Male novine

Бг-Си 25Б

УТОРАЕ 18. СЕПТБГМБРА 1890.

ДИНА III

изши св&ки длн

БРОЈ 10 П. Д. ЦЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ ВА ГОДИНУ 30 ДИПАРА НА НО ГОДИНЕ 15 „ НА 3 НКСКЦА 9 „ 1Е Р2Т1Т ЈОШД

ПиСМА И РУКОПИСИ НХАЉУ СЕ ВЛАСНИКУ Г МАЛИХ НОВИНА" ЦАРИГРАДСКА УЛВДА БРОЈ 6. Претплата се прима код свију пошта у Србијн

ДНЕВНИ ,/ШСТ ЗА СВАЕОГА Претплата из унутр. полаже се само код пошта јЗа Бесград неша претплате ЛМСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ "ШШ.

ИЕНЕ 0ГЈ1АСИМА На првој страни од петитног реда 20 пара дин. а на четвртој од петит реда 10 пара дин. ПРЕПОСЛАНО СТАЈЗ 50 ПАРД ДИН. ОД ПЕТНТНОГ ?Ш ШШЕ 2ЕГПШВ

ОГЛАСИ ЈЕВТИНО И СА СЛИКАМА

З а свако оглашење плакА се др:лавне таесе '20 пара дин.

ВЕЋИ ОГЛАСИ ПО НОГОДБИ

♦ Племенитом другу и милом оцу МИЛОСАВУ Р. ПРОТИЂУ МИНИСТРУ У ИЕНЗИЈИ даваћемо четрдесетодневни помен у четвртак 20. ов. м. у 9 сахати пре подне у возкееенекој цркви. Јављамо нашим сродницима и иријатељима и молимо их, да ово сматрају као заеебни позив, те да изволе приеуствовати овом тужном помену. Београд септембра 1890. 7011—1 Ожалошћена породица.

'бМИМИЦ;

УЏШЊШФШ,

ПРЕПОРУЧУЈЕМО БОГАТО СОРТИРДН ИЗБОР:

ШТОФОВА И 40ЈЕ ЗА ГРАЂАНСКО ОДЕЛО, ПРОПИСНИХ ЧОЈА ЗА ВОЈНО 0ДЕЈ10, СВИЛЕ, АТЛАЗА, КАДИФЕ И ШТОФОВА. ВУНЕНИХ ЗА ЖЕНСКО ОДЕЛО. Купцима из Србије на захтев шаљемо мустре на избор. ТерзибашмЈ? и Ђор1јеви1Г 656—2—10 Београд.

| У ЗМТАРСК0Ј УЛИЦИ | ф т ^ Засебна кућа попа Здравка ф мздаје се. Месечна кнрија 66 | I *\ . т —— —,г Ј , "Г"' I

динара. ДВА КВАРТИРА у ку1и Алек. 3. Јович., ниже Пурића из-

| дају се 110 месечној кирији од х Ф 84 дин. ф ф Упитати сина нопа Здравка. ф | 700 1—3 1 Вакалски дућап на терази. ама, на најлеш шем меету, који од неколико година постоји, издаје се нод кирију од 1-ог новембра тек. године. Погодбе ради обратити ее Вучку Ц. Илијћу тр* говцу, Теразије. 6 80, 7, 9, 12. 15 18, 21.

ТРАШИ СЕ ДОЈНИЊА Јавити ее бабици Љу* бици Старчевићки у у= лици „Два Јаблана". Бр. 23. 698 16. 17 и 18.

КУРС БЕРЗЕ Беч 15 септембра Папири : Српски лозови Фор. 36-75, српски дувански лозови Фор. 5'50, кредитна акција Фор. 307-50, аусгријска златна рента Фор. 107*15, маџарока златна рента 100'85. Новад: Здрав дукат Фор. 5• 3в, дукат с чарком 5"35, наполеон Фор.. 8-95у 2 20 марака Фор. 11-07, турска лира Фор. 10'26, руски полуимперијад—•—, русжа папирна рубљаФОр. 139'75 Фупта стерлинга Фор. 11-26, сребро 100. Мепице : Нариз 44'(;5, Берлнн 55 -4 ,0 Лондон 112-90.

0 П К Л А Д А На четири дана пред последње изборе, једне жепе вечери шетао сам замишљен Теразијама, држећи се непрестано сенака кестенових.

Како сам био замшпљен нисам никога опазио у близини, с тога ме изненади кад с десне руке чух јасно и разговетно питање; — Ама зар Светомир да буде министар?! Глас ми се учни врло познат и ја | заетадох. — Светомир, Светомир! А зашто бајаги не, шта му вали? - Та не, вали му нигата, само што ј му сад ннје ни врсме— А што бајаги да му не би било време. Време му је сад, те још како. Смеш ли, ево, да, се кладимо да ће г. Светомир најдаље до 25 Септембра бити министар. Ма да никад нисам био прислушкиј вало и мрзим та ј погани занат, опет ме овај разговор то.жико заинтересова, да ја осгадох наместу непомичан као укопан, да саслушам завршетак разговора. Ама зар сад овога Септембра? Јес, јес, овога Ссптембра! сад за неколико дана. И ти би смео на то да се кладнш ? Смео бих, и ево тп руке ако ти .с.меш. —- У шга ? ! — У сто динара. — Е нећу сто динара, много, нетолико, но ево у тј — Добро и у тридесет, Онај шго не верује, ирекрети се. — 0 ђаволска посла! а затим до даде брзо: — Ама молим те, иа на основу чега тиме то очекујеш, откуда се ти то ме надаш. По скупштини не може бити, јер то ваљда впдиш и сам да ће радикали имати огромну већину. А како би иначе могло бити нромена владе! Ко да збаци садашњу, а ко да доведе нову? Онај други одговорн: — Ништа ме се то нс тнче. Ја тврдим само то, да је до 25. септ. Светомир министар. А како ће то доћи? — Чуда Боже! Доћи ће као што је дошло и све друго што се дешава у Србпји, ти заборављаш да је ово оријент. Него дед амо руку, да се кладимо ако смеш ? И ја чух кроз мрак како лупнше две шаке икако два пријатеља скоро у један глас поновише: дакде 30 дин. — Тридесет динара. — До 25 Септембра? — Макар и до краја Септембра. — Добро! Два пријатеља одоше нод руку на више уз Теразије, а ја остадох зачуђен, н још сам нодуже стајао на мссту као укопан чудсћи се, на, шта се могао поуздати, онај што тврди да ће у тако кратком року настати промена министарстваОва опклада још ми је и сад загонетка. Ко бн умео да је одгонене добпће јавну благогарност преко нашег листа. Ово што смо испричали истинит је Факт, и ако затреба можемо засведочити необоривим доказом.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ У логору. Јуче но подне Његово Величанство Краљ Александар нреседио се на Бањицу и настанио се у логору код своје војске, где ће се у будуће бавити. * Министарска седница. Јучс је држана министарска седница. Већано је о дневној ситуацији. * Промењена стража. Место обичне пешадије, која јеЦдо сад чувала стражу на дворским капијама, јуче су почели стражарити коњаници из краљеве гарде, на се тако продужује и сад.

Пуцао. Ономад у вече Петар Херодек тишлер, пуцао је из револвера на Васу Лазаревића каФеџију. Васа је ' купио Петрову кућу на лицитацију и овај га хтео убити из срџбе. Куршум је омашио, нападача је полиција ухапсила. * Промена. Чујемо да ће се променити гувернер Његовога Ведичанства Краља Александра и да ће та дужност, коју ,је досада вршио др. Лаза Докић у току много година, од сада бити прсдана другоме. Као кандидати сно; мињу се г. др. Владан Ђорђевић, г. ! Чеда Мијатовић и г. Светомир Нико, лајевић. * Кад ја смем .. . Познато је, да је у овој успаљеној борби око избора и наш Вук (молићемо Петровпћ) пуговао једно два — три пут низ Дунав, колико тек да се види са својим бирачима и да се упитају: „здраво -живо." Враћајући се носледњи пут одоздо, Вук се нађе на лађн у друштву, где се беше повела реч, у колико су пстините вести, што престављају даје по Србији несигурно путовати. Усљед ; тога разговора усгаде наш Вук иа ће рећи: — Којешта! ја не знам како те људе не мрзи да изноее такве лагарије. Причају како је онасно нутовати, како само радикали слободно пролазе — пука измишљотина! Ево, ја сам три пут већ ходио доле низ Дунав и помислите кад, ето, ја Вукашин смем да изађем у народ , па да ми нншта не буде , онда шта има да се п.таше другн? Вала јес, Вуче, право рече и да те Бог поживи.

Разбојничка шетња. Наши читаоци сетиће се да су ту скоро притвореници ири управи вар. Београда од 14. и 15. мајат. год. са оковима по београдскпм каванама и улицама гшјанчили и ларму правили тако, да су се морали умешати жандарми и служиоци оншт. да их умире, да не учине онако иијани какву несрећу. 'Ги исти нритвореници, онако са оковом, виђади су се прекјуче но енглезовцу: један је од њих преварло жандармапрагиоца н кочијаша, те, кад су се они с кола скинули, разбојник