Male novine

I

Наш добри и нпгда нс прежаљени друг

ПЕТАР ЦОКИЋ

богоелов IV годпне нремпну у недел.у 5. Августа, после дугог и тсшког боловања у Свилајпцу код евоје матерс. Јавл>ајући ову тужну вест друговима и пријатељима молнмо их аа саучсшће матери његовој, како би јој ублажили иревелику тугу. Ово је трећи гроб од ове годиие. кога оилакују уцвељени другови. 16. Августа 1890 год. Београд. 621, 1—1 Ученици Богословије.

Буновичка кисела вода

нј Б вагона р БУКОВИЧКЕ КИСЕЛЕ ВОДЕ пуњени првог августа ов. год. добио сам ових дана и продајем: ^ I санд. 25 Флаша од 1 литар дии. 12 50 © I „ 50 „ од 7« литра дин. 18 р Ова је вода призната од најстручиијих "С лекара да је пајбоља и најздравија з а ан1\е. р Август Београд.

ЛЛВНИ 111'ОДАВАЦ

§ С*ша Р. Обрадови!! 603, 7—15 Кнсз Мпхајла улнца пет вагона пуњени 1. авг. о. г.

књига има 151 отрану, обичнс осмине, аценајој само Г50 динар, и зато је као посве интересну и јеФтнну прсноручујемо читатељима пашег листа.

О г л а е и ДВЕ МЕХАНЕ, једну на всликој нијаци код Војводс, БотКго.кИ Лмте, другу на малој пијанџ нпже касарне, са потребним :л'])адама и находећим ее једику издајем од данас иод закуи. 5 8 1890 год. Лозница. Марјан Кати+1 трговац. 600, 9: 17. 25, 2, 10, 18,26, 4

Власник и главни уредник Пера Тодоровјп.. Одговорни уредник Св. ЈлногаЕвии. „ Омиљево " — штампарија Пере Тодоровића

Београдеке тајне Изашла је из штампе трећа свеска Нове интересантне књиге БЕОГРД Ш КУШ

ЕОЛИЦА за возање деце са н без кодевке ВР. Ш ШВП Д за дсцу

(Престопичке тајне) Прича у пет књига и глава са следећим садржајем: I. На балу у пивари. II. Г-ђа Симка. Ш. Жута кућица на Енглезовцу. IV. Г. министар. V. Жена полиц. чиновника. VI. Гардијски поручик. VII. Фијакер бр. 119. VIII. Тајне клуба беогр. госпођа. ТХ. Две шинарице. X. Неочекивани пнтервју. У трећој књизи је глава V. а VI.

у највећсм избору и врло еолидне израде добија се у трговинн АДОДФА РЕШОФСКОГ пређе А. Путник „код Трубе" Норуџбине из унутрашњоетн извршујем тачно п солидно.

Ова приноветка илиструјс, занимљиви, закулисни живот дела београдског друштва, које називамо „ внши кругови и . Догађај, који се овде ониеује по својој занимљивости заслужује пажњу, он је но своме занлету и току тако вешто одигран, као да му је нозорннца била који нариски булвар а нс наш енглезовац. До сада је био вешго прикриван, али ево где добисмо придику, да га пред публику изнесемо у његовој природној боји, без додатка и уленшавања. Свеека кошта 40 пара дин. К н.ижара—иадавач С. М. ОтеФановкћ. код „Св. Саве" у Београд Игшантна арииоветки 455 10—10

Књижевни оглас/и шшшшшшшшшшшшашшшшш Сава Антонвоић, проФесор и Пет. М. Никетић учитељ напиеали су и дали у нггампу књигу ј СРПСНА ИСТОРИЈА, (СА СЛИКАМА). За основне школе. Књига је удешена према више годишњем наставничком искуству и наставном програму, а наиисата по најновијпм резултатима историјске науке и педагошким начелима. Сем овог, урешена је са еликама српских владалаца п најзнатнијим манастирима. Књига ће изнети око 6 табака, а биће готова до 20. Августа. Цена је 70 нара. Наруџбпне само за готово врше се нреко књижаре Валожића у Београду и Иишу илп преко писаца. Нове књиге Изашла је из штампеи може се добиги у књижарницама Валожића и Иурчића нова књига нод насловом: Статиптнка држова балкамбког молцострова. 11 Кмежешма Вј/гарска — Источма Румелија — Кнежевмна Црма I Гора — Босма н Херцеговина. саставио Ј: Ст. Грујић редован проФесор геограФнје и статистике на краљев. срнској вој. академији.

ГШОНОБА ФАБРИКЛ

(СтК1Ј80К\УЕЕК; у Магдебург Букау-у 1ХРОИЗВОДИ днквно 4200 ЦЕНАТА ЛИВЕНАРИЈ к) израђује ове шпецијалитетс: Предмет од ливеног каљеног гвожђа! деловв маЈнина и најразноврсније ствари ливене у песку или у гвоадеиим тигањима, које трсба да су веома збивене, тврде или чврсте или све у.једно нарочиго: Ваљкове разне величине и конструкцијс за еве метале, за израду артије обичне и деболе, за Фабрнкацију гуме, за млинове, за Фабрике угља, цемента, шмиргла и шамоте и т. д. за тим делове стуна, делове машина за туцан>е камена, цилиндре аа друмске' ваљкове, иилиндне н клинове за нарие машпне, хидраулпчке иресе и т. д. карике за клипове; тучкове за пресе: наковње кључнаке (гееенке) итд. итд. Предмете, ковне и најгеже, од ливеног гвожђа но моделима нарочито чис/го израђенс. Артикле од материјала, у ватри особиго постојаног, као : каване разног облика и за разне цел.и. тавице за топлење, реторте за Фаорике минералног угља, за кемијске Фабрике и топионице, судова за калењс турпија роштиље и т. д. Ковну ливенарију по нроизвољним моделима за економске машине и т. д. Ливенарије од челика, сливене у еипањима: делове машина и лпвене предмете сваке велнчсне нросто и чисто израђене. Црвени метал (томбак) и Фоснорни туч елнвен у тешким комадима, но моделима. Застунник за Србију А. Антоновић у Београду 117 дуб[»овачка ул. 64 9—26

КаФану код Парног купатила у Савамали. Целу ку-Ку са каоаном код ,.Палидрвца" У Душаиовој улици издају нод кирију од 1*ог новембра 1890 год. 612 3—6 Браћа 3. Попов1гћ.