томе

1Н0ВА ШТАМПАРИЈА ПЕРЕ ТОДОРОВИЂА преиоручује се штованој публици за израду сваковрсних титампарских послова, Израда је ванредно лепа и укусна, а цеие еу за 20 од сто јевтиније но ма у којој српекој штампарији. Нарочито се препоручује госиодитрговцима и гостионичарима за израду ствари које њима требају. Новнани заводи и општине из унутрашњости биће поелужени брзо и тачно за све, што им потребује, а штампарија гарантује за брзу и тачну израду. У Веограду све иоруџбине нредају се у нашој канцеларији „Балканија", Цариградека ул. 6 бр. б., енрам „Ноларца"; а из унутрашњости све I | иоруке ваља слати: | Смиљеву, штампарији Пере Тодоровића | Београд.

ко УЗ СДЛ1ПН0 СРПСКО ШШ СТРАНО внно ж к л и ИЗВРСНО РУЧАТИ И ВЕЧЕРАТИ ТАЈ НЕК ПОСЕЋУЈК П030РИШНУ К|Ф4Н? па ће се за јеФтине иаре уверити о

ОГДАСИ „БАЛКАНИЈЕ" ПОТЕКА код Св. Ди* митртгја у Пожаревцу нотребује доброг но.иоћника. Мои;е одмаступиттт. На усдове обратитн се КОСТИ НИКОЛИЂ.У Г)оГ) 1—3 апотска])у. Ножаревац 1. Јула 1890.

КУРС ЕЕРЗЕ Бер.пт, јуна Срноке жс.генпичке обвевннце 11Т. А. мар. 8(>*5б, ПТ. В. мар. 8(5*50, орпске златне аалпнсниде мар. 89*40, сриска рента од 18К4 годнпе мар. 88'Ш), дуванска рента мар. 8(5*00, наполеон мар. 10*21 1 2 .

КУРС РОБЕ 2. јуна. Беч. Јеееп.а тенпда Фор. 7 *Л9, кукуруа ■!>. 5*55 ше11вр 14.47 Будимпешта. Јеееља пшиипа ®ор. 7*11, кукуруа Фор. ;."2*2, јесеша аоб Фор. и*:-!8. Праг. Шећер Фор. 15*25.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Опклада. Јуче по иодне Алекеа Јањић овд. каФоција на Тераиијама (Урошева иивница) и Васа Лазаревић |овд. каФеџија опк.хадил.и еу ее но 200 динара на овај начин. Васа ће да јаше на коњу Вучка Ц. ИлиКа овд. трговда, а Алекса на свом. Одстојање ће бити од Београда до Обреновца. Алекса ће ноћи аа нола сата доцније но Васа, а да стигнс у Обреновац ире но Васа. 0 резултату ове онкладе јавићсмо. * У интересу штедње. Чујемо да је Божи Гајиновићу бив. пнжењеру одузета државна милост коју је уживао у 60. динара мссечно. Ова му је милист издавата као бив. чннов, јер је услед капл.е постао апсолутно неспоI еобан за икакав рад. Ако је игДе имаI ло места штедњи, на овом јаднику одиста није, јер како ће, неспособан и спутан зарађивати црну кору хлеба!

Риболови. Из Доњег Милановца јав1.1.ају нам: Аустро-угарска влада нрс нег што |је решила пигање о накнади за ри- болове, који су на српској страни, 1 нећ јс устунила регулисање ђердапа приватном лнцу. Кад јс прошле године у јавности покрснуто питаи.е о накнади штете за риболов, онда је 1 српека влада нрихватида. гај нротест, и саопштила га аустро- угарској влади. Па да ли је аустро угарска влада одговорила мсђународним обвезама'? Она не само да нијс тим обвезама одговорила, но баш она те обвезе на' рушава. По Бсрлинском уговору Аустро-Угарској је новсрено регулисање ђердана. Насрнској страни постоје вирови и гарде Краљеви, друштвени и нојединих лица. Ови вирови дати су под арснду нриватним лицима, и они пдаћају за то врло вслику суму. .V врсме рада, кад почиње риболов, стављају им се сметње у том: што су почели у ђордану динамитом стење рушиги, те се услед тог риба пдаши и бсга натраг. Закупци су дошли до очајања, те да бог да, да и онн не учине оно, што јеЧвори1» на .Тазничком острву. Кад јс држава своје вирове издала нод закуп, она јс у првом рсду позваиа, да узме заштиту не само интересе своје н својнх закупаца, но и остадих лнца. Аусто-угарско нонашање у овоме, н чињење штете превЈННило је сваку мсру. Ми јавно нозивамо ернску владу да у.шс у заштиту српске грађане и њихове интересс, јср рпцлисање ђер4аиа т с.т ее н-икако иочета, док се арво пе •регулишп имта>м о накнади штете за с/жке риболове.

Укинута Начелства нрестада су радити 1° г овог месеца.

Старина. Преконавањем оцштинскогпарка на великој пијацн. онштински баштован нашао је један златан но-

вац, којн је кован још нре ро!>. Хрп| стова. За овај новац баштовану су давали одмах 100 дин. а кад су неки странци чули, одмах су трчадн к њеи тражили да га куие. Но он је био тодико натриота и предао председнику ге да га он нрсда нашем музеују. * Регулисање Ђердапа. Из Доњег Милалиновца јављају нам. да су всћ отночели радови око регулисања Ђердана. * Удавио се. У недељу после подне војницп првог ескадрона прали су рубље у Сави ниже жељезничког моста. 1'адован Петровић редов из ваљевске нахије замоли нарсдннка за дозволу да се куна. Наредник му одобри. Гадован је био добар иливач, скочио у Саву, допливао до иоловине Саве и иочне натраг пдивати. Али у томе почне викати: „Јаој ! ухвати ме грч; помагајте". Док се војннци скинули н скочили у Саву да га спаеу. дотле се Радован удавио. * Одложен збор. У нрошлу недсл.у био је општински збор за бирањс четири кметовска момоћника. Избор није извршен, јер није донгао довољан број гласача, те јс с тога збор одложен, за сутра. * Одузет пост деби. Министарство унутрашњих нослова одузело јс „11. Лојду" ност-деби за Србнју. * * Катастарска комисија. Комисија која је одређена зз катастрирање зсмљишта, отнутовада је да заночне свој рад. ДОМАЂЕ ВЕСТИ — Крзави дани у Ђовдину. Под тим насдовом доноси „Српска Нсзавнсност" овај донис: „22 пр. мес. у селу Ћовдпну, окр. пожаревачком, извршен је ужасан и скоро нсчувен злочин, који јс једанаест душа предао најгрознијим мукама. „0 нојединостима тог грозног и зверског злочина нише нам један нријател. ;из Петровца ово: „21 пр. м. ноћу ухвати онштннска власт неког Илију због крађе. Сутра дан скуни се зббр код судницс. Једна руља вођсиа онамошњим учитсљсм ухвати тог Идију и станс га тући и мучити захтевајући од њега да као учеснике у крађи именује нека дица. која му они кажу. „Он седуго томе опирао, ну кад су му муке додијале, он је говорио све што су они хтели. „Сад је њих општниеки суд позивао и довдачно у судницу. Разјарена руља их је дочскнвада у нуту и немилостиво злосгавл.ала. То злоставл.ање и мучењс по том се иродужавало у • општ. судници. Многима су у путу, а другил а опет у судници нОге поломљене. И тако тога дана до подне испребијано је и осакаћено равно осам људи и две жене.

БРОЈ179

СРЕДА 4 ЈУЈ1А 1890

ГОДИНА III

ИЗЛ13И (ЖКИ ДАН

БРОЈ

ИЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ

НА ГОДИНУ . . НА ПО ГОДИНЕ . НА ;ј МЕСКЦА .

ИЈШ :;о динара 15 „ 9 ..

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА

Претплата из унутр. полаже се само код пошта

За Београд нема претплате ЛИСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ

ПиСМА Н РУКОПНСИ ШАЛ.У СЕ ВДАСНПКУ ,.МАЛИХ НОВИНА" ЦАРИГРЛДСКА УЈШЦА ЦРОЈ (*., ' . ! ■ , ; Претплата се прима код свију пошта у Србији ЦЕНЕ ОГЛАСИМА На ирвој страни од шјтитног реда 20 цара дин. а на четвртој од нетит реда 10 пара днн. ПРЈШОСЛДНО СТЛЈЕ 50 ЛИН. ОЛ ПЕТКТЕОГ ?ЕДЛ ШЈЕШ 2ШТ1Ш0

ГВЛКО ОГДАШЕН ј Е пдаћа се државне ТАКСЕ 20 НАРА дин.

15ЕЈШ ОГЛАСИ 110 ИОГОДБИ

ОГДАСИ ЈЕ15ТИИ0 И СА СЛИКАМА