Male novine

БрчЈ 10 пара В Е Ч Е Р Н> Е И 3 Д А Њ Е &р °ј 10 пара

Орган свију иоји слободу луое, истини теже, правду врше, спорваум траеж, творе што говоре и тиме служе отаџбини и српској иисли ВЛАСНИК И ДИРЕКТОР ПЕРА ТОДОРОВИЋ ОДГОВОРНИ УРЕДНИК МИХ. II. ЖИВАДИНОВИЋ АДВОКАТ

БРОЈ 296. — 1899.

...... МА1Е НОВШ

ПЕТАК 10. СЕПТ.

0 НЗЛОЖМ ГРОЖЂА У СМЕДЕРЕВУ [Јрема одлуци Смедеренских виноградара, да и пред страним људима и у опште свима покажу резултате сво^ јих трудова на подизању винове лозе на америчкој подлози и гајењу чувеног смедеревског грожђа, једнодушно је решено, да се још ове године приреди у овом циљу изложба грожђа, која би сем тога стајала у вези и са једним виноградарским збором, као и практичним огледима у прављењу вина и једним излетом у смедеревске винограде. 0 потреби и ксристи ове изложбе свакако не може бити питање, ако се у опште верује у моћ изложаба и њин значај по наш привредни живот, па и ова изложба, ма да је за сада локализована и ма да не носи тип какве званичне радње, па се као таква и без материјалне иомоћи државне приређује, ипак ће она, надамо се, задовољити све наше прив.редне чиниоце у земљи, јер она ће бити доказ српског рада и пожртвовања Смедеревског грађанства, који ће имајући најбоље врсте грожђа на југу предњачити и у стварању будућег и највећег винског трга нашег. Међу тим, до године Смедеревска изложба грожђа прошириће свој обим и порашће у изложбу земаљску ове врсте. Ради тога подићи ће се велеле пна зграда нарочито за тај циљ, што се сада због краткоће времена није могло урадити. За подизање ове зграде већ је општински одбор вотирао известан кретит, али свакако ће овде притећи у помоћ и округ и Министарство привреде. Према томе, за изложбу се живо ради, и приређивачки одбор, коме стоји на челу госп. Милан Ђорђевић, началник окружни, с једне стране, а с друге виноградари Смедеревски уложили су сав свој труд да ова изложба буде не само част за Смедерево него и за земљу. Изложба ће се држати, противно ранијем решењу, на дан 26, 27, 28 и 29 Септембра ове године, у просторијама смедеревске приватне гимназије, а по строго утврђеном програму, који ће се штампати и објавити. Смедеревска изложба са усхићењем и радошћу очекиваће свог највећег виноградара, Његово ВеличансшЂО Краља, чији је виноград извор поуке и рада целој смедеревској околини и оК РУ Г У> онаће тако исто жељно очекивати првог иочасног грађанина Смедеревског, Његово Величансшво Краља Милана. Због тога кроз који дан кренуће се нарочита депутација даумоли Њихова Величанства, да изволе удостојити и отворити ову привредну светковину. Тако исто умолиће се и влада Његовог Величанства Краља, да на изложбу дође. Сем тога биће позвате све наше привредне корпорације, као и сви остали пријатељи српске привреде. На тај начин ће Смедеревци пред најмеродавнијим личностима у земљи очекивати праведну оцену о вредности и успеху њиховога рада.

Да би се, иак српски виноградари могли посаветовати о даљем свом раду, о раду на заштити нашег вина, о мерама да српско вино може дз изиђе и на који страни трг, и у свима другим питањима, која засецају у овај обим, — приредиће се нарочити збор ради тога, који ће своје резолуције поднети господину министру народне привреде. А да би и остали привредници могли видети очигледне и практичне примене машина у погледу на прављење вина, свакога |дана вршиће се у изложбеној згради потребни радови са упуствима. Исте такве примене извршиће се и у винограду Његовог Величансшва Краља. На оваЈ начин, надамо се, да ће и конзервативнији наши привредници битк охрабрени и да ће помоћи на унапређивану виноградарства. На овом месту пријатно нам је изјавити, како се господин министар народне привреде живс интересује за ову изложбу и морално у сваком погледу потпомаже. Тако, г. министар је одредио г, Антона Целбу, среског државног економа, који Че својим упуствима стајати на рас^оложењу приређивачком одбору око сиреме за изложбу. Сем тога, послао је у Смедерево и свога секретара г. П. Тодоровића, који ће му о рааовима и намерама смедеревских виноградара лично поднети извештај. На овој пажњи г. министра народне привреде приређивачки одбор је нарочито изјавио своју зах валност на своме скупу. О даљем раду приређивачког одбора, као и програму свечаности, редовно ћемо извешгавати наше читаоце.

ОДБРАНА ЗА АТЕНТАТОРА КВЕЖЕВИМ коју Је дао пред Преким Судом АДВОКАТ Дуја (по стенографским белешкама) Госаодо Судије, Из акта ислеђења, — а за ово 11 дана, може се рећи Форсиранога рада, јер се радило и у празник и у неканцеларијско време^ и из усменога казивања оптужених пред судом и из казивања сведока, дужан сам, као бранилац, као помоћник судски , да покажем суду ресултате до којих самја дошао својим сазнањем, да покажем своје убеђење, дужан сам, да по светињи заклетве: да ћу свакад само правду на судовима заступати и да ћу, на томе путу, свакад право мислити, дужан сам, са своје стране да припомогнем и сам суду, данас, те да се у овој толико озбиљној и тако судбоносној кривичној парници нађе, по могућству, права, материјална истина. Вршећи ту, судом одређену ми дужност, часно, по положеној заклетви својој, строго по закону и по начелима правде која треба да држи земље и градове, част ми је. у понизности, а у одбрану овога несрећника, исказати пред судом своје мишљење у овоме :

Овај Стеван — Ђура КнежевиЛ, неоспорно је, господо, учинио један тежак и страховит злочин, злочин за који г. државни тужилац тражи, да се Кнежевић казни смрЛу. Он је, господо, сачекао и пуцао из револвера, и то не једанпут, на Н>. В, Краља Милана, пуцао је на 1-ога Краља српског после Косова; на оца владајућег Крал>а Њ. В. Краља Александра, пуцао је на особу која би, као отац и као Обреновић, неоспорно, ипак имала, по уставу, по природном праву и најзад и по здравом разуму, право наслеђа на престо, ако би свемогући Вог наредио, да Њ. Величанство Краљ Александар I. умре, без пречих наследника. И Стеван је иризнао. да је хтео Краља Милана убити. Сем тога, он је, вијан од народа одмах по учињеном делу, јер је покушао да се спасе бегством, и ухваћен. Признање његово, да је хтео убити Њ. В. Краља Милана, слаже се, међу тим, и са овим крвавим кошуљама, и овим, куршумима пробушеним мундирима, што су изложени у дворани суднице ове. Према државној тужби и према овим Фактима, господо, лајици би помислили, као да еђ агентатор КнеЈкевић. просто на просто, нема су чим ни бранити већ га треба убити, онако, како г. државни тужилац и тражи. Разуме се, да, учени људи, људи од закона, неће тако мислити, особито неће тако мислити они људи од закона који су такође имали прилике да прате, да својим очима виде и својим ушима да чују целокупни рад, целокупно ислеђење овога оптужења. Ваља само знати. да г. државни тужилац не тражи да се оптужени Кнежевић казни смрћу, за то, што је покушао да убије Њ. В. Краља Милана, јер то по закону не би могао ни тражити, већ га тужи за другу једну кривицу, тужи га као за велеиздају из §. 87. крив, зак. аплицирајући тужбу на то, као да је он био ору!}(' .једне завере иједних велеиздајиика, што је у самој ствари једно исто, оруђе једне дружине којој би био циљ: да се преко убиства Њ. В. Краља Милана, у Србији створи забуна и дигне буна и против престола, усљед чега би опет, по државној тужби, Њ. Величанство владајући Краљ Александар I. био принуђен, не каже се у држ. тужби детаљно чиме и како, —да напусти Србију, те тако да на престо српски дођу некакви Карађорђевићи. Сем ове кривице, г. држ. тужилац тужи Кнежевића још и као за покушано убиство према г. Лукићу, онда мајору а сад потпуковнику, ађутанту Њ. В, Краља Милана, подводећи ову његову другу кривицу под §. 156. I. одељак кривичног зак. а наравно, то у вези са §. 41. и 42. крив. законика, будући је дело остало у покушају. Одмах морам изјавити, да се не слажем у овоме мишљењу са г. држав. тужиоцем. Мислим, да Кнежевић, према ономе што је он учинио и што је, он, у опште, и судећи баш по његовој интелигенцији,