Male novine

Који оће да чита до 40 које наши које етрани новина тај нека дође у

У БАШТИ КОД СКУПШТИНЕ пева свако вече

УЗ ПРАТЊУ ојркестра под УПРАВОМ г. Драгутина ТаФанека

где је добра кава и пиће

ЕРСЈ 210 СУБОТА 4 АВГУСТА 1890 ГОДИНА Ш

ПиСМЛ ii РУКОПИСИ ШАЉУ СЕ ВЛЛСНИКУ ,.МАЛИХ НОВИНА" ЦАРИГРАДСКА УЈШЦА БРО.Ј 6. Претшгата се прима код свију пошта у Србијн ЦЕНЕ ОШСИМА На ирвој страни од петитвог реда 20 пара дин. а на четвртој од иетит реда 10 пара дин. ПРлПССЛДЕС СТДЈЕ 60 ПДРА ДИН. СД ПЕТИТНОГ ?ВДД ехеше шттаа

ВЕЋИ ОГЛАСИ ПО ИОГОДБИ

ЈАЈРЈАШД

рт р

НВЛ13И СВАКИ Д2Ш -Ч Ц-., ' г УГР .

број 10 п. д.

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА Претплата из унутр. полаже се само код пошта За Београд нема претплате ЛИСТ СЕ ИРОДАЈЕ НА БРОЈ иш шии З а свако оглашеље плаиа се државне ТА1ССЕ 20 ПАРА дин.

ЦЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ 30 ДИНАРА НА ПО ГОДИНЕ 15 „ НА 3 МЕСЕЦА 9 „ 1е рет1т ј0ша1

ОГЛАСИ ЈЕВТИНО И СА СЛИКАМА

Велики број

НОВА ШТАМПАРИЈА ПЕРЕ Т0Д0Р0ВИЋА преиоручује ее штованој публици за иараду сваковрсних штамиареких иоелова. к Израда је ванредно лепа и укусна, а цене еу за 20 од сто јевтиније но ма у којој ерпској штамиарији. Нарочито ее препоручује гоеподитрговцима и гостионичарима за израду етвари које њима требају. Новчани заводи и општине из унутрашњости биће иоелужени брзо и тачно за еве, што им потребује, а штампарија гарантује за брзу и тачну израду. У Београду еве иоруџбине предају ее у нашој канцеларији „Балканија", Цариградека ул. бр. 6., епрам „Коларца"; а из унутрашњоети еве поруке ваља елати: Смиљеву, штампарији Пере Тодорови^а Београд.

^ пријављених млађих, као: со- * барица, куварица, служавки Ц и све врсте у ™

џ и поку^ара ошнте има

БИРО код „ШЕРКУРД на зеленом венцу. 584. 4—10

Ј

КУРС БЕРЗЕ Берлт, 2. авгусга Сриеке железничке обвезнице ПТ. А. мар. 89 - 10, цт. в. мар. 86'00, ерпске златне заложнице мар. 89-40, српска рента од 1884 године мар. 86'00, дуванска рента мар. 86'10, наполеон мар. 16'20.

КУРС РОБЕ 2. августа. Беч. Јесења шеница фор. 7*13, кукуруз ф. 5-88, шећер 14-60. Будимпешта. Јесења шенина Фор. 7-06, кукуруз Фор. 5 - 88, јесења зоб Фор. 6-12. Праг. Шећер Фор. 14 60 Хамбург. Кава за август 897 2 , септ. 89 децембер 83. Хавр. Кава за авг. 112'00, окт. 114'00.

УДОБНИХ СТАН0ВА за самцз А Д В О К А Т или омање породице, СЈвдном, две или више соба; намештених или без намештаја, има одмах за давање под кирију у мојој катптрмпијтг V к\гктт новој кући. Уиитати у „Бадканији" КсШЦеЛсфИЈОМ V КућИ

Д. А. КОЕН

или нотписанога.

Пера Тодоровић.

г. Мацлијаха до трговач* ког суда. 586,

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Краљев рођен дан прослављен је, сем благодарења по црквама, још и овако: Тачно у 8V« часова нре подне по већ издатој наредби, дојахао је командант дунавске дивизије г. ђенерад Анга Богићевић са својим ађутантом капетаном г. Тодоровићем на Бањичко поље, где га је сва војска овог гарнизона упарађена дочекала. Пошто је команндант параде г. пуковник Остојић изишао на рапорт г.

ђенералу и његовом ађутанту предао стројеву записку, г. ђенерал је обишао сву упарађену војску и ословио са „номози вам Бог јунаци", нашта су се они одазивали „Бог ти помогао господинс ђенсрале." За овим је г. ђенерал наредио сечење колача VII батаљона на столу направљеном од старих тонова, који је артиљеријски мајор г. Јосиф Симоновић направио. Пре но што је војни прота отпочео службу, свирала је војна музика молитву. Пошто је молитва свршена, отночело је деФиловање војске, и то прво подоФицирска школа, VII, УШ, IX н III. гардијски батаљон но-водно, артиљерија багеријама, коњица водовима иа болничарско одељење. ДеФиловање исиало је врло добро. Ио свршеном деФиловању и опроштају са г. г. официрима и војницима, г. ђенерал честитао је славу VII батаљону а загим отишао на благодарење у цркву саборну, и иосле службе отишао са ађутантом својим на честитање г. Митроиолнту Михаилу и осталим, а за тим примао честитања код своје куће. За време благодарења и службе пуцали су топови у нољу, а ђаци VIII батаљона певали су врло лепо црквене песме. На Бањичком пољу после иодне је бнло весеље, коме су присуствовали и многи Београђани и Београђанке. У вече је варош била осветљена, а у народном нозоришту била је свечана ирестава. * Са Свето-Савске забаве. У недељу у вече била је светосавска забава у новоподигнутом салону Коларчетове нивнице. Сала је била дивно украшена, а огромна Коларчетова башта билаје осветљена разнобојним лампионима, на којима је био српски грб. Света је било много, тако, да се у огромној баш-ги, која је била преиуњена столовима, једва могло наћи седишта. Забаву је отпочело певачко друштво „Станковић" песмом. Ускликнимо е