Male novine

237

ПЕТАК 31 АВГУСТА 1390

:ДКНА III

ШШ СВМИ ДАН

БРОЈ !0 П. ЦЕНА 8А СТРАНЕ ЗЕШ . . . . 30 динара . . . . 1б

на годину . . . на по године . . НА 3 МЕСЕЦА 9 „ це РЕШ Ј0ШША1

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА Претплата из унутр. полаже се само код пошта

За Београд нема претплате ЛИСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ

ПиСМА и рукописи ШАЉУ се власнику ,.МАЛИХ НОВИНА" ЦАРИГРАДСЖА УЛИЦА БГОЈ 6. Претпдата се прима код евију пошта у Србији

ИЕНЕ ОГЛАСИМА На првој страни од иетитног реда 20 пара дип. а на четвртој од петит реда 10 пара дин. СР2П0СЛДЕ0 СШЕ 50 ПАРД ДИЕ. ОД ЈГЕТИТНОГ РЕДЛ ШШЕ ШГОВ

огласи јевтино и са сликама

З А СВАКО ОГЈЛЛ1ЕН .Е ПДАТ.А СВ ДРЖАВПЕ ТАКСЕ 20 ПАРА ДИН.

ВЕЋИ ОГЛАСИ ПО ПОГОДБИ

МИТИ РАКИЋУ бнвшвм минисхру Финансије биће помен полугодшпњица у суботу, 1. септембра у 9Уа чаеова ире подне, у цркви Св. Марка. Умољавају се пријатељи познаници да дођу. 27. Авгуета 1890. у Београду. ТУЖНА супруга : Ана РакиЂка 651, 28, 30, 31. с децом и родбином.

л. ♦ ♦ Нашем добром и никад непрежаљеном сину МИЛАНУ — МИШИ бившем свршеном ученику V разреда гимназије беогр. даваћемо четрдесето дневни помен у суботу 1. Септембра у цркви Св. Адександра Невеког на Дорћолу у 9 часова пре подне. О жадошћени родитељи : Светозар и Перса Павловић са осталом родбином. 660, 2—2

Будимпешта. Јесен.а пхенида Фор. 7'02 : кукуруз Фор. 6"15, јееења зоб Фор. 6'20, Праг. Шећер Фор. 15 45 Хамбург. Кава за септ. 90% децембер : 83'Д март 78. Хавр. Кава за авг. 116'75, окт. 103'50.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ.

У суботу 1: Тичица комеди.је у три чина, нанисали Лабиш и Дедакује провео с Француског i м. Н. Хриетић. У недељу 2: Дон дезар драма у пет чино] ва, написао Диманоар превео Н. Н.

- ■ *

ТЕЈГЕ ГР АМ

АЈВАРА »

з е л а*

илашен. Тражена заштита.

Шабац, 30. августа. Хајдук Јосовац, поред толиких ! почиљених зала, уцени Лескића Д 0 Б- и лопа Перу. ДимитриКу поручио СКОГ, добила је трговина да ће му ускоро иа каруцама Браке К. Дајкака. ,-^|д»к»>д"у«ену ч >.мн. Народлре663, 1—2

КУРС БЕРЗЕ Берлин, 29. августа Српске железничке обвезнице цт. А. мар. 90'30, ИТ. В. мар. 87-75, српске здатне задожнице мар. 90'01, српска рента од 1884 године мар. 88'10, дуванска рента мар. 89'30, налолеон мар. 16'19. Веч 30 августа Папири : Српски лозови Фор. 36-00, српски дувански лозови Фор. 5'25, кредитна акција Фор. 308'65, ауетријска златна рента Фор. 107'40, маџарска златна рента 101Т0. Новац : Здрав дукат фор. 5-38, дукат с чарком 5'38, паполеон Фор.. 8'96 20 марака Фор. 11'07, турска лира Фор. 10'28, руски полуимперијал —, руска папирна рубљаФор. 141'25 фунта стерлинга Фор. 11 25, сребро 100. Менице: Париз 44^0, Берлин 55 20 Лондон 112'55. КУРС РОБЕ 29. августа. Ееч. Јесеља шенида Фор. 7-33 кукурув ф. 6"07, шећер 15'40.

ЗВАНИЧНА ИСПРАВКА

У броју 23. Малих Новина вели се | у нотици нод „насловом „шта се го1 вори" између осталога: „Казује се да је г. Миша Вујић министар Финансија тражио од Министарског Савета, да се обуставе сва нлаћања државна, јер другог излаза ј нема нити га он зна и да је, на слу! чај ако се његов предлог не усвоји, припрегио давањем (оставке". ] Ова вест није истинита и нема ни| каква основа, пошто се државним обај везама одговара н плаћања теку сво;јим редом. Из Миниетарства Финансија 27 Августа 1890 год. ЗБр. 4981.

МЕМЕ N10 за г. г. председнике бирачких одбора за поједина гласачка места. (наставак) II. — 14. Септембра. Рад бирачког одбора овога дана овако се развија: 1-0. Отварање двораие за гласање. Сви чланови бирачког одбора треба да се у 7. сах. пре подне састану пред вратима дворане или зграде за гласање. Председник ће је откључати и сви чланови одбора ући ће у њу. II. Извршење ирешеда дворане. Чланови одбора, ушав у дворану за гласање, дужни су пре свега да изврше преглед ради уверења: да ли дворана није ма где повређена, да ли су кутије и сакд -учићи у оном истом стаЊу, у којем су јуче остављени. III. Писање другога заиисника. По свршеном прегледу ваља написати записник, у коме треба потврдити резултат прегледа; дакле, ако је нађена ма каква и на ма чем повреда, ваља је описати у записнику. Тај други записник саставиће се овако: Заиисник II. састанка. Данас, 14. Септембра, у 7. сах. изјутра састали су се потписани чланови бирачкога одбора у згради за бирање посланика, а пред вратима дворане за гласање, која је наћена закључана као и печат на вратима неповређен ; и пошто ју је председник отворио, сви су чланови одбора ушли у исту и, по свршеном прегледу дворане, кутија и сандучића с куглицама нађено је: да је све у оном реду и сгању, у којем је јуче припремљено и остављено, што потписани својим потписима потврђују- (Долазе потписи) IV. Председнш отвара уста кутијама и сандучиКе с куглицама и наређује, да отпочне гласање, скрећући уједно пажњу свима члановима на сахат, у који отпочиње гласање. V. Гласање. Оно се овако врши: 1-о. Председник наређује вратару да пушта највише пет бирача у један мах. (чл. 68.). И док нрва петорица не изгласају, другу петорицу не треба пуштати у дворану за гласање. 2-о. Чим уђу петорица бирача, онда један од њих нрилази пред

; сенику одоора и предаје му своју ј карту бирачку. 3-е. Председник, узимајући карј ту од бирача, пита га: како му I је име и презиме и одакле је? | ради уверења: да ли је одиста име бирачево на карти записано. И кад се на тај начин увери о истинитости личности бирачеве у азбучном списку бирача, а под бројем, који треба да је на карти уписан (читај трећу алинеју чл. 35. нзб. зак.), и кад се увери, да је име бирачево доиста у азбучном списку уписано, онда ће задржати бирачку карту на столу; а у исто време црвеним плајвазом закрстити поред бирачевог имена у азбучном спиеку ради лакшег контролисања: да не би један бирач два пут, с двема картама, гласао. Чим се председник увери, да је ј бирач уписан у азбучни списак, : он одмах наређује писару да у ■ књигу гласача упише: име и преј зиме гласача и број под којим је ' он записан у азбучном списку. | Ако је бирач уписан у азб. списак и покаже своју бирачку ^карту, одбор му мора допустити да гласа. А ако има шта да примети он или поједини члан одбора, онда ће одбор, или дотични члан који примедбу чини, ставити то у записник (в. чл. 71. изб. зак.). Ако пак бирач покаже бирачку ! карту, ал га у азбучном сииску нема , а не иоднесе ни судско решење да треба да буде у тај списак уведен — одбор му не сме допустити да гласа; иначе биће кажњеи по члану 145. изборног закона. Ако је све у реду, онда ! 4-о., председник даје бирачу само \једну куглицу , коју ће гласач мет! нути у десну руку и затворити I је, па са тако затвореном руком ! прилазиће свакој кутији редом и у сваку кутију онако затворену завлачити и затворену извлачити. ! Куглицу ће снустити у ону кутију, на којој је прилепљена она кандидатска листа, за коју он хоће да гласа. И тек кад из последње кутије извуче руку, гласач ће је онда пред одбором отворити, тако, да се може видети да куглице у њој више нема, тј. да је гласао. 5-о. Док гласач буде гласао, тј. прилазио једној па другој кутији, | председник или један од чланова бирачког одбора, казиваће гласно коју или чију кандидатску листу која кутија представља.