Male novine

14 V

ШЕФОН ПЕРЕ ТбДОРОВШ 136,

5 Е 0 Г Р 4 Д, СУБОТА Ј. ЈУНА 1902. ГОДИН&

ШЕФОВ УРЕДВИШТВА 226

ЦЕНА ЛИСТУ За Србију Годижа 8 мес, 3 мес. 18 дин. 9 дин. 4-50 д. Ва етр. земљв: Годдна 6 нес. 3 мее 40 д«н. 20 дин. 10 диа. у влату. За Босну и Херцеговииу Година 6 мес. 8 мвс. ВО кртна 15 кр. 7*50 ПОЈБД. БР.5П.Д.

ЦЕНА ОГЛАСИМА СШ СТРАЕ1 Петит ред . . . 20 «. д. чвтвт СТРДЕЈ. Петит ред . . . 10 н. д. ВЕЂИ ОГЛАСИ по погодби Припоопио од реда I д Рукописи се не враћају Стари број 10 п. дин.

ВРОЈ 149 ШШЕ 2ЕШШа

Директор и вдасник ИЕРА ТОДОРОВИИ

1Е РЕТ1Т Ј0ШША1 |ГОД.ХУИ

оооооооосооооооооооооооооооо АПОТЕКА КОД СВ. ЂОРЂА — ВРАМ § препоручује два најбоља лека протнву: 0 ТРИПЕРА — КАНКОВА код мушких као и блекорагичног цурења — белог прања (флуса) коп женских, који не само нову већ и годинама застарелу болест, еа одличним успехом а за најкраће време, сигурно излече. Цена 5 50 п, д. Све врсте: котона, мушкиХ и женских, суспензо рија, иригатора од 4-50 п. д. па на више. Многа писма благодарности, доказ су сигурног 0 дејства мојих лекова. 0 Нема места у Србији, где се није послао на пот- 0 пуно задовољство штованих потрошача 0 Кушаквви1>а правм Вински Коњак I Л, 5 дин. О КушаковиЂа природни Сок од Малина « К. Г50 дин. О ^ « ШАЉЕ СЕ СВУДА ДОПЛАТОМ & О О 296 О ОООООООООООООООООООООООООООО

Нашем непрежаљеном јединцу сину и брату * Боривоју — Бори бившем ученику IV. разреда основне школе чинићемо четрдесето-дневни парастос, у понедељак 3 јуна у 10 1 / 2 сах. пре подне, у цркви Св. Николе на новом гробљу. Част нам је известити о томе: сроднике, пријатеге и познанихе. У Веогрвду, 31. Маја 1902. г. Родитељи: Настасија и Вучко К. Ђорђеви* судија К&сац. Суда; сестре: Мила н Белица.

307

I

Општинеки избори По земљи су се већ у велико отночели вршити ошитински избори према новом закону о оиштинама, и скоро сви до сада извршени избори испали су у корист радикално-напредњачког споразума. па ће се тако несумњиво свршити и остали до сада несвршени избори. А ако се хоће дело споразума до краја да изведо и да он потпуно одговори своме задатку ради кога је и учињен, онда тако и мора бити. И досада извршени избори и л к а н д и д а ц и ј а у местима, где избори још нису свршени, јасно показују да народ, у највећој маси својој, налази и за потребно, и за умесно и за

корисно, да и у општинским изборима унесе дух споразума, те да се и у онштинским и државним пословима сложно и заједнички ради и уради што више на општем добру и напретку. Разуме се само ио себи, да ни у овим општинским изборима, као и у свему осталом у свету, не може бити без изузетака, да ће се по где који избор извршити баш у духу против споразума, али баш, то још јаче истиче ону другу страну, још јасније показује колико је дух споразума у нашем народу ухватио корена и колико се он осећа као јака потреба. Јер иначе јамачно општински избори не би испадали овако како испадају — махом у корист радикално-напредњачког споразума.

А интереоно је поменути, да се општински избори извршују у том духу и покрај свих иокушаја, да се у народ унесе забуна и да му се престави како је радикално-напредњачки споразум већ начет толико да ће се и сасвим поКварити, а као доказ за то наводи се некакав тобожњи сукоб између министра иредседника г. др. Мише Вујића и министра унутрашњих послова г. Николе СтеФаиовића, јер се г. Вујић бајаги на свом ономадашњем путовању уверио како г. СтеФановић јако утиче на општинске изборе. и да због тога чак прети да букне мин. криза. У стању смо уверити наше штоване читаоце, да су сви ови гласови неистинити, да међ члановима кабинета иоетоји мотпуна сагласност у сзимд чи^ањима, па и у питању о ошнтинским изборима, а све у духу споразума, у ком ће се, као што већ рекосмо, извршити сви онштински избори. Од стране влаети не чини се никакав притисак на бираче ни у чију корист, но се бирачима у том п о г л е д у оставља потпуна слобода. А народ, прожет потребом споразума, и ради у том духу, тим пре, што га на то свуда упућују и његови прваци, у које он има вере и слуша их.

Грађанш Овоградским *) (ГЛАО ИЗ ОПШТИНЕ БЕОГРЛДСКк) Од како је донесен нови закон о општинама по Веограду

*) Уредништво је добило горњи напис од гос. Косте Арсенијевића, који на његову молбу, пуштамо у лист : „Доштовани Перо," Ти си, чини ми се, био једини који си бар у неколико уаео у ваштиту у својим „Малим Новинама" садашњу управу општине београд ске и њен остали персонал од шкан далозних напада оних лармаџија, на зборовима и у њиховим красним органима. Благодарећи ти овом приликом на доброти, лепо те молим, да штамиаш ове редове, које ти шаљем, на чему ћу ти бити благодаран ја и еав о стали персонал општине београдске. 1. Јуна 1902 год. у Београду. Споадравом. твој К. АрсвнијевиЋ.

се (а ту исту политику. терад. и по целој Србији !) размилила извесна кумпанија која, је себе крстила лажним именом „самосталних радикала", и отпочела најпре буцачки, а по том и јавно на најшкандалознији начин да напада на данашњу управу општине београдске и и сав остали њен персонал. Ти лажни апостоли радикализма и спасиоци српскога друштва, немајући часна пута и начина да се дограбе управе општинске, прогласили су јавно: да је данас у општини београдској све „ шљам, нерадник, незналица, крадљивац и тд. и да све треба из општине разјурити".... Грађаии београдсни! Ви сге чули те лармаџије и клеветнике, право је и дужност вам је да чујете и мене! Ја сам већ девет година у оиштини београдској, и као чиновник и као кмет. За ових девет година мојега службовања, у општини београдској било је нерадника и лопова, који су крвнички расипали општинску имаовину и доста рана нанели општини. Нерадници и лопови који су крали и арчили општинску имаовину већином су из редова тих лармаџија, који се данас крсте самосталним радикалима. Они су са својих недела упућени тамо где им је право место! (Ако самостални траже за ово доказа, нека изађу јавно сви џумле са својим потписима преко својих жалосних органа, па ћу им ја именовати лопове, утврдкти актима и Фактима као и цифре колико је ко год придигао). Лаж је голема и бестидна да се данас у општини београдској не ради, да се не води рачуна о општинским интересима, да се краде и харчи... Ни једног лопова данас нема, а ако би га било, управа општинска упућује га тамо где му је месго. Грађани београдски! Као ваш дугогодишњи кмет, кога сте ви, кад у већем кад у мањем броју, бирали, четири пута