Male novine

БРОЈ 318

УТОРАК 20. НОВЕМБРА 1890.

ГСДКНА III

ЈВ( ЗЛЛЗИ СВАХИ длн

БРОЈ 10 П. Д. ПЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ 30 динара НА по годннк 15 „ НА 3 МЕОЕЦА 9 „ II птЈОИНШ

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА Претплата из унутр. полаже се сато код пошта

Ба Ееоград нема претплате - ЛИСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ

писма и рукописи шаљу се вдаснику Г МАЛИХ НОВИНА" ЦАРИГРАДСКА У1ИЦА БРОЈ 6. Препхх&та се прима код свију аошта у Србијв

ЦЕНЕ ОГЛАСИМА Иа првај страии од иетитног реда 20 пара дин. а иа четвртој од петит реда 10 пара дин.

ПРИПО1Љ4Е0 СТЛЈЕ 50 ХШРЈ. Д2Н. ОД ПЕТ2ТЕСГ РЕДА ТГТНИГС 1 ТГТФТПУП ј^ЈумЈИЛА мЈУЛЛ УДМ

ОГЛАСИ ЈЕВТИНО И СА СДИКАМА

за СВАКО 0ГДА1ПЕЊЕ ПЛАЋХ СЕ ДРЖАВНЕ ТАКСЕ 20 ПАРА ДИН.

ВЕЋИ ОГЛАСИ ПО ИОГОДБИ

Р ОД ДАНАС I ПА СВАКИ ДАН ј| ПЕБЛЋЕ Р МАЛА МАРА V КАФАНИ СШШТИНСКОЈ

Р

У ТРГОВИНИ ТОМЕ С. ОРЕШКОВИЂА кнез Мих, УЛ. БР. 3. НАЉОЉИХ ОБУЋА И НАЉАЧА ЗА СВЕ НАРАШТАЈЕ.

цена јевтина.

г

КРАЉЕБ

~1 ♦ ♦ ЏЕПЈ Ј

г. д-ра Миленка Веснића: 0 суђењу вештацима. (Посде предавања игран! ка): недеља 2. децембра, Т. концерат гудачког квартета: недеља 9. децембра П. музикална забава: еубота 15. децембра, Предавање про«>. г. Симе Матавуља; Из живота и обичаја наших Примораца. (После предавања игранка); недеља 16. децембра, II. концерат гудачког квартета; среда 26. децембра. концерат с игранком; среда 31. децембра, Забава е игранком. Музикалне забаве почињу у 3 часа но по! дне и трај у до 6 часова. Приступа имају само чланови и чланице гра' ђанске касине. он улаз нлаћа се Уз д од особе. Концерати гудачког квартета почињу у 4 часа но подне. Приступа имају и нечланови. За улаз нлаћају чланову 1 дин., а нечланови | 2 дин., од особе. Предавања и друге ! забаве ночињу у 8 часова у вече. Пристуна имају само чланови и чланице грађанске касине. Долазп се у обичном оделу. За улаз плаћају самци ; 2 дин., а породица 1 дин., од особе. \ За забаву у очн нове године плаћају | еамци 3., дин., а нородица 2., дин..; од особе. Госте могу чланози касински доводити на забаве н предавања но носгојсћим наређељима касинских правила. Ова објава служи уједно и као позив на све горње забаве и нредавања, ј на која г. г. чланове и чланице гра! ђанске касине позива одбор грађанске касине.

„Обили^ево вече" држаће се на ваведење 21. ов. месеца у салн Белике Школе у 5 часова но подне. Чист нриход употребиће се на издавањс етнограФске карте српских земаља. Улазна цена од особе 1 динар. Програм: 1. Реч омладини од нредседника „Обилић-а"; 2. Србо-Македонеке песме" певају ђаци „Св. Савске" школе; 3. „Дарак са Косава" од Бранислава Нушића. (Предаје друштву „Обилић" на чување икону из црквс Грачанице на Косову); 4. „Тебе Бога хвалим", нева хор друштва „Браства"; 5. „Македонијо" од Вл. Јовановића, декламује г. Д. Глигорић ђак учнт. школе; 6. „Косовска Химна", од Ј. Маринковића пева „Обилић"; 7. „Станоје Главаш", натриотска слика из устанка. од г. М. Вукићевића фил; 8. „Све за милу народност" нева хор ђака учит. школе; 9. „Устај" од Бл. Јовановића, декламује г. Чеда Бошковић нравннк; 1о. „Народни збор", од Ј. Маринковића, пева „Обилић" ; 11. „Смеша срп. народ. песама" свира оркестар „Обилић-а".

■ж-г ■■ з- •% ож ■■

Требам двеста радника за туцање каменог шљунка. Плаћа добра. Дајем и од метра. Посао трајаће шест недеља. Обратити се Кости В. РакиЋу Ћ уприја, 873 9—10

1ж-

ж —гвК-1—^

Један нов ФИЈАКЕР (Фајтон) продаје се у Гранд Хотелу. 917 3—3

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Ред забава и предавања у Грађанској Касини у новембру и децембру 1890: Уторак 20. новембра, нредавање нроФ. г. Милана Јовановића: Глас и говор. (После предавања игранка): недеља 25. новембра, I. музикална забава: субота 1. децембра, предавање

Дечији лист. Ми у Србији остајемо онет без дечијег листа. Пре ч^тири године г. Никетнћ устунио,је „Учитељском удружењу" издакање „М. Србадије"који јехтео издавати. Удружење је издавало годину дана на је престало. Г. Никетић после овог нокреће „Ђаче." После двогодишњег издавања, он га на захтев Главног Одбора Учитељског Удружења, онет уступа „Учит. Удружењу. Место Ђачета Удружење издаје „М. Србадију" само 9 месеци па опет преетаје. Чујемо, да јс г. Никетић ово дана тражио од „Главног Одбора Учитељског Удружења" да га извесги: оће ли се насгавити издавање „М. Србаднје" илине, тедаон настави издавање „Ђачета", ако не мисли наставити издавање „М. Србадије." Желети је да што нре буде једно или друго, јер није право да нам 50.000 деце остану без евог лисга.

Празан глас. „Пешт. Лојд" донеоје глас како се у политичким круговима говорн о неном зближењу радикала и г. Гарашанина. Веле да г. Гарашаниново мирно и одмерено држање у скунштини јако нзненађује радикале и пријатно их дира .Све то ради смо всровати, само всст о „зближењу" чини нам се невероватна и немогућа. Узмимо на нрилику закон о штамни. Ту су радикали сишли тако дубоко у реакцију да није могуће дв би г. Гарашанин чак тако далеко за њима ноша .о V назадњаштво.

НАРОДНА СКУПШТИНА САСТАНАК XIII. Недеља, 18. новембра пре нодне. Почетак у 10 часа нре подне. Председавао Пашић. Већина г. г. миниетара одсутна. Председник познва скупштину да саелуша нротокол X редовног састанка Скушнтина гаусваја, за тим је нрочитан XI и XII редовни састанак, које је екунштина такође усвојила. Ж. ЖгтановчЈл приметио је, да он није казао то, што етоји у иротоколу XII редовног састанка, већ је казао, да ностоји велика разлика између адресе мањпне и већине. Читају се молбе и жалбе, које се упућују надлежном одбору. Чита се денеша народној скупштини, у којој се честита рад народним посланицима. Чита се нисмо Д. Катића, којим јавља екупштини, да због болести не може доћи. Ј Јовановип , тражи осуство и скунштина му одобрава. М. РистиК са 34 друга предлаже народној скупштини да се укине онај члан закона, по коме је забрањена нродаја пресни опанака. Ј. Ж. ЈовановиЛ нрсдлаже скунштини да одобри извесну суму за подизање нове скупштинске зграде. Чита се интерпелација на министра полицијезбог нребацивања либералима, да су они крпви за Адамову преку смрт. Чита се интерпелација на министра полиције због пачања власти у избор онћине заклопачке, као и због тога шго јс грочански срески началник истом приликом апсио нек'; дпбералне гласаче, и тиме им сиречио право гласа.

Министар аолициј« чита ичвештај дотичног ср. начелника, у коме овај вели да либерални гласачи нису апшени, већ су само узимати на одговор, и неки чак ни то нису. АвакумовиЛ ипак тврди да је преставник њихове листе уапшен. Чита се интерпелација на министра Финансија због државног дуга поводом ексироприсаног земљишта. Чита се одговор краљевских намесника на адрееу скупштинске већине. На дневном је рсду предлог мини стра подиције о томе: како да се подеси брзо и јсфтино издавање стенорагФски бележака. Министар иолиције излаже побуде овог преддога и мисли да је боље да се свака седница одма преда јавности, како би је цео народ у најкраћем року могао чигати. Пошто би то био засебан лист иредпоставља се да би имао проходње и доходака, што значи да овај предлог треба прихва тити и са обзира штедње. (0 овоме предлогу проговорићемо коју у идућем броју нашег листа. Ур.) М. Гистип усваја предлог министра полиције, само још додаје, да би тога скупштинског гласоношу пребадо слати свима општинама бесплатно. Л. Лажреви/1 признаје обзир штедње у изнесеном нредлогу, али сам предлог сматра као више мање изулорну ствар, он је за то да се стенограФске белешке ематрају и од сад као и до сад, али да се не раздају у толико егземнлара, већ само посданицима и неколикпм надлештвима. Противан је скупштинским протоколима који много коштају а мало вреде. Министар аолиције труди ее да побије разлоге предговорника и веди да се сад скупштинске белешкле штампају само у 10.000 егземнлара а не у 60.000 како је до сад било. М. БогдановиК слаже се са изнесеним предлогом само је мишљења, да тај скупштински гласовима буде као прилог зваиичним листу. Л. Лашрет-К објашњава се лично и остаје при евоме мишљењу. А. ВасиљсаиЛ мисли да би најбоље било кад би стенограФске белешке служиле као материјал свима новинама. Прсдссдник скреће пажњу скупштине на важност седничкнх протокола па за тим ставл>а на гласање поднесени предлог министра нолиције! С'куиштина усвај а. Председник нрепоручује одборима да се састану истог дана ио подне. Закључује седницу у 11 часова, а другу заказује сутра дан пре нодне. ДОМАЋЕ ВЕСТИ Разбојници. 15. ов. м. напали су нас ненознати зликовци на месту где се одваја пут за Шаторње од иута који води из Аранђеловца у Тонолу и ношто су двојицу добро кундацима измлатили а једнога старца скинули голог и тукли шипком од путпкс узели