Male novine

КО УЗ 0ДЛИЧН0 СН1СК0 ИЛП СТРАНО БИНО

ИЗВРСНО РУЧАТИ И 8ЕЧЕРАТИ ТАЈ НЕИ 110€Е'КУЈ1-: П030РИШНУ

и ЈвФтине паре уверити о томе.

9 9

НОВА ШТАМПАРИЈА ПЕРЕ Т0Д0Р0ВИЋА преноручује ее штоваиој публици за ивраду сваковрсних гатампареких иоелова. Израда је ванредно лепа и унусна, а цене еу за 20 од сто јевтиније но ма у којој ерпекој гатампарији. Нарочито ее преиоручује гоеподи трговцима и гоетионичарима за израду етвари које њима требају. Новчани заводи и општине из унутрашњоети биће поелу;кени брзо и тачно за еве, што им потребује, а штампарија гарантује за брзу и тачну израду. У Београду еве поруџбине иредају ее у нагаој канцеларији „Балканија", Цариградека ул. бр. 6., еирам „Коларца"; а из унутрашњоети еве норуке ваља елати: Смиљеву, штампарији Пере Тодорови^а Београд. ■|| Г* и "*'°ПГ"г*ГГ' 1.1М1..

тл>ш ДУКЛТ1 тражим под интерес. Интабуладија на прво тесто на моје нелокуино имање ,.Смиљево", које но нроцени вреди 5 хиљада дуката. 8а толику суму имање је и осигурано код трстанског друштка ,,0пште обезбеђење". Ради погодбе обрагити се ГГери Тодсровићу.

Ј^||*«Јаб*Д0БНИХ СТАН0ВА ла самце или омање породице, е једШг ном, две или више еоба: намештених или без намештаја, нма одмах за давање под кирију у мојој | новој кући. Упитати у „Балканији" или нотпиеанога. Пера Тодоровић.

ВЕОГРАДСЕЕ ВЕСТИ Аиберални квалиФкковани посланици. Главни одбор либералн <з странкс изнсо је листу либералних кандидата за избор квалиФикованих народних тгосланика. У тој су листи кандидати г. г. Ј. Авакумовић, А. Васиљсвић, Стојан Бошковић, Владимир Јовановић ЛсЈијанин, С. Вељковић, Ј. Бошковић: Гргур Миловановић. С. Марковић, А. Г.абовић, Ж. Величковић, Рибарац, К. Алковић, Зечевић, Петровић члан Анелацпје. Иетровић трг. из Бунара, Д. Гођевац, Мацаревић, Ћурчић, Татић. Стсвановић, Р. Миловановић, Андоновић. Ђ. Ж. Ђорћевић, Прокић Аћим, Бимбић, Николајевић. Дрманић, Филииовић, Јездић, Јеврем Илић, нрОФ. Тутуновић, Атанацковић, Сенкијевић, 1»лајић. * УбијенИ- Из Ужица јављају: Наши погајници убили су Илију и Нсшу Величковића, из Дрчсва у Турекој, који су ноћу између 14 и 15 о. м. прешли с три Турчина преко границе у нашу страну, и дошли у село Даји-ће. место Агин Поток, у ерсзу моравичком, далеко од границе један еахат да виде два коња украдена из округа рудничког и ту еакривена. Убили су их после дужег пушкарања, а Турци су побегли преко границе у Турску без коња. Овај убијени Илија био Це грозан лонов и одавна чини зла око границе, а убијени Нешо његов јс синовац. Предузет је нужаи извиђај, а извештене су и турске власти. * Одазивање. Из Београда јављају чешком листу „Хлае Народа", да ес срнска влада репгила да одазове свога носланика г. Новаковића из Цариграда, ако 11орта не хтедне дати Србији задовољење у етвари убијства ерпског консула у Приштини. * Нов зајам „Тајме" јавља, да ће влада предложити идућој скупштини закључење зајма од 25 милиона динара. * Ново коло јахача. Из Ниша нам телеграФишу, да је тамо 21 о. м. образовано моравеко ..Коло јахача Кнсз Михаило". •■V Нв "ће да мде. Јавили смо већ, како ће краљица Нататија ићи у ПГабац, да приеутвује троносању манастира Петковице. Мећу тим од тога иутован>а неће бити ништа, јер је краљици забрањено да иде тамо. Као што смо иоуалаш) извештени, краљица је у ирошлу суботу телеграФисала г. Јоси јКуртовићу у Шабац, да и ако је бида вољна и потпуно спремна за пут у Шабац и Петковицу, жао јој је што не може ту евоју жељу исиунити и у Шабац отићи, јер јој је министар предеедник генерал Сава Грујић саопштио, да ш иде те да својим одласком не ствара ненрилике влади.

Потпискици. Ономадашњи Србо-Македонски збор овластиоје, да зборске резолуције и петиције потиише часништво зборско, и то: иредседник г. Коста Шуменковић из Охрида ноднрееедник г. Коста Гинић из Моетара, ц деловође г. г. .Газар Дума из Битоља и Никола Савић из Пећи. А сем горс именоване господе били еу у одбору чланови за састав резолуција и иетиција још п г. г. Богољуб Поповић, Богдан Атанацковић, Ђорђе Соколовић, Павле Ноновпћ и Антон ГТоповић. На адресу београђана и њихове општинске управе. Гоњена вечитим и беспрекидним вапајем жедних бео1 |>ађана, општина београдска је својом нсдавном одлуком решила, да се на рачун побољшања постој ећих чешмених резсрвоара утроши сума 60. 000 дин. Други, део одлукс гласи: да се на. рачун епровођења ,.беле воде" уБеоград, из даљине од 11 километара, угроши сума од 300,000 динара. Ово је све лено и садања оиштинј ска управа треба заиста да сматра за част, што јој је у део пало да баш она учини овај већ давноочскивани корак — т. ј. да приводи у дело остварљиве идеале жедног београдског стпновништва. У колико нам је познага сгвар, тога ради јс и стручна комисија састављена, која је ваљда већ отпочела свој рад. И прсгаоцима Бог помаже, — јер тек што се озбил.није привати тај тешки и хуманитарни задатак, а но Београду се ненадно проноес глас, да се у самој нашој ередини налази тако изобилан извор крис/гално бистре, чпсте, здраве и особито питке воде. која би била у стању богаетвом евојим подмирити потребе целог запеклог и жедног Бсограда. Запнтересованп Београђани нодвргли су исту изворску воду хемијској анализи, п но издатом уверсњу државног хемичара Др. Шамса излази — да, је ! то до данкс најбоља пијаДа вода у Ввограду. Јамачно ја већ и надлежнима ова радосна вест дошла до ушију и нема сумње да већ није учињено што треба.

СА ЗБОРА СРБ0 МАКЕДОНАЦА Као што емо још у јучерашњем броју јавили, унедељује код „Коларца" био збор Орбо-Македонаца, те да протестују против постављања бугарских владика у Македонији и Ст. ; Србији. Збор је био одлично поеећен, на коме су највише били заступљени I Македонци и СтарО-Србијанци, а носле Београђани и други родољуби из унутрашњости. На овом збору био је и г. Сава Бјелановић, уредник Задарреког „Српског Гласа'% који се од неI колико дана бави у нашој средини. ; Огромна нова сала Коларчеве иивнице бпла је дупке пуна. народа, да је би; ло милина погледати како се измешало : србо-македонска и етаро-србијанска | ношња с јевропском. Пошто сав свет I није могао сгати у салу, то гајеби! ло и у башти, која је била пуна.

ОГЛАСИ ЈКВТИНО И СА СЛИКАМА 8* слмко сглашен.е џдаћа се држабне таксе 20 пага дин . ВЕЂП ОГЛАСИ ПО ПОГОДВИ

ГОДИНА III

ПиСМА и ГУКОППСИ ЏХАЉУ СЕ ВЛАСНИКУ .МАЛИХ КСБИНА" ЦАРИГРАДСКА УЛИДА БРОЈ (5. —-.1-- Претплата се прима код евнју пошта у Србији

ЦЕНЕ 0ГЛАС1Ш На лрвој страни од петитног реда 20 иара дин. а иа четвртој од петит реда 10 пара дин. ПНШСЛДЛС СТ1ЈЕ сС ДИК. СЛ ПЕТИТНСГ РЕЛЛ ШШЕ 2ШТШВ

ЕРОЈ 189 УТОРАК 24 ЈУЛА 1890

изллзи свлкж длн

БРОЈ ХО П. Д.

НЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ Д.ИЕВНИ ЛИСТ ЗА ОВАКОГА на годину 30 динара на по године 15 „ Претплата из унутр. полаже се сама код гсошта НА 3 МКОКЦА 9 >, и м<жм«»1аа1 3& Ббоград Нбма претплате IIР2Т1Т ЈОПВШ «Г лнст ОЕ вгода« ил ерој -м