Male novine

Наредник Милош наводи да је то било нанеколико дана пре Ускрса, али колико се сећа, то је доиста тако било, дакле почетком априла; од куда од априла тек сада да се на њега баца одговорност и зашто наредник није одмах доставио случај, но ћути пуна три месеца. Сви који су овде присутни, сви би се сити насмејали кад би им се рекло да је Ђока велеиздајник, само да није овога случаја. Прочитани су испити Ђокини код иследне власти, код које се бранио као и ово пред судом. Ђока је водио дневник својих доживљаја скоро 20 година, а дневник је водио шиФром, од које је показао кључ. У дневнику ничега нема што би га теретило, све су обичне ствари из његова живота. ГТрочитан је протокол претреса стана Ђоке Новаковића, где није нађено ништа сумњиво, ту су нађени и његови шифровани дневници. Сведоци Милош Триикотћ, наредник, и Божа Петровић, наредник, не налазе се овде, но један у Пожаревпу а други у Врањи, те су позвати. Кад дођу испитаће се и суочити с Новаковићем. Испит Настаоа МаринковиЂа Настас Маринкотћ из Бела ГТотока (крај Београда). земљорадник, 40 година, осуђиван на две године „на правди" (због противстајања власти). Настас је оптужен што је 24 јуна говорио да ће се кроз дан два нешто крупно десити у нашој земљи. Настас вели да није истина да је то говорио; он зна да ће бити осуђен, али ипак вели да то није говорио. Сведок Иван терети га за то што му је казао да је лажов, кад му је преба™ цивао што није био на митингу и рекао му да је бољи и поштенији ради кал од њега, а Ивач му рекао да ће за то испаштати. Опет вели да то није говорио. Тада је у Порти било још људи. Прочитан је испит Настасов код срееке власти. Прочитан је и претрес стана Настасова, па ништа није нађено од зна ча]а. Сведоци Ипан Милановић из Б. Потока, 36 година, неосуђиван, у пријатељству је с оптуженим, виђао је оптуженога на Иван дан код пркве, где је говбрио о партијама и општинском избору и пребацио сведоку како је побегао са избора, Није чуо да је оптужени говорио како ће се за који дан нешто крупно десети. 1\од полициске власти Иван је сведочио тако исто. Ништа више не зна. Заклеће се. Дангубе тражи 10. д. Михаило Радовановић из Б Потока, 40 година, неосуђиван, није у сроству с Настасом, судио се с њим јер га је Настас тужио што га је „помиловао* (пустио га из хапсе. Сведок је тада био кмет) Михајло сведочи, како је прво Иван почео говор о партијама, па се Иван и Настас поречкали ко је бољи радикал, а Настас Је ракао да је он бољч јер зна шта се ради у Београду и шта ће бити кроз три дана. Настас, који је све до сад био шаљив, сад плану и рече љутито да то није истина, да је то лаж; сведок му је казао да ће Настаса много коштати што га Је тужио (Настас плаче). Сведок се може заклети дангубе тражи 5 динара. Прочитан је испит сведока Михајла код среске власти, где је сведочио ово исто што и пред судом. Поп Марко КузмановиЛ из Бела Потока, родом из Ваљева, 30 година,

неосуђиван, сведочи да се Иван и Настас свађали ко је од њих бољи радикал. Друго ништа није чуо, до то, да је Настас назвао Ивана лонужом и онда је поп позвао учитеља те отишао. На то се може заклети. Код полициске власти поп је тако исто сведочио. Пешар Срејић, учитељ из Б. Потока, родом из Свилајнца, 23 године, неосуђиван, сведочи онако исто као и поп. На то се може заклети. Дангубе тражи 10 дин. Тако је сведочио и код полициске власти. Јоца Рисшић из Б. Потока, 40 година, неосуђиван нз зна ништа да сведочи, јер је био у цркви, а не у трпезарији кад се и где то десило. Заклеће се. дангубе тражи 5 дин. Сведок Мијаило вели да су ту били и сви остали сведоци, а ови поричу да су чули да је Настас изговорио оне речи. Поп вели да је можда Настас то и рекао, али он није чуо оне речи. Сведоци су заклети, и то се поп по закону прво сам <заклео, па онда остали сведоци. Испит Јована ТодоровиЂа Јован Тодоровић земљ, из Баничине, ср. левачког, 42 године, неосуђиван, вели да ништа није знао за атентат. 20 јула с друштвом је седео и пио, кад је дошао преседник с одборницима кога је хтео частити, а председник није хтео, а оптужени му рекао, „хоћеш ваљда да те љубим у руку." Сведоци што говоре да је он рекао, „чекај ме за 4—5 дана, па ћете ме сви либерали и напредњаци љубити у руку, а неки ће се и у земљу закопати." Они би доставили одмах а не после 12 дана, јер је тек 2. јула спроведен. А то није рекао,, посведочили су његови сведоци. Да није било после ,- тентата, нико на то не би мислио, а овако хоће неиријатељи да га упропасте. Читају се његови искази код иследне власти, где се тако исто бранио као и цред судом. Сведоци Пешар МиловаиовиИ из Баничине, 64 г., неосуђиван, вели како је тужени рекао да ће доћи и њихово време. Код полиције сведочио је тако исто. Заклеће се. Дангубе тражи 60 дин. Тодор Марковић из Банпчине, 64 године, неосуђиван, сведочи како је Јован рекао преседнику, да ће га овај, кад неће да пије пиво љубити у руку кад дође његово време. Заклеће се. Дангубе тражи 60 дин. Марко Сшанковић из Баничине, 35 година, неосуђиван, сведочи да је Јован изговорио оне речи, за које је оптужен. Тако !е сведочио и код полициске власти. Заклеће се. Дангубе тражи 80 динара. Јован Пешровић из Баничине, 37 година, неосуђиван, сведочи као и прошли сведок. Тако је сведочио и код полиц. власти. Заклеће се. Дангубе тражи 80 дин. Милушин Васиљевић није дошао, али је и он код полиц. власти сведочио, како је Јован рекао да ће га сви љубитиу руку. кад дође његово време. Војислав ВукадиновиИ није дошао, а и он је сведочио као и Милутин. Арса СавиЛ из Баничине, пресед ник општине, 48 година, неосуђиван сведочи да је Јован рекао, како ће доћи и његово време, кад ће га Арса љубити у руку. Тако је сведочио и код полициске власти. Заклеће се. Дангубе тражи 20 динара. Милан ПантиИ из Баничине, 36 година, неосуђиван, сведочи како је Јован изговорио речи за које је оптужен. Заклеће се. Дангубе гражи 100 дин.

Јован пориче и вели да је Милан ишао против преседника Арсе, па је рекао да ће се Јовану осветити, јер је све то он учинио. Овај Милан, вели Јован, прошао је све партије. Радован МилићевиИ није дошао а код полиц. власти сведочио Је као и сведок Милан. Прочитан је протокол претреса Јовановог стана, где ништа сумњиво није нађено. Сведоци су заклети. Преседник је у 11 сах. прекинуо претрес, а продужење заказао за сутра у 8 часова пре подне, за кад су позвати сведоци но кривици Јована СтеФановића из Оштреља.

СВЕДОЏБА РАДОЈА РАДОЈЛОВШ НОВИНАРА по кривици ироте Милана Ђури/1а из Ужица цред Преким Судом *) (по стенографоким 0 ,...;ама)

Дредседник. — Јеете ли кад год, од времена кад сте се вратили из емиграције с ким говорили да треба збацити династију Обреновића с престола, а у корист Карађорђевића ? Оат. ирота ЂуриИ. — Нисам никада нијс ком о том говорио. Председник. — Видите, један сведоко томе сведочи. Шта, кажете на то ? Оат. ирота ЂуриК. — Велим, да нисам ни с ким о томе говорио. Ја сам се суочио са г. Рчдојем код иследне власти. Ја снм с њиме у непријател>ству, и због тога он и износи то противу мене, јер кад би то било у истини, његова би дузкност била као Србина и патриоте да одмах оног часа достави власти, а не тек сада после 9. година да се нађе и то у овој прилици, — да износи. Поеле г. РадоЈ - е не може овдв бити све- . док него доставл>ач. Он и сам не казке време кад је то било. Он каже концем септембра или почетком октомбра. Тако једну крупну ствар изнети и то Ј 'едан човек као што је г. Радоје, који толико година ради на тако једном велпком ласту, а незнати датум, доказ ]е, да нијв говорио истину, јер то нису обичне ствари, за, које се не може баш тачно датум упамтити, него шта више он је као добар Србим и честит и иојалан грађчнин, требао одмах доставити - -вл*етиу-аг- он то није учннио, »ећ-оад-1 кад еам ја дошао у рђав стицај околности. Лредседник. ■ — Дакле, то дело не иризнајете V Оит. ЂуриИ — Не признајем. Председник. - Онда ћете о томе дати реч, кад буде поме.чути сведок о томе дао своју реч. Иредседник. Је ли ту Радоје Радојловић? (овде је на пол>у). Нек уђе. Нредседиак — Јеете ли ви РадоЈ - е Радојловић ? Сведок Радоје II. РадојловиЛ — Јесам. Председник — Чиме се занимате ? Сведок Р. РадојловиЛ — Ј а сам новинар, до лањске године имао сам и свој лист. П редседник — Колико година имате? . Сведок Р. Радојловић — 41. годину. Председник — Јесте ли осуђнвани ? Сведок Р. РадојловиЛ — Јесам, за штампарске преступе. Председник — Ни за шта друго ? С ведок Р. РадојловиЛ — Никад, ни за шта I Председник — Познајете ли проту Ђурића ? С ведок Р. РадојловиЛ — Познајем. Председник — Јесте ли с њиме у каквој' омрази или свађи? Сведок Р. РадојловиЛ — Нисам. Председник Јесте ли рођаца или особити пријател,и ? 6 ведок Р. Радојловић — Нисмо, само смо познаници. Председник — Знате ли ви, је ли он кад год и кнда пред вама говорио што о томе, како би требало порадити, да пок. Гарашанин првдузме некакву »кцију, да изврши преврат, те да се прогна династија Обреновића ? 6 ведок Р. РадојловиЛ. — Истражна власт. Прекога Суда позвала ме је јула месеца ове год. преко кварта варошког у коме станујем, да одмах дођем. Отишао сам. Тамо сам ватекпо владиног комесара, истражнога судхуу, деловођу. Истражни судијл ословио ме је са речима : како је власт сазнала, да сам ја имао не-

*) Ову занимљиву сведоџбу доносимо нашии читаоцима у целини. Ур.