Male novine

писма Пањице, адресована Колопкову. Изгледа као да ова иисма састављају правило за шифру, и да је већ нађен и кључ. Изјаве Пањице до сада нису до неле ништа важно, тако и.то и оне адвоката Матејева. По нај новијем извешКу види се да завереници нисубили наумили да убију кнеза но само да га заробе а Стамбулова и Муткуро ва хтели су да убију. Париз. — Но закону војвода Орлеански предат је данас суду казнене полиције. Изјавио је да је дошао у Француску ради војене служое. ГГретрес одчожен за среду. ЈГист „Франс" казује да је војвода иисао једно писмо преседнику, у коме апелује на искреност унука великог' Кар но-а, и моли га да допусти потомку Хенриха IV и унуку војника Жеманског да иослужи о таџоину своју. Дозвољено је чланонима војводске нородице Да га посећавају у свако доба. Војвода је увек добре воље и весео. кулимаешта. — У сабору је министар Бекерле поднео један предлог, у коме се за првих 15 годипа ослобађају пореза сви Финансијски институти који ра сполажу најмање с напиталом од 5 милијона и који потпомажу мађарску индустрију. Барош је поднео иредлог за потпомагање мађарске нндустрије. Многе нове Фабрике и неке радионице биће ослобо^ене индустриског пореза. Малта. — Адмирал Хоскин дао је свечави ручак у част кнеза Хајнриха пруског, и офи цира немачке ескадре. Кнез је гонорио о пријатељству, које постоји између мариие немачке и енглеске, утврђеиом још више наииеновањем цара Виљема за адмирала енглеског ратног бро довља. Париз. — Комора је уништила изоор Калоањака са 470нротив 7 гласова. Министар Констан из јави да повратити акта влади, значило би дати глас неповерења. У осталом он и Тевене примиће то под условом да тулуски на челник остане ван претреса. Комора је усвојила нредлог о устројству неколико пових кавалериских пукова. Неки листови доносе да је Жубер дао ост»вку на место нотпреседника Париске Банке. — Адвокат Бресон браниће војводу Орлеанског Сенска Рвка,. — Стање гро*а Андрашија није се променуло, али је мало мирнији. Рим. — Комора поновила јучерашње гласање и усвојила дневни ред већине комисије, ко јим је влада овлашћена да укине општинске стражаре. Министар трговине ноднео је предлог о устројству једног Фондиарног кредита. Умро је кардинал Печи брат Пап*н.

Петроград Царски указ наређује нови зчјам с 4 од сто у злату, друга емисија 1889 у 90 милијона рубаља у злату. Овај зајам бићеослобођен од свакогиореза и биће амортизован за 80 год, — служећи за исплату зај мова 1864 и 1866 и за конверсију зајма 1855 Бсрн Швајцарски листови по здрављају изјаву цара немачког у раденичком питању. Надају се да ће се конФеренција, коју је некад Швајцарска предлагала, састати у Берну 5 маја са при суством Немачке. —

? ,Н0ВИ ВАСПИТАЧ" ОРГАН ЗА ПЕДАГОШКУ КЊИЖЕВНОСТ

КУРС БЕРЗЕ Беч , 27 јчнуара Кредитне акције 321*65 Јаустријска златна рента ПО'50, мађ. злнтна рента 103 35, с-, пска лозова 36'7б, српсаи дуванска лозоки 5-60, дукат б-59, дукат с бакром 5-57, паполеон 9 - 42, 20 марака 11 '60 турска лира 10'65, лираа рубља 127-75. Фунта стерлинга 11 -86. сребро 100. Менице: Париз 47, Берлин 58*05, Лоидон 119.

КМЖЕВНИОШСИ

СШЗАЕ СА ПРЕСТОИ РОМАН ИЗ ЖИВОТА БАМАНСКИХ КА.Р0ДА СВЕСК1 V готова је и може се добити у књижарници г. А. Пурића, и код евију књижара у Србији По I грош свесиа.

Дата је у штампу и у Фебруару ове године Оиће готова и разаслаће се претплатницима ИСТОРИЈА ТУРСКЕ ЦАРЕВИНЕ од Стенлеја Лео-Пула ПрЕВЕО и Т иккодико ирерадив Чвд. Мијатовић Усдед захтева са много страна, преталпта се ародужу-)е ао краја Јануара ове гоЈ., а ако буде још већег одзива, дода ће се делу две леие слике султана: Мурата Косовског н Мохамеда цариградског. Дело ће изнети, као што је јављеао, до 22 штампана табака, а нретплата јз цена за С рбију 3 динара , а за 86мље Аустро-Угарске монархнје 1 фор. 50 новч. Претпдата се и даље шаље: Из Србије Књижарн Велимнра Валожића у Београду, А нз Аустро • Угарске Каажари Браћа Јовановић у Панчеву. Умољавају се уредништва, која су бидв, тако д< бра то су раније штамвама нрви И035В на нретндату, да прештампају м овај огдас.

На крају месецч јануара о. г. нзаћиће I. свески овога даста, којом он ступа у трећу годану. Дојакошњм одзив нашег учитељства и шкодсках општана, дајв ми наде, да ће овај лист и даље моћи пзлазатп пријагељском нотиором оних, којима је он нааењен. Зито иозинам овим на прегпдату нагае народно учатељство, шко/скеопштине, читаоце и све друге, који се н^тересују за ва патање народке омладине, за народну школу и учитељство и за нашу педагошку књижевност у онше. А са стране уредчиштва настојаће се свим мнрс ;м, да лист своме иостакљеаом програму што боље одговара. Лист излази иа крају свакога месеца у свескама 2 1 /* табака, којој се увеч нрилаже „Књижевни Прнглед", у «оме се обжлњују и оцењују педагошко-књижевне новнне. Утоме делу и иначе од сад ће се много ваше нажње посветиги н томе, да се српско учптељство, ван ТроЈе^нице, што пвдробније упозна са стањем педаг. шке књижевности и шкодства у Хрвацкој, које је ради узаја.мн:1г тачног упвзпавања а Србама и Хрватима ол пиеке нотребе. Годишња цена са лено израђеним корицама је 3 Фор.; 50 н. годишња је: I. 50 ков., а на четкфи месеца 1 Ф (осим корица) За Србију годишња цена са корицама је иста, коју треба по могућству слатп у нашем н"вцу. Ђјци -ла учптељских ткол« п богословима, као и сиромашнијни учитељииа уступам лист за 2 * »р. иа годину (без корицч). Претплату па овај лисг примаће: Књижара Грчића Ј. у Бечкереку за место и околицу. Књижара Јовановић БраЂа у Панчеву за место и околину. Књнжара Луке Јоцића у Новом Саду за место и околину. Књижара Каракашввића Мил. у Оомбору за место и околпну. Књижара Карамате Јоваиа у Земуну за место и околину. Књижара Радака Ј. у Вел. Кикинд!< за место и околвну. А зв Бсоград и Србију примаће претплату књижара Андрије Пури-ћа У Београду и Вел. Валожића. Иначе повац се може слатп и потписаном уредннку. Рукописи пик шаљу се само уредпишгву у плаћеном писму, а рекламације нека се унућују на књижару Луие ЈоциКа. где је и админпстрација „Новог Васпитача". Потпуних бројова од нрошле годиие имаде још 40 ком. који се може добити по 3, Фор. Одгод. 1888. амаде так.ђе (осим I. и II. свеске) потнуних бројева, који коштају 1*50 новч. Ко их жели имати, нека се радп тога са новцем обрати потписаном уреднпку. У Беловару (у Хрватској) јануара 1890. МИТА НЕШКОВИЋ, краљ. ји. школ. п уредник Нов. Васпитача

Изјава

Ношто се свака жена, која нма^ жавог мужа упод ^бљава малолетнику по з а к о н у грађанском и по истом, — ннкакова обавеза ни за дужење без нарочитог пасменог одобрења мужевљевог нема никакове силе ни вредности; — то свима јављам да никоме нећу платити такове дугове, за моју бившу жену Марију ако је какове починила пре а и од ккко је од мене отишла. Зато нека ми нико никакве рачуне ни обавезе њене нешиље, — који нема овог мог одчбрења, јер никоме таковв дугове, нећу ни поекојпм другим условом нлатити. Бадњевац 19 Јануара /890 год. ШеФ Станице: 84,1—3 Љубомир Жарковић.

857 500 М а р а к а плаћам ономе, који но унотреби Кот ове Зубне воде. Фдашица по I 1 /* динара кад г >д опет зубобољу добаје или у устпма добије непријатан задах. Јов. Ђорђа Коте насљед. Бердин У Београду може се добити у дрогеријама г. г. Бешка Николића а Пазла Маринковића и у апотецн г. г. Јована Дилбера и г. ау Крагујевцу к д г .Др. М. Ј. Јов^навића