Male novine

СРЕДА 25 ЈУ. , ^ 1890

ГОДИНА III

шш шт дан

БРОЈ 10 П. Д. цена за стране земље НА ГОДИНУ 30 ДИНАРА НЛ 110 ГОДИНЕ 15 „ НА 3 МЕСЕЦА ...... 9 „ ii рет1т јошшд

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА -XXПретплата кз унутр. полаже се саио код пошта

За Београд нема претплате ЛИСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ

ПиСМА И РУКОПИСИ ШАЉУ СЕ ВЛАСННКУ Г МАЛИХ НОБИНА" ЦАРИГРАДСКА УЛИЦА БРОЈ 6. Претплата се прима код свију пошта у Србији цене огласима На ирвој отрани од петнтног реда 20 пара дин. а на четвртој од петит реда 10 пара дин. ГИШЈСЛДНО СШЕ 50 ПАРА ДИН. ОД ПБТЕТНОГ ?ЕДЛ шше 2егпш&

ОГЛАСИ ЈЕВТИНО И СА СЛИКАМА

З а свако оглдшење ндаћа се дгжавне таксе 20 пара дин.

ВЕЋИ ОГЛАСИ ПО ПОГОДБИ

■ ,

■Шр*

I#! 1

ИИ'

Од данае иа сваки дан евираће ерпекп вештак АНДАЛИЈА са својом другкином у леио украшеној башти код М А ЈГ Д Ш Ж. Који оће иоред до6)101- јела и пића да ужива, нека ме изволи носетити, гдс ће се о евему овоме увсрити. Чаша пива дуили мерц 15 н. дин.

Будимпешта. Јеееља шеница Фор. 6'90. кукуруа Фор. б'77, јесења воб Фор. б'03. Праг. Шећер Фор. 14 35 Хамбург. Кава за август 89 3 / 4 сент. 89у 2 , дрцембер 81У 4 , Хавр. Кава на авг. 112-25, нов. 102'50.

573, 21, 23, 25, 27, 29.

С иоштовањем Густав Ајвенколб.

тџ

ш

РАСПРОДАЈА!

'М^-

с < о а. Е= О С с_

i II I

Н

АШУ КЊИЖАРСКУ — га* лантериско*нирнбершку и саразним лукеузним етварима снабдевену радњу преселили смо у кућу госп. Ник. Радојковића кнез Михаилова улица број 15 и сву још заоставшу робу испод коштања расподајемо. ФИЛИЈАЛ КЊИЖАРЕ Бра^е IV!. Попови^а 469,19-20 кнез Михаила ул. бр. 15.

ж

Ш

-о о =3 13 о >»

'6^53*

1^1

»Д0БНИХ СТАН0ВА за самц^ или омање породице, еједном, две или више еоба; намештених или без намештаја, има од|«ах за давање нод кирију у мојој новој кући. Упитати у „Балканији" или нотнисанога. Пера Тодоровић. СТЈБДДЕ Д7КАТЛ тражим под интерес. Мнтабулација иа прВО плесто иа моје целокупио имање ,,Смиљево", које ио пројцени вреди 5 хиљада дуката. За толику суму имање је и осигурано код трстанског друштва ,,0пште обезбе-ђење". Ради погодбе обратити се Пери Тодсровићу.

КУРС БЕРЗЕ ј Берлин, 23. јула Српске железничке обвезнице цт. А. мар. ! 89*10, 11Т. В. мар. 8610. српске влатне ааложнице мар. 89*30, српска рента од 1884 год^ше мар. 86*25, дуванска рента мар. 86*30, наполеон мар. 16*237 2 . Беч 23 јула Папири : Српски дозови Фор. 36*70, српски дувански лозови Фор. 6*25; кредитна. акција Фор. 307*00, аустрпјска златна рента Фор. 108*60, маџарска златна рента 101*85. Новац : Здрав дукат Фор. 5*60, дукат с чар' ком 5*45, нанолеон Фор.. 9*20 20 марака Фор. 11*34, турска лира Фор. 10*47, руски иолуимиеријал —*—, руска папирна рубл>а Фор. 1*36% Фунта стерлинга Фор. 11*58, сребро 100. Мениде : Париз 45*85, Берлин 56*65, Лондон 116*00. КУРС РОБЕ 23. јула. Беч. Јесења шенпца Фор. 7*17, кукуруз ф. 5*72, шећер —.—.

БЕОГРАДСЕЕ ВЕСТИ Либерални збор. Либерална странка држаће 5. августа у башти госпионице „Булевар" збор, на коме ће се бирати месни главни одбор; кандидоваће сс носланици за варош Београд: ноједини чланови износиће своје нредлоге и најзад вршиће се уписивање у чланство. Убор ће ночети у 10 часова пре подне. * Изборни закон. У „Српским Новинама" објављсно је, да је у краљевекосрпској државној штампарији најзад нашгампан закон о изборима народних носланика, који сс по цену од 50 нара динарских може добпти у државној штампарији и свима књижарницама у краљевиии Србији. Г. Сава Бјелановић. уредник задарског „Српског Глаеа", који ее неколико дана бавио у нашој престоници, отнутовао је ирексиноћ у Пирот, одакле ће се онет вратити у Београд. * Брачна парница пред саветом. Како чујемо, бив. краљ Милан ноднео је ствар о разводу брака између њега и краљице Наталије државном савету. ] Што је бив. краљ изнсо ову ствар нред државни савет, веле да је узрок у томе, што му је г. митрополит издао онако решење о тој ствари, како ј емо већ јавили. Пошто се оним решењем тврди да је развод брака незаконнт и неканоничан, то, велс, бив. краљ пита сад државни савет, као највишу државну власт у Србији, сматра ли он развод брака између њега и кра; љице Наталије, којп је извршио бив. митронолит г. Теодосије, за каноничан ц законит. * Зашто је дошао. Јавили смо већ да сс краљевски намесник г. Белимарковић вратио из бање. Као узрок овако раног повратка из бање по вароши наводе познато решењс г. митропалита о разводу брака. Веле да јс г. Белилимарковић пребацивао г. митроиолиту како је довео намесништво у незгодан положај услед таког решења, ма да је знао за иогодбу изме1/у б. краља Милана и намесннштва да се у то питање не узази већ да се сматра као свршено, ц ма да јс на ту ногодбу нристао п сам г. мнтрополит, услед којег пристанка и повраћен је на митрополитску катедру. Даље веле, да му је г. Белпмарковић приметио како читавих десет год. није крштавао своју децу чекајући на његов повратак и сад он г. митрополит, њихов пријатељ, ствара нм на силу бога неприлике, што се најмање могло очекнвати од њега, који је и сам присгао на нознату ногодбу. Г. митроиолит се веле извињавао тиме, да то није његова ствар, и што је

донесено онако решење то Је сгвар архијерсјског сабора, јер његове колеге кису хтелс другчије радити. У осталом, веле, рекао је, ствар стоји онако, како је краљу Милану саопштено. Шта ће по овој ствари даље бчти, видећемо. ПИСМО УРЕДНИШТВУ Поштавани Госиодинг.. У Вашем цењеном листу од 20. о. м. број 195 изашла је у „Београдским новостима" једна нотИЦа под насловом „Путовање у Шабац". У тој нотици спомиње се, како Београдско Женско Друштво намерава спремитн засебну лађу за путнике, а нодружина Шабачка станове и кола, иријаве пак за полазак да ће се нримати у „Пазару" Женског Друштва, кад Друштво буде то обзнанило. Како о свему овом Уирави Женског Друштва није ништа познато, то Вас, Госнодине, молим, да бисте имали доброту н у Вашем цењеном листу од страце уредниттви истим аутем изволели објавити, да то, што се у поменутој нотици о Женском Друштву и нодружини сномиње, не ностоји. Београд, 21 јула 1890. С поштовањем, 11срс ида ПинтеровиИева. Нредседнида Женског Дууштва.

ИЗ СРПСКОГ СВЕТА — Последњи сукоб. 0 последњем сукобу на црногорско — турској граници пишу „Новом Времену": „Сукоб се десио измећу црногорског племена Шекулараца и арнаутског нлемена Руговаруца, а узрок је био овај Пре три године међу њима још није било утврђсне границе, јер Руговци нису дали да се она означи. Онда се Шекуларци дигну и оружаном руком заузму ту територију, која ирииада њима. Ово су заузели борбом, у којој су Руговци страдали. Али тек онда је и дата могућност да дође мешовита турско-црногорска комисија то да одреди границу. Сад Руговци намисле да ноново заузму земљиште досуђено Шекуларцима, и заузму га. Шекуларци изиђу да их отерају и ири том се огночне пушкарање, у комс су два Руговца убијена, а два Шекуларца рањена, од којих и једна девојка, којаје својима носила храну. Руговци одстуие; али се сутра дан скупе с већом силом. Тада Шекуларци ношљу за номоћ и скупе се два местна батаљона, а мсђу тим је било јављено н на Цетиње. „Кад су Руговци виделп оваку силу, они онда одстуие; али сс у исго време почели прикунљати Ариаути пз целе тс околпне н претити чак и Црној Гори. На тим претњама се ствар и свршила: и ако турска влада уздржи своје поданике од напада на црногорску граиицу, Црногорцн никад неће нанасти на турску тс.риторију. Црногорска влада ноелала је у тај удаљени крај губернатора Тому Вукотнћа, човека