Male novine

БРОЈ 188

ПЕТАК 13 ЈУЛА 1890

ГОДИНА III

ИЗЛЛЗИ СБАКИ ДАН

БРОЈ 10 П. Д. ЦЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ 30 ДИНАРА НА ИО ГОДИНЕ 15 „ НА 3 МЕСЕЦА 9 „ IIРЕТ1Т ЈОТОШ

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА Претплата из унутр. полаже се само код пошта

За Београд нема претплате ЛИСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ

ПиСМА И РУКОПИСИ ЦХАЉУ СЕ ВЛАСНИКЈ' ,.МАЛИХ НОБИНА" ЦАРИГРАДСКА УЛИЦА БРОЈ 6. Претплата се прима код свију пошта у Србији

ЦЕН-Е ОГЛАСИМА На нрвој страни од ИетиТног рсда 20 пара дин. а на четвртој од петит реда 10 иара дин. ПРИПОСЛАЕО СТЛЈЕ 5С Г.Л.РЛ ДПК. С2 ПЕТПТНОГ ?ЕЛ ШШЕ 2Е1Тта&

ОГЛАСИ ЈЕВТИНО И СА СЛИКАМА

Зл свако оглаш Е ње плака се државие такск 20 иара дин.

ВЕ'ЕИ ОГЛАСИ 110 ПОГОДБИ

Нашем милом и нспрежа.љеном сину

Т А С И

бт. слушаоцу берл. универзитета даваћемо у понедељак 16. т. м. шсстомесечни иомен у саборној нркви у 9Уг чаеова нре иодне. Молимо наше сроднике и иријатеље наше и иокојникове да овом тужном помену присуствују.

559 1—2

ОЖАЛОЖИЕНИ Р0ДИТЕЉИ : Михајло и Љубица Тевзибашић.

Нашим добрим и непрежа.ЂСннм родитељима даваћемо номен, и то : нашој мајци ЈЕЛЕНИ - ДУДИ суируаи поч. Јањс Спиридоновића, годишњи, а двогодишњи помсн нашем оцу нок. ЈАЊИ СПИРИДОНОВИЂУ бнв. овд. абаџнји у петак 13. ов. м. у 9 часова нре подне у иалилулској црквн. Молимо наше ероднике и пријатеље да овом номсну присуствовати млволс. Бсоград. Ожалршћенс: 552 3—3 кћери и синови.

НОВА ШТАМПАРИЈА ПЕРЕ ТОДОРОВИЋА преиоручује се штованој иублици за израду сваковрсних штампареких поелова. Израда је ванредно лепа и укусна, а цене су за 20 од сто јевтиније но ма у којој ерпекој штампарији. Нарочито ее ирепоручује гоеиодитрговцима и гоетионичарима за израду етвари које њима требају. Новчани заводи и општине из унутрашњоети биће иоелужени брзо и тачно за све, што им нотребује. а штампарија гарантује за брзу и тачну израду. У Београду све иоруџбиие предају се у нашој каицеларији „Балканија", Цариградека ул. бр. 6., спрам „Ноларца": а из унутрашњости еве поруке ваља слати: Смиљеву. штампарији Пере Тодорови^а београд.

П О 3 И Е На Преооражење (>. Августа т. г. Његово Високопрсостештенство Архнјегшекоп н Митрополит Орпски Господин ШИХАИЛО освештаће (троносаће) ноко озидани Манастар Св. иреиодобне Летке Параскеве (Петковицу у шабачком округу нспод Цера планине) задужоину г. ЈосиФа Ј. Куртовића пензионара у Шанцу, којој свечаности изволеће по нарочитој молби потписанога ирисуствовати н Њено Велнчанство ШШЏ ЕЛТ1ЛЖЈЛ. Ову свечаност објављујемо, и позивамо све православне Хришћане, иријатеље, познанике и ноштоваоце ове свете обител>и, да изволе доћи и својим п]»исуством увеличати ову свечаност. На Св. Архангела Гаврилв 1890 г. у Шапцу. понизни: Јосиф КуртовиЋ игумани: Доситеј и 1о, 22, и 2. Мелентије са братством.

®Д0БНИХ СТАН0ВА аа самце или омањс нородицс, сједном, две или више соба: намештених или беа намештаја, пма одмах за давање под кирију у мојој новој кући. Унитатп у „Балканији" или нотнисанога. Пера Тодоровић.

КУРС БЕРЗЕ Берлун, 11. јуна Срнеке железничкг обве :пице х.1т. А. иар. 89".)0, пт. В. мар. 80*00, ернске ллатне ааложнице мар. 88*50, српска рента од 1884 године мар. 8(5*—, дуванска рента мар. 86*50, наполеон мар. 1(>*25. Беч 12 јула Папири : Сриеки лоаови Фор. 30*70, српски дувански лозови Фор. 5*25, кредитна акција фоц. 304*15, аустријека алатна рента Фор. 109*10, маџарска, илатиа рента 102*20. Новац: Здрав дукат Фор. 5*52, дукат е чарком 5*49, наполеон Фор.. 9*21, 20 мар;жа Фор. 11*37, турска лира Фор. 10*50, руски полуимпери.јал — •—, руска папирна руол.а Фор. 1*37 фунта етерлинга Фвр. 11*60, сребро 100. Менице: Париз 45*95, Берлин 56*85, Лондон 116*26.

538 1—3

КУРС РОБЕ

Разне медецинске књиге I продају ее. Могу се вњ од првог и другог регро- дети у Балканији. зна и трећег практичног! 504 2—3

11. јула. кукуруз ф.

Веч. Јесен.а шеница Фор. 7*25 5*60, шећер 14.50. Вудимпешта. .Јсесља тенипа Фор. 0*9( кукуруз Фор. 5*35, јесен.а зоб Фор. б*17. Праг. Шећер Фор. 16*60. Хамбург. Кава за јули 87' 4 сент. 86'/ј децембер 79'/ 4 . Хавр. Кава за јули 106*75, окт. 102'—.

1П1иХ

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Бракоразводна парница. Ми смо већ јавили, како је на захтев краљице Наталије да архијерејски сабор каже је ди ааконит развод њен с бив. краљсм Миланом, архијерејскн сабо]> рсшио да се у расправу тога питања нсће ни унуштати, налазећи да је ствар свршена. да је даклс развод ааконит. Међу ,тнм од јучс се о.тој. ствари по вароши нроносе чудновати гласови, по којима као да та Ствар ни издалека није свршена, управо настала је једна забуна, из које се човск не уме наћи ннти може да каже шта је у ствари. По вароши се у велико говори, да је архијерејски сабор Издао конију свога решења о разводу краљевских суиружника и бив. краљу Милану, и бив. краљици Наталији, и да се те две коније нс слажу у најглавнијој тачци, т. ј. не слажу се у питању да ли је развод законит нли је незаконит. Како се по Београду говори, бив. краљу издата је копија, у мојој се вели: „Сабо|) архијерејски, узсвши у обзир, да је нређе свршеио иитање односно наиоменути брачни снор, решава, да се ноново неће уиуштати у расправу свршеног чина." Мећу тим говори се да је краљица Наталија добила такође копију тога архијерејскога сабора, и да коиија ни нз далека није онаква, као што је копија решења, издатог бив. краљу Милану. У конији издатој бив. краљици Наталији веле да стоји, како је архијерејски сабо]> решио, да