Male novine

.X

Бг^и 326

СРЕДА 28. НОВЕМВРА 1850.

шш шт дл.к

БРОЈ 10 П. Д. ДЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ . . . . 30 ДШ1АРА . . . . 15

НА ГОДННУ . . . НА ПО ГОДИНВ . . НА 3 МЕСЕЦА 9 „ из репт шкш

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА Претплата из унутр. пзлаже се само код пошта Ба Београд нема претплате ЛИСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ -Ш|

Писма и рукоппси шаљу се власлику Г МАЛИХ НОВИНА" цариггадска улида број 6. Претпдата се прима вод свију пошта у СрРији ИЕНЕ ОГЛАСИМА Па првој с-трани од петитног реда 20 пара дин. а на четвртој од петит реда 10 пара дин. ШРЕПЗСЛДЗО СТЛЈЕ 50 ПАРД ДЕЕ. ОД ЕЕТКТЕСГ РЕД4 ШШЕ 2ЕГПШВ

ОГЛАСИ ЈЕВТИНО И СА СДИКАМА

ЗА СВЖКО ОГЛЛ11ГЕ11.К ПЛАЋА СК ДРЖАВНЕ ТАКСЕ 20 ИАРА ДИН.

ВЕИИ ОГЛАСИ ИО ПОГОДБИ

БЕОГРАДСКА ЗАДРУГА 31ШЕЂУСОБНО П01АГАЊЕ И ШТЕД&У иеилаћује купоне ерп. држ. обвезница — лозова — од 1881. год., и то како оне, којима је рок ие* плате протекао, тако и оне, којима је рок тек 1. Јануара 1891. год. Ово вреди и за каматне купоне акција Народне Банке. Бр. 1933

23, Новембра 1890 год. Београд. 942,

КРУШЕВАЧКА ЗАДРУГА за помагање и штедњу донела је на својој ванредној скупштини, држаној 18. ов. мес. закључак, да се уплата на удеонице прима само још до 1. Јануара 1890 год.; с тога се позинају сви удеоничари задругини, да своје удеонице до 31 Децембра о. г. изравњају, и то 209 недеља пошто ће све оне удеонице, које до тога дана небуду изравнате, управа поништити. 20. Новембра 1890 год. У Крушевцу. 839, 24, 28, з. Управа.

УПРАВА 25, 28, 2, 4, 12.

НШПКА ЗАДРУГА ЗА МЕЂУСОБНО ПОИАГАЊЕ И ШТЕДЊУ

СЛАВУ СВОЈУ ове године неможе елавити. Милован С. Павлови^ ПУКОВИИК ! 946 28,29,30

1-во Ио решењу свог управног одбора, отворила је кредит свима члановима -— задругарима — подједнако, по прогресивном систему, тако, да сваки према броју својих удела може по меницама, са солидним потписима, вући кредит од 250 динара по једном уделу, и са најнижом каматом, који се одреди за зајмове задругара. Тако ће сваки задругар имати по најнижој камати: На 1 удсо динара 250 ., 2 удела ,, 500 5 „ 1250 „ 10 „ 2500 „ 20 и „ 5000 И према овоме, који задругар буде тражио већи зајам него што одговара његовом броју удела, плаћаће на вишак, ону камату, која се одредп за незадругаре, П-го Издаваће зајмове од 1-ог Јануара идуће године и то: А), Својим задругарима са 7 °/ 0 . На менице, удеоничке књижпце 2 / 3 од уплаћене вредностн (оним задругарима, који немају меничних обавеза) као и на сва остале врсте залога. Б), Незадругарима Неће се издавати зајмови, осим случаја кад новаца одвшпе има, и то: са 10 °/ 0 годшнње камате, како по меницама тако и по залогама. Ш-ће Од данас, па до конца идућег месеца Децембра, излаже се упису 400 удела, задругиних. Првенство на упис имају садањи чланови — задругари , а затим и остали. Уплата на ова удела по 50 пар. днн. недељно, одпочиње од 1-ог Јануара идуће године. ^ праеа.

У КШИЖАРИ И АНТИКВАРНИЦИ МИЛАНА Ј. ЂОРЂЕВИЋА у Београду улица стари телеграф Монсс се добити новн џепни календари са честитком за 1891 годину са сликом Бранка Раоичевићм на корицама у разној бојн. Продајем на стотину и на мање. Књижари добијају рабат Поруџбине шаље и тачно.

936.

ноштовањем Горњи. 23,25,26,28,

\Р-

Ђорђа С. Симића, бившег министра г. Чеде Мијатовића и дворскс. госиођс Босе Лешјанин. Против кога јс меморандум наперен — то је лако иогодити, а тражи од скупштине, да ова реши, да Њ. Б. Краљица Мати може недељом и празником виђати својега сина Њ. В. Краља Алсксандра. * Певачка дружина „Станковић" (Корнелије) нолази из Београда у нетак 30. ов. м. у Пешту, где ће давати свечани парастос и номен на гробу нок. Корнелија Станковића, првог сриског комнозитора. Осим тогаприреднће и два велика концерта из народии.г срнских песама световних н црквених Намера ова за нохвалу .је. Бредна дружина „Станковић" сећа се Корнелија и хоће да му да параетос, и иоред овога, узима на се тешки, али похвални, посао да пред страном музикашшм публиком, нрикаже српске иародне песме. Желимо вредној ово.ј дружини успех у овоме нредузећу.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ Среда. 28: Грбоља. Нетак, 30: Присни пријатељи.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ

Г\

г\

Г\

Адинара, тражим ских трговаца, вреди преко 85.000 под интерес. Ин- динара и има осигурана нрихода табулација на 500 динара месечно. *\Ј \Ј прком месту на моје целокупно имање, које, по Пера ТодоровиЂ. процени власти и првпх београд- књижевник.

Заједкички бадњак. Из Ннша вам јављају, да ће госнода ОФицири тамошљсг гарнизона нразновати и ове године заједничко бадњс вече но правом старом ернком обичају. Но бадњак ићн ће се на коњима, а н на колима у манастир Грабовац. Заједничка вечерн, биће у дому оФицирске читаонице и касипе, на којој ће сем остахих јела бнги и риба од Охрида. На сам дан Божића, после идења на богослужењс биће заједнички ручак, такође но срнском обичају. Учесника бићс око стотину. И од госиодс ОФицира из Нро— купља, Врање, Књажевца, Нирота н Краљичин меморандум. Јсдан госно- Алексинца биће и ијшличан број, који дин, којн је имао нрилпке да прочита ће реченом нриликом у Нишдоћисво меморандум Н>. В. Краљице Матсре, јим друговима. Сеи нежењених дејс| што га је послала народној скупшти- твителних, ресервних и пенеионованих ни пншо у „Н. Днов." ово: Краљичин^официра, који ће у тој српскоЈ нромемоар износи три до чстири табака, слави учеетвоватн, биће и нриличам а обухвата време од 1887, од пада број жсњених другова са сво.јим иоГарашанинова министарства, до данас. родицама, Докумонат јс стилистички лено наии Ово ћс бити у име Бога всћ четарсан, има јаких пасажа, али у ирела- то заједничко бадње воче, које госпозима са догађаја на догађај има ско- официри нишког га]>низона у дому кова, који елабе 1БС1 '0ву Формалну и своје касине приређују. — Дај Боже унутрашњу вредност. У осталом мо]»а да се другарство и Сриство на вечисе признати, да је врло лепо и вешто та воемена међу њима очувају и да нанисан. Уз мемоар, као доказн, при- то значајно српско празновање, усвиложена су нека писма Њ. В. Краља ма појединостима и у касарнама ме!> Оца, крал,ев(ч;ог намееника г. Јована војницима својим изводе, те давојниРистића, иредседника министарства г. ци виде да бар војена интелигепција Саве Грујића, државнога саветника г. ериска без изузетка, гаји во.ља и ио Алимпија Васпљевића, поеланика г. штује обичаје и особине народа евога.