Male novine

ВРОи 229

ГСДИНА Ш

О Б Ј А В А Отворно сам гостионицу у Неготннн под називом: ХОТЕЛ „БЕОГРАД који је пређе држао Карло Сантнер Исти сам снабдео са добрим и новим намештајем, укусним јелом, добрим пићем и тачном послутом. Молим сву г. г. путнике, да ме изводе својом посетом удостојити. У Неготнни 1890. год. С поштоваљем 638 1 —3 Аца М. Суши-ћ.

Р * НАРОДНА БАНЕА од Народне Банке цензуришу се менице конт: понедеоником, средом и петком. Сваки, који жели да му Банка ееконтује менице, треба да их иоднесе есконтном одељку банчином на један дан пре ценвуре, а то је: вторником, четвртком и суботом. На сам дан цензуре Банка ће нримати менице за есконт само до десет сах. ире иодне; после тога времена неће их нримати ни под каквим условом.

ПТАН са две еобе, кујном и подрумом, на сред ^ теразија, више каФане „Влатног Јагњета" у тсу* ћи гфе Пајевићке, издаје се одмах под кирију. Ме» сечна етанарина 42 дин. Упитати у истој кући, Балканију или г. Меде* цијана. Књига за грош (МШ.КСШСТОЈЦ Свеска 23. готова је и може се до* бити у књи/ка[)ници А. Пурића у Београду и код свијукњижара по Србији.

КУРС РОБЕ 21. августа. Веч. Јесења шеница Фор. 7*31 кукуруа ф. 6-10, шекер 15-10. | Будимпешта. Јесења шсшша «ор. 6'99 кукуруз Фор. 6 - 25, јесеља зоГ) Фор. 6'10, Праг. Шећер Фор. 15'10 Хамбург. Кава на август —•— септ. 88 1 / 2 | децембер 83. Хавр. Кава за авг. 112'00, окт. 104'50.

Бр. 6647. 14. Августа 1890. у Београд. 627, 19, 23, 26.

Управа Иародне Банке.

ЗАСТУПНИШТВО ДРУШТВА оиштег обезбођеи.а (Асигурациони Генерали) у Трсту ирешло је усдед пријатељског споразума са г. г. Марком 0. Марковића и комп., на мене н ја ћу у смислу пријаве код суда трговачког од 11. новембра 1888. год. Број. 11502 од сада Фирму друштвену пот нисивати и све посдове обезбеђења у име друштва вршиги. Канцеларија друштвена налази се до конца октобра тек год. у „КнезМихаида" улици спроћу каФане „Грчка Краљица," а од 1ог новембра тек. год. налазиће се у ново-озиданој кући г. Николе Сиасића у „Кнез Милаиха" улици. Јула 1890. год. у Београду. 630 3—3 Стеван Лисаи.

тж^мам на продају 400 метара сувих растових дрва у близинн паланачке штације. На месту дајсм један метар за 4 дин., а пренесен на лгелезничку станицу за 4 и по дин. Никола Тодоров1гћ трг. из Водица. 631, 21, 23, 25.

Разне медецинске књиге од прве и продају ее. дети у Балканији.

Тражи се ДОЈКИЊА. Јавити ее бабицп Старчевићки улица 2 Јабла* на бр. 23. 637, ' 2—3 ^ј^рогао&нкк апотекарски тражи' место у унутрашљости. Може ступити одмах. Извепгћа у „ Валканији"

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ. Четвртак 23. Нерон, комедија т пет чинова од Петра Косе, иревод с талиј анског. (Иври пут).' Недел.а 26. Алписки цар, чаробиа игра у ј три чина, с певаљем од Ф. Рајмунда.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ ПД кмета и беседа. Пре четири дана дошао је амо у Београд некакав Јован Илић, сељак из добре домаћинеке куће из Миријева (село у моравеком срезу, у округу пожаревачком), да иосети свога брата у војсци, потпто се његов брат кроз који дан пушта из војске, Јован му беше понео еобом извесду суму [новаца да купи одело | кад буде пуштен. Одмах сутра дан тго доласку његовом задеснла га је нрава наггаст и беда. Пошао човек с братом у чаршију да пазарује неке ствари, па јс између осталих дућана свратио и у сарачку радњу Ивана Станисављевића, код кога је купио нож с канијом и кајишем, исплатио погођену цену. на пошао да пазари још што му је потребно. Али тек што је одмакао мало даље, а стиже га жандарм с једним младићем, који је бедио Јована да му је овај украо шест банака, које је он бајаги заборавио на тезги у поменутој сарачници. Сви оду у ква.рт, чиновник их саслуша и испита

ствар, па кад се уврри, да Јован није крив он га отиуети. Друкче није ни могао радити јер код Јована, се нашло 5 дуката, 9 динара и 6 банака, ал:и не згужваних и умрљаних, као игго су, по еоиственом признању оштећенога, биле оне, које еу му нестале. Но тиме није ствар свршена. Оштећени је отишао кметовеком иомоћнику за кварт врачарски и овај је сам собом пошао еа оштећеним те нашао Јована и дотерао га, ту ганапаосгаквим пОгрдним изразима. који не доликују никоме, а камо ли једноме вршиоцу закона и чувару правде. Ва тим је од Јована одузео сав новац, поскидао са њега све ствари, расиасао га и отворио над њим ислсђсње. које се најпосде свршило једном бруком по г. Николу Милишића,који је у претсраној ревно сти својој заборавио и на свој положај и на све обзире уљудноети, те се понашао као што горе рекосмо. Ми држимо да се таквим несмишљеним посгупцима појединих чаеника општинских не подиже кредит општинској самоунрави, нити се чини велика част иоложају који они заузимају. Целокупна радња г. Милишићева а пенајвише његово понашање у овој прилици — заслужује осуду. * Осуђен. Јуче је у првостепеном суду за варош Београд био претрес уреднику нашега листа г. Јаношевићу за увреду нанету намеенипттву, намеснику г. Протићу и влади у чланку „Свашта ка на. . ." у 58 и 59 броју „М. Н." г. Јаношевића је бранио адвокат г. Милан Димитријевић — Дуја. Он је ирво уложио протест, што суд незаконито одузима гос. Јаношевићу право одбране, зајамчено му уставом, тимс што му не да да га браии г. Никола Сте®ановић, нензионар. Преседник му је закратио даље говор о томе, али је дозводио да се протеет забележи у иро токолу. Прелазећи на саму одбцану г. Димитријевић је напоменуо како државна тулсба не ваља, како она и није тужба, јер је писана на основу оиштег кривичног закона, а за ову ствар, као штампареку, тужба мора бити, на основу закона о штампи, као доцније написаног. С тог гледишта полазећи, он налази да управа вар. Београда није овлашћена да у име намесништва тужи нашег уредника, већ само намесништво или његов шеФ. Исто тако тврди да нолиција не може да тужи уре дника ни за г. Протића, јер ако је он намесник и као таквомс нанета му увреда, онда по закону о штампи право тужбе има ше® намееништва, ако лије, г. Протић овде укрсђен као приватна личност, онда тим нре нема полиција право тужбе, већ сам г. Протић. Исто тако не може полиција тужити ни за владу, ако је она увређена, већ за њу мора поднети тужбу шсф владе. Г Димитријевпћ се позива и на чланове закона о штампи, по којима се мора тако радити. Напоменуо је како се но закону о штампи еа увреду краља казни 10 дана док се за увреду намесништва, ако би се судило по

ПиСМА и гукописи шаљу СЕ вјтаснику Г МАЛИХ НОВР1НА" ЦАРИГРАДСКА У1ИЦА лРОЈ 6. Претплата се прима код свију пошта у Србији ЦЕНЕ 0ГЈ1ШМА На првој страии од петитног реда 20 пара дан. а на четвртој од петит реда 10 пара дин. ПРИПОСЛДЕО СТДЈЕ 50 ПАРД ДЕН. ОД ПЕТЕТНОГ ш ШШЕ ШШВ

ОГЈ1АСИ ЈЕВТИНО И СА СЛИКАМА З а свако огдашеље пдаиа се државне таксе 20 пара днн . ВЕЋИ ОГДГАСЈ0 ПО ПОГОДБИ тгдгјипт^шттттшштјтжјш I ЦЦЈШШМ

БРОЈ ЖО II.

ЦЕНА 8А СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ 30 ДИНАРА НА ПО ГОДИНК ...... 15 „ НА 3 МКСКЦА 9 „ Ц2 РЕТ1Т ЈОТЈНШ

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА Претплата из унутр. подаже се еагсо ко/} пошта

За Београд нема претплате " ЛИСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ 1

ШШ СБАКИ ш — -