Male novine

V

ЕРОЈ 241

ГОДИНА III

ИЗЛЛЗИ СВАКИ ДАН

БРОЈ 10 П. Д. ПЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ 30 динара НА НО ГОДИНЕ 15 „ на 3 мескца 9 „ IXРЕТ1Т ЈШЈКШ

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАЕОГА ~}<ХПретплата из унутр. полаже се само код пошта

За Београд нема претплате Ј1ИСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ

ПиСМА и РУКО1ШС0 ШАЉУ СЕ ВЛАСНИКУ Г МАЛИХ НОБИНА" ЦАРИГРАДСКА УЛИЦА БРОЈ 6. Претплата се прима код свију пошта у Србији

ЦЕНЕ ОГЛАСИМА На првој страни од петитног реда 20 иарз дин. а на четвртој од петит реда 10 пара дин. ПРИ20СЛДНО ОТЛЈЕ 50 ПДРД ДИН. ОЛ ПЕТНТНОГ РЕД а ШШЕ 2ЕГГШ

ОГЛАСИ ЈЕВТИНО Н СА СДИКАМА

8 а свако огдашкн.к пдаћа се дгжавне таксе 20 пара дин.

ВЕЋИ ОГЛАСИ ПО ПОГОДВИ

Наш добри отац — таст ШАРЛ-АРЕН профксор у 11кнзији после дутог и тешкег бодовања. умро је у среду 29. пр. месеца у 5Уа часова нре подне. Јављамо нријатељима и иазнаницима. Београд. Ожалошекни : 661, 1—2 к&ери и зетови.

Нашој милој и нжгда непрежал,еној мајци ДАВННИ X. РИСТЕ НШОВШ даваћемо у четвртак 6. ов. м. у 10 часова пре иодне годишњи помен у саборној цркви. Молимо покојничине и наше сроднике и пријатеље да овом тужном помену присуствују. Ожадопгккни :

синови : Сима и Наун ; кћи Милица ; зет: Мдаден П. Стојчевнћ.

ХОГЕЛ ШШЕРИЈАЛ у Београду на великој пијаци, снабдевен је са новим намештајем и са свнм је реновиран. Има све удобности за путнике; добра српска н Француска кујна. Садање цене према ценама, које је наплаћнвао бивши гостионичар, знатно су спуштене, тако да путник плаћа за 24 само 2 динара. Хотел Империјал, препоручује се нарочито нашем путујућем српском свету, којн ће битн добро дочекан и јевтино услужен. У хотелу поред тншнне потребне за сиокојство има н дивно украшена башта. С поштовањем Стојан & Тодоровић сопственнк хотела.

Др, В. Суботић 11 вратио се с пута. У свом стану у кући г. Пере Петровића бравара до [ I жандармске кссарне на великој пијаци, прима бодеснике од 2—3 сата носле подне. 670, 2, 4, 6.

МУШКИХ ШЕШИРА најновијих »асона и најбоље каквоће добила је у велнком и лепом иабору за јесењу сезону галанткриска трговина КОСТЕ ННК 0 ЛИЋА Бкоград Улица Кнеза Михаила Цене су јевтине и утврђене. 633 ' 6—10

\ КУРС БЕРЗЕ Берлин, 1. септсмбра Српске железничке обвезниде ПТ. А. мар. 90'80, 1ЛТ. В. мар. 87-60, српске вдатне заложниде мар. 91'00, српска рента од 1884 године мар. 87-90, дуванска реита мар. 88'00, наполеон мар. 16'22. КУРС РОБЕ 1. сеитембра Беч. Јееен.а шеница з>ор. 7-44 кукуруз ф. 6-15, шећер 15-45. Будимпешта. Јесеља шеница Фор. 7-10 кукурув Фор. 6'15, јесеља воб Фор. 6'21, Праг. Шећер Фор. 15-40 Хамбург. 1Сава за септ. 90 1 /* децембер 837 ч март 78 3 /4Хавр. Кава за авг. 119-00, окт. 104 00.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ.

Уторак 4. Библиотекар Шаљиа игра у четири чина од Мозера. Четвртак 6. Фијеско. Трагедија. у нет чинова, од Шилера

ЗВАНПЧНА ИСПРАВКА У бедешци под насдовом „Пд.унуо — па лизнуо" у 230. броју „Малнх Новина" неистинито се преетавља да јс министар правде бившем уреднику истога диста, г. Светозару Јаношевићу одложио издржавање казне по судским осудама са напоменом, да се само ча два до три дана склони, па се поеле може слободно појављнвати, а доцније да је наредио извршење осуда, престављајући да је тај мнниетров поступак неупутан. Но ову бедешку министарство пр авде нзјављује: да је по мохбнг. Јаношевића задржано извршење његових осуда на основу тогашто је нзјавио да ће ићи у бању на дечење а доцније кад је мннистар добив уверење да г.

Јаношевић није отишао у бању ни носде месеца и више дана; но да се виђа ио београдским каванама као здрав, наредило је да се саслуша за што одлазак одлаже; иа како г. Јаношевић није навео никакве стварне разлогеу оправдање, па шта више ни ноеле саслушања није отишао у бању, миниетар правде, држећи се законских нрописа, наредио је извршење његових осуда. При пријему модбе Јаношевића за одлагање осуда није министар нравде давао никаква упуства да се Јаношевић за два трн дана склања, као што он ненстинито преставља. Из минисгарства нраве 1. Септембра 1890. Н. 5029.

Гдавном Одбору Народне радикалне странке Београд. На несавесно ваше решење (Одјек бр. 117), којим се искл>учујем из странке, као и на писмо ваше од 14. Августа ове год., упућено свима пододборима, одговорићу после, 14. Септембра о. г. 2. Септембра 1890. Смедерево. Пера Макеимовић. ДВЕ СЛИКЕ (Усио.чена из иолуарошлог вјземенаЛ I. Н е к а д Он у средини, а око њега читаво јато другова и пријатеља. Они га прате, предусретају, дворе, обасипљу га нежном пажњом, управо погледом вребају сваку жељу његову! Сиромах, још који дан само, и он ће бити стрпан у мрачне тавни■ це, биће одвојен од људи, лишен | слободе, остављен сам себи.... 0! колико ли ће горких часова имати да претури преко своје младе главе, колико ли ће врелих суза туна канути без сведока, у сред свечане тишине, мучне, непроспаване ноћн! Тако га жале другови, и његова најближа околина, али он има много јуначније погледе, он узвишеније схвата свој задатак. Он је био уредник једнога начелног листа, он је носио партиску заставу, он је сам добровољно изашао на мегдан назадњаштву и тиранији, и ако данас н подлеже под теретом њнних удараца, он је опет уверен да је то само тренутан пад, да је то пад иза кога долазн узлет н васкрснуће, пад којн 1ће напра-